Αλλεργία στα οστρακοειδή: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Αν εσείς ή το παιδί σας έχετε αλλεργία στα οστρακοειδή, υπάρχουν μερικά πράγματα τα οποία μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων. Σε αυτό το άρθρο, θα σας δώσουμε ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν.
Αλλεργία στα οστρακοειδή: Συμπτώματα και αντιμετώπιση
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Η αλλεργία στα οστρακοειδή είναι ένας από τους πιο συχνούς τύπους αλλεργιών. Τα μαλάκια και τα καρκινοειδή μπορούν εύκολα να κάνουν το ανοσοποιητικό σύστημα να δουλέψει υπερβολικά για να καταπολεμήσει την αλλεργία, με αποτέλεσμα να έχετε ήπιες έως σοβαρές αντιδράσεις.

Οι σοβαρές αντιδράσεις μπορούν να είναι πολύ επικίνδυνες, γι’ αυτό είναι σημαντικό να κατανοήσετε τα συμπτώματα προκειμένου ν’ αποφύγετε σοβαρότερες επιπλοκές.

Όταν μια ουσία εισέρχεται στο σώμα, το ανοσοποιητικό σύστημα αποφασίζει αν πρέπει ή όχι να την πολεμήσει. Στην περίπτωση της αλλεργίας στα οστρακοειδή, το ανοσοποιητικό αναγνωρίζει την πρωτεΐνη ως επιβλαβή και αντιδρά ώστε να προστατεύσει το σώμα.

Ορισμένες φορές, αυτές οι αντιδράσεις εξελίσσονται σε τόσο σοβαρά επεισόδια που μπορούν να γίνουν απειλητικές για τη ζωή.

Τι είναι η αλλεργία στα οστρακοειδή;

Όπως περιγράφει μια μελέτη στο Current Opinion in Allergy and Clinical Immunologyη αλλεργία στα οστρακοειδή προκαλείται από συγκεκριμένες πρωτεΐνες που βρίσκονται σε συγκεκριμένα θαλασσινά. Αυτά που συνήθως προκαλούν τις περισσότερες αντιδράσεις είναι τα καρκινοειδή και τα μαλάκια.

Μόλις το σώμα ανιχνεύσει ένα αλλεργιογόνο, ενεργοποιεί την αμυντική αντίδραση η οποία μπορεί να έχει ήπια συμπτώματα, όπως καντήλες ή ελαφρύ πρήξιμο, ή πιο σοβαρά συμπτώματα όπως αναφυλαξία.

Ένα οικογενειακό ιστορικό σε αλλεργία στα οστρακοειδή είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για ένα άτομο που ίσως αναπτύξει αυτή την αλλεργία. Επιπλέον, αυτός ο τύπος αλλεργίας είναι συχνότερος σε ενήλικες παρά σε παιδιά, αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Επιπλέον, η ευαισθησία στα οστρακοειδή είναι πιο συχνή στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες.

Διάφορα οστρακοειδή
Η αναφυλαξία είναι το πιο σοβαρό στάδιο της αλλεργίας στα οστρακοειδή και μπορεί να θέσει τη ζωή σας σε κίνδυνο.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, τα συμπτώματα μπορεί να είναι από ήπια έως σοβαρά. Γενικά μιλώντας, τα πρώτα σημάδια αλλεργικής αντίδρασης εμφανίζονται σχεδόν μία ώρα μετά την κατανάλωση οστρακοειδών. Τα τυπικά σημάδια είναι το πρήξιμο και ο κνησμός στα χείλη και/ή τη γλώσσα.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, ίσως έχετε δυσκολία στην αναπνοή ή μπορεί να παρουσιάσετε εντερικά προβλήματα, όπως διάρροια, στομαχόπονο, και εμετό. Αυτού του είδους η αντίδραση απαιτεί συνήθως χρήση φαρμάκων και προβιοτικών, τα οποία φαίνεται πως θέτουν υπό έλεγχο την επίμονη διάρροια.

Μπορεί να εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα όπως ζάλη ή λιποθυμία. Αν εμφανιστεί κάποιο από αυτά, αναζητήστε ιατρική βοήθεια για να παρακολουθήσετε την πρόοδό τους και να πάρετε φάρμακα, αν είναι απαραίτητο.

Αναφυλαξία

Η αλλεργία στα οστρακοειδή μπορεί να οδηγήσει σε αναφυλαξία, μια παρενέργεια απειλητική για τη ζωή η οποία απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Για την ακρίβεια, η ένεση αδρεναλίνης είναι η πρώτη και σπουδαιότερη γραμμή θεραπείας, όπως επιβεβαιώνει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Jornal de Pediatria .

Τα συμπτώματα αναφυλαξίας περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή από το πρήξιμο στον λαιμό, πτώση της πίεσης, σύγχυση, ζάλη, και λιποθυμία.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;

Υπάρχουν ορισμένες προϋπάρχουσες παθήσεις οι οποίες μπορούν να επιδεινώσουν δραματικά την πιθανότητα αναφυλακτικού σοκ.

Παραδείγματος χάρη, αν ένα άτομο έχει άσθμα, ένα οικογενειακό ιστορικό αναφυλαξίας λόγω τροφικών αλλεργιών, ή ένα προσωπικό ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης σε οστρακοειδή, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει περίπλοκη η υπερευαισθησία.

Εξαιτίας αυτού, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ελέγχετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζετε. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να διασφαλίσετε πως δεν υπάρχει διασταυρούμενη επιμόλυνση ή ίχνη φαγητών που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.

Αν έχετε σοβαρή αλλεργία στα οστρακοειδή, ίσως χρειαστεί να μείνετε μακριά από σημεία όπου επεξεργάζονται και μαγειρεύονται θαλασσινά και οστρακοειδή. Τα αέρια και οι μυρωδιές των οστρακοειδών μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Πώς ν’ αντιμετωπίσετε την αλλεργία στα οστρακοειδή

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια αλάνθαστη θεραπεία για την αλλεργία στα οστρακοειδή. Αυτή η τροφική αλλεργία είναι μια διαδικασία η οποία μόλις εμφανιστεί θα διαρκέσει για το υπόλοιπο της ζωής σας, πιθανόν.

Το μόνο πράγμα που πραγματικά μπορείτε να κάνετε είναι να αποφύγετε την κατανάλωση οστρακοειδών και την εισπνοή των αερίων τους. Φυσικά, αυτό ισχύει μόνο αν έχετε επιβεβαιωμένη αλλεργία στα οστρακοειδή.

Αν πάτε σε ένα εστιατόριο, προσπαθήστε να επιβεβαιώσετε αν το μενού έχει κάποιον πίνακα αλλεργιογόνωνΜε αυτόν, θα μπορέσετε να δείτε ποια πιάτα περιέχουν οστρακοειδή.

Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων για να επιβεβαιώσετε αν το τρόφιμο δεν έχει συσκευαστεί ή επεξεργαστεί σε εργοστάσιο το οποίο επεξεργάζεται και θαλασσινά. Σε αντίθετη περίπτωση είναι πολύ πιθανό το τρόφιμο να περιέχει ίχνη οστρακοειδών τα οποία μπορούν να γίνουν επικίνδυνα.

Αλλεργία στα οστρακοειδή σε παιδιά

Όπως αναφέραμε ήδη, είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί στην ενήλικη ζωή μια τέτοια αλλεργία, παρά στην παιδική ηλικία, αν και το τελευταίο δεν είναι απίθανο.

Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αρνητική αντίδραση στο παιδί σας μετά την κατανάλωση οστρακοειδών, σας προτείνουμε να έχετε μαζί σας ένεση αδρεναλίνης για επείγουσες καταστάσεις. Αυτό θα σας βοηθήσει να σώσετε τη ζωή του παιδιού σας αποτρέποντας το αναφυλακτικό σοκ.

Οι γονείς και οι κηδεμόνες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί ώστε το παιδί να μην τρώει οστρακοειδή ή τρόφιμα που έχουν μολυνθεί με αλλεργιογόνα. Ωστόσο, αν το παιδί δείξει σημάδια υπερευαισθησίας όπως πρήξιμο, κνησμό, ή φλεγμονή στο στόμα, για πρώτη φορά, τότε καλό είναι να πάτε στα επείγοντα περιστατικά.

Πώς ν’ αποτρέψετε τις αλλεργικές αντιδράσεις

Αν εσείς ή το παιδί σας έχετε αλλεργία στα οστρακοειδή, ακολουθήστε αυτές τις χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν ν’ αποτρέψετε μια πιθανή έκθεση.

Διαβάστε τις ετικέτες τροφίμων

Φροντίστε όλα τα τρόφιμα που αγοράζετε να μην έχουν αλλεργιογόνα. Αυτό θα το πετύχετε διαβάζοντας τις ετικέτες. Έτσι, θα μπορέσετε να αποφύγετε τυχόν προβλήματα.

Να προσέχετε όταν τρώτε έξω

Στην εποχή μας, τα μενού των εστιατορίων έχουν ένα πλαίσιο στο οποίο τονίζονται τα πιθανά αλλεργιογόνα σε κάθε πιάτο. Παρόλα αυτά, είναι καλή ιδέα να ενημερώσετε τον σερβιτόρο για την αλλεργία σας ώστε να μπορέσει να πάρει τις απαραίτητες προφυλάξεις για ν’ αποφευχθεί μια διασταυρούμενη επιμόλυνση.

Θαλασσινά σε πιάτο
Όταν τρώτε έξω, είναι σημαντικό να ελέγχετε τον πίνακα αλλεργιογόνων στο μενού.

Διασταυρούμενη επιμόλυνση

Τα άτομα με τροφικές αλλεργίες μπορεί να έχουν μια αντίδραση επειδή έφαγαν φαγητό σε επιμολυσμένο πιάτο ή λόγω χρήσης των ίδιων σκευών. Δηλαδή, δε χρειάζεται να καταναλώσετε οστρακοειδή για να έχετε μια αντίδραση ή ένα αναφυλακτικό σοκ. Αρκεί το να φάτε ένα φαγητό το οποίο έχει ακουμπήσει στην ίδια επιφάνεια με το οστρακοειδές, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η υγιεινή.

Η αλλεργία στα οστρακοειδή είναι ένα ζήτημα που σχετίζεται με τα τρόφιμα

Όπως μάθαμε, η αλλεργία στα οστρακοειδή μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή του ατόμου αν δεν ληφθούν οι απαραίτητες προφυλάξεις. Λόγω αυτού, είναι πάντα σημαντική η ανάγνωση των ετικετών των τροφίμων και η αναζήτηση άμεσης ιατρικής φροντίδας αν πιστεύετε ότι έχετε μια αλλεργική αντίδραση.

Αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι σας, να θυμάστε να έχετε πάντα μαζί σας μια ένεση αδρεναλίνης σε περίπτωση που την έχετε ανάγκη κάποια στιγμή. Αυτό είναι επίσης σημαντικό για τους γονείς και τους κηδεμόνες παιδιών με αυτή την αλλεργία, οι οποίοι θα πρέπει να λαμβάνουν και τα απαραίτητα μέτρα για να βεβαιωθούν πως το παιδί θα μείνει μακριά από πιθανά αλλεργιογόνα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Szajewska H., Canani RB., Guarino A., Hosjak I., et al., Probiotics for the prevention of antibiotic associated diarrhea in children. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2016. 62 (3): 495-506.
  • Sarinho E., Moura MG., Severe forms of food allergy. J Pediatr, 2017. 1: 53-59.
  • Wong L., Tham EH., Lee BW., An update on shellfish allergy. Curr Opin Allergy Clin Immunol, 2019. 19 (3): 236-242.
  • Velazco-Benítez, C. “Epidemiología de la alergia alimentaria en la edad pediátrica.” Rev Gastrohnup 14.2 (2012): 62-5.
  • García Falcón, Manuel Enrique. “Papel de los probióticos en el tratamiento de alergias e intolerancias alimentarias.”
  • Borrego, J. Torres, JF Martínez Cuevas, and J. Tejero García. “Reactividad cruzada entre pescados y mariscos.” Allergologia et immunopathologia 31.3 (2003): 146-151.
  • Fernández Morales, Isidora, and María Ignacia Von Jentschykmakuc. “Abordaje nutricional en alergias alimentarias más prevalentes.” (2016).
  • Binaghi, María Julieta, et al. “Declaración de alérgenos y detección de trazas de leche, soja y huevo en alimentos de consumo frecuente por niños.” Actual. nutr (2017): 72-83.
  • Plaza-Martin, Ana María. “Alergia alimentaria en la edad pediátrica, conceptos actuales.” Anales de pediatría. Vol. 85. No. 1. Elsevier Doyma, 2016.
  • Blasco, Jaime Lozano, Sergio José Quevedo Teruel, and Mónica Piquer Gibert. “Alergia a frutos secos. Alergia a legumbres y frutas. Alergia a pescados y mariscos.”

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.