Ποια από τα φυτικά λάδια ωφελούν την υγεία;

Το ελαιόλαδο θεωρείται συνήθως το πιο υγιεινό φυτικό λάδι. Ποια άλλα φυτικά λάδια ωφελούν την υγεία; Συνεχίστε την ανάγνωση για να τα ανακαλύψετε!
Ποια από τα φυτικά λάδια ωφελούν την υγεία;

Τελευταία ενημέρωση: 20 Ιανουαρίου, 2020

Τα φυτικά λάδια μπορεί να έχουν πολλές διαφορετικές προελεύσεις. Κάποια τα παίρνουμε από καρπούς και άλλα από δημητριακά ή φρούτα. Είναι όλα το ίδιο; Μας ωφελούν όλα με τον ίδιο τρόπο;

Η αλήθεια είναι πως όχι, δεν είναι όλα τα λάδια ίδια. Κάθε φυτικό λάδι έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες χάρη στην προέλευση και τον τρόπο παρασκευής του. Γι’ αυτό, κάθε λάδι έχει μια αξία και μια συγκεκριμένη χρήση.

Καθώς χρησιμοποιούμε τα φυτικά λάδια στη μαγειρική, θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε λίγα πράγματα παραπάνω για τις διαφορετικές ποικιλίες και τη συνεισφορά τους.

Φυτικά λάδια με θρεπτικές ιδιότητες

Τα λάδια φτιάχνονται κυρίως από λιπαράγι’ αυτό δεν είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, βιταμίνες, ή ιχνοστοιχεία. Όμως, βοηθούν το σώμα να απορροφήσει λιποδιαλυτές βιταμίνες, όπως οι βιταμίνες Α, D, E και Κ.

Γενικά, τα λιπαρά στα υγρά λάδια σε θερμοκρασία δωματίου είναι συνήθως υγιεινά και δίνουν ενέργεια στον μεταβολισμό. Επίσης, ωφελούν κυρίως τον εγκέφαλο. Αυτό το όργανο περιέχει πολλά λιπαρά και τα χρησιμοποιεί για τη λειτουργία του και την επικοινωνία των νευρώνων.

Χωρίς τα λιπαρά, ο εγκέφαλος θα γινόταν “κουτός”. Πέραν από το γεγονός ότι περιέχει πολλά λιπαρά, ο εγκέφαλος δεν παράγει πολλά από τα απαραίτητα λιπαρά που χρειάζεται για να λειτουργεί, και γι’ αυτό πρέπει να τα λαμβάνει από τη διατροφή. Επιπλέον, τα φυτικά λάδια συνιστώνται για την ισορροπία του καρδιαγγειακού συστήματος και την υγεία του δέρματος.

Τα καλύτερα φυτικά λάδια είναι όσα περιέχουν τα περισσότερα απαραίτητα λιπαρά τα οποία χρειάζεται το σώμα για να λειτουργήσει. Εξαιτίας της σύνθεσης του καθενός, ο τρόπος χρήσης τους στη μαγειρική και τις συνταγές διαφέρει.

Παρακάτω, σας έχουμε ορισμένα παραδείγματα.

Λάδια από καρπούς

Αυτά τα λάδια, όπως το λάδι από καρύδια και το αμυγδαλέλαιο, ή τα λάδια από σπόρους, όπως από σπόρους κολοκύθας ή το λάδι από κουκούτσια σταφυλιού, είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά. Για την ακρίβεια, αυτά τα λάδια είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά.

Έτσι, μπορούν να οξειδωθούν και να χαλάσουν πιο εύκολα. Δε θα πρέπει να υπερθερμαίνονται καθώς μπορούν να απελευθερώσουν τοξικές ουσίες σε αυτή την περίπτωση.

Γι’ αυτό, είναι ιδανικά για μαρινάδες και πιάτα που σερβίρονται κρύα. Από τη στιγμή που έχουν χαμηλό σημείο τήξης, συνήθως δε στερεοποιούνται όταν τοποθετηθούν στο ψυγείο. Άρα, είναι τέλεια για τη συντήρηση των φαγητών στο ψυγείο αφού το λάδι δε θα στερεοποιηθεί.

Φυτικά λάδια – Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι ο “υγρός χρυσός” της Μεσογειακής διατροφής. Αυτό το λάδι είναι πολύ πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε, και άλλα φυσικά αντιοξειδωτικά.

Τα φυσικά αντιοξειδωτικά βοηθούν στο να μετριάσει η δράση του οξειδωτικού στρες που μπορεί να δημιουργήσουν τα τοξικά απόβλητα κατά την κυτταρική δραστηριότητα. Με λίγα λόγια, “καθαρίζουν” το αίμα.

Ελαιόλαδο και ελιές

Το ελαιόλαδο περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά απ’ ότι τα υπόλοιπα φυτικά λάδια, όπως το λάδι κανόλα ή το ηλιέλαιο, γι’ αυτό είναι πιο σταθερό.

Το ελαιόλαδο δεν αντέχει στην υψηλή θερμότητα, γι’ αυτό χάνει την αξία του αν υπερθερμανθεί. Θα πρέπει να προσέχετε όταν τηγανίζετε χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο.

Λάδι κανόλα

Αυτό το λάδι είναι πλούσιο σε υγιεινά ακόρεστα λιπαρά και, γι’ αυτό πιστεύεται ότι μπορεί να συνεισφέρει στη μείωση της “κακής” χοληστερίνης έως και 17%. Οι ειδικοί θεωρούν ότι η τακτική κατανάλωσή του μπορεί να γίνει μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Παρόλα αυτά, αυτό το λάδι δεν έχει υψηλό σημείο τήξης, και έτσι καλό θα ήταν να μη το χρησιμοποιείτε για να τηγανίσετε φαγητά που απαιτούν υψηλές θερμοκρασίες. Αυτή η διαδικασία μπορεί να δημιουργήσει χημικές αντιδράσεις οι οποίες φθείρουν το λάδι και απελευθερώνουν τοξικές ουσίες.

Φυτικά λάδια – Λάδι καρύδας

Το λάδι καρύδας είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, γι’ αυτό έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Από την άλλη, το λάδι καρύδας μπορεί ν’ αυξήσει την “κακή” χοληστερίνη σε σύγκριση με το ελαιόλαδο, επειδή είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά.

Ωστόσο, αυτό το λάδι θεωρείται πιο υγιεινό από το βούτυρο (το οποίο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά) αν θέλετε να ρυθμίσετε τη χοληστερίνη σας. Γενικά, οι κανόνες διατροφής λένε ότι δε θα πρέπει να καταναλώνουμε πολύ από αυτό το λάδι.

Όμως, το λάδι καρύδας έχει εξαιρετικές ιδιότητες. Μεταξύ άλλων, συνιστάται για τοπική χρήση στο δέρμα καθώς το ενυδατώνει και το ισορροπεί. Επίσης, φαίνεται πως είναι καλή θρεπτική ουσία για τον εγκέφαλο.

Λάδι καρύδας και καρύδες

Τα λιπαρά σε κάθε τύπο λαδιού

Το ελαιόλαδο, το λάδι κανόλα, τα λάδια από σπόρους και το λάδι καρύδας, περιέχουν όλα τον ίδιο αριθμό θερμίδων (120 και 14 γραμμάρια αντίστοιχα). Όμως, η σύνθεσή τους σε κάθε είδος λιπαρών (κορεσμένα ή ακόρεστα) είναι διαφορετική (2 γρ., 1 γρ., 2 γρ., και 13 γρ. σε κορεσμένα, και 10 γρ., 8 γρ., 3 γρ., και 1 γρ. για μονοακόρεστα λιπαρά αντίστοιχα). Τα πολυακόρεστα λιπαρά είναι 1,5 γρ., 4 γρ., 8 γρ., και 0 γρ. αντίστοιχα. Όλες οι τιμές αναφέρονται σε 1 κουταλιά της σούπας.

Δεν είναι όλα τα φυτικά λάδια κατάλληλα για την ίδια συνταγή

Λόγω της διαφορετικής περιεκτικότητάς τους σε κορεσμένα και ακόρεστα λιπαρά, κάθε λάδι προτιμάται για διαφορετικό τρόπο μαγειρέματος και τεχνική παρασκευής φαγητού. Γι’ αυτό, σας συμβουλεύουμε ν’ αποφεύγετε τη χρήση του ίδιου λαδιού για την παρασκευή όλων των πιάτων.

Ιδανικά, θα πρέπει να επιλέξετε το καταλληλότερο λάδι για κάθε φαγητό, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του και το βαθμό αντοχής σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως αναφέραμε παραπάνω.

Σίγουρα, το ελαιόλαδο είναι αυτό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές. Με αυτό μπορείτε να σοτάρετε φαγητά, να το χρησιμοποιήσετε σε κρύες σούπες, σε ντρέσινγκ, μαγιονέζα, αλλά και σε ζεστές σάλτσες. Ωστόσο, καλό θα ήταν να μην τηγανίζετε με αυτό.

Παράλληλα, τα λάδια από σπόρους και το λάδι κανόλα συνιστώνται για την παρασκευή πιάτων που δεν απαιτούν υψηλή θερμοκρασία, επειδή αυτή μπορεί να αλλοιώσει τις ιδιότητές τους.

Τέλος, να θυμάστε ότι το λάδι καρύδας είναι καλύτερο για ψήσιμο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Beltrán, G., Jiménez, A., del Rio, C., Sánchez, S., Martínez, L., Uceda, M., & Aguilera, M. P. (2010). Variability of vitamin E in virgin olive oil by agronomical and genetic factors. Journal of Food Composition and Analysis23(6), 633–639.
  • Cabezas-Zábala, Claudia Constanza, Hernández-Torres, Blanca Cecilia, & Vargas-Zárate, Melier. (2016). Aceites y grasas: efectos en la salud y regulación mundial. Revista de la Facultad de Medicina64(4), 761-768.
  • Gaforio, J. J., Visioli, F., Alarcón-De-la-lastra, C., Castañer, O., Delgado-Rodríguez, M., Fitó, M., … Tsatsakis, A. M. (2019, September 1). Virgin olive oil and health: Summary of the iii international conference on virgin olive oil and health consensus report, JAEN (Spain) 2018. Nutrients. MDPI AG.
  • Diabetes association, (american. (2017). Fase de seguimiento : Grasas: saturadas, insaturadas y trans ¿Qué es la grasa? PNPD, Programa Nacional de Prevención de La Diabetes, 1–5.
  • Falade, A. O., Oboh, G., & Okoh, A. I. (2017, June 1). Potential Health Implications of the Consumption of Thermally-Oxidized Cooking Oils – A Review. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences. Polish Academy Sciences.
  • Institute of Shortening and Edible Oils. ISEO. FOOD FATS AND OILS. Tenth edition. 2016.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.