Αλλεργικές αντιδράσεις και αλλεργικά συμπτώματα

Τα πιο συνηθισμένα αλλεργιογόνα είναι εκείνα που δρουν στην αναπνευστική οδό, όπως η γύρη ή τα ακάρεα. Σε αυτό το άρθρο, ανακαλύψτε τι προκαλεί αλλεργίες και κοινά συμπτώματα αλλεργίας.
Αλλεργικές αντιδράσεις και αλλεργικά συμπτώματα

Τελευταία ενημέρωση: 20 Νοεμβρίου, 2020

Το να είστε αλλεργικοί σε κάτι, είτε πρόκειται για γύρη, ακάρεα, γλουτένη ή κάτι άλλο, είναι μια πολύ κοινή κατάσταση που επηρεάζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Σήμερα, είναι σχεδόν σπάνιο να βρεθεί ένα άτομο που δεν είναι αλλεργικό σε τίποτα. Από αυτήν την άποψη, εκτιμάται ότι ένας στους τέσσερις ανθρώπους αναπτύσσει κάποιο είδος αλλεργίας καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του. Στην πραγματικότητα, είναι η πιο κοινή παιδική ασθένεια.

Μια αλλεργία αναφέρεται στην ευαισθησία του ανοσοποιητικού συστήματος σε μια ουσία, η οποία προκαλεί αλλαγές στο αναπνευστικό, πεπτικό, νευρικό σύστημα ή στο δέρμα. Με άλλα λόγια, είναι μια ανώμαλη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μια ουσία που κανονικά δεν θα προκαλούσε αυτήν την αντίδραση. Συνολικά, ένα άτομο μπορεί να είναι αλλεργικό σε οποιαδήποτε ουσία.

Ωστόσο, γνωρίζετε γιατί συμβαίνει αυτό; Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε γιατί έχετε αλλεργίες και πώς διαγιγνώσκονται, καθώς και τα κοινά αλλεργικά συμπτώματα.

Τι σημαίνει να έχετε αλλεργία

Το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί συνεχώς, αναγνωρίζοντας και εξαλείφοντας τα μικρόβια από το σώμα για να το προστατεύσει από ασθένειες. Ωστόσο, μερικές φορές, οι αμυντικοί μηχανισμοί του τροποποιούνται.

Όταν συμβεί αυτό, το σύστημα ενεργοποιείται πολύ έντονα εναντίον ορισμένων στοιχείων που είναι πραγματικά ακίνδυνα. Με άλλα λόγια, ενεργοποιεί πολλούς αμυντικούς μηχανισμούς, όπως το φτέρνισμα, έναντι μιας ουσίας που δεν προκαλεί ασθένεια. Για παράδειγμα, αυτό μπορεί να είναι γύρη.

Τα συμπτώματα αλλεργίας διαφέρουν ανάλογα με την ουσία στην οποία είστε αλλεργικοί. Εάν είστε αλλεργικοί στα ακάρεα της σκόνης, είναι πιθανότερο να υποφέρετε από συμπτώματα αναπνευστικής αλλεργίας. Με άλλα λόγια, μπορεί να υποφέρετε από βήχα, φτάρνισμα και υγρά μάτια, μεταξύ άλλων.

γυναίκα που φτερνίζεται

Συχνά αλλεργικά συμπτώματα

Όπως αναφέραμε παραπάνω, τα αλλεργικά συμπτώματα εξαρτώνται από τον τύπο του αλλεργιογόνου. Με τον ίδιο τρόπο, διαφέρουν επίσης ανάλογα με την «πύλη». Με άλλα λόγια, τα συμπτώματά σας θα ποικίλουν ανάλογα με το αν είχατε επαφή με την ουσία τρώγοντάς τη, αγγίζοντάς τη ή εισπνεύοντάς τη.

Οι πιο συχνές αλλεργίες σχετίζονται με το αναπνευστικό σύστημα. Επομένως, τα πιο κοινά συμπτώματα είναι η ρινίτιδα και η αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Η ρινίτιδα προκαλεί φαγούρα στη μύτη, φτέρνισμα, ρινική απόφραξη και συνεχή ρινική καταρροή (ρινόρροια). Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι ένας έντονος κνησμός των ματιών που συνοδεύεται από πολλά δάκρυα. Επίσης, οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτήν αισθάνονται μερικές φορές ότι έχουν άμμο στα μάτια τους.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι αλλεργικές διεργασίες συχνά σχετίζονται με το άσθμα. Οι ασθματικοί συχνά υποφέρουν από βήχα, συριγμό και δυσκολία στην αναπνοή.

Τροφικές αλλεργίες και αλλεργικά συμπτώματα

Όταν κάποιος είναι αλλεργικός σε ένα φαγητό, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν μυρμήγκιασμα στο στόμα ή φαγούρα, που μπορεί να φτάσει στο λαιμό. Επίσης, μπορεί να υποφέρουν από πρήξιμο στα χείλη, τη γλώσσα ή το πρόσωπο. Κοκκινίλες μπορεί επίσης να εμφανιστούν μετά το φαγητό. Συχνά, υπάρχει διάρροια, έμετος ή συνεχής μετεωρισμός.

Οι τροφές που προκαλούν τις περισσότερες αλλεργίες είναι το γάλα, οι ξηροί καρποί και τα αυγά.

τεστ για αλλεργίες

Αλλεργίες στα φάρμακα

Πολλοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί σε ορισμένα φάρμακα. Στην πραγματικότητα, οι γιατροί πρέπει να σας ρωτήσουν εάν είστε αλλεργικοί σε οποιαδήποτε ουσία. Αυτός ο τύπος αλλεργίας συχνά συνοδεύεται από δερματικές αντιδράσεις, όπως κυψέλες, εξανθήματα και κνησμός.

Αναφυλαξία

Η αναφυλαξία εμφανίζεται όταν η αλλεργική αντίδραση είναι εξαιρετικά σοβαρή. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα απελευθερώνει ουσίες που ξαφνικά μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Στη συνέχεια, οι αεραγωγοί στενεύουν και δυσκολεύουν την αναπνοή.

Μπορεί να συμβεί πολύ γρήγορα μετά από επαφή με την ουσία στην οποία το άτομο είναι αλλεργικό. Για παράδειγμα, είναι σχετικά συχνό σε εκείνους που είναι αλλεργικοί σε τσιμπήματα μελισσών.

Όταν κάποιος πάσχει από αναφυλακτική αντίδραση, ο παλμός του επιταχύνεται και γίνεται πιο αδύναμος. Με τον ίδιο τρόπο, ένα εξάνθημα εμφανίζεται συνήθως στο δέρμα, καθώς και ναυτία ή έμετος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σημαντικό να πάτε στο νοσοκομείο.

Συμπέρασμα

Πολλοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί σε διαφορετικές ουσίες. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα πιο κοινά αλλεργικά συμπτώματα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να καθοδηγήσετε το γιατρό σας να εντοπίσει τι προκαλεί αυτή την αντίδραση, ώστε να αποφύγετε το αλλεργιογόνο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.