Πνευμονικό οίδημα: Συμπτώματα και αιτίες

Το πνευμονικό οίδημα προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια και ταχυκαρδία. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα.
Πνευμονικό οίδημα: Συμπτώματα και αιτίες

Τελευταία ενημέρωση: 12 Οκτωβρίου, 2020

Το πνευμονικό οίδημα είναι μια κατάσταση που συνίσταται στη συσσώρευση υγρών στους πνεύμονες. Αυτή η συσσώρευση προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή. Επομένως, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το πνευμονικό οίδημα εμφανίζεται λόγω καρδιακών προβλημάτων. Ωστόσο, ένα τραύμα, μια πνευμονία (λοίμωξη των πνευμόνων) ή ακόμη και φάρμακα μπορούν επίσης να το προκαλέσουν. Όταν το οίδημα εμφανίζεται ξαφνικά, είναι μια επείγουσα κατάσταση. Έτσι, μπορεί να είναι θανατηφόρο. Σε άλλες περιπτώσεις συμβαίνει σταδιακά. Ωστόσο, είναι μια πολύ επείγουσα κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε τι είναι το πνευμονικό οίδημα, καθώς και τις αιτίες και τα συμπτώματά του.

Τι είναι το πνευμονικό οίδημα;

Οι κυψελίδες είναι μικροί σάκοι αέρα που σχηματίζουν οι πνεύμονες. Υπό αυτήν την έννοια, είναι υπεύθυνοι για την απορρόφηση οξυγόνου και την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα κατά την αναπνοή. Όταν γεμίζουν με υγρό αντί για αέρα, αυτή η ανταλλαγή αερίων δεν μπορεί να γίνει σωστά.

Αυτή η συσσώρευση υγρού ονομάζεται πνευμονικό οίδημα. Προκαλείται συχνά από προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά. Υπό αυτές τις συνθήκες, ονομάζεται καρδιογενές πνευμονικό οίδημα. Εμφανίζεται κυρίως όταν η αριστερή κοιλία της καρδιάς εξασθενεί.

Επιπλέον, μπορεί να μην σχετίζεται με την καρδιά (μη καρδιογενές πνευμονικό οίδημα). Για παράδειγμα, μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο πηγαίνει σε μεγάλα υψόμετρα.

απεικόνιση πνευμόνων

Πνευμονικό οίδημα: αιτίες

Καρδιογενές πνευμονικό οίδημα

Όπως αναφέραμε παραπάνω, το καρδιογενές πνευμονικό οίδημα εμφανίζεται λόγω καρδιακής νόσου. Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που προκαλεί το πνευμονικό οίδημα είναι:

 • Ανωμαλίες στεφανιαίας αρτηρίας. Αυτές οι αρτηρίες είναι υπεύθυνες για την κυκλοφορία της καρδιάς. Συνήθως φράσσονται λόγω συσσώρευσης λίπους (αθηρωματική πλάκα). Αυτό εξασθενεί την καρδιά. Έτσι, το αίμα τείνει να συσσωρεύεται στους πνεύμονες, και αυτό κάνει το υγρό να περάσει στις κυψελίδες.
 • Τραυματισμοί καρδιακών μυών. Αυτό ονομάζεται καρδιομυοπάθεια. Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, όταν η καρδιά δεν χτυπά αρκετά δυνατά, το υγρό επιστρέφει στους πνεύμονες.
 • Προβλήματα καρδιακής βαλβίδας.
 • Υπέρταση.

Μη καρδιογενές πνευμονικό οίδημα

Αυτό δεν περιλαμβάνει καρδιακά προβλήματα. Σε αυτήν την περίπτωση, οι κύριες αιτίες είναι:

 • Υψηλά υψόμετρα. Όταν ένα άτομο πηγαίνει σε μεγάλα υψόμετρα, ενδέχεται να εμφανιστεί αύξηση της πίεσης λόγω αγγειοσυστολής των πνευμονικών τριχοειδών αγγείων. Κατά συνέπεια, το υγρό περνά μέσα στις κυψελίδες.
 • Σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται όταν οι πνεύμονες γεμίζουν με υγρό και λευκά αιμοσφαίρια. Τραύμα ή λοίμωξη μπορεί να το προκαλέσει.
 • Φαρμακευτική αγωγή.
 • Πνευμονική εμβολή. Αυτό συμβαίνει όταν ένας θρόμβος φράζει ένα πνευμονικό αιμοφόρο αγγείο. Αυτό δεν επιτρέπει την κυκλοφορία του αίματος σωστά.
 • Ιογενείς λοιμώξεις.
 • Εισπνοή καπνού ή πνιγμός.

Συμπτώματα

Συνολικά, τα συμπτώματα εξαρτώνται από την αιτία και το πόσο γρήγορα εμφανίζεται. Από την άποψη αυτή, όταν εμφανίζεται έντονα, τα κύρια συμπτώματα είναι:

 • Δύσπνοια που επιδεινώνεται όταν το άτομο ξαπλώνει.
 • Αίσθηση πνιγμού.
 • Αναπνευστικοί θόρυβοι (επίσης γνωστοί ως συριγμός).
 • Βήχας (με ή χωρίς αίμα).
 • Ταχυκαρδία: η καρδιά χτυπά με επιταχυνόμενο ρυθμό.
 • Το δέρμα του ασθενούς μπορεί να είναι δροσερό και υγρό και τα χείλη του μπορεί να είναι μπλε.
καρδία σε ταχυκαρδία

Από την άλλη πλευρά, όταν το οίδημα εμφανίζεται σταδιακά, τα συμπτώματα είναι ελαφρώς διαφορετικά:

 • Δυσκολία στην αναπνοή εμφανίζεται επίσης, τόσο με προσπάθεια όσο και όταν ο ασθενής ξαπλώνει.
 • Τα πόδια μπορεί να πρήζονται.
 • Αυξημένο αίσθημα κόπωσης.
 • Βήχας που συμβαίνει όταν το άτομο ξαπλώνει και εξαφανίζεται όταν κάθεται.
 • Αύξηση βάρους.

Πώς να το αποτρέψετε

Για να το αποτρέψετε, θα πρέπει να αποτρέψετε τυχόν καρδιακά προβλήματα. Υπό αυτήν την έννοια, είναι απαραίτητο να ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση. Αυτό συμβαίνει επειδή η υπέρταση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Επίσης, η μέτρια καθημερινή άσκηση και η σωστή διατροφή είναι απαραίτητα μέτρα. Αυτά τα μέτρα βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Αυτό είναι σημαντικό επειδή η χοληστερόλη σχετίζεται με τη στεφανιαία νόσο.

Από την άλλη πλευρά, οι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ. Επίσης, οι ειδικοί συνιστούν τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Τέλος, φυσικά, πρέπει να προσπαθήσετε να ελέγξετε το άγχος σας.

Συμπέρασμα

Εάν αισθανθείτε δύσπνοια, κόπωση ή οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, επισκεφθείτε επειγόντως έναν γιατρό. Να θυμάστε ότι το πνευμονικό οίδημα είναι μια σοβαρή κατάσταση. Ως εκ τούτου, θέτει τη ζωή σας σε κίνδυνο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.