Γιατί παθαίνουμε κράμπες στη γάμπα και τι κάνετε;

Όταν βιώνετε κράμπες στη γάμπα, είναι σημαντικό να τεντώσετε απαλά αυτήν την περιοχή. Επίσης, αποφύγετε να αγγίξετε ή να τρίψετε αυτόν τον μυ. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα.
Γιατί παθαίνουμε κράμπες στη γάμπα και τι κάνετε;
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Carmen Martín

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Σίγουρα κάποια στιγμή σας συνέβη και αναρωτηθήκατε γιατί παθαίνουμε κράμπες στη γάμπα. Ίσως αναρωτιέστε τι συμβαίνει πραγματικά σε αυτό το μέρος του σώματός σας που προκαλεί τόσο πολύ πόνο. Λοιπόν, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ακούσια συστολή των μυών.

Το πίσω μέρος της γάμπας έχει στρογγυλεμένο σχήμα. Στην πραγματικότητα, αποτελείται από διαφορετικούς μυς. Ένας από αυτούς είναι ο τρικέφαλος, ο οποίος εμπλέκεται σε αυτό το πρόβλημα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν κράμπες στη γάμπα τη νύχτα, με έντονο πόνο που τους ξυπνά. Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε γιατί συμβαίνει και τι πρέπει να κάνουμε για την ανακούφιση ή την πρόληψη αυτής της δυσφορίας.

Γιατί παθαίνουμε κράμπες στη γάμπα;

Όταν παθαίνουμε κράμπες, αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι η ακούσια συστολή του τρικέφαλου. Αυτός ο μυς μειώνεται σε μέγεθος και μπορούμε να το δούμε και με γυμνό μάτι. Επιπλέον, είναι πολύ οδυνηρό.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί συμβαίνουν. Ωστόσο, γνωρίζουμε ορισμένους παράγοντες που σχετίζονται με αυτό. Πρώτον, σχετίζεται με την έντονη άσκηση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, συμβαίνει όταν δεν λειτουργεί σωστά ο μυς.

Το ίδιο συμβαίνει όταν ασκείστε χωρίς να ζεσταίνετε τους μυς σας. Φαίνεται ότι η άσκηση, μαζί με τη μη ενυδάτωση, προκαλεί τη συσσώρευση τοξινών στους μυς. Ως εκ τούτου, προκαλεί συσπάσεις των μυών.

Ωστόσο, με τις κράμπες στη γάμπα, η αιτία δεν είναι πάντα η άσκηση. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να τις προκαλέσουν. Για παράδειγμα, το αλκοόλ, ο καφές, ο καπνός, ορισμένα φάρμακα ή μια κακή διατροφή.

μυς στις γάμπες

Μπορούν οι κράμπες στη γάμπα να σχετίζονται με άλλη κατάσταση;

Όταν κάποιος πάσχει επανειλημμένα κράμπες στη γάμπα και δεν έχει καμία σχέση με την άσκηση, θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα άλλης πάθησης. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι όταν υπάρχει πρόβλημα κυκλοφορίας, εάν το αίμα δεν φτάσει σωστά στον μυ, τότε θα μπορούσατε να βιώσετε κράμπες.

Στην πραγματικότητα, αυτό είναι συνηθισμένο από την ηλικία των 60 ετών. Η αθηροσκλήρωση είναι μια κατάσταση όπου η χοληστερόλη συσσωρεύεται στα αιμοφόρα αγγεία. Επομένως, σε αυτές τις περιοχές, υπάρχει ασθενέστερη ροή αίματος. Τότε, το αίμα δεν πηγαίνει εκεί που θα έπρεπε.

Αυτή η αλλαγή στη ροή του αίματος συμβαίνει κατά την εγκυμοσύνη, αν και είναι κάτι φυσιολογικό. Οι έγκυες γυναίκες, κατά το τελευταίο τρίμηνο, συχνά βιώνουν κράμπες στη γάμπα.

γάμπες και γιατρός

Τι να κάνετε όταν βιώνετε μια κράμπα

Όπως ίσως γνωρίζετε ήδη, είναι πιο συνηθισμένο να πάθετε κράμπα στη μέση της νύχτας και να ξυπνήσετε. Εάν αυτό συμβαίνει επανειλημμένα, είναι καλύτερο να κάνετε μια μικρή ρουτίνα τεντώματος πριν πάτε για ύπνο.

Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι κατά την άσκηση, πρέπει να ξεκινάτε αργά. Με άλλα λόγια, σταδιακά να αυξάνετε την ένταση, όχι ταυτόχρονα. Πρέπει επίσης να ξέρετε πότε να ξεκουραστείτε και να το κάνετε σωστά.

Επιπλέον, μην ξεχάσετε να προετοιμάσετε τους μυς σας πριν ασκηθείτε. Το ίδιο ισχύει και για την ενυδάτωση και τη διατροφή. Όπως είδαμε, η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει κράμπες.

Μερικοί ειδικοί προτείνουν ορισμένες ασκήσεις φυσικής θεραπείας για την πρόληψή τους. Στην ιδανική περίπτωση, κάντε απαλές εκτάσεις που τεντώνουν τον μυ με ελεγχόμενο τρόπο. Αποφύγετε να στέκεστε ή να αγγίζετε την περιοχή. Στην πραγματικότητα, αυτές οι κινήσεις μπορούν να προκαλέσουν άλλο μυϊκό σπασμό.

Ωστόσο, εάν παθαίνετε συχνά κράμπες, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Ο γιατρός σας θα πρέπει να δει εάν κάποιος άλλος τύπος παθολογίας προκαλεί αυτήν την κατάσταση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.