Πώς να ανακτήσετε την εμπιστοσύνη μετά από μια δεύτερη ευκαιρία

Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης του συντρόφου σας είναι συχνά μια πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί χρόνο και δέσμευση όταν σας δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία.
Πώς να ανακτήσετε την εμπιστοσύνη μετά από μια δεύτερη ευκαιρία

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 18 Απριλίου, 2023

Η εμπιστοσύνη είναι ένας από τους θεμελιώδεις πυλώνες κάθε σχέσης, ειδικά όταν κάποιος σας δίνει την ευκαιρία να την ανακτήσετε. Αν αυτή χαθεί, το πιο σίγουρο πεπρωμένο θα είναι οι συγκρούσεις και τελικά οι χωρισμοί. Ευτυχώς, μπορούμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη και να ξαναχτίσουμε τη σχέση σε μια καλύτερη εκδοχή, όταν μας δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία.

Φυσικά, αυτή η διαδικασία απαιτεί δέσμευση και υπομονή, γιατί τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα. Ωστόσο, δεν είναι αδύνατη. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Συμβουλές για να ανακτήσετε την εμπιστοσύνη στη σχέση

Η εμπιστοσύνη σε ένα ζευγάρι μπορεί να χαθεί για πολλούς λόγους. Μεταξύ των πιο συνηθισμένων είναι οι απιστίες, τα ψέματα και η απόκρυψη πολύτιμων πληροφοριών από τον άλλον.

Όποια και αν είναι η περίπτωση, το ένα από τα δύο μέρη (ή και τα δύο) δεν τηρεί τις συμφωνίες (σιωπηρές ή μη) που υπήρχαν, με αποτέλεσμα ο σύντροφος να καταλήγει να γίνει κάποιος στον οποίο δεν μπορούμε να βασιστούμε.

Ακόμα και αν κάνουμε λάθη, είναι δυνατόν να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του συντρόφου μας. Για να γίνει αυτό, προτείνουμε τα εξής:

1. Καλλιεργήστε την υπομονή όταν σας δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία

Το πρώτο βήμα είναι να έχετε στο μυαλό σας ότι η εμπιστοσύνη του συντρόφου σας δεν θα ανακτηθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. Και ανάλογα με την ποιότητα του δεσμού πριν από την εξαπάτηση, θα είναι ευκολότερη ή πιο επίπονη.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι θα υπάρξουν σκαμπανεβάσματα. Δηλαδή, θα υπάρχουν στιγμές που θα νιώθετε ότι η σχέση προχωράει, αλλά άλλες φορές θα νιώθετε ότι έχετε κολλήσει.

Να θυμάστε ότι υπάρχουν πληγές που πρέπει να επουλωθούν και συγκρούσεις που πρέπει να επιδιορθωθούν.

Η διαδικασία δεν είναι γραμμική. Πρέπει να δείξετε μεγαλύτερη δέσμευση και προθυμία να επιλύετε τις συγκρούσεις με αυτοπεποίθηση.

Conflicto en una pareja que perdió la confianza.
Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης απαιτεί χρόνο. Θα υπάρξουν καλές και κακές στιγμές στη διαδικασία.

2. Αποδείξτε τη δέσμευσή σας με γεγονότα

Άλλο πράγμα είναι να υπόσχεστε ότι θα αλλάξετε και ότι θα κάνετε τα πράγματα καλύτερα και άλλο να το κάνετε πράξη. Είναι ανώφελο να δίνετε κενές υποσχέσεις. Πρέπει να είστε πρόθυμοι να κάνετε τις απαραίτητες ενέργειες για να ανακτήσετε την εμπιστοσύνη.

Το να προχωρήσουμε πέρα από τα λόγια και να τα κάνουμε πράξη είναι ο καλύτερος τρόπος για να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία που μας έδωσε ο σύντροφός μας. Του/της δείχνουμε ότι δεσμευόμαστε να κάνουμε το χρέος μας.

3. Να είμαστε συνεπείς όταν μας δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία

Για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του συντρόφου μας, είναι επίσης σημαντικό να διατηρήσουμε τη δέσμευση με την πάροδο του χρόνου. Όπως είπαμε και σε προηγούμενες παραγράφους: η διαδικασία αυτή έχει τα σκαμπανεβάσματά της και απαιτεί χρόνο.

Επομένως, το ιδανικό θα είναι να δείξουμε γνήσιο ενδιαφέρον για την αποκατάσταση της ζημιάς. Όχι μόνο για να λάβετε συγχώρεση, αλλά για να ξαναχτίσετε το δεσμό με γερά θεμέλια.

Για να το πετύχετε αυτό, κρατήστε πάντα τις λεπτομέρειες, τηρήστε το λόγο σας και δεσμευτείτε να αλλάξετε όλες εκείνες τις αρνητικές δυναμικές που προκάλεσαν τις συγκρούσεις.

4. Εργαστείτε στη διεκδικητική επικοινωνία και την ενσυναίσθηση

Είναι σημαντικό και τα δύο μέρη να δίνουν ο ένας στον άλλον το χρόνο και το χώρο να εκφράσουν διεκδικητικά τα συναισθήματα και τις απόψεις τους. Για να γίνει αυτό, και τα δύο μέρη πρέπει να είναι σε θέση να ακούνε ενεργά, να κατανοούν τη θέση του άλλου και να εκφράζονται χωρίς να υπάρχει έλλειψη σεβασμού.

Στην αρχή, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσετε δύσκολες συζητήσεις, όπου ο πόνος, ο θυμός, η απογοήτευση… Ωστόσο, είναι απαραίτητο να υπάρχει αυτή η σύνδεση για να προτείνετε εναλλακτικές λύσεις και να ξεπεράσετε μαζί τη σύγκρουση.

Μπορείτε επίσης να ενισχύσετε την επικοινωνία ρωτώντας το/τη σύντροφό σας αν παρατηρεί πρόοδο στη σχέση σας. Ή ρωτήστε τον/την ποιες πτυχές μπορείτε να βελτιώσετε και πώς.

5. Προτείνετε συγκεκριμένες λύσεις όταν σας δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία

Σας συμβουλεύουμε επίσης να χρησιμοποιήσετε την επικοινωνία για να εντοπίσετε τις συγκρούσεις που μπορεί να βλάπτουν τη σχέση και να προτείνετε ρεαλιστικές και συγκεκριμένες λύσεις.

Για να το κάνετε αυτό, αναγνωρίστε ποιες καταστάσεις προκαλούν διαφωνίες ή δυσφορία μέσα στη σχέση. Στη συνέχεια, προτείνετε λύσεις που ωφελούν και τους δύο, λαμβάνοντας υπόψη τις επιθυμίες και τις δυνατότητες του καθενός σας.

Αν η επιλεγμένη στρατηγική δεν λειτουργεί στην πράξη, μπορείτε να καθίσετε ξανά μαζί για να αξιολογήσετε άλλες εναλλακτικές λύσεις. Για παράδειγμα, αν ένας από τους παράγοντες που πυροδοτούν τη σύγκρουση είναι η άδικη κατανομή των δουλειών του σπιτιού, καλό είναι να καταρτίσετε και οι δύο ένα λεπτομερές πρόγραμμα με τις εργασίες που πρέπει να εκπληρώνει ο καθένας από εσάς κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

6. Να είστε ειλικρινείς

Η ειλικρίνεια είναι μια άλλη προϋπόθεση για να ανακτήσετε την εμπιστοσύνη του συντρόφου σας. Δεν μπορούμε να αποκαταστήσουμε όλες τις ζημιές του παρελθόντος και να δεσμευτούμε να αλλάξουμε βασιζόμενοι σε ψέματα, παραλείψεις ή εξαπάτηση.

Επομένως, πρέπει να είμαστε σε θέση να δείξουμε στο σύντροφό μας ότι οι προθέσεις μας είναι γνήσιες και διαφανείς. Χωρίς αυτό, είναι αδύνατο να ξαναχτίσουμε μαζί ένα σχέδιο.

7. Αναλάβετε την ευθύνη για τα λάθη σας, όταν σας δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία

Η ανάληψη ευθύνης για τα λάθη μας δεν περιλαμβάνει μόνο τη μετάνοια και το να ζητάμε συγχώρεση. Πηγαίνει και πέρα από αυτό. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι έχουμε αποτύχει.

Ας το σκεφτούμε, ας αποδεχτούμε την αποτυχία μας και ας μάθουμε. Αυτή η εσωτερική εργασία θα μας βοηθήσει να αναπτυχθούμε ως άνθρωποι και να αποφύγουμε να κάνουμε τα ίδια λάθη στο μέλλον.

8. Αποφύγετε να δίνετε υποσχέσεις που δεν μπορείτε να τηρήσετε

Όταν θέλουμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη, συνήθως δίνουμε πολλές υποσχέσεις γεμάτες καλές προθέσεις. Μπορούμε όμως πραγματικά να τις τηρήσουμε; Αν έχουμε υπάρξει άπιστοι ή έχουμε πει ψέματα στον σύντροφό μας, είμαστε έτοιμοι να δείξουμε ότι δεν θα ξανασυμβεί;

Αυτό συμβαδίζει με την ειλικρίνεια, αλλά όχι μόνο με τον σύντροφό μας, αλλά και με τον εαυτό μας. Επομένως, πρέπει να δώσουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να γνωρίσει τον εαυτό μας.

Προσδιορίστε ποιες είναι οι αδυναμίες, τα δυνατά σημεία και οι ανάγκες σας. Από εκεί και πέρα, δώστε πιο ακριβείς υποσχέσεις.

Pareja que perdió la confianza.
Αν οι διάλογοι δεν είναι ειλικρινείς και υπάρχει αδιαφορία, δεν θα είναι δυνατή η ανοικοδόμηση της σχέσης.

9.Παρακολουθήστε θεραπεία ζεύγους

Η θεραπεία ζεύγους είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στη σχέση. Στην πραγματικότητα, η δυσπιστία είναι ένα από τα κύρια προβλήματα για τα οποία τα ζευγάρια αναζητούν αυτού του είδους τη βοήθεια.

Στην περίπτωση αυτή, ένας ειδικός θα προσφέρει υποστήριξη ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες και των δύο. Επομένως, αν νομίζετε ότι η κατάσταση δεν είναι στο χέρι σας, αλλά θέλετε να ανακτήσετε και να ενισχύσετε το δεσμό, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία.

Η δέσμευση θέλει δύο

Κλείνοντας, θέλουμε να τονίσουμε ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης είναι συνήθως μια πολύπλοκη διαδικασία, η οποία απαιτεί πολλή επιμονή, υπομονή και αγάπη. Ως εκ τούτου, για να λειτουργήσουν αυτές οι στρατηγικές θα χρειαστεί δέσμευση και από τους δύο συντρόφους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.