Γεμμοθεραπεία: Βοτανοθεραπεία, οφέλη και εφαρμογές

Η γεμμοθεραπεία σχετίζεται με την αποστράγγιση και την αποτοξίνωση του σώματος. Μάθετε περισσότερα για αυτήν την πρακτική που βασίζεται στο θεραπευτικό δυναμικό των βλαστών και άλλων εμβρυϊκών φυτικών ιστών.
Γεμμοθεραπεία: Βοτανοθεραπεία, οφέλη και εφαρμογές

Έχει γραφτεί από Daniela Andarcia

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Τον 20ό αιώνα, ο πρώτος που μίλησε ακόμη και για την γεμμοθεραπεία ήταν ο Βέλγος γιατρός Πολ Χένρι. Η μέθοδος απέκτησε φήμη και εδραιώθηκε ως κλάδος της φυτοθεραπείας στη Γαλλία και την Ιταλία. Ωστόσο, άλλες χώρες εξακολουθούν να την θεωρούν μυστήριο.

Σε γενικές γραμμές, η γεμμοθεραπεία είναι ένας τύπος βοτανοθεραπείας που χρησιμοποιεί τους εμβρυϊκούς ιστούς των φυτών (μπουμπούκια, ριζίδια και μπουμπούκια, μεταξύ άλλων) για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων υγείας. Μάθετε περισσότερα για αυτήν την εναλλακτική θεραπεία!

Τι είναι τα μπουμπούκια των φυτών;

Τα φυτά έχουν όργανα μεταξύ αυτών είναι και τα μπουμπούκια. Αυτά είναι συνήθως στους μίσχους των φύλλων και ονομάζονται οφθαλμοί. Ωστόσο, μπορείτε επίσης να τα βρείτε στην άκρη ενός κλαδιού (τερματικά μπουμπούκια) και σε άλλα μέρη που ονομάζονται τυχαία μπουμπούκια.

Ομοίως, υπάρχουν άλλοι τύποι οφθαλμών που ταξινομούνται ανάλογα με τη λειτουργία, τη μορφή και την κατάστασή τους. Οι οφθαλμοί των φυτών σχηματίζονται από μερισθηματικούς ιστούς που αποτελούνται από κύτταρα που εμπλέκονται στην ανάπτυξη των φυτικών ιστών και οργάνων.

Ένα πράσινο φυτό
Τα φυτά χρησιμοποιούν τα μπουμπούκια τους για να δημιουργήσουν ιστούς για να μεγαλώσουν σε μέγεθος.

Πώς ξεκίνησε η γεμμοθεραπεία;

Παρόλο που ο όρος γεμμοθεραπεία είναι σχετικά νέος, η πρακτική χρονολογείται από τον Μεσαίωνα όταν τα μπουμπούκια λεύκας, για παράδειγμα, ήταν χρήσιμα για την παρασκευή αλουμινίων. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ο Βέλγος γιατρός Πολ Χένρι έγινε ο πρωτοπόρος της έρευνας για τις θεραπευτικές επιδράσεις των θεραπειών που βασίζονται σε μπουμπούκια, βλαστούς και άλλους εμβρυϊκούς φυτικούς ιστούς.

Ανακάλυψε ότι αυτά τα φυτικά όργανα αποτελούνται από ιστούς που εξασφαλίζουν την ανάπτυξη του φυτού. Ως εκ τούτου, έχουν συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών και ενεργών συστατικών.

Μια δεκαετία αργότερα, ο Γάλλος γιατρός Μαξ Τετάου διεύρυνε τη θεωρία του Ερρίκου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο ομοιοπαθητικός Teodor Caba παρουσίασε το σημερινό όνομα: yemotherapy ή γεμμοθεραπεία

Οφέλη και χρήσεις στην ομοιοπαθητική ιατρική

Τα φυτικά μπουμπούκια είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, νουκλεϊκά οξέα και φυτικές ορμόνες που σχετίζονται με την ανάπτυξη, όπως οι αυξίνες και οι γιββερελλίνες.

Αυτά προσφέρουν μια σειρά από χρήσεις και οφέλη. Το πιο γνωστό πλεονέκτημα είναι η αποστράγγιση των τοξινών, που ισοδυναμεί με αποτοξίνωση του σώματος.

Ας δούμε άλλα πλεονεκτήματα που ορισμένοι αποδίδουν στη γεμμοθεραπεία:

 • Διευκολύνει την κυτταρική αποτοξίνωση, γνωστή και ως κυτταρικός καθαρισμός. Επιπλέον, αυτή η διαδικασία επιδιώκει την εξάλειψη των επιβλαβών τοξινών που βρίσκονται μέσα στα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος.
 • Διεγείρει την αποστράγγιση υγρών και τοξινών μέσω του αίματος και της λέμφου.
 • Πηγή βιταμινών, μετάλλων, αντιοξειδωτικών, αμινοξέων και ενζύμων.
 • Παρεμβαίνει στις ανοσολογικές λειτουργίες οργάνων και αδένων που σχετίζονται με την αποβολή των αποβλήτων από το σώμα.
 • Αναζωογονεί τους ηλικιωμένους ιστούς.
 • Μειώνει την ανάγκη λήψης συμπληρωμάτων διατροφής.
 • Τέλος, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Planta Medica, δρα ως βοηθητικό στη θεραπεία των σπονδυλοαρθροπαθειών, καταστάσεων που έχουν ομοιότητες με την αρθρίτιδα.

Τα μπουμπούκια φυτών και τα οφέλη τους

Η γεμμοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιήσει μεγάλο αριθμό φαρμακευτικών φυτών για τους σκοπούς της. Ωστόσο, οι πιο συνηθισμένοι οφθαλμοί σε αυτήν την πρακτική είναι οι ακόλουθοι:

 • Μαύρο φραγκοστάφυλο: Επίσης γνωστό ως μαύρη σαρσαπαρίλα, μερικοί πιστεύουν ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αλλεργιών στα φάρμακα, καθώς και φλεγμονών που σχετίζονται με ρευματισμούς.
 • Δεντρολίβανο: Μπορεί να λειτουργήσει ως αποτοξινωτικό, ειδικά για το συκώτι.
 • Καρυδιά: Πιστεύεται ότι έχει ιδιότητες που προάγουν την πέψη και αποτρέπουν την τροφική δηλητηρίαση.
 • Φλαμουριά: Συνδέεται με τη βελτίωση των διαταραχών του ύπνου και τη μείωση των επιπέδων άγχους.
 • Ιπποφαές: Χρησιμοποιείται για την προώθηση της ανάρρωσης σε περιόδους ανάρρωσης, ειδικά σε καμένες περιοχές.
Ιπποφαές
Το ιπποφαές έχει μελετηθεί σε σχέση με την αποκατάσταση δερματικών εγκαυμάτων.

Μπορώ να κάνω γεμμοθεραπεία στο σπίτι;

Εν κατακλείδι, ναι. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιεί εκχυλίσματα από μπουμπούκια ή μπουμπούκια από μια διαδικασία διαβροχής. Αυτό συνίσταται στο μούλιασμα των οφθαλμών για διάστημα 1 μήνα ή 40 ημερών σε υγρό με 50% γλυκερίνη, 30% αλκοόλ και 20% νερό. Θα πρέπει να το αποθηκεύετε σε ξηρό και δροσερό μέρος και να το ανακινείτε κάθε εβδομάδα.

Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, θα πρέπει να φιλτράρετε το περιεχόμενο σε γυάλινο μπουκάλι και να το αποθηκεύσετε σε παρόμοιο χώρο με το προηγούμενο. Όσον αφορά τις δόσεις, η πιο συνηθισμένη είναι συνήθως μεταξύ 50 και 100 σταγόνων σε 2 ημερήσιες δόσεις. Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στην οποία θα το χρησιμοποιήσετε.

Αν και η ιστορία αυτής της πρακτικής χρονολογείται από τον Μεσαίωνα, δεν είχε όνομα μέχρι τον 20ό αιώνα. Αυτό συνέβη όταν μερικοί ειδικοί μελέτησαν τα θεραπευτικά αποτελέσματα των οφθαλμών, των νεαρών βλαστών και άλλων εμβρυϊκών φυτικών ιστών. Ο πρώτος που το έκανε αυτό ήταν ο Δρ Πολ Χένρι. Άλλοι ασκούμενοι συνέχισαν τη θεωρία του μέχρι που τελικά πήρε το σημερινό της όνομα.

Στην ομοιοπαθητική, η γεμμοθεραπεία είναι γνωστή κυρίως για τις υποτιθέμενες δυνατότητές της να αποβάλλει απόβλητα και επιβλαβείς τοξίνες από το σώμα. Επιπλέον, βοηθά σε ασθένειες που σχετίζονται με φλεγμονή των αρθρώσεων. Ωστόσο, χρειαζόμαστε ακόμα μελέτες για να στηρίξουμε αυτούς τους ισχυρισμούς και, πάνω απ ‘όλα, να αποδείξουμε την αποτελεσματικότητά τους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Militaru, A. S.,Pop, G., Peev, C., Dehelean, C., Alexa, E. & Sabau, I. (2011). Gemmotherapy – adjuvant treatment in juvenile spondyloarthropathy. Planta Medica, 7(12). https://doi.org/10.1055/s-0031-1282306
 • Bucciarelli, Alejandro, et al. “Perspectivas del uso de productos fitoterápicos en el tratamiento del insomnio, la ansiedad y desórdenes relacionados.” (2010).
 • Arancibia, Valeria. “Productos naturales para tratamiento tópico de quemaduras. Breve revisión de la literatura actual.” Cirugía Plástica (2014): 14.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.