Ιχνοστοιχεία: Γιατί θεωρούνται τόσο σημαντικά;

Τα ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά για διάφορες λειτουργίες του σώματος. Η έλλειψη αρκετών μπορεί να προκαλέσει μεταβολικές διαταραχές και χρόνιες ασθένειες.
Ιχνοστοιχεία: Γιατί θεωρούνται τόσο σημαντικά;
Florencia Villafañe

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Florencia Villafañe.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Τα ιχνοστοιχεία παίζουν σημαντικό ρόλο στις λειτουργίες υγείας. Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι εκπληρώνουν τουλάχιστον πέντε λειτουργίες σε ζωντανούς οργανισμούς. Συνήθως μπορείτε να τα προμηθευτείτε μέσω φαγητού.

Σε τι συνίστανται; Σε ποια όργανα εμπλέκονται; Σε αυτό το άρθρο, θέλουμε να σας πούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα ιχνοστοιχεία. Επιπλέον, θα σας πούμε τα πιο σημαντικά στοιχεία σχετικά με αυτά και ποιες εργασίες εκτελούν στο σώμα.

Τι είναι τα ιχνοστοιχεία;

Τα ιχνοστοιχεία είναι μέταλλα που βρίσκουμε σε πολύ μικρές ποσότητες στο σώμα. Επιπλέον, είναι απαραίτητο το σώμα να λειτουργεί κανονικά.

Γενικά, βοηθούν στις μεταβολικές λειτουργίες, όπως η ρύθμιση και ο σχηματισμός δομών όπως ορμονών ή κυτταρικών μεμβρανών. Επίσης, συμμετέχουν σε ενζυματικές δραστηριότητες.

τροφές με ιχνοστοιχεία

Γιατί είναι σημαντικά;

Όπως ήδη αναφέραμε, τα ιχνοστοιχεία εκτελούν διαφορετικές λειτουργίες στο σώμα. Για παράδειγμα, εδώ είναι μερικά από τις πιο σημαντικές:

 • Ασβέστιο: Παρεμβαίνει στο νευρικό σύστημα. Επιπλέον, παρεμβαίνει με τα οστά, τα δόντια και την πήξη του αίματος.
 • Χαλκός: Αποτελεί μέρος των ιστών του σώματος, όπως το συκώτι, ο εγκέφαλος, τα νεφρά και η καρδιά.
 • Φθόριο: Αποτελεί μέρος των δοντιών.
 • Φώσφορος: Βοηθά στη δημιουργία πρωτεϊνών.
 • Σίδηρος: Ενσωματώνει την αιμοσφαιρίνη. Επίσης, ασχολείται με την κυτταρική αναπνοή, την οξείδωση γλυκόζης, την οξείδωση λιπαρών οξέων και τη σύνθεση DNA.
 • Μαγγάνιο: Είναι μέρος ορισμένων ενζύμων. Εάν δεν έχετε αρκετό, μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους, δερματίτιδα και ναυτία. Επιπλέον, μπορεί να παίζει ρόλο στις σεξουαλικές και αναπαραγωγικές λειτουργίες.
 • Μαγνήσιο: Βοηθά στο μεταβολισμό της γλυκόζης.
 • Κάλιο: Ισορροπεί το εσωτερικό περιβάλλον.
 • Νάτριο: Όπως το κάλιο, εξισορροπεί επίσης το εσωτερικό περιβάλλον.
 • Ιώδιο: Αυτό είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του θυρεοειδούς.
 • Ψευδάργυρος: Συμμετέχει στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και των νουκλεϊκών οξέων. Ως εκ τούτου, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του εμβρύου. Επίσης, προάγει τη δραστηριότητα πολλών ενζύμων.

Τι συμβαίνει εάν υπάρχει ανεπάρκεια;

Είναι σημαντικό να καταστεί σαφές ότι ορισμένα ιχνοστοιχεία θεωρούνται απαραίτητα, οπότε η έλλειψή τους λόγω μεταβολικών και φυσιολογικών αλλαγών οδηγούν σε ασθένειες που σχετίζονται με αυτήν την ανεπάρκεια. Επίσης, σχετίζονται με μεταβολικές ασθένειες.

Στην πραγματικότητα, αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η έλλειψη σιδήρου είναι μια από τις πιο συχνές πτυχές του υποσιτισμού παγκοσμίως. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, η έλλειψη σιδήρου συμβαίνει γενικά ταυτόχρονα με άλλες ανεπάρκειες. Για παράδειγμα, συχνά συνοδεύει τον ψευδάργυρο και το ιώδιο, βιταμίνες Α, Β12 και φολικό οξύ,

Αιτίες ανεπάρκειας σιδήρου

Μερικές από τις πιο κοινές αιτίες ανεπάρκειας σιδήρου είναι:

 • Μειωμένη λήψη σιδήρου: κακή διατροφή, χρόνιος αλκοολισμός, μειωμένη κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών και βιταμίνης C.
 • Καταστάσεις όπου χρειάζεστε περισσότερο σίδηρο: εγκυμοσύνη, χειρουργική επέμβαση, εμμηνόρροια, παιδική ηλικία και εφηβεία, γαστρεντερική αιμορραγία, νεφρική νόσο και άλλα.
 • Ανεπαρκής γαστρεντερική απορρόφηση: μπορεί να υπάρχει παρεμβολή στην απορρόφηση με ορισμένα τρόφιμα ή φάρμακα.
ιχνοστοιχεία στο αίμα

Για άλλα ιχνοστοιχεία, η ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Φολικό οξύ: ελαττώματα του νευρικού σωλήνα ή αποβολές.
 • Ιώδιο: απώλεια εγκυμοσύνης ή διανοητική αναπηρία.
 • Σελήνιο, χαλκός, ασβέστιο: σχετίζονται με επιπλοκές της εγκυμοσύνης και προβλήματα με την ανάπτυξη του εμβρύου.
 • Μαγνήσιο: προεκλαμψία και πρόωρος τοκετός.
 • Ψευδάργυρος: προεκλαμψία και πρόωρος τοκετός.

Χρειαζόμαστε όλοι την ίδια ποσότητα από ιχνοστοιχεία;

Αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε σαφείς. Επίσης, υπάρχουν διαφορετικές καταστάσεις ή περίοδοι στη ζωή σας όπου θα πρέπει να καταναλώνετε περισσότερα ιχνοστοιχεία. Όπως ήδη αναφέραμε, αυτές περιλαμβάνουν: εγκυμοσύνη, γαλουχία, παιδική ηλικία ή εφηβεία.

Επίσης, να θυμάστε ότι υπάρχουν ορισμένες ασθένειες που μπορούν να αλλάξουν την ποσότητε που χρειάζεστε. Σε οποιαδήποτε από αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό.

Αποτρέψτε την ανεπάρκεια ιχνοστοιχείων

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε την ανεπάρκεια είναι να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή. Αυτό περιλαμβάνει την κατανάλωση όσο το δυνατόν περισσότερων διαφορετικών τροφίμων, τόσο ζωικών τροφών όσο και λαχανικών. Επιπλέον, μην ξεχνάτε ότι ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώσετε ιχνοστοιχεία είναι να τα πάρετε μέσω τροφής.

Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως η εγκυμοσύνη, η παιδική ηλικία ή ορισμένες ασθένειες, είναι καλύτερο να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με το τι συνιστά για την αποφυγή ελλείψεων. Επίσης, μπορεί να σας πει ποια συμπληρώματα μπορεί να χρειαστείτε για να ικανοποιήσετε τις ανάγκες σας.

Τελικές σκέψεις

Τα ιχνοστοιχεία εκτελούν πολλές σωματικές λειτουργίες, επομένως η έλλειψη αρκετών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

Τέλος, για να αποφύγετε τις ανεπάρκειες, που είναι το πιο κοινό πρόβλημα, πρέπει να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή. Μερικές φορές, ίσως χρειαστεί να πάρετε συμπληρώματα για να αποφύγετε μελλοντικά προβλήματα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Reynaud AC. Requerimiento de micronutrientes y oligoelementos. Rev. peru. ginecol. obstet. 2014;60(2): 161-170.
 • Urdaneta Machado JR, Urribarrí L, Villalobos M, García J, Guerra M, ZambranoDeficiencia de oligoelementos durante el primer trimestre del embarazo en Maracaibo, Venezuela. An Venez Nutr 2013; 26(1): 14 – 22.
 • Ramírez Hernández J, Bonete MJ, Martínez Espinosa RM. Propuesta de una nueva clasificación de los oligoelementos para su aplicación en nutrición, oligoterapia, y otras estrategias terapéuticas. Nutr Hosp. 2015;31(3):1020-1033.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.