Σύμπλεγμα βιταμινών Β: Χαρακτηριστικά, οφέλη και λειτουργίες

Στο παρελθόν, οι ειδικοί πίστευαν ότι ήταν μόνο μία βιταμίνη, αλλά σήμερα γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη Β είναι ένα σύμπλεγμα βιταμινών Β. Αυτές συνεργάζονται για να βοηθήσουν το σώμα να αναπτύξει πολλαπλές λειτουργίες.
Σύμπλεγμα βιταμινών Β: Χαρακτηριστικά, οφέλη και λειτουργίες
Anna Vilarrasa

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Anna Vilarrasa.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το σύμπλεγμα βιταμινών Β είναι μια ευρεία ομάδα ουσιών, όχι μόνο μία ουσία. Δηλαδή, υπάρχουν στην πραγματικότητα 8 διαφορετικά μικροθρεπτικά συστατικά που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση ενέργειας από τα τρόφιμα.

Η πλειονότητα των ανθρώπων ικανοποιεί τις καθημερινές τους ανάγκες μέσω της τροφής. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η λήψη συμπληρωμάτων που περιέχουν τα πάντα μπορεί να είναι απαραίτητη και ωφέλιμη. Σε αυτό το άρθρο, συζητάμε τις βασικές χρήσεις, τις συστάσεις και τις δόσεις των βιταμινών της ομάδας Β.

Τι είναι το σύμπλεγμα βιταμινών Β

Οι βιταμίνες είναι ουσίες που ο οργανισμός χρειάζεται να αναπτυχθεί με φυσιολογικό τρόπο. Σε αντίθεση με τα μακροθρεπτικά συστατικά, δεν παρέχουν ενέργεια και τις χρειαζόμαστε μόνο σε μικρές ποσότητες, αλλά ένα έλλειμμα μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές και ακόμη και σε ορισμένες ασθένειες.

Οι ειδικοί έχουν εντοπίσει συνολικά 8 συστατικά σε αυτήν την ομάδα βιταμινών Β. Ωστόσο, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ουσιών για τις οποίες χρησιμοποιούσαμε το ίδιο όνομα, αλλά, σήμερα, δεν τις θεωρούμε βιταμίνες. Παραδείγματα ήταν η ινοσιτόλη, η καρνιτίνη ή η αμυγδαλίνη.

Αυτή η ομάδα βιταμινών Β αναπτύσσει σημαντικές σωματικές λειτουργίες σε κυτταρικό μεταβολικό επίπεδο. Είναι υδροδιαλυτές, καθώς το σώμα εξαλείφει την περίσσεια μέσω των ούρων και δεν υπάρχει πιθανότητα να τις αποθηκεύσετε. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να συμπληρώνετε το όριο καθημερινά.

τροφές για βιταμίνη Β6
Η σύνθετη βιταμίνη Β έχει ποικίλες σωματικές λειτουργίες. Βοηθά κάθε μέρος του σώματος, από το αίμα έως το νευρικό σύστημα.

Σύμπλεγμα βιταμινών Β και οι λειτουργίες τους

Σήμερα, πιστεύουμε ότι υπάρχουν συνολικά 8 βιταμίνες σε αυτήν την ομάδα. Τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν αυτές τις βιταμίνες παρέχουν συγκεκριμένες ποσότητες. Ακολουθεί μια γρήγορη λίστα με τις βασικές λειτουργίες τους:

 • Β1 ή θειαμίνη: ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και τη σωστή λειτουργία οργάνων όπως ο εγκέφαλος ή η καρδιά.
 • Β2 ή ριβοφλαβίνησημαντική για την αντιοξειδωτική της ικανότητα και τον ρόλο που διαδραματίζει στην απομάκρυνση φαρμάκων και τοξινών.
 • Β3 ή νιασίνη: συνεργάζεται στη σωστή λειτουργία των ενζύμων. Βοηθά το σώμα να προετοιμάσει το DNA και έχει σημαντικές λειτουργίες στο πεπτικό, νευρικό και δερματικό σύστημα.
 • Β5 ή παντοθενικό οξύ: σημαντική για το ρόλο της στη σύνθεση ορμονών και χοληστερόλης. Είναι απαραίτητη για την υγεία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.
 • Β6 ή πυριδοξίνη: βοηθά το σώμα να δημιουργήσει νέα ερυθρά αιμοσφαίρια και να διατηρήσει το ανοσοποιητικό σύστημα.
 • Β7 ή βιοτίνη: προάγει την ανάπτυξη ορισμένων ιστών όπως τα οστά, τα μαλλιά και τα νύχια.
 • Β9 ή φολικό οξύ: το σώμα τη χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει γενετικό υλικό όπως το DNA. Κατά την εγκυμοσύνη, μειώνει τον κίνδυνο συγγενών ελαττωμάτων στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη.
 • Β12 ή κοβαλαμίνη: συνεργάζεται για τη διατήρηση του νευρικού συστήματος και είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Δοσολογία και εμπορική παρουσίαση

Στα σύνθετα συμπληρώματα βιταμινών Β, συνήθως υπάρχουν και οι 8 ουσίες. Ωστόσο, είναι επίσης δυνατό να βρείτε κάθε ουσία από μόνη της σε ένα συμπλήρωμα. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να τις πάρετε είναι σε μορφή χαπιού.

Οι καθημερινές απαιτήσεις για μέταλλα και βιταμίνες καθορίζονται από εξειδικευμένους οργανισμούς. Αν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να διαφέρουν λίγο ανάλογα με την περιοχή ή τη χώρα με την οποία πραγματοποιήθηκε η έρευνα. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (RDI) διασφαλίζει ότι λαμβάνουμε το απαραίτητο ποσό και αποφεύγουμε ασθένειες που σχετίζονται με ανεπάρκεια. Το Γραφείο Συμπληρωμάτων Διατροφής καθορίζει τα ακόλουθα για τις βιταμίνες Β για τους άνδρες, τις γυναίκες και τις εγκύους αντίστοιχα:

 

βιταμίνη Β

Μερικά συμπληρώματα μας βοηθούν να καλύψουμε τις καθημερινές μας ανάγκες. Ωστόσο, άλλα παρέχουν πολύ υψηλότερες δόσεις. Παρόλο που μπορεί να είναι χρήσιμες σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι πάντα καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό προτού τα πάρετε.

Χρήσεις και οφέλη από το σύμπλεγμα βιταμινών Β

Αυτή η ομάδα μικροθρεπτικών συστατικών αναπτύσσει μεγάλο αριθμό βασικών λειτουργιών μέσα στο σώμα. Όμως, η λήψη συμπληρωμάτων σύνθετων βιταμινών Β μπορεί επίσης να προσφέρει οφέλη για την υγεία μας. Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτές τις επιστημονικά υποστηριζόμενες συγκεκριμένες χρήσεις.

Διάθεση, άγχος και στρες

Γενικά, συνειδητοποιούμε το γεγονός ότι η διατροφική κατάσταση ενός ατόμου έχει σημαντικό αντίκτυπο στις νευρολογικές και ψυχιατρικές διαταραχές. Ορισμένα θρεπτικά συστατικά παρέχουν θετική επίδραση σε αυτό, όπως αποδεικνύεται σε μια συστηματική ανασκόπηση της επίδρασης των συμπληρωμάτων βιταμίνης Β στη διάθεση.

Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι οι βιταμίνες Β μπορούν να ωφελήσουν τη διάθεση των υγιών ατόμων όσο και εκείνους που διατρέχουν κίνδυνο. Τα αποτελέσματα είναι σαφέστερα σε περιπτώσεις στρες και κατάθλιψης. Ωστόσο, αυτά τα θετικά αποτελέσματα δεν έχουν αποδειχθεί ακόμη σε δοκιμές με άγχος.

Τοπική εφαρμογή για τραύματα και τραυματισμούς

Οι ειδικοί έχουν διερευνήσει τα αποτελέσματα της εφαρμογής σύνθετης βιταμίνης Β σε τραύματα και τραυματισμούς λόγω του ρόλου που διαδραματίζει στην ανάπτυξη επιθηλιακών κυττάρων. Ορισμένοι συνδυασμοί βιταμινών Β καταδεικνύουν θετική επίδραση και η τοπική εφαρμογή τους μπορεί να βοηθήσει στη φυσιολογική διαδικασία της θεραπείας των πληγών.

Αντενδείξεις και παρενέργειες

Δεδομένου ότι οι βιταμίνες της ομάδας Β δεν συσσωρεύονται στο σώμα, είναι δύσκολο να ληφθούν ποσότητες που μπορεί να είναι τοξικές μέσω της τροφής. Είναι επίσης ασφαλές να λαμβάνετε συμπληρώματα αρκεί να ακολουθείτε τις οδηγίες και να τηρείτε τη συνιστώμενη δοσολογία. Ωστόσο, πριν προσθέσετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα στη διατροφή σας, είναι καλύτερο να μιλήσετε με έναν ειδικό.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να εμφανίσετε παρενέργειες. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, τα ακόλουθα είναι τα πιθανά επιβλαβή αποτελέσματα της λήψης βιταμινών Β:

 • Η λήψη πολύ υψηλών δόσεων Β6 για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των νευρώνων.
 • Λάβετε υπόψη ότι τα συμπληρώματα φυλλικού οξέος μπορούν να καλύψουν τα συμπτώματα ελλείμματος Β12. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να γίνει καλή διάγνωση.
 • Το παντοθενικό οξύ σε υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσει διάρροια.
 • Ορισμένες μορφές Β3 (νικοτιναμίδιο και νικοτινικό οξύ) αυξάνουν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα, προκαλώντας υπόταση, κόπωση ή ηπατικά προβλήματα.

Το σύμπλεγμα βιταμινών Β είναι μερικές φορές χρήσιμο σε συμπληρώματα

Για να διατηρήσετε μια καλή κατάσταση υγείας, μπορείτε να συμπεριλάβετε σύνθετες βιταμίνες Β στη διατροφή σας καταναλώνοντας χόρτα, ξηρούς καρπούς, όσπρια, άπαχο κρέας, αυγά και μανιτάρια. Εάν πάσχετε από κάποια ασθένεια ή κάποιο πρόβλημα απορρόφησης, όπως είναι συνηθισμένο στην εγκυμοσύνη ή το γήρας, μπορεί να είναι απαραίτητο να συμπεριλάβετε συμπληρώματα στη διατροφή σας.

Επιπλέον, μπορείτε να αρχίσετε να παίρνετε συμπληρώματα βιταμινών Β για την καταπολέμηση ορισμένων προβλημάτων υγείας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό πριν αρχίσετε να το κάνετε, καθώς μπορεί να σας συμβουλεύσει για το ποια είναι η καλύτερη λύση για εσάς. Ένα άλλο σημαντικό σημείο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να υπερβαίνετε τη συγκεκριμένη δόση όπως συνιστάται από τον κατασκευαστή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Rembe J.D. Effects of Vitamin B Complex and Vitamin C on Human Skin Cells: Is the Perceived Effect Measurable? Advances in Skin and Wound care. Mayo 2018. 31(5):225-233.
  • Scientific Committee on Food. Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies. Tolerable upper intake levels for vitamins and minerals.
  • Mayola, Rogelio Sánchez, Fernando A. Díaz Mizos, and Venerando Sevilla Pérez. “Anemia sideroblastica. Presentacion de tres casos.” MediCiego 3.2 (2002).
  • Young LM, et al.  A Systematic Review and Meta-Analysis of B Vitamin Supplementation on Depressive Symptoms, Anxiety, and Stress: Effects on Healthy and ‘At-Risk’ Individuals. Nutrients. Septiembre 2019.11(9):2232.
  • Ortigoza Escobar, Juan Darío. “Estudio de defectos en el transporte y el metabolismo de tiamina asociados a encefalopatías recurrentes en la infancia.” (2017).
  • Ríos-Flórez, Jorge Alexander, and Claudia Rocío López-Gutiérrez. “Secuelas Neurofuncionales por déficit de Cobalamina (vitamina B12) en un adulto joven: Estudio de caso.” Revista Chilena de Neuropsicología 12.1 (2017): 40-47.
  • Maria, Carlos Alberto Bastos de, and Ricardo Felipe Alves Moreira. “A intrigante bioquímica da niacina: uma revisão crítica.” Química Nova 34.10 (2011): 1739-1752.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.