Διατροφικές διαταραχές στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να ξέρετε

Οι έγκυες γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε ψυχολογικές διαταραχές λόγω των αλλαγών στο σώμα τους. Δυστυχώς, οι διατροφικές διαταραχές σε αυτό το στάδιο είναι πολύ συχνές και συχνά δεν διαγιγνώσκονται εγκαίρως.
Διατροφικές διαταραχές στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να ξέρετε
Leidy Mora Molina

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Τελευταία ενημέρωση: 08 Απριλίου, 2022

Πολλές γυναίκες περιγράφουν την εγκυμοσύνη ως την πιο όμορφη περίοδο της ζωής τους. Ωστόσο, η περίοδος αυτή μπορεί να μην είναι τόσο ευχάριστη σε όλες τις περιπτώσεις και ορισμένες έγκυες γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε ψυχολογικές διαταραχές. Θα θέλατε να μάθετε περισσότερα για τις διατροφικές διαταραχές στην εγκυμοσύνη; Διαβάστε παρακάτω!

Δυστυχώς, η συχνότητα εμφάνισης αυτού του είδους διαταραχής στις εγκύους έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μελέτες, επηρεάζει 1 στις 20 έγκυες γυναίκες, αν και η συχνότητα εμφάνισης μπορεί να είναι υψηλότερη στις ανεπτυγμένες χώρες.

Οι διατροφικές διαταραχές στην εγκυμοσύνη επηρεάζουν αρνητικά την υγεία της μητέρας και του μωρού. Για το λόγο αυτό, είναι καλό να γνωρίζετε περισσότερα για το θέμα και να ξέρετε πώς να το εντοπίσετε.

Ποιες είναι οι διατροφικές διαταραχές στην εγκυμοσύνη;

Οι διατροφικές διαταραχές είναι ψυχολογικές μεταβολές που περιλαμβάνουν ορισμένες διαταραχές κατά τη στιγμή του φαγητού. Αυτού του είδους οι διαταραχές σχετίζονται συνήθως με την εικόνα του σώματος και το βάρος. Οι νεαρές γυναίκες είναι οι πιο επιρρεπείς στο να υποφέρουν από αυτές, ιδίως κατά την εφηβεία.

Προκαλούν διάφορες ανισορροπίες στον οργανισμό, ιδίως ορμονικές. Έτσι, οι γυναίκες με διατροφικές διαταραχές τείνουν να έχουν ακανόνιστη έμμηνο ρύση και προβλήματα γονιμότητας.

Οι επιπλοκές και οι κίνδυνοι αυξάνονται όταν οι διατροφικές διαταραχές εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι διατροφικές απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες σε αυτό το στάδιο.

Μία από τις κύριες αιτίες εμφάνισης αυτών των διαταραχών στις έγκυες γυναίκες είναι ο υπερβολικός φόβος της αύξησης του βάρους. Σχετίζονται επίσης με το άγχος και την κατάθλιψη, από τα οποία υποφέρουν πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Δυστυχώς, οι διατροφικές διαταραχές στην εγκυμοσύνη συχνά περνούν απαρατήρητες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένες γυναίκες ντρέπονται να παραδεχτούν το πρόβλημα και αισθάνονται ενοχές λόγω των κινδύνων για το μωρό.

Από αυτή την άποψη, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τα προειδοποιητικά σημάδια:

 • Υπερβολική άσκηση
 • Υπερβολικός φόβος για την αύξηση του σωματικού βάρους
 • Ασυνήθιστα μεγάλη πρόσληψη τροφής
 • Ακατάλληλη αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της κύησης
 • Άγχος κατά τη διάρκεια του γεύματος ή αποφυγή του φαγητού
A woman with weights.
Η υπερβολική άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προειδοποιήσει για μια εν εξελίξει διαταραχή.

Ποιες είναι οι πιο συχνές διατροφικές διαταραχές στις εγκύους;

Οι έγκυες γυναίκες μπορεί να υποφέρουν από πολλές διαφορετικές διατροφικές διαταραχές. Οι διαταραχές αυτές μπορεί να διαρκέσουν διαφορετικό χρονικό διάστημα, ακόμη και για χρόνια μετά τον τοκετό.

1. Νευρική ανορεξία

Η νευρική ανορεξία χαρακτηρίζεται από υπερβολικό περιορισμό στην πρόσληψη τροφής, με αποτέλεσμα την επιταχυνόμενη και σοβαρή απώλεια βάρους. Οι γυναίκες με αυτή τη διαταραχή τείνουν να καταναλώνουν πολύ χαμηλές ποσότητες θρεπτικών συστατικών, ανεπαρκείς για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Η νευρική ανορεξία είναι μία από τις πιο συχνές διατροφικές διαταραχές σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με δημοσίευση στο JAMA Psychiatry περιοδικό, σχετίζεται με επιπλοκές της εγκυμοσύνης, όπως αυξημένοι έμετοι, αναιμία και πρόωρος τοκετός.

2. Νευρική βουλιμία

Πρόκειται ίσως για την πιο συχνή διατροφική διαταραχή στις έγκυες γυναίκες. Χαρακτηρίζεται από τακτικά επεισόδια βουλιμίας που ακολουθούνται από μέτρα κάθαρσης ή ορισμένες αντισταθμιστικές συμπεριφορές. Τα αντισταθμιστικά μέτρα μπορεί να κυμαίνονται από τη χρήση καθαρτικών και τον εμετό μέχρι την έντονη άσκηση.

Ο κύριος στόχος των αντισταθμιστικών συμπεριφορών θα ήταν να αποφευχθεί η αύξηση του σωματικού βάρους από την αδηφαγία. Ευτυχώς, τα συμπτώματα της νευρικής βουλιμίας τείνουν να μειώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, η εξειδικευμένη βοήθεια είναι πάντα απαραίτητη.

3. Διατροφικές διαταραχές στην εγκυμοσύνη: Αδηφαγική Διαταραχή

Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται από επεισόδια αδηφαγίας που ακολουθούνται από αίσθημα απώλειας ελέγχου και δυσφορίας μετά το φαγητό. Διαφέρει από τη νευρική βουλιμία επειδή δεν υπάρχει αντισταθμιστική συμπεριφορά.

Ο κίνδυνος εμφάνισης αδηφαγικής διαταραχης συνήθως αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς πολλές γυναίκες βλέπουν αυτή την περίοδο ως την ιδανική ευκαιρία να απαλλαγούν από τις περιοριστικές δίαιτες. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνισή της ποικίλλουν, αν και μια μελέτη διαπίστωσε ότι η προκατάληψη του βάρους αποτελεί καθοριστικό παράγοντα.

Πιθανοί κίνδυνοι από τις διατροφικές διαταραχές στην εγκυμοσύνη

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, οι διατροφικές διαταραχές κατά την εγκυμοσύνη ενέχουν πολλαπλούς κινδύνους τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό. Κάθε διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε πολύ διαφορετικές επιπλοκές.

Σε γενικές γραμμές, σχετίζονται με τα εξής:

 • Πρόωρος τοκετός
 • Χαμηλό βάρος γέννησης
 • Αυθόρμητη έκτρωση
 • Διαβήτης κύησης
 • Αναπνευστικά προβλήματα
 • Συγγενείς δυσπλασίες
 • Περιορισμός ενδομήτριας ανάπτυξης
 • Αυξημένη πιθανότητα καισαρικής τομής

Επιπλέον, οι διατροφικές διαταραχές της κύησης δημιουργούν και επιπλοκές μετά τον τοκετό. Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη, αιμορραγία και μπορεί επίσης να έχουν προβλήματα στο θηλασμό του μωρού.

A depressed mother.
Η επιλόχειος κατάθλιψη καταγράφεται συχνότερα στις μητέρες που είχαν βουλιμία ή ανορεξία κατά τη διάρκεια της κύησης.

Γιατί πρέπει να ζητείται επαγγελματική βοήθεια;

Η επαγγελματική βοήθεια είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της παθολογίας και την πρόληψη των επιπλοκών της κύησης. Το βασικότερο που πρέπει να κάνουν οι γυναίκες είναι να παραδεχτούν ότι έχουν πρόβλημα, παρά τα κοινωνικά στίγματα.

Δυστυχώς, αυτές οι παθολογίες δεν έχουν συγκεκριμένη θεραπεία και πρέπει να αντιμετωπίζονται από μια ομάδα ειδικών. Πρώτα απ’ όλα, ο ψυχολόγος θα αναλάβει να προσδιορίσει και να θεραπεύσει την προέλευση του προβλήματος.

Ο διατροφολόγος θα καθορίσει μια κατάλληλη διατροφή που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και που η γυναίκα θα μπορεί να ανεχθεί. Οι μαιευτήρες και οι παιδίατροι διαδραματίζουν επίσης βασικό ρόλο στην προσέγγιση. Θα είναι υπεύθυνοι για την παρακολούθηση της φυσικής κατάστασης της μητέρας και του μωρού.

Ένα κοινό και υποτιμημένο πρόβλημα

Οι διατροφικές διαταραχές στην εγκυμοσύνη είναι μεταβολές που σχετίζονται με την πρόσληψη τροφής και την εικόνα του σώματος. Οι διαταραχές αυτές προκαλούν πολλαπλές επιπλοκές στις γυναίκες και στο μωρό και γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα.

Δυστυχώς, συχνά περνούν απαρατήρητες, επειδή οι μητέρες δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν το πρόβλημα. Υπό αυτή την έννοια, είναι απαραίτητο να εντοπίζετε τα πρώιμα σημάδια και να αναζητάτε εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Martínez-Olcina M, Rubio-Arias JA, Reche-García C, Leyva-Vela B, Hernández-García M, Hernández-Morante JJ, Martínez-Rodríguez A. Eating Disorders in Pregnant and Breastfeeding Women: A Systematic Review. Medicina (Kaunas). 2020 Jul 15;56(7):352.
 • Mantel Ä, Hirschberg AL, Stephansson O. Association of Maternal Eating Disorders With Pregnancy and Neonatal Outcomes. JAMA Psychiatry. 2020 Mar 1;77(3):285-293.
 • Knoph Berg C, Torgersen L, Von Holle A, Hamer RM, Bulik CM, Reichborn-Kjennerud T. Factors associated with binge eating disorder in pregnancy. Int J Eat Disord. 2011 Mar;44(2):124-33.
 • Martínez-Olcina M, Rubio-Arias JA, Reche-García C, Leyva-Vela B, Hernández-García M, Hernández-Morante JJ, Martínez-Rodríguez A. Eating Disorders in Pregnant and Breastfeeding Women: A Systematic Review. Medicina (Kaunas). 2020 Jul 15;56(7):352.
 • Dörsam AF, Preißl H, Micali N, Lörcher SB, Zipfel S, Giel KE. The Impact of Maternal Eating Disorders on Dietary Intake and Eating Patterns during Pregnancy: A Systematic Review. Nutrients. 2019 Apr 13;11(4):840.
 • Arnold C, Johnson H, Mahon C, Agius M. The effects of eating disorders in pregnancy on mother and baby: a review. Psychiatr Danub. 2019 Sep;31(Suppl 3):615-618.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.