Καταπλάσματα: ποιοι τύποι υπάρχουν και σε τι χρησιμεύει;

Τα καταπλάσματα αποτελούν μέρος της φυσικής ιατρικής από την αρχαιότητα. Αν και στις μέρες μας δεν είναι μια κοινή θεραπεία, μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ορισμένων παθήσεων.
Καταπλάσματα: ποιοι τύποι υπάρχουν και σε τι χρησιμεύει;

Τελευταία ενημέρωση: 15 Οκτωβρίου, 2021

Τα καταπλάσματα είναι μια τοπική πάστα που λαμβάνεται από φυτά και άλλες ουσίες με φαρμακευτικές ιδιότητες. Το σκεύασμα έχει συνήθως απαλή, ζεστή και υγρή υφή. Εφαρμόζεται στην οδυνηρή περιοχή για να μειώσει τη φλεγμονή.

Αυτή η φυσική θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί σε περίπτωση επιφανειακών εγκαυμάτων, τσιμπήματος εντόμων, μυϊκής έντασης, συμφόρησης και άλλων προβλημάτων υγείας. Πώς λειτουργεί; Ποια είναι τα οφέλη τους;

Στο παρακάτω άρθρο, θα τα μάθετε όλα.

Καταπλάσματα: Τύποι

Ως φυσικό φάρμακο, ένα κατάπλασμα μπορεί να ταξινομηθεί σε διάφορους τύπους, ανάλογα με τις ιδιότητες και τις χρήσεις του. Τα πιο συνηθισμένα είναι τα ακόλουθα:

  • Στυπτικά. Σκοπός τους είναι να καθαρίσουν και να απολυμάνουν το δέρμα. Επιπλέον, οι ιδιότητές τους προκαλούν τη σύσπαση του δέρματος.
  • Ζεστά καταπλάσματα. Στην παραδοσιακή του μορφή, αυτό το είδος καταπλάσματος είναι ζεστό και καταπραΰνει τις ασθένειες και τα τραύματα. Επίσης, μια από τις πιο συνηθισμένες χρήσεις του είναι η χαλάρωση των μυών.
  • Αντιφλεγμονώδη. Έχουν αντιμικροβιακή, θεραπευτική και καταπραϋντική δράση. Εξαιτίας αυτού, θεωρούνται επικουρικά σε περιπτώσεις ανοιχτών πληγών. Ωστόσο, τα στοιχεία είναι ανεπαρκή και δεν πρέπει να αποτελούν θεραπεία πρώτης επιλογής.

Οι κύριες χρήσεις των καταπλασμάτων

καταπλάσματα σε ένα μπολ
Το κατάπλασμα είναι μια πάστα που μπορούμε να πάρουμε από φυτά με φαρμακευτικές ιδιότητες.

Όπως αναφέραμε, τα καταπλάσματα έχουν διάφορες χρήσεις στη φυσική ιατρική. Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι η χρήση τους πρέπει να είναι για αυτές τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, καθώς δεν αντικαθιστά τις ιατρικές θεραπείες. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει έλλειψη στερεών μελετών που επιβεβαιώνουν τις ιδιότητες που τους αποδίδονται.

Κατάπλασμα για αποστήματα

Το απόστημα είναι μια συσσώρευση πύου που προέρχεται από βακτηριακή λοίμωξη ή παρουσία ξένων ουσιών. Συχνά προκαλεί φλεγμονή και πόνο. Αν και η θεραπεία του ποικίλλει ανάλογα με την αιτία, οι ήπιες περιπτώσεις μπορεί να βελτιωθούν με κατάπλασμα.

Η υγρή θερμότητα που εκπέμπεται από αυτό το φυσικό φάρμακο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του μεγέθους του αποστήματος διευκολύνοντας την αποστράγγισή του. Τα άλατα Epsom, που έχουν αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές ιδιότητες, συνίστανται σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με δημοσίευση της κλινικής Cleveland.

Ένα κατάπλασμα για λοιμώξεις

Οι περιπτώσεις εξωτερικής μόλυνσης φαίνεται να βελτιώνονται με την εφαρμογή καταπλάσματος με βότανα, λάσπη ή πηλό. Αν και δεν αντικαθιστούν την ιατρική θεραπεία με αντιβιοτικά και απολυμαντικά προϊόντα, είναι χρήσιμα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Antimicrobial Agents διαπίστωσε ότι ένα κατάπλασμα από πηλό μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση ορισμένων τύπων μολυσματικών βακτηρίων όταν εφαρμόζεται σε πληγές. Ωστόσο, χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερα στοιχεία για να το επιβεβαιώσουμε.

Κατάπλασμα για κύστεις

Οι κύστεις είναι μικροί σάκοι που μπορούν να γεμίσουν με υγρό, σμήγμα και μείγμα άλλων ουσιών. Εμφανίζονται σχεδόν οπουδήποτε στο σώμα και ποικίλλουν σε μέγεθος ανάλογα με τον τύπο. Σε πολλές περιπτώσεις, η λύση είναι μια χειρουργική διαδικασία που διευκολύνει την αποστράγγιση.

Ωστόσο, όταν είναι ήπια, η εφαρμογή ζεστού κατάπλασματος μπορεί να βοηθήσει. Η χρήση του αρκετές φορές την ημέρα μειώνει το πρήξιμο και τον πόνο. Στην πραγματικότητα, μερικές φορές είναι αρκετό για να προωθήσει την αποστράγγιση.

Κύστη στο δέρμα
Μπορούμε να στραγγίσουμε πιο εύκολα τις επιφανειακές κύστεις αν εφαρμόσουμε κατάπλασμα.

Καταπλάσματα για διαβητικά έλκη

Από τα αρχαία χρόνια, τα καταπλάσματα χρησιμοποιήθηκαν ως φάρμακο για τα διαβητικά έλκη. Τα ιστορικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι, στα τέλη του 19ου αιώνα, χρησιμοποιήθηκε κατάπλασμα λιναρόσπορου για να μαλακώσει το σκληρό δέρμα.

Από αυτή την άποψη, μια μελέτη που αναφέρθηκε στο Journal of Ethnopharmacology διαπίστωσε ότι ένα κατάπλασμα φτέρης Blechnum Orientale φαίνεται να χρησιμεύει ως βοηθητικό για τις πληγές των διαβητικών ασθενών. Ωστόσο, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μελέτες σε ζώα. Επομένως, χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία.

Καταπλάσματα για την αρθρίτιδα

Συμπληρωματική θεραπεία για την αρθρίτιδα είναι η εφαρμογή καταπλάσματος από βότανα σε επώδυνες αρθρώσεις.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για την αποτελεσματικότητά του. Ωστόσο, ορισμένοι το θεωρούν ασφαλή και εύκολα προσβάσιμη θεραπεία.

Η έρευνα μέσω του Journal of Advanced Nursing αναφέρει ότι η εφαρμογή ενός ζεστού καταπλάσματος με τζίντζερ συμβάλλει στη μείωση του πόνου και της δυσκαμψίας σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας. Φαίνεται ακόμη και ότι προκαλούν βελτιώσεις στη συνολική ευημερία.

Αυτό ενισχύεται από μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Intercultural Ethnopharmacology, η οποία αναφέρει ότι το τζίντζερ έχει αντι-αρθριτικές, αντιρευματικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Τι πρέπει να θυμάστε για τα καταπλάσματα

Συμπερασματικά, η εφαρμογή κατάπλασης μπορεί να είναι χρήσιμη σε συγκεκριμένες περιπτώσεις επιφανειακών πληγών, αποστημάτων, λοιμώξεων ή παθήσεων. Ωστόσο, δεν αντικαθιστά τις ιατρικές θεραπείες. Επομένως, μπροστά σε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, η επαγγελματική φροντίδα παραμένει προτεραιότητα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Poultices. Hospital (Lond 1886). 1887;1(20):336.
  • Cleveland Clinic. (July 20, 2018). 7 Things You Probably Didn’t Know About Epsom Salt. Available in https://health.clevelandclinic.org/7-things-you-probably-didnt-know-about-epsom-salt/
  • Caflisch KM, Schmidt-Malan SM, Mandrekar JN, et al. Antibacterial activity of reduced iron clay against pathogenic bacteria associated with wound infections. Int J Antimicrob Agents. 2018;52(5):692‐696. doi:10.1016/j.ijantimicag.2018.07.018
  • Zito PM, Scharf R. Cyst, Epidermoid (Sebaceous Cyst) [Updated 2019 Dec 25]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499974/
  • Yung, Joe & Lai, How & Nalamolu, Koteswara Rao & Ng, Shiow-Fern. (2016). Treatment for diabetic ulcer wounds using a fern tannin optimized hydrogel formulation with antibacterial and antioxidative properties. Journal of Ethnopharmacology. 189. 10.1016/j.jep.2016.05.032.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.