Διαταραχές ούρησης: Τι δείχνει το χρώμα των ούρων

Υπάρχουν διάφορα είδη διαταραχών ούρησης. Μη διστάσετε να συμβουλευτείτε τον/η γιατρό σας αν δείτε αλλαγές στα ούρα σας.
Διαταραχές ούρησης: Τι δείχνει το χρώμα των ούρων
Alejandro Duarte

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: βιοτεχνολόγο Alejandro Duarte.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Στο σημερινό μας άρθρο θα μάθετε όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις διαταραχές ούρησης. Τα ούρα είναι ένα υγρό που παράγουν τα νεφρά αφότου φιλτράρουν τα οργανικά απόβλητα και το παραπανίσιο νερό. Έπειτα, φτάνουν στον ουρητήρα και τέλος στην κύστη, όπου και αποθηκεύονται.

Τα ούρα συνήθως αποτελούνται από 96% νερό. Το υπόλοιπο 4% αποτελείται από διαλυμένες ουσίες όπως ουρία, ουρικό οξύ, κρεατινίνη, χλωρίδιο, κ.λπ.. Αν υποφέρετε από κάποια διαταραχή ούρησης, ο/η γιατρός θα μετρήσει όλες αυτές τις ουσίες.

Μετά την κύστη, το σώμα σας αποβάλλει τα ούρα μέσω της ουρήθρας.

Η κύστη είναι ένα όργανο το οποίο, αν λειτουργεί σωστά, μπορεί ν’ αποθηκεύσει έως και 170-180 cc ούρων μέσα σε τρεις με πέντε ώρες.

Διαταραχές ούρησης: Διαφορετικές πτυχές

Προβλήματα ούρων

Δείγμα ούρων και εξετάσεις

Γενικά, οι πέτρες στα νεφρά είναι ένα από τα κυριότερα προβλήματα τα οποία αλλοιώνουν τα ούρα.

Τα ούρα αλλάζουν εξαιτίας πολλών διαφορετικών παραγόντων ή ασθενειών. Παραδείγματος χάρη, μπορούν να εμποδιστούν, συνήθως από πέτρες, αλλά και οι όγκοι προκαλούν μπλοκάρισμα. Αυτές οι αλλαγές δεν επιτρέπουν στην κύστη ν’ αδειάσει σωστά.

Τα προβλήματα με τα ούρα ίσως είναι αποτέλεσμα νεφρικών νοσημάτων, ειδικά όταν ο/η ασθενής υποφέρει από νεφρική ανεπάρκεια.

Λοιμώξεις επηρεάζουν επίσης τα ούρα, καθώς και προβλήματα ελέγχου της κύστης όπως υπερδραστήρια κύστη, ακράτεια, και καλοήθης υπερπλασία του προστάτη στους άνδρες.

Διαταραχές ούρησης εξαιτίας των αλλαγών στη σύνθεση των ούρων

Όπως εξηγήσαμε παραπάνω, αν και τα ούρα αποτελούνται κυρίως από νερό, περιέχουν και άλλα στοιχεία. Τα επίπεδα αυτών των στοιχείων μπορούν ν’ αυξάνονται ή να μειώνονται, υποδεικνύοντας πως κάτι δε λειτουργεί σωστά.

Η ανάλυση ούρων μετρά τα στοιχεία αυτά για να βοηθήσει τη διάγνωση ορισμένων ασθενειών.

Εδώ έχουμε ορισμένα στοιχεία των ούρων τα οποία μπορούν ν’ αλλοιωθούν:

 • Πρωτεϊνουρία. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν αυξημένα επίπεδα πρωτεϊνών στα ούρα. Μπορεί να σημαίνει πως υπάρχουν ασθένειες όπως διαβήτης, κάποιο τοξικό στοιχείο, σπειραματονεφρίτιδα, ή λοιμώξεις του ουροποιητικού.
 • Γλυκοζουρία. Αυτή είναι η παρουσία γλυκόζης στα ούρα. Εμφανίζεται κυρίως σε ασθενείς με φτωχό έλεγχο διαβήτη και ορισμένες νεφρικές παθήσεις.
 • Πυουρία. Αυτή αναφέρεται στην ύπαρξη πύου στα ούρα.
 • Αιματουρία. Ίσως να υποδεικνύει λοιμώξεις του ουροποιητικού, πέτρες στα νεφρά, ή καρκίνο του ουροποιητικού συστήματος. Πρόκειται για την ύπαρξη αίματος στα ούρα.
 • Βακτηρουρία. Αυτή μπορεί να είναι σημάδι μιας λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος ή της κύστηςΑναφέρεται στην ύπαρξη βακτηρίων στα ούρα.

Διαταραχές ούρησης εξαιτίας αλλαγών στον όγκο των ούρων

Ο όγκος των ούρων μπορεί να διαφέρει. Ανουρία έχουμε όταν δεν παράγονται καθόλου ούρα. Από την άλλη, έχουμε πολυουρία όταν κάποιο άτομο ουρεί περισσότερο από το κανονικό.

Ακόμη μία διαταραχή ούρησης είναι η ολιγουρία, δηλαδή όταν υπάρχουν λίγα ούρα. Θα πρέπει επίσης ν’ αναφέρουμε και την κατακράτηση ούρων η οποία είναι η ανικανότητα αποβολής των ούρων.

Τέλος, η ακράτεια ούρων είναι η ακούσια διαρροή ούρων. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει δυσκολία στον έλεγχο της ποσότητας των ούρων που αποβάλλετε.

Αλλαγές στο χρώμα των ούρων

Οι συχνότερες αλλαγές στο χρώμα των ούρων είναι:

 • Τα σκούρα κίτρινα ούρα είναι συνήθως σημάδι αφυδάτωσης.
 • Τα πορτοκαλί ούρα ίσως οφείλονται σε υπερβολική πρόσληψη τροφών πλούσιων σε β-καροτένη ή στην πρόσληψη ορισμένων φαρμάκων.
 • Τα κόκκινα ή ροζ ούρα οφείλονται συνήθως στην παρουσία αίματος στα ούρα. Οι γιατροί αυτό το ονομάζουν αιματουρία.
 • Μωβ ούρα έχουν συνήθως οι ασθενείς με ουροκαθετήρα. Ο λόγος είναι η μεταμόρφωση ορισμένων χρωματισμών εξαιτίας της ύπαρξης βακτηρίων στον καθετήρα.
 • Τα λευκά ούρα, ή λευκωματουρία. Πιθανόν να προέρχονται από σοβαρή ουρολοίμωξη ή από λεμφικό συρίγγιο, ειδικά σε περιπτώσεις νεοπλασίας ή τραύματος στην κοιλιακή χώρα.

Αν η αλλαγή χρώματος διαρκεί παραπάνω από τρεις ημέρες, σας συμβουλεύουμε να δείτε έναν/μία γιατρό. Εκείνος/η θα σας προτείνει μια σειρά εξετάσεων για τη διάγνωση του προβλήματος που προκαλεί τη διαταραχή.

Καλό θα ήταν επίσης να κάνετε ένα τσεκάπ αν έχετε και άλλα συμπτώματα διαταραχών ούρησης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Graff, L. (1983). Analisis De Orina. Analisis De Orina Graff.
 • Escalante-Gómez, C., Zeledón-Sánchez, F., & Ulate-Montero, G. (2007). Revisión Proteinuria, fisiología y fisiopatología aplicada. Acta Médica Costarricense. https://doi.org/http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0001-60022007000200004&lng=en
 • Andrés, E., Servicio, R., Fundació, N., & Barcelona, P. (2004). Fisiopatológica de la insuficiencia renal. Anales de Cirugía Cardíaca y Vascular.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.