Ο φόβος της εγκατάλειψης στις σχέσεις

Ο φόβος της εγκατάλειψης στα ζευγάρια είναι ένα μάλλον χαρακτηριστικό πρότυπο συμπεριφοράς των ατόμων με συναισθηματική εξάρτηση. Στο σημερινό άρθρο θα συζητήσουμε αυτήν την εξάρτηση σε μια σχέση και τις συνέπειές της.
Ο φόβος της εγκατάλειψης στις σχέσεις
Loreto Martín

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από την ψυχολόγο Loreto Martín.

Τελευταία ενημέρωση: 13 Ιουνίου, 2023

Ο φόβος της εγκατάλειψης σε μια ρομαντική σχέση αποτελεί κοινή αιτία άγχους και ανησυχίας σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Στην πραγματικότητα, είναι ένα συναίσθημα που επηρεάζει πολλά ζευγάρια. Ένα συναίσθημα που κρύβει συναισθηματική εξάρτηση – ένα ολοένα και πιο σημαντικό και ψυχολογικό πρόβλημα στις ρομαντικές σχέσεις.

Τι είναι η συναισθηματική εξάρτηση;

Η ανάγκη για κοινωνικές σχέσεις και δεσμούς με τους άλλους είναι εγγενής στα ανθρώπινα όντα. Όλοι πρέπει να την ικανοποιούμε με υγιή τρόπο, καθώς είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη μιας ισχυρής ταυτότητας. Αυξάνει την ικανότητά μας να εμπιστευόμαστε τους άλλους και ενισχύει την αυτοπεποίθησή μας. Μειώνει επίσης την τάση μας να αναστατωνόμαστε υπερβολικά για μια υποθετική απόρριψη ή εγκατάλειψη (Bornstein, Geiselman, Eisenhart και Languirand, 2002).

Ωστόσο, όλες οι σχέσεις χάνουν την υγιή τους κατάσταση και αποκτούν αρνητικό χαρακτήρα όταν η ανάγκη αυτή γίνεται υπερβολική και απόλυτη. Αυτή η υπερβολική ανάγκη για δέσιμο είναι που οδηγεί στο φόβο της εγκατάλειψης. Πρόκειται για έναν ανεξέλεγκτο φόβο που οφείλεται σε μια απομάκρυνση που φαίνεται πάντα επικείμενη.

Συγγραφείς όπως ο Urbiola και οι συνεργάτες του (2017) ορίζουν τα άτομα με συναισθηματική εξάρτηση ως εξής:

 • Έχουν την τάση να βιώνουν άγχος και αγωνία
 • Να έχουν υπεροχή απέναντι σε έναν χωρισμό
 • Έχουν την επιθυμία να ασκούν έλεγχο στους άλλους, ιδίως στους ερωτικούς τους συντρόφους
 • Νιώθουν άδειοι μέσα τους και πιστεύουν ότι δεν μπορούν να γεμίσουν αυτό το κενό με κανέναν άλλον
 • Αισθάνονται δυσφορία και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη μοναξιά
 • Δίνουν προτεραιότητα στους εραστές τους σε σχέση με οτιδήποτε άλλο
 • Εξιδανικεύουν τους ανθρώπους από τους οποίους εξαρτώνται
 • Είναι ευχάριστοι στους ανθρώπους
 • Έχουν μάλλον χαμηλή αυτοεκτίμηση
Η υπερβολική ανάγκη για δέσιμο πυροδοτεί το φόβο της εγκατάλειψης σε μια σχέση.

Φόβος της εγκατάλειψης σε μια ρομαντική σχέση

Αυτός ο φόβος είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο ένα άτομο χτίζει τη συναισθηματική εξάρτηση και όλες τις συμπεριφορικές εκφράσεις που απορρέουν από αυτήν. Είναι τόσο έντονος που καθιστά τη σχέση δύσκολη και για τα δύο μέρη. Αυτό συμβαίνει επειδή το άτομο με υπερβολικό φόβο εγκατάλειψης πνίγει το σύντροφό του, ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα φύγει.

Απαιτούν καθησυχαστικά γραπτά μηνύματα

Ορισμένοι από αυτούς τους τύπους συμπεριφοράς έχουν ως στόχο τον έλεγχο όσων συμβαίνουν γύρω τους. Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να ανεχτούν την αμφιθυμία. Έτσι, το εξαρτημένο άτομο πνίγει τον σύντροφό του με συμπεριφορές όπως ο συνεχής έλεγχος των κοινωνικών δικτύων και των γραπτών μηνυμάτων.

Θέλουν να γνωρίζουν με ποιον είναι ο σύντροφός τους και με ποιον μιλάει κάθε στιγμή. Απαιτούν επίσης άμεσες απαντήσεις στα δικά τους μηνύματα.

Παράλληλα, πιστεύουν ότι η απουσία γλυκών μηνυμάτων από τον αγαπημένο τους είναι συνώνυμη με την έλλειψη αγάπης. Γι’ αυτό χρειάζονται συνεχή διαβεβαίωση ότι τα συναισθήματα του συντρόφου τους δεν έχουν αλλάξει. Συχνά ρωτούν αν τους αγαπούν και αν τους συμπαθούν.

Θέλουν να μάθουν αν είναι βαρετοί και αν ο σύντροφός τους ψάχνει για κάποιον άλλο, αν τον αγαπάει ακόμα κ.λπ. Όποιες κι αν είναι οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις, τίποτα δεν θα τους εμποδίσει να κάνουν ξανά τις ίδιες ερωτήσεις στο εγγύς μέλλον.

Ποτέ δεν είναι μόνοι (ούτε καν για να βγουν για ένα ποτό με έναν στενό φίλο)

Στην ίδια γραμμή, οι άνθρωποι με φόβο εγκατάλειψης και άρα, συναισθηματικά εξαρτημένοι, δεν θέλουν ποτέ να είναι μόνοι ή να νιώθουν μοναξιά. Συνήθως αποφεύγουν κάθε κατάσταση όπου θα μπορούσαν να νιώσουν αυτή την εγκατάλειψη. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο είναι τόσο περιοριστικοί.

Ας μην ξεχνάμε ότι τείνουν να έχουν αρνητική εικόνα για τον εαυτό τους και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Φαντάζονται την απειλή της εγκατάλειψης σε κάθε κατάσταση, με κάθε άτομο, σε κάθε στιγμή.

Επιθυμία για αποκλειστικότητα

Ένα άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση δεν επιτρέπει στον εαυτό του να είναι αδιάλλακτο και βίαιο στα αιτήματά του. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν θέλουν να χάσουν το σύντροφό τους. Έτσι, συνήθως δεν είναι επιβλητικοί, παρά μόνο συναισθηματικά ευάλωτοι. Έτσι, πιθανότατα δεν θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν τον σύντροφό τους να βγει με τους φίλους του.

Ωστόσο, σίγουρα θα του τηλεφωνούν δέκα φορές την ημέρα με κακή διάθεση και θα βιώνουν σοβαρά συναισθήματα άγχους από τον φόβο της εγκατάλειψης, ενός πιθανού χωρισμού ή της μοναξιάς κατά τη διάρκεια των ημερών που προηγούνται της εξόδου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει το σύντροφό τους να μην κάνουν πλέον αυτά τα σχέδια, καθώς νιώθουν ενοχές για τις συναισθηματικές συνέπειες στο άλλο τους μισό.

Η επιδείνωση μιας σχέσης λόγω του φόβου της εγκατάλειψης

Περιττό να πούμε ότι η έκβαση είναι άσχημη μετά την αντιμετώπιση των συμπεριφορικών, γνωστικών και συναισθηματικών συνιστωσών που προκύπτουν από το φόβο της εγκατάλειψης στο σύντροφο. Συνήθως υπάρχει σαφής επιδείνωση και η σχέση γίνεται τοξική ή τουλάχιστον ανισόρροπη.

Το να ζεις με ένα συναισθηματικά εξαρτημένο άτομο συχνά σημαίνει ότι πρέπει να πληρώνεις διόδια που δεν σταματούν ποτέ. Για την ακρίβεια, απαιτεί όλο και περισσότερα όσο περνάει ο καιρός.

Ένα συναισθηματικά εξαρτημένο άτομο μπορεί να εξαντλήσει την υπομονή οποιουδήποτε με το να πρέπει να υποκύψει στις απαιτήσεις του. Το να ζει κανείς κάτω από έναν τέτοιο ζυγό δεν είναι καλό για κανέναν. Αυτό συμβαίνει επειδή η επιθυμία να ευχαριστήσει και να ικανοποιήσει τον σύντροφό του τον κάνει να επιδιώκει ορισμένους τύπους αρνητικής συμπεριφοράς.

Ένα άτομο μπορεί να συνηθίσει να βάζει το εξαρτημένο άτομο πρώτο. Έτσι, είναι δύσκολο για τον άλλον να μην περιμένει να τον βάλουν πρώτο, όταν τα θεμέλια της σχέσης έχουν χτιστεί πάνω σε μια τέτοια συναισθηματική εξάρτηση. Έτσι, καταλήγουν να συμμετέχουν στη συναισθηματική εξάρτηση του συντρόφου τους. Ως αποτέλεσμα, ο φόβος της εγκατάλειψης γίνεται ασθένεια στον έναν και κερδοφόρος στον άλλον.

A man yelling at a woman.
Μία από τις συνέπειες του φόβου της εγκατάλειψης είναι η επιδείνωση της σχέσης.

Η ενδοοικογενειακή βία είναι συνέπεια του φόβου της εγκατάλειψης

Σύμφωνα με το Ανδαλουσιανό Ινστιτούτο Σεξολογίας και Ψυχολογίας, στην Ισπανία, το 49% των ατόμων που ερωτήθηκαν ήταν συναισθηματικά εξαρτημένα. Το 8% στην πιο κλινικά σημαντική εκδοχή. Τα περισσότερα άτομα αυτής της ομάδας ήταν γυναίκες.

Το ιδιαίτερα ανησυχητικό σε αυτές τις πληροφορίες είναι ότι δείχνουν ένα ποσοστό 24% σε νέους ανθρώπους ηλικίας 16 έως 31 ετών. Επιπλέον, το 74% είναι γυναίκες και το 26% άνδρες. Χωρίς αμφιβολία, τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι πρόκειται για ένα πραγματικό πρόβλημα στον νεανικό πληθυσμό. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν προγράμματα που απευθύνονται στους νέους προκειμένου να προαχθεί η ψυχική τους υγεία.

Τα παραπάνω είναι σχετικά, καθώς, για παράδειγμα, συγγραφείς όπως οι Amor και Echeburua (2010) έμαθαν ότι η συναισθηματική εξάρτηση είναι ένα συναισθηματικό χαρακτηριστικό των γυναικών που είναι ευάλωτες στην ανδρική βία.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα για το οποίο συνήθως ακούει κανείς στις ειδήσεις, ειδικά όταν σχετίζεται με τη βία στις διαπροσωπικές σχέσεις και την κακοποίηση. Οι αναφορές λένε ότι το 25% των κοριτσιών μεταξύ 16 και 19 ετών έχουν ήδη βρεθεί σε σχέση ελέγχου.

Άλλοι διαβεβαιώνουν ότι η αύξηση των περιπτώσεων συναισθηματικής εξάρτησης στους νέους εξελίσσεται γρήγορα σε ανησυχητικό βαθμό. Ναι, υπάρχουν καμπάνιες και προγράμματα παρέμβασης για τον συναισθηματικά εξαρτημένο πληθυσμό. Ωστόσο, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου σχέδια πρόληψης.

Σχέδια πρόληψης για τη συναισθηματική εξάρτηση και το φόβο της εγκατάλειψης

Οι έρευνες δείχνουν ότι μπορούμε να προλάβουμε, να εκπαιδεύσουμε και να βελτιώσουμε μια σειρά από παράγοντες κινδύνου και χαρακτηριστικά των ατόμων με συναισθηματική εξάρτηση, ξεκινώντας από νεαρή ηλικία. Όλα αυτά ως απάντηση σε αυτή την επιδημία σε νέους ανθρώπους που αρχίζουν να βγαίνουν ραντεβού. Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες είναι οι εξής:

 • Φτωχές κοινωνικές δεξιότητες και έλλειψη διεκδικητικότητας
 • Ισχυρές πεποιθήσεις σχετικά με την αγάπη
 • Εντοπισμός του εξωτερικού ελέγχου
 • Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Όταν πρόκειται για την έμφυλη βία, ένα άτομο πρέπει να καλλιεργήσει τη διεκδικητικότητα, τις κοινωνικές δεξιότητες, τη συναισθηματική δύναμη και την υψηλή αυτοεκτίμηση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένας έφηβος θα είναι πολύ λιγότερο πιθανό να γίνει συναισθηματικά εξαρτημένος ή να δημιουργήσει σχέση με έναν συναισθηματικά εξαρτημένο συνομήλικο.

Τα σχέδια πρόληψης προτείνονται ως όπλα για να μην αποδέχεται τη συμπεριφορά από εκείνους που έχουν φόβο εγκατάλειψης και συναισθηματικής εξάρτησης- καθώς και για να μην εξαρτάται συναισθηματικά από κανέναν.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Bornstein, R.F. (1992). The dependent personality: Developmental, social, and clinical perspectives. Psychological Bulletin, 112 (1), 3-23
 • Cabello, F. (2017). Dependencia emocional en la juventud: la nueva esclavitud del siglo XXI. En M.A. Cabello, M.A., F.J. Del Río y F. Cabello (Eds.) Avances en Sexología Clínica. (pp. 207-213). Jérez de la Frontera: Sotavento.
 • Urbiola, I., Estévez, A., Iruarrizaga, I. y Jauregui, P. (2017). Dependencia emocional en jóvenes: relación con la sintomatología ansiosa y depresiva, autoestima y diferencias de género. Ansiedad y estrés, 23(1), 6-11.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.