Μάθετε να θέτετε όρια στις προσωπικές σχέσεις σας

Αν οι προσωπικές σας σχέσεις σάς κάνουν να αισθάνεστε άσχημα, θέστε όρια και μάθετε να βάζετε τον εαυτό σας σε προτεραιότητα.
Μάθετε να θέτετε όρια στις προσωπικές σχέσεις σας

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Αν αναρωτιέστε αν θέτετε όρια στις προσωπικές σχέσεις σας, η πιο πιθανή απάντηση είναι “όχι”. Γιατί; Ίσως επειδή βλέπετε τις σχέσεις ως συνδέσεις για τις οποίες πρέπει να δίνετε τα πάντα. Όμως έτσι υπάρχει κίνδυνος να πληγωθείτε ή να θέσετε τον εαυτό σας σε πραγματικό κίνδυνο.

Το να θέτετε όρια στις προσωπικές σχέσεις δεν σας εμποδίζει να έχετε υγιείς σχέσεις. Αντί αυτού, βοηθάει τις σχέσεις να εξελιχθούν.

Ο λόγος είναι ότι, όταν δεν θέτετε όρια, η πόρτα σας είναι ανοιχτή για όλους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται χειριστικά άτομα, τοξικοί άνθρωποι και συναισθηματικά βαμπίρ. Οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να σας προκαλέσουν πικρία και να σας κάνουν πολύ κακό.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να θέσουμε όρια στις προσωπικές σχέσεις μας;

Οι λόγοι για τους οποίους συχνά δεν θέτουμε όρια στις προσωπικές σχέσεις μας είναι πολύπλοκοι. Σε αυτούς μπορεί να περιλαμβάνονται διάφοροι φόβοι, ανασφάλειες, ακόμα και διάφορες πεποιθήσεις που μπορεί να έχουμε.

Για παράδειγμα, αν έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση, πιστεύετε ότι δεν είστε τόσο σημαντικοί όσο οι άλλοι. Λόγω αυτού, ανέχεστε την ταπείνωση, τις προσβολές και ακόμα και τον χειρισμό.

Αν δεν θέτετε όρια στις προσωπικές σχέσεις σας, συχνά ο λόγος είναι ότι δεν πιστεύετε ότι το αξίζετε.

ταπείνωση- προσωπικές σχέσεις

Επίσης, ίσως να αισθάνεστε έναν αβάσιμο φόβο για τον διαπληκτισμό με άλλους ανθρώπους. Φοβάστε ότι θα σας αποδοκιμάσουν και ότι θα πάψουν να ενδιαφέρονται για σας, ή ότι η σύγκρουση θα υποσκάψει την ασφάλειά σας.

Παρά όλα αυτά, το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι ότι έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση. Δεν είναι καν το ότι δεν θέλετε να διαπληκτίζεστε με τους άλλους. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρετε να θέτετε όρια στις προσωπικές σχέσεις σας.

Δεν έχετε μάθει να είστε διεκδικητικοί. Επίσης δεν έχετε μάθει να εκφράζετε ή να υπερασπίζεστε τις ανάγκες σας. Επομένως πρέπει να μάθετε. Πώς, όμως;

  • Ξεκινήστε λέγοντας “όχι” όταν δεν θέλετε να κάνετε κάτι ή όταν δεν έχετε χρόνο για αυτό. Δεν έχει σημασία τι θα πουν οι άλλοι, αν θα θυμώσουν, ή αν θα κάνετε κακή εντύπωση. Δώστε προτεραιότητα σε αυτό που θέλετε εσείς.
  • Χρησιμοποιείτε το πρώτο πρόσωπο όταν λέτε τι αισθάνεστε και τι θέλετε. Για παράδειγμα, “είμαι κουρασμένος/η και δεν θέλω να πάω στη συνάντηση”. Μη χρησιμοποιείτε δικαιολογίες. Να είστε ξεκάθαροι.
  • Μη ζητάτε συγγνώμη κάθε φορά που λέτε τι θέλετε. Για παράδειγμα, αντί να πείτε, “συγγνώμη, αλλά θέλω να μείνω στο σπίτι”, πείτε, “θέλω να μείνω στο σπίτι”.
  • Μη δικαιολογείστε όταν εκφράζετε μια γνώμη ή όταν λαμβάνετε μια απόφαση. Δεν χρειάζεται να δικαιολογείστε, ακόμα και αν το άλλο άτομο δυσαρεστηθεί. Πρέπει να πιστεύετε στον εαυτό σας.

Μάθετε να είστε ο εαυτός σας

Για να θέσετε όρια στις προσωπικές σχέσεις σας, μερικές φορές είναι απαραίτητο να μάθετε ξανά να είστε ο εαυτός σας. Αυτό σημαίνει να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας, να σταματήσετε να κάνετε τα πάντα για να ευχαριστήσετε τους άλλους και να πάψετε να αναζητάτε την έγκρισή τους.

Αυτό είναι πολύ δύσκολο αν και όταν ήσασταν παιδί, σας έμαθαν ότι έπρεπε να ευχαριστείτε τους γύρω σας.

Ωστόσο μικρά βήματα, όπως το να λέτε “όχι” και το να μην αφήνετε τους άλλους να σας αλλάζουν γνώμη για να κάνετε αυτό που θέλουν, μπορούν να σας βοηθήσουν.

Όρια στις προσωπικές σχέσεις

Πότε πρέπει να θέσετε όρια στις προσωπικές σχέσεις σας;

Η απάντηση είναι όταν αισθανθείτε άβολα.

Όταν κάποιος απομυζά την ενέργειά σας, σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα ή απαιτεί όλη την προσοχή σας, τότε πρέπει να αρχίσετε να θέτετε όρια.

Αυτό ισχύει για όλες τις σχέσεις. Ισχύει για την οικογένεια, για τους φίλους και για τον/τη σύντροφό σας. Μερικές φορές δίνετε ένα εκατοστό και παίρνουν ένα χιλιόμετρο.

Επομένως είναι πολύ σημαντικό να εκφράζετε τον αληθινό εαυτό σας.

Αυτό σημαίνει το να αρνείστε να κάνετε κάτι όταν δεν θέλετε, το να εκφράζετε τον εαυτό σας χωρίς να αισθάνεστε ενοχές ή ντροπή για το τι μπορεί να σκεφτούν οι άλλοι και το να σταματήσετε να δίνετε συνεχώς εξηγήσεις.

Πρέπει να μάθετε να φροντίζετε για την ευημερία σας. Η ευημερία σας δεν εξαρτάται από τους άλλους αλλά από εσάς.

Έτσι θα αρχίσετε να καταλαβαίνετε ότι μπορείτε να αλλάξετε. Θα καταλάβετε πώς μπορείτε να μάθετε να είστε περισσότερο διεκδικητικοί έτσι ώστε να μην αφήνετε τους άλλους να σας χειρίζονται. Επίσης θα μάθετε πώς να εκφράζετε αυτό που θέλετε χωρίς να αισθάνεστε ενοχή ή φόβο για τις αντιδράσεις των άλλων.

Γιατί δεν αρχίζετε να θέτετε όρια στις προσωπικές σχέσεις από σήμερα;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.