Flonase: Τι είναι και πώς να το χρησιμοποιήσετε

To Flonase είναι φάρμακο για την ανώτερη αναπνευστική οδό εάν έχετε αλλεργίες. Είναι ένα κορτικοστεροειδές, οπότε θα πρέπει να ρωτήσετε το γιατρό σας εάν είναι κατάλληλο για εσάς πριν το πάρετε.
Flonase: Τι είναι και πώς να το χρησιμοποιήσετε
Diego Pereira

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Diego Pereira.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Το Flonase είναι ένα φάρμακο που περιέχει τη δραστική ουσία προπιονική φλουτικαζόνη. Είναι ένα κορτικοστεροειδές που έχει αντιφλεγμονώδη δύναμη.

Αυτό το φάρμακο διατίθεται στην αγορά με τη μορφή ρινικού σπρέι. Το Flonase ανακουφίζει από τα κύρια συμπτώματα αλλεργίας. Γενικά, είναι συνήθως αναπνευστικά συμπτώματα, ειδικά από εποχιακές αλλεργίες.

Πώς λειτουργεί;

Οι αλλεργίες συμβαίνουν όταν τα αλλεργιογόνα εισέρχονται από τη μύτη. Αυτή η διαδικασία προκαλεί μια απάντηση από το ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν ενεργοποιείται η απελευθέρωση διαφορετικών φλεγμονωδών ουσιών, προκαλεί διαφορετικά συμπτώματα αλλεργίας.

Το κύριο χαρακτηριστικό του Flonase είναι ότι μπορεί να εμποδίσει τις ουσίες που προκαλούν φλεγμονή. Μπορεί να λειτουργήσει σε έως και 6 από αυτές τις φλεγμονώδεις ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της ισταμίνης.

Εκτός από την ισταμίνη, το Flonase εμποδίζει τις ακόλουθες ουσίες: προσταγλανδίνες, κυτοκίνες, τρυπτάσες, χημειοκίνες και λευκοτριένια.

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται το Flonase;

Αυτό το φάρμακο προορίζεται για ενήλικες για να ανακουφίσει τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας από γύρη και άλλα αλλεργιογόνα που μπορεί να υπάρχουν στον αέρα. Μερικά από αυτά τα αλλεργιογόνα είναι τρίχες ζώων, ακάρεα σκόνης και σπόρια μυκήτων.

Βοηθάει στα συμπτώματα που εμφανίζονται με την αλλεργική ρινίτιδα και βοηθάει στο φτέρνισμα, τη ρινική καταρροή, τη συμφόρηση και τον κνησμό και τα υγρά μάτια. Το αποτέλεσμα μπορεί να διαρκέσει έως και 24 ώρες και είναι πολύ εύκολο στη χρήση.

Μπορεί να δείτε βελτίωση στα συμπτώματα ήδη από την πρώτη εφαρμογή. Ωστόσο, θα επιτύχετε τη μέγιστη προστασία μετά από 3 ή 4 ημέρες. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε το Flonase τακτικά, ώστε να έχετε την καλύτερη δυνατή ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Μια γυναίκα φυσάει τη μύτη της.

Δοσολογία του Flonase και πώς να το χρησιμοποιήσετε

Γενικά, για ενήλικες, η συνιστώμενη δόση είναι δύο ψεκασμοί ανά ρουθούνι, μία φορά την ημέρα, κατά προτίμηση το πρωί.

Σε περίπτωση που έχετε πιο έντονα συμπτώματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια δεύτερη δόση. Ωστόσο, κάντε το μόνο μέχρι να δείτε βελτίωση και για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Μόλις παρατηρήσετε ανακούφιση, χρησιμοποιήστε ξανά την κανονική δόση, μόνο μία φορά την ημέρα. Προσπαθείτε πάντα να χρησιμοποιείτε τη χαμηλότερη δυνατή δόση.

Πριν χρησιμοποιήσετε το Flonase, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να φυσήξετε τη μύτη σας, στη συνέχεια να ανακινήσετε το μπουκάλι και να αφαιρέσετε το καπάκι. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το άκρο σε ένα από τα ρουθούνια και πιέστε.

Γείρετε το κεφάλι σας προς τα εμπρός με το μπουκάλι ίσιο και εισπνεύστε αργά μέσα από τη μύτη σας. Καθώς εισπνέετε, πιέστε το σπρέι έτσι ώστε το προϊόν να ανέβει στη μύτη σας.

Στη συνέχεια, εκπνεύστε από το στόμα σας και επαναλάβετε τα βήματα για το δεύτερο σπρέι στο άλλο ρουθούνι. Όταν τελειώσετε, καθαρίστε την κορυφή και βάλτε το προστατευτικό καπάκι.

Πιθανές παρενέργειες

Σε θεραπείες ρινικού κορτικοστεροειδούς, συγκεκριμένα σε υψηλές δόσεις και μεγαλύτερες περιόδους, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε κάποιες παρενέργειες ενώ απορροφάται. Ανάλογα με το πόσο συχνά το χρησιμοποιείτε, πιθανές παρενέργειες του Flonase είναι:

  • Φτέρνισμα
  • Δυσάρεστη μυρωδιά ή γεύση
  • Ξηρότητα ή ερεθισμός της μύτης ή του λαιμού
  • Πονοκέφαλοι
Ένα κορίτσι που πρόκειται να φτερνιστεί κοντά σε ένα λουλούδι.

Τα οφέλη από τη χρήση του Flonase

Μεταξύ των κύριων πλεονεκτημάτων του Flonase είναι:

  • 24ωρη ανακούφιση από συμπτώματα όπως ρινική συμφόρηση, καταρροή ή φαγούρα στη μύτη και φτέρνισμα
  • Δεν προκαλεί υπνηλία
  • Δρα άμεσα στον ρινικό βλεννογόνο

Το Flonase είναι χρήσιμο για τη θεραπεία συμπτωμάτων που σχετίζονται με αλλεργίες. Το κάνει αυτό εμποδίζοντας έξι φλεγμονώδεις ουσίες. Είναι ένα φάρμακο που απαιτεί ιατρική συνταγή, οπότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό πριν το χρησιμοποιήσετε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Leach, C. L., Kuehl, P. J., Chand, R., & McDonald, J. D. (2015). Nasal Deposition of HFA-Beclomethasone, Aqueous Fluticasone Propionate and Aqueous Mometasone Furoate in Allergic Rhinitis Patients. Journal of Aerosol Medicine and Pulmonary Drug Delivery. https://doi.org/10.1089/jamp.2014.1180

  • Brandi, V., & Stahl, E. G. (2009). Bioequivalencia de un rociador nasal de propionato de fluticasona genérico y el producto comercial TT  – Bioequivalence of generic and branded fluticasone propionate nasal spray. Rev Peru Med Exp Salud Publica.

  • Brandi, V., & Stahl, E. G. (2009). Bioequivalence of generic and branded fluticasone propionate nasal spray. Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Publica. https://doi.org/10.17843/rpmesp.2009.264.1403


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.