Ιατρικές θεραπείες για την κυστίτιδα: Χαρακτηριστικά και αντενδείξεις

Υπάρχουν πολλές ιατρικές θεραπείες για την ανακούφιση της κυστίτιδας. Τα αντιβιοτικά, τα αναλγητικά και τα αντισπασμωδικά είναι οι κύριες επιλογές.
Ιατρικές θεραπείες για την κυστίτιδα: Χαρακτηριστικά και αντενδείξεις
Franciele Rohor de Souza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Έχει γραφτεί από Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Τελευταία ενημέρωση: 16 Απριλίου, 2023

Η κυστίτιδα είναι μια λοίμωξη του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος που εμφανίζεται όταν ορισμένα βακτήρια φτάνουν στην ουροδόχο κύστη. Αυτή η παθολογία είναι πολύ ενοχλητική και πρέπει να αντιμετωπίζεται το συντομότερο δυνατό. Θα θέλατε να μάθετε για τις 5 ιατρικές θεραπείες για την κυστίτιδα;

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι από τους πιο συνηθισμένους λόγους για ένα ραντεβού με γιατρό. Τα συμπτώματα κυμαίνονται από πόνο και δυσκολία στην ούρηση έως θολά ούρα με έντονη ή δυσάρεστη οσμή.

Η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση θεραπεία αυτής της πάθησης είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της πρόγνωσης της υγείας. Η θεραπευτική αποτυχία ή η καθυστέρηση της επαγγελματικής προσέγγισης ευνοεί την εμφάνιση επιπλοκών μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

5 θεραπείες για την κυστίτιδα

Η θεραπεία της κυστίτιδας αποσκοπεί στην εξάλειψη των υπεύθυνων βακτηρίων και, με τη σειρά της, στην ανακούφιση από τις ενοχλήσεις. Η φαρμακευτική αγωγή για την κυστίτιδα που θα επιλεγεί εξαρτάται από το αν πρόκειται για οξεία ή χρόνια λοίμωξη. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν τα εξής:

1.Αντιβιοτικά

Αυτή είναι η φαρμακευτική αγωγή πρώτης επιλογής για την κυστίτιδα, καθώς είναι υπεύθυνη για την εξάλειψη του αιτιολογικού παράγοντα. Σύμφωνα με μελέτες, οι μικροοργανισμοί που προκαλούν συχνότερα λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι αυτοί που κατοικούν στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως η Escherichia coli. Ορισμένα από τα αντιβιοτικά που είναι αποτελεσματικά κατά αυτών των βακτηρίων είναι τα ακόλουθα:

 • Φοσφομυκίνη: Πρόκειται για ένα από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Η συνιστώμενη δόση είναι 1 φακελάκι των 8 γραμμαρίων σε εφάπαξ δόση ή κάθε 24 ώρες για 2 ημέρες.
 • Νιτροφουραντοΐνη: Η νιτροφουραντοΐνη είναι ένα άλλο αποτελεσματικό φάρμακο για την κυστίτιδα. Η δοσολογία είναι συνήθως 1 κάψουλα των 100 χιλιοστογραμμαρίων κάθε 6 ώρες για 7 έως 10 ημέρες. Όπως και η φοσφομυκίνη, η νιτροφουραντοΐνη έχει ελάχιστη επίδραση στη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου, σύμφωνα με έρευνες.
 • Τριμεθοπρίμη-Σουλφαμεθοξαζόλη: Πρόκειται για ένα μείγμα 2 φαρμακολογικών ενώσεων που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά της Escherichia coli και άλλων εντεροβακτηρίων. Η δοσολογία είναι συνήθως 1 ή 2 δισκία κάθε 12 ώρες, για τουλάχιστον 5 ημέρες.
 • Πενικιλλίνες και κεφαλοσπορίνες: Πρόκειται για ενώσεις που δρουν αναστέλλοντας το σχηματισμό του τοιχώματος που καλύπτει τα βακτήρια. Η δοσολογία τους ποικίλλει για κάθε ομάδα φαρμάκων. Ορισμένες πενικιλλίνες που χρησιμοποιούνται είναι η αμπικιλλίνη και η αμοξικιλλίνη με κλαβουλανικό οξύ.
 • Φθοριοκινολόνες: Αυτές δεν χρησιμοποιούνται συχνά σε μη επιπλεγμένες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, καθώς οι κίνδυνοι υπερτερούν του οφέλους στις περισσότερες περιπτώσεις. Η οφλοξασίνη, η σιπροφλοξασίνη και η λεβοφλοξασίνη είναι μερικές από τις πιο χρήσιμες.

Αντενδείξεις

Η κύρια αντένδειξη για τη λήψη αντιβιοτικών φαρμάκων για την κυστίτιδα είναι η αλλεργία στο δραστικό συστατικό, ειδικά με την πενικιλίνη. Η κατανάλωση αυτών των φαρμάκων από αλλεργικά άτομα μπορεί να προκαλέσει απειλητική για τη ζωή γενικευμένη φλεγμονώδη αντίδραση.

Επιπλέον, οι έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες θα πρέπει να συμβουλεύονται προηγουμένως έναν ειδικό, καθώς μπορεί να επηρεάσουν το μωρό. Τα παιδιά κάτω των 3 μηνών και τα άτομα με νεφρικές παθήσεις θα πρέπει να λαμβάνουν ειδικές δόσεις.

Medication for cystitis.
Τα αντιβιοτικά είναι η πρώτη επιλογή κατά της κυστίτιδας, καθώς επιτίθενται στον αιτιολογικό παράγοντα. 2.

2. Θεραπείες για την κυστίτιδα: Αντισπασμωδικά και αναλγητικά

Ο πόνος και το κάψιμο κατά την ούρηση είναι συνήθως τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα της κυστίτιδας. Άλλα συμπτώματα που προκαλούν δυσφορία είναι η επιτακτική ούρηση, ο κοιλιακός πόνος και η αυξημένη συχνότητα ούρησης. Ευτυχώς, τα φάρμακα για την κυστίτιδα περιλαμβάνουν αντισπασμωδικά και παυσίπονα.

Τα αντισπασμωδικά, όπως η σκοπολαμίνη και η φλαβοξάτη, βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Και τα δύο εμποδίζουν τη συστολή της ουροδόχου κύστης, γεγονός που μειώνει τον πόνο και τη συχνότητα ούρησης.

Η φαιναζοπυριδίνη είναι ένα αναλγητικό που δρα στο ουροποιητικό σύστημα, οπότε είναι σε θέση να ανακουφίσει τον πόνο της κυστίτιδας. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη στο περιοδικό Urologia έδειξε ότι είναι ένα χρήσιμο φάρμακο και καλά ανεκτό από άτομα με μη επιπλεγμένη κυστίτιδα.

Αντενδείξεις

Τόσο η σκοπολαμίνη όσο και η φλαβοξάτη αντενδείκνυνται σε αποφρακτικές παθολογίες του ουροποιητικού συστήματος, καθώς και σε απόφραξη του πυλωρού και παραλυτικό ειλεό. Αυτό συμβαίνει επειδή μειώνουν τον φυσικό περισταλτισμό και επιδεινώνουν αυτές τις παθολογίες. Η σκοπολαμίνη αντενδείκνυται επίσης στη μυασθένεια gravis και στο γλαύκωμα στενής γωνίας.

Η φαιναζοπυριδίνη αντενδείκνυται σε παιδιά κάτω των 12 ετών. Επιπλέον, θα πρέπει να χρησιμοποιείται με εξαιρετική προσοχή σε άτομα με ηπατική ή νεφρική νόσο.

3. Θεραπείες για την κυστίτιδα: Αντισηπτικά

Άλλα φάρμακα χρήσιμα για τη θεραπεία της κυστίτιδας είναι τα αντισηπτικά. Η έρευνα τα περιγράφει ως χημικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται στο δέρμα ή στους βλεννογόνους για την αναστολή της ανάπτυξης βακτηρίων. Στην περίπτωση αυτή, τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα είναι η μεθεναμίνη και το χλωριούχο μεθυλοθειονίνιο.

Και οι δύο ενώσεις είναι ικανές να εξαλείψουν τα μικρόβια από το ουροποιητικό σύστημα, ανακουφίζοντας έτσι τα συμπτώματα μέσα σε λίγες ημέρες. Επιπλέον, μελέτες διαπιστώνουν ότι η μεθεναμίνη συνταγογραφείται συχνά για την πρόληψη της επανεμφάνισης της κυστίτιδας βραχυπρόθεσμα.

Αντενδείξεις

Η μεθεναμίνη δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιείται σε άτομα με σοβαρή ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια ή σε άτομα με μεταβολική οξέωση. Αυτό συμβαίνει διότι αυτές οι κλινικές εικόνες μπορεί να επιδεινωθούν και να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς.

4.Αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη, χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των ενοχλήσεων της κυστίτιδας σε πρώτη φάση, σύμφωνα με μελέτες. Χάρη στον μηχανισμό δράσης τους, μειώνουν τη φλεγμονή στην ουροδόχο κύστη, γεγονός που ανακουφίζει από τον πόνο και το κάψιμο κατά την ούρηση.

Η αποτελεσματικότητα αυτών των ουσιών μπορεί να αυξηθεί όταν λαμβάνονται μαζί με σπασμολυτικά, όπως η σκοπολαμίνη. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η τελευταία θα μειώσει τις συσπάσεις της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας, παρέχοντας περαιτέρω ανακούφιση.

Αντενδείξεις

Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους. Η χρήση τους αντενδείκνυται μόνο σε ασθενείς που είχαν καταστάσεις που σχετίζονται με τη λήψη τους, όπως βρογχόσπασμο, κνίδωση ή γαστρεντερική αιμορραγία.

5. Εμβόλια για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

Υπάρχουν χρήσιμες μέθοδοι ανοσοποίησης για τη θεραπεία και την πρόληψη της κυστίτιδας, όπως η περίπτωση του Uro-vaxom ®. Αυτό το δισκίο περιέχει περισσότερα από 10 στελέχη του Escherichia coli, το οποίο αποτελεί την κύρια αιτία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος παγκοσμίως.

Το φάρμακο έχει την ικανότητα να ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση του αποικισμού και της εισβολής από αυτά τα βακτήρια. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Urology αναφέρει ότι είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την πρόληψη των υποτροπιάζουσων λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Αντενδείξεις

Το εμβόλιο σε μορφή δισκίων είναι ένα από τα ασφαλέστερα φάρμακα του καταλόγου και η μόνη αντένδειξή του είναι η αλλεργία σε οποιοδήποτε συστατικό του φαρμάκου. Θα πρέπει να διακόπτεται εάν παρατηρηθεί οποιαδήποτε δερματική αντίδραση, όπως κνίδωση, οίδημα ή πυρετός.

Η αποτελεσματικότητά του σε παιδιά κάτω των 4 ετών δεν έχει ακόμη αποδειχθεί.

Άλλα φάρμακα για την κυστίτιδα

Όλα τα φάρμακα που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι χρήσιμα στην οξεία κυστίτιδα, ωστόσο οι θεραπευτικές επιλογές για τις χρόνιες ή υποτροπιάζουσες περιπτώσεις μπορεί να διαφέρουν. Η διάμεση κυστίτιδα είναι μία από τις πιο σοβαρές παραλλαγές, οπότε η προσέγγισή της θα πρέπει να είναι πιο επιθετική, συνδυάζοντας τις ακόλουθες επιλογές:

 • Αντιισταμινικά: Αυτά μειώνουν τη συχνότητα ούρησης. Ένα από τα φάρμακα αυτής της ομάδας είναι η λοραταδίνη.
 • Πολυθειικό νάτριο της πεντοζάνης: Πιστεύεται ότι προστατεύει τα εσωτερικά τοιχώματα της ουροδόχου κύστης από ερεθιστικούς παράγοντες, αν και ο μηχανισμός δράσης του δεν είναι πλήρως κατανοητός. Μειώνει τη βλάβη του οργάνου και ανακουφίζει από τον πόνο κατά την ούρηση.
 • Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά: Χάρη στη συγγένειά τους για πολλαπλούς υποδοχείς, χαλαρώνουν την ουροδόχο κύστη και μπλοκάρουν τον πόνο, παρέχοντας ανακούφιση. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε αυτή την περίπτωση είναι η αμιτριπτυλίνη και η ιμιπραμίνη.
Some bacteria.
Όταν εντοπιστεί το υπεύθυνο βακτήριο, μπορεί να συνταγογραφηθεί στον ασθενή ένα ακριβές αντιβιοτικό. Τα άλλα φάρμακα βοηθούν στην καταπράυνση της δυσφορίας.

Ορισμένες συστάσεις και σπιτικές θεραπείες για την κυστίτιδα

Είναι δυνατόν να εφαρμοστούν ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής για να μειωθεί η δυσφορία που σχετίζεται με την κυστίτιδα. Ορισμένες συστάσεις είναι οι ακόλουθες:

 • Να πίνετε άφθονο νερό
 • Περιορισμός της κατανάλωσης ερεθιστικών ποτών, αναψυκτικών και χυμών με κιτρικό οξύ.
 • Αποφυγή της κατανάλωσης καφέ και αλκοόλ.
 • Χρήση θερμών κομπρεσών στην κάτω κοιλιακή χώρα για την ανακούφιση της πίεσης σε αυτό το επίπεδο.

Επιπλέον, ορισμένες σπιτικές θεραπείες μπορεί να είναι χρήσιμες για την πρόληψη και τον έλεγχο αυτής της κατάστασης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν υποκαθιστούν τη συνταγογραφούμενη από το γιατρό φαρμακευτική αγωγή για την κυστίτιδα.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Nutrition έδειξε ότι η κατανάλωση κράνμπερι μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος έως και 26%.

Τα τσάγια από βότανα, όπως η πικραλίδα και ο μαϊντανός, έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά. Έχουν διουρητικές ιδιότητες, οπότε βοηθούν στην πρόληψη του αποικισμού των βακτηρίων στο ουροποιητικό σύστημα.

Πολλές επιλογές για την ίδια πάθηση

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν πολλά είδη φαρμάκων για την κυστίτιδα. Τα περισσότερα από αυτά αποσκοπούν στην εξάλειψη του αιτιολογικού παράγοντα. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης ενώσεις που χρησιμοποιούνται για τη μείωση και την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε από τις επιλογές για τις οποίες σας ενημερώνουμε, είναι πάντα σκόπιμο να επισκεφθείτε έναν ειδικό. Το ιατρικό προσωπικό θα είναι σε θέση να εντοπίσει τον αιτιολογικό παράγοντα και να υποδείξει την κατάλληλη θεραπεία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.