Τι είναι οι τοξίνες και πώς δρουν στο σώμα σας;

Για να αποβάλλετε τις τοξίνες από το σώμα σας είναι σημαντικό να έχετε μια υγιεινή διατροφή και να ενυδατώνεστε σωστά. Το ήπαρ και τα νεφρά είναι οι μεγαλύτεροι σύμμαχοί σας σε αυτή τη διαδικασία.
Τι είναι οι τοξίνες και πώς δρουν στο σώμα σας;
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Τα τελευταία χρόνια, τα ΜΜΕ μιλούν για τις τοξίνες και τις δίαιτες αποτοξίνωσης. Όμως, λίγοι γνωρίζουν τι είναι οι τοξίνες και πώς μπορούν να απομακρυνθούν από το σώμα σας.

Οι τοξίνες είναι βλαβερές ουσίες που παράγονται από κύτταρα, είτε πρόκειται για φυτά, είτε για ζώα, είτε για βακτήρια. Στην περίπτωσή μας, μπορούν να παραχθούν από το σώμα ή να εισέλθουν σε αυτό απ’ έξω.

Το πρόβλημα με τις τοξίνες είναι ότι όταν συσσωρεύονται μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στα κύτταρα και τους ιστούς μας. Γι’ αυτό, σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε τι είναι οι τοξίνες, από πού προέρχονται και πώς μπορείτε να τις εξουδετερώσετε.

Τι είναι οι τοξίνες;

Όπως προαναφέραμε, πρόκειται για ουσίες που είναι εν δυνάμει επιβλαβείς για τα κύτταρα και τους ιστούς μας. Μπορούν να είναι μικρά μόρια, πρωτεΐνες, ή άλλα στοιχεία που έρχονται είτε έξω από το σώμα, είτε παράγονται από αυτό.

Αρχικά, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το σώμα σας παράγει τοξίνες συνέχεια λόγω της διαδικασίας του μεταβολισμού που είναι απαραίτητος για την επιβίωσή μας. Παραδείγματος χάρη, ο μηχανισμός από τον οποίο τα κύτταρα λαμβάνουν την ενέργεια δημιουργεί ελεύθερες ρίζες.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια τα οποία θεωρούνται τοξίνες, καθώς μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στα κύτταρα αν συσσωρευθούν. Επίσης, παράγετε πολλές τοξίνες όταν τρώτε, αναπνέετε, ή καταναλώνετε ουσίες όπως καπνό.

Αυτό που συμβαίνει είναι πως έχετε μηχανισμούς που σας επιτρέπουν να εξουδετερώνετε όλες αυτές τις τοξίνες ή να τις αποβάλλετε. Όταν εξουδετερώνονται, δε μπορούν να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα τα οποία είναι υπεύθυνα για την πρόκληση βλαβών στους ιστούς.

Τα δύο πιο σημαντικά όργανα για την εξουδετέρωση των τοξινών είναι το ήπαρ και τα νεφρά. Μέσω των ούρων και των κοπράνων αποβάλλετε έναν μεγάλο αριθμό τοξινών.

Είναι σημαντικό να λειτουργούν σωστά αυτά τα όργανα ώστε να καθαρίζουν το σώμα. Οι ασθένειες των νεφρών και του ήπατος αλλάζουν τη διαδικασία αποτοξίνωσης και καθυστερούν την εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών.

Ψηφιακή απεικόνιση ήπατος
Το ήπαρ είναι το όργανο κλειδί για την αποτοξίνωση του ανθρωπίνου σώματος.

Άλλες σημαντικές τοξίνες

Όπως αναφέραμε παραπάνω, το φαγητό είναι μια σημαντική πηγή τοξινών. Όχι μόνο επειδή λαμβάνουν χώρα ορισμένες αντιδράσεις μέσα στο σώμα για την επεξεργασία του φαγητού, αλλά και επειδή προέρχονται από το φαγητό.

Για την ακρίβεια, τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρόσθετα και λίπη περιέχουν μεγαλύτερο ποσοστό τοξινών. Το ίδιο ισχύει για τα τηγανιτά φαγητά ή τα φαγητά που έχουν υποστεί επεξεργασία σε υψηλές θερμοκρασίες. Επίσης, ουσίες όπως ο καπνός και το αλκοόλ είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς.

Ρύποι, όπως τα βαρέα μέταλλα, τα οποία βρίσκονται σε κάποια ζώα που τρώμε, είναι επίσης πηγές τοξινών. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι τα δηλητήρια των ζώων, όπως των φιδιών, και των εντόμων είναι επίσης τοξικά.

Οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές, πολύ συχνές στη σημερινή βιομηχανία τροφίμων, επιταχύνουν τη διαδικασία απελευθέρωσης τοξινών λόγω του αριθμού των βημάτων που έχουν παρθεί για την παρασκευή τους. Όταν πάτε να ψωνίσετε τρόφιμα, θα πρέπει να επιλέγετε προσεκτικά τι θα αγοράσετε ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο.

Πώς μπορείτε να αποβάλετε τις τοξίνες από το σώμα σας;

Διάφορα φρούτα και λαχανικά
Δεν υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις για την αποτελεσματικών των “διαιτών αποτοξίνωσης”.

Αν και διαφημίζονται πάρα πολλές δίαιτες και μέθοδοι αποτοξίνωσης, δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για τα οφέλη τους. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι για να εξουδετερώσετε τις βλαβερές ουσίες πρέπει να λειτουργούν σωστά τα όργανά σας. Ειδικά το ήπαρ και τα νεφρά.

Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να ενυδατώνεστε καλά και να πίνετε 1,5 με 2 λίτρα νερό την ημέρα. Αυτό βοηθά τα νεφρά σας να παράγουν περισσότερα ούρα και να καθαρίζουν συχνότερα.

Όπως είναι λογικό, αν μειώσετε τις βλαβερές ουσίες που λαμβάνετε, θα επωφεληθεί η υγεία σας. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να σταματήσετε την κατανάλωση αλκοόλ, καπνού, ή επεξεργασμένων τροφών και φαγητών με πολλά λιπαρά, παραδείγματος χάρη. Επιπλέον, θα πρέπει να εισάγετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας.

Τι είναι οι τοξίνες – Οι δίαιτες δεν είναι ο μοναδικός τρόπος αποτοξίνωσης

Σας συμβουλεύουμε να έχετε μια δραστήρια ζωή και να κάνετε ήπια άσκηση αρκετές φορές την εβδομάδα. Μέσα από τον αθλητισμό θα εξουδετερώσετε τις βλαβερές ουσίες και, επιπλέον, θα μειώσετε το άγχος, το οποίο φαίνεται να σχετίζεται με αυτές.

Αυτό που θα πρέπει να θυμάστε για τις τοξίνες είναι ότι πρόκειται για ουσίες που προκαλούν ζημιά στους ιστούς σας. Όμως, πριν ξεκινήσετε κάποια δίαιτα ή τη λήψη προϊόντων αποτοξίνωσης, είναι απαραίτητο να ενημερωθείτε και να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Rodríguez Perón, José Miguel, José Rogelio Menéndez López, and Yoel Trujillo López. “Radicales libres en la biomedicina y estrés oxidativo.” Revista cubana de medicina militar 30.1 (2001): 15-20.
  • Sánchez-Valle, Vicente, and Nahum Méndez-Sánchez. “Estrés oxidativo, antioxidantes y enfermedad.” Médica Sur 20.3 (2018): 161-168.
  • Saavedra, Octavio Maldonado, et al. “Radicales libres y su papel en las enfermedades crónico-degenerativas.” (2010).
  • Cogollos Ortega, Marcos. “Antinutrientes en las dietas detox.” (2019).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.