Κουρκουμάς και 9 άλλα αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά για την αρθρίτιδα

Τα αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά στη διατροφή μπορούν να ωφελήσουν τους ασθενείς με αρθρίτιδα. Ποια είναι λοιπόν τα καλύτερα;
Κουρκουμάς και 9 άλλα αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά για την αρθρίτιδα
Maria Patricia Pinero Corredor

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Maria Patricia Pinero Corredor.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Μαρτίου, 2023

Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι πρέπει να καταναλώνετε αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά για την αρθρίτιδα μόνο στο πλαίσιο της θεραπείας που προτείνει ο γιατρός σας. Επίσης, λάβετε υπόψη σας ότι, από μόνη της, η διατροφή δεν έχει θαυματουργά αποτελέσματα ενάντια σε μια συγκεκριμένη ασθένεια ή πάθηση. Παρά ταύτα, μπορεί να έχει θετική ή αρνητική επίδραση στην εξέλιξη και τις κλινικές εκδηλώσεις μιας πάθησης.

Υπάρχουν αποδείξεις γι’ αυτό; Φυσικά! Στο άρθρο που ακολουθεί, θα μοιραστούμε μαζί σας όλες τις λεπτομέρειες.

Αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που βοηθούν στην ανακούφιση από την αρθρίτιδα

Στους ασθενείς με αρθρίτιδα, μία ή περισσότερες αρθρώσεις διογκώνονται, γίνονται ευαίσθητες και δύσκαμπτες. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, η φλεγμονή γίνεται χρόνια και καθιστά αδύνατη την κίνηση και τις καθημερινές δραστηριότητες. Κατά συνέπεια, μειώνεται και η ποιότητα ζωής τους.

Ευτυχώς, υπάρχουν πλέον αρκετές θεραπευτικές επιλογές για τη βελτίωση της λειτουργίας των αρθρώσεων και τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών. Και παρόλο που η εξατομικευμένη προσέγγιση είναι η καλύτερη, υπάρχουν ορισμένες γενικές συστάσεις που μπορεί να εφαρμόσει ο καθένας.

Η τακτική κατανάλωση αντιφλεγμονωδών μπαχαρικών, για παράδειγμα, είναι μια επιλογή. Όχι μόνο βελτιώνει τη γεύση τους, αλλά παρέχει μια πρόσθετη επίδραση στη ρύθμιση της φλεγμονής. Μια μελέτη στο Journal of Translational Medicine υποστηρίζει τις ιδιότητές τους.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση αυτή, μπαχαρικά όπως ο κουρκουμάς, το γαρύφαλλο, ο κόλιανδρος, το σκόρδο, το τζίντζερ και το πιπέρι, μεταξύ άλλων, έχουν τη δυνατότητα να επηρεάζουν τις φλεγμονώδεις οδούς. Πώς λοιπόν βοηθούν στην αρθρίτιδα; Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

1. Κουρκουμάς

Η κύρια δραστική ένωση του κουρκουμά, η κουρκουμίνη, είναι ένας φυσικός αντιφλεγμονώδης παράγοντας. Το μπαχαρικό αποτελεί μέρος της παραδοσιακής κινεζικής και αγιουρβεδικής ιατρικής ως βοηθητικό για την ανακούφιση του πόνου και του πρηξίματος που σχετίζονται με διάφορες μυοσκελετικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας και της οστεοαρθρίτιδας.

Έρευνα στο Journal of Medicinal Food προτείνει τη χρήση αυτού του συστατικού ως συμπλήρωμα διατροφής για φλεγμονώδεις διαταραχές. Με τη σειρά της, μια ανασκόπηση στο BMJ Open Sport & Exercise Medicine αναφέρει λεπτομερώς ότι ο κουρκουμάς έχει θετικά αποτελέσματα στη μείωση του πόνου και στη βελτίωση της σωματικής λειτουργίας σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα του γόνατος.

Αν και ο μηχανισμός δράσης του βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η κουρκουμίνη μπλοκάρει τις κυτοκίνες και τα φλεγμονώδη ένζυμα. Έτσι, αναστέλλει την παραγωγή φλεγμονωδών μεσολαβητών.

Μπορείτε να προσθέσετε κουρκουμά (που εμφανίζεται στη φωτογραφία του εξωφύλλου) σε διάφορα πιάτα, όπως σούπες, μαγειρευτά και κρέατα. Ωστόσο, στη φυσική του μορφή, η βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης είναι χαμηλή. Το Ίδρυμα Αρθρίτιδας συνιστά 500 mg εκχυλίσματος κουρκουμίνης σε κάψουλες, δύο φορές την ημέρα.

Οι ερευνητές συνιστούν επίσης τον συνδυασμό του με μαύρο πιπέρι για την καλύτερη απορρόφησή του στον οργανισμό. Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε την ταυτόχρονη κατανάλωσή του με αντιπηκτικά, λιπομειωτικούς παράγοντες και φυτικά συμπληρώματα ginkgo biloba, σκόρδου ή saw palmetto.

2. Αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά για την αρθρίτιδα: Κανέλα

Πέρα από το ότι είναι ιδανική για την ενίσχυση της γεύσης και του αρώματος μιας μεγάλης ποικιλίας πιάτων, η κανέλα έχει και φαρμακευτικές εφαρμογές. Δύο από τις δραστικές ενώσεις της, η κανναμαλδεΰδη, και το κανναμωμικό οξύ, έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Μια μελέτη στο Biochemical Pharmacology αναφέρει ότι η κανναμαλδεΰδη, ειδικότερα, έχει καλές δυνατότητες ως θεραπευτικός παράγοντας κατά των φλεγμονωδών ασθενειών. Επιπλέον, σε άρθρο στο Journal of the American College of Nutrition, φαίνεται να υπάρχουν οφέλη για ασθένειες όπως η αρθρίτιδα.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η συμπληρωματική χορήγηση κανέλας χρησιμεύει ως ασφαλές θεραπευτικό συμπλήρωμα για τη μείωση της φλεγμονής και των κλινικών συμπτωμάτων σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Αυτό συμβαίνει επειδή μειώνει τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης στο αίμα, ενός από τους δείκτες της φλεγμονής.

Το μπαχαρικό διατίθεται σε μορφή συμπληρώματος, όπως κάψουλες. Μπορείτε επίσης να το προσθέσετε ως σκόνη σε smoothies, στο πλιγούρι βρώμης και σε διάφορα επιδόρπια. Μην υπερβαίνετε την κατανάλωσή της και αποφύγετε την ταυτόχρονη λήψη της με αντιπηκτικά.

Κουρκουμάς και 9 άλλα αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά για την αρθρίτιδα
Η κανέλα είναι ένα από τα πολλά μπαχαρικά για την αρθρίτιδα.

4. Σκόρδο

Ένα από τα πιο συχνά αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά σε κάθε κουζίνα είναι το σκόρδο. Περιέχει διαλλυλοδισουλφίδιο, μια ουσία που αναστέλλει τις επιδράσεις των προφλεγμονωδών κυτταροκινών. Η κατανάλωσή του είτε με φυσικό τρόπο είτε σε μορφή συμπληρώματος μπορεί να μειώσει το πρήξιμο και τη δυσκαμψία που προκαλεί η αρθρίτιδα.

Στο πλαίσιο αυτό, μια μελέτη σε αρουραίους στο Journal of Environmental Pathology, Toxicology, and Oncology διαπίστωσε ότι το διαλλυλοδισουλφίδιο που προέρχεται από το σκόρδο έχει αντιαρθριτική δράση. Συγκεκριμένα, μειώνει τη φλεγμονή και αποτρέπει την αλλοίωση του χόνδρου.

Εν τω μεταξύ, έρευνα στο Phytotherapy Research καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η συμπληρωματική χορήγηση σκόρδου μπορεί να βελτιώσει τους μεσολαβητές φλεγμονής μειώνοντας τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης και του παράγοντα νέκρωσης όγκων (TNF). Αυτό αντικατοπτρίζεται σε μείωση των κλινικών συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, όπως οι επώδυνες και πρησμένες αρθρώσεις.

Χρειαζόμαστε ακόμη μεγαλύτερες και πιο πειστικές μελέτες για να αξιολογήσουμε τις επιδράσεις του σκόρδου στην αρθρίτιδα. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλή ιδέα να το προσθέτετε σε σούπες, ζυμαρικά, πιάτα λαχανικών και όπου σας αρέσει. Μπορείτε επίσης να το πάρετε ως συμπλήρωμα, αλλά μόνο υπό ιατρική παρακολούθηση.

Κουρκουμάς και 9 άλλα αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά για την αρθρίτιδα
Βολβοί σκόρδου.

4. Αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά για την αρθρίτιδα: Πιπεριά καγιέν

Η πιπεριά καγιέν- όπως και οι καυτερές πιπεριές – συγκεντρώνει δραστικές ενώσεις γνωστές ως καψαϊκινοειδή. Εδώ και χρόνια, αυτές βρίσκονται στο επίκεντρο της μελέτης, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι έχουν αναλγητική, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.

Έρευνα που αναφέρθηκε στο περιοδικό Molecules περιγράφει λεπτομερώς ότι η καψαϊκίνη χρησιμοποιείται συχνά σε χαμηλές δόσεις σε τοπικά σκευάσματα για τη θεραπεία της αρθρίτιδας. Η εφαρμογή της σχετίζεται με μειωμένο πόνο και ευαισθησία στις αρθρώσεις.

Ακόμα, μια ανασκόπηση στο περιοδικό Osteoarthritis and Cartilage καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χρήση τοπικής κρέμας καψαϊκίνης μπορεί να μειώσει τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας εξίσου αποτελεσματικά με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Και ενώ χρειάζονται ακόμη περισσότερες μελέτες, τα προϊόντα αυτά μπορούν να αγοραστούν σε φαρμακεία.

Αν και οι μελέτες επικεντρώνονται στις επιδράσεις της τοπικής καψαϊκίνης, ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η λήψη πιπεριάς καγιέν έχει επίσης θετικά αποτελέσματα στην ανακούφιση του πόνου και της δυσκαμψίας. Συνιστάται η προσθήκη της σε σκόνη σε μικρές ποσότητες σε σούπες, βραστά, σάλτσες ή μαρινάρες.

Κουρκουμάς και 9 άλλα αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά για την αρθρίτιδα
Χυμός πιπεριού καγιέν.

5. Μαύρο πιπέρι

Λόγω της ιδιαίτερης πικάντικης γεύσης του, το μαύρο πιπέρι χρησιμοποιείται συχνά για να καρυκεύσει μια μεγάλη ποικιλία πιάτων. Αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν είναι ότι περιέχει δραστικές ενώσεις όπως η πιπερίνη, η οποία έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό. Στην παραδοσιακή ιατρική, θεωρείται συμπληρωματική θεραπεία για τις διαταραχές των αρθρώσεων.

Έρευνα στο European Journal of Pharmacology καθόρισε ότι το πιπερικό οξύ, ένα μόριο που προέρχεται από την πιπερίνη, έχει αντινοσηπτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Έτσι, όχι μόνο ευνοεί τον έλεγχο της φλεγμονής, αλλά μειώνει και την ένταση του πόνου.

Μια άλλη μελέτη σε ζωικό μοντέλο στο Arthritis Research & Therapy κατέληξε σε παρόμοια ευρήματα. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η πιπερίνη έχει αντιφλεγμονώδη, αντινοσηπτική και αντιαρθριτική δράση. Ως εκ τούτου, συνιστάται η διερεύνηση των δυνατοτήτων της ως συμπλήρωμα διατροφής κατά της αρθρίτιδας.

πιπέρι μαυρο
Μαύροι κόκκοι πιπεριού.

6. Γαρύφαλλο

Οι έρευνες σχετικά με τις επιδράσεις του γαρύφαλλου κατά της αρθρίτιδας έχουν δώσει μικτά αποτελέσματα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η ευγενόλη, μία από τις δραστικές ενώσεις του, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που συμβάλλουν στη μείωση των συμπτωμάτων αυτής της διαταραχής.

Μια ανασκόπηση στο Oxidative Medicine and Cellular Longevity συζητά τις κλινικές δυνατότητες της ευγενόλης για τη θεραπεία ασθενειών που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή. Η πρόσληψή της έχει οφέλη για την υγεία και για τη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής σας.

Σε ένα πειραματικό μοντέλο, που αναφέρεται στο Biological and Pharmaceutical Bulletin, τα ευρήματα ήταν παρόμοια. Διαπιστώθηκε ότι η ευγενόλη βελτιώνει την πειραματική αρθρίτιδα και θα μπορούσε να είναι χρήσιμη ως συμπλήρωμα στη θεραπεία της ανθρώπινης αρθρίτιδας.

Στην περίπτωση της αρθρίτιδας, η ευγενόλη μπορεί να αξιοποιηθεί με τοπική εφαρμογή αιθέριου ελαίου γαρύφαλλου. Αυτό θα πρέπει να συνδυάζεται με ένα έλαιο φορέα (αμύγδαλο, καρύδα, ελαιόλαδου κ.λπ.), καθώς είναι ερεθιστικό από μόνο του. Συνιστώνται 5 έως 10 σταγόνες αιθέριου ελαίου ανά 15 ml ελαίου φορέα.

Άλλες μορφές κατανάλωσης είναι οι εξής:

 • Σε σκόνη και προσθήκη σε σούπες, μαγειρευτά και αρτοσκευάσματα.
 • Ολόκληρο σε τσάι ή ζεστά ροφήματα.
Κουρκουμάς και 9 άλλα αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά για την αρθρίτιδα
Αιθέριο έλαιο γαρύφαλλου.

7. Αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά για την αρθρίτιδα: Τζίντζερ

Το τζίντζερ περιέχει δύο δραστικές ενώσεις: τζιντζερόλη και σογκαόλη, οι οποίες προφανώς έχουν αντιφλεγμονώδεις δυνατότητες. Μια ανασκόπηση στο Journal of Medicinal Food αναφέρει λεπτομερώς ότι το μπαχαρικό αυτό μοιράζεται φαρμακολογικές ιδιότητες με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αλλά με λιγότερες παρενέργειες.

Έρευνα στο περιοδικό Gene διαπίστωσε ότι η συμπληρωματική χορήγηση τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας αυξάνοντας την έκφραση ορισμένων γονιδίων που εμπλέκονται στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το μπαχαρικό μπορεί να προστεθεί σε πιάτα με κρέας, σούπες, λαχανικά, βραστά και σάλτσες. Μπορεί επίσης να καταναλωθεί φρέσκο μέσω smoothies ή αφεψημάτων. Εν τω μεταξύ, το αιθέριο έλαιό του μπορεί να συνδυαστεί με ένα έλαιο φορέα για εφαρμογή μασάζ.

τζίντζερ
Τζίντζερ.

8. Θυμάρι

Μια μελέτη στο περιοδικό Complementary Therapies in Medicine αποκάλυψε ότι το θυμάρι είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά μεταξύ των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Είναι πολύτιμο για την αντιοξειδωτική, αντιαρθριτική και ήπια αναλγητική δράση του.

Αν και δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία, οι επιδράσεις του μπορεί να οφείλονται στην περιεκτικότητά του σε θυμόλη, μια μονοτερπενική φαινόλη που έχει την ικανότητα να προάγει τη διάσπαση των ελεύθερων ριζών, να μειώνει τη φλεγμονή και να καταπραΰνει τον πόνο.

Μπορείτε να προσθέσετε φρέσκο ή ξηρό θυμάρι σε πιάτα με κρέας, όσπρια και λαχανικά. Μπορείτε επίσης να το παρασκευάσετε ως έγχυμα. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αιθέριο έλαιο (αναμεμειγμένο με ένα έλαιο φορέα) στο μασάζ.

θυμάρι
Κλαδάκι θυμαριού.

9. Ρίγανη

Τα αιθέρια έλαια της ρίγανης, καθώς και συστατικά όπως η θυμόλη και το ροσμαρινικό οξύ είναι φυσικά αντιφλεγμονώδη. Το περιοδικό Molecules αναφέρει ότι το μπαχαρικό συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής και στην καταπολέμηση των αρνητικών επιδράσεων των ελεύθερων ριζών.

Αν και χρειάζονται συγκεκριμένες μελέτες, τα εκχυλίσματά της φαίνεται να μειώνουν τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και άλλων αυτοάνοσων διαταραχών. Ειδικότερα, μπορεί να είναι χρήσιμο στη μείωση του πρηξίματος και του πόνου.

Η αντιφλεγμονώδης δράση φαίνεται να μειώνεται με τη χρήση εκχυλισμάτων του μπαχαρικού. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν αν έχει τα ίδια αποτελέσματα ως μέρος μιας κανονικής διατροφής. Ακόμα κι έτσι, προσθέστε το, σε κρέατα, σούπες και βραστά.

ρίγανη
Ρίγανη.

10. Το κόλιανδρο είναι ένα από τα αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά

Ολοκληρώνοντας αυτή τη λίστα με τα αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά βρίσκουμε το κόλιανδρο. Σε μια μελέτη σε ζώα στο Indian Journal of Medical Research, διαπιστώθηκε ότι το συστατικό συμβάλλει στη διαμόρφωση των προφλεγμονωδών κυτταροκινών στο αρθρικό υμένα, γεγονός που προσδίδει αντιαρθριτική δράση.

Προς το παρόν, χρειαζόμαστε μεγαλύτερες και πιο πειστικές μελέτες για να επιβεβαιώσουμε αυτές τις επιδράσεις στους ανθρώπους. Σε κάθε περίπτωση, τα ευρήματα αποτελούν ένα σημείο εκκίνησης για τη μελέτη του κόλιανδρου (Coriandrum sativum) ως θεραπευτικού παράγοντα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Μπορείτε να προσθέσετε φρέσκο κόλιανδρο ή σπόρους σε σούπες, μαγειρευτά, κρέατα και σαλάτες, μεταξύ άλλων συνταγών. Λαμβάνετε συμπληρώματα μόνο υπό επαγγελματική επίβλεψη.

Κουρκουμάς και 9 άλλα αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά για την αρθρίτιδα
Κόλιανδρο.

Συστάσεις για την ασφαλή χρήση αντιφλεγμονωδών μπαχαρικών

Γενικά, η προσθήκη αντιφλεγμονωδών μπαχαρικών στην κανονική διατροφή είναι ασφαλής. Οι άνθρωποι συνήθως ανέχονται μικρές ποσότητες. Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος φουσκώματος και κοιλιακού πόνου, αερίων, γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, γαστρικού ερεθισμού και διάρροιας αν καταναλώσετε πάρα πολλά. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Διαταραχή του καρδιακού ρυθμού
 • Ναυτία και εμετός
 • Υπνηλία
 • Άγχος
 • Ταραχή

Δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι, σε ορισμένους ανθρώπους, τα μπαχαρικά μπορεί να οδηγήσουν σε αλλεργικές αντιδράσεις. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κνίδωση, κοιλιακή δυσφορία και φλεγμονή της αναπνευστικής οδού. Αν είναι αυτή η περίπτωσή σας, διακόψτε τη χρήση και συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Είναι δυνατόν να βρείτε συμπληρώματα που προέρχονται από μπαχαρικά και υπόσχονται να βοηθήσουν στην ανακούφιση της αρθρίτιδας. Εάν κάνετε αυτή την επιλογή, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή έναν βοτανολόγο. Οι δοσολογίες μπορεί να διαφέρουν, αλλά είναι σημαντικό να τηρείτε την ποσότητα που προτείνει ο κατασκευαστής.

Είτε παίρνετε το μπαχαρικό στη φυσική του μορφή είτε ως συμπλήρωμα, φροντίστε να μην το πάρετε με άλλα φάρμακα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενισχύει τη δράση τους, ενώ σε άλλες τη μειώνει.

Καλό είναι να περιμένετε τουλάχιστον δύο ώρες μεταξύ της λήψης οποιουδήποτε φαρμάκου και του συμπληρώματος.

Ορισμένες συχνές αλληλεπιδράσεις είναι οι ακόλουθες:

 • Φάρμακα που μειώνουν τα λιπίδια
 • Αντιπηκτικά
 • Αντικαταθλιπτικά
 • Αντιδιαβητικά

Τα αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά συμπληρώνουν τη δίαιτα για την αρθρίτιδα

Τέλος, ορισμένα μπαχαρικά έχουν ενεργές ενώσεις με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και έχουν υπάρξει θετικά αποτελέσματα στη διαχείριση της αρθρίτιδας. Οι περισσότερες μελέτες έλαβαν χώρα σε πειραματόζωα, χρησιμοποιώντας εκχυλίσματα από αυτά τα συστατικά.

Είναι ακόμη άγνωστο αν η τακτική πρόσληψη μπαχαρικών στη φυσική τους μορφή έχει τα ίδια αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, είναι υγιεινά και ανεπίσημα στοιχεία τους αποδίδουν οφέλη, όταν εντάσσονται στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Είναι επίσης ιδανικά για να ενισχύσουν τη γεύση και το άρωμα των ζυμαρικών, του ρυζιού, των πατατών, των λαχανικών και των κρεάτων. Θα θέλατε λοιπόν να τα δοκιμάσετε;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Aryaeian, N., Shahram, F., Mahmoudi, M., Tavakoli, H., Yousefi, B., Arablou, T., & Jafari Karegar, S. (2019). The effect of ginger supplementation on some immunity and inflammation intermediate genes expression in patients with active Rheumatoid Arthritis. In Gene (Vol. 698, pp. 179–185). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.gene.2019.01.048
 • Bang JS, Oh DH, Choi HM, Sur BJ, Lim SJ, Kim JY, Yang HI, Yoo MC, Hahm DH, Kim KS. Anti-inflammatory and antiarthritic effects of piperine in human interleukin 1beta-stimulated fibroblast-like synoviocytes and in rat arthritis models. Arthritis Res Ther. 2009;11(2):R49. doi: 10.1186/ar2662. Epub 2009 Mar 30. PMID: 19327174; PMCID: PMC2688199.
 • Barboza JN, da Silva Maia Bezerra Filho C, Silva RO, Medeiros JVR, de Sousa DP. An Overview on the Anti-inflammatory Potential and Antioxidant Profile of Eugenol. Oxid Med Cell Longev. 2018 Oct 22;2018:3957262. doi: 10.1155/2018/3957262. PMID: 30425782; PMCID: PMC6217746.
 • Basith S, Cui M, Hong S, Choi S. Harnessing the Therapeutic Potential of Capsaicin and Its Analogues in Pain and Other Diseases. Molecules. 2016 Jul 23;21(8):966. doi: 10.3390/molecules21080966. PMID: 27455231; PMCID: PMC6272969.
 • Bullock J, Rizvi SAA, Saleh AM, Ahmed SS, Do DP, Ansari RA, Ahmed J. Rheumatoid Arthritis: A Brief Overview of the Treatment. Med Princ Pract. 2018;27(6):501-507. doi: 10.1159/000493390. Epub 2018 Sep 2. PMID: 30173215; PMCID: PMC6422329.
 • Chen JL, Bahna SL. Spice allergy. Ann Allergy Asthma Immunol. 2011 Sep;107(3):191-9; quiz 199, 265. doi: 10.1016/j.anai.2011.06.020. Epub 2011 Aug 4. PMID: 21875536.
 • Chen, Y., Xue, R., Jin, X., & Tan, X. (2018). Antiarthritic Activity of Diallyl Disulfide against Freund’s Adjuvant–Induced Arthritic Rat Model. In Journal of Environmental Pathology, Toxicology and Oncology (Vol. 37, Issue 4, pp. 291–303). Begell House. https://doi.org/10.1615/jenvironpatholtoxicoloncol.2018027078
 • Clapé, O., & Castillo, A. A. (2012). Avances en la caracterización farmacotoxicológica de la planta medicinal Curcuma longa Linn. MEDISAN, 16(1), 97–114. Retrieved from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1029-30192012000100013&lng=es&nrm=iso&tlng=es http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_abstract&pid=S1029-30192012000100013&lng=es&nrm=iso&tlng=es
 • Daily JW, Yang M, Park S. Efficacy of Turmeric Extracts and Curcumin for Alleviating the Symptoms of Joint Arthritis: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. J Med Food. 2016 Aug;19(8):717-29. doi: 10.1089/jmf.2016.3705. PMID: 27533649; PMCID: PMC5003001.
 • Grzanna R, Lindmark L, Frondoza CG. Ginger–an herbal medicinal product with broad anti-inflammatory actions. J Med Food. 2005 Summer;8(2):125-32. doi: 10.1089/jmf.2005.8.125. PMID: 16117603.Kunnumakkara AB, Sailo BL, Banik K, Harsha C, Prasad S, Gupta SC, Bharti AC, Aggarwal BB. Chronic diseases, inflammation, and spices: how are they linked? J Transl Med. 2018 Jan 25;16(1):14. doi: 10.1186/s12967-018-1381-2. PMID: 29370858; PMCID: PMC5785894.
 • Lee SH, Lee SY, Son DJ, Lee H, Yoo HS, Song S, Oh KW, Han DC, Kwon BM, Hong JT. Inhibitory effect of 2′-hydroxycinnamaldehyde on nitric oxide production through inhibition of NF-kappa B activation in RAW 264.7 cells. Biochem Pharmacol. 2005 Mar 1;69(5):791-9. doi: 10.1016/j.bcp.2004.11.013. Epub 2005 Jan 16. PMID: 15710356.
 • Leyva-López N, Gutiérrez-Grijalva EP, Vazquez-Olivo G, Heredia JB. Essential Oils of Oregano: Biological Activity beyond Their Antimicrobial Properties. Molecules. 2017 Jun 14;22(6):989. doi: 10.3390/molecules22060989. PMID: 28613267; PMCID: PMC6152729.
 • Moosavian SP, Paknahad Z, Habibagahi Z, Maracy M. The effects of garlic (Allium sativum) supplementation on inflammatory biomarkers, fatigue, and clinical symptoms in patients with active rheumatoid arthritis: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Phytother Res. 2020 Nov;34(11):2953-2962. doi: 10.1002/ptr.6723. Epub 2020 Jun 1. PMID: 32478922.
 • Nagoor Meeran MF, Javed H, Al Taee H, Azimullah S, Ojha SK. Pharmacological Properties and Molecular Mechanisms of Thymol: Prospects for Its Therapeutic Potential and Pharmaceutical Development. Front Pharmacol. 2017 Jun 26;8:380. doi: 10.3389/fphar.2017.00380. PMID: 28694777; PMCID: PMC5483461.
 • Nair V, Singh S, Gupta YK. Evaluation of disease modifying activity of Coriandrum sativum in experimental models. Indian J Med Res. 2012;135(2):240-5. PMID: 22446868; PMCID: PMC3336857.
 • Paultre K, Cade W, Hernandez D, Reynolds J, Greif D, Best TM. Therapeutic effects of turmeric or curcumin extract on pain and function for individuals with knee osteoarthritis: a systematic review. BMJ Open Sport Exerc Med. 2021 Jan 13;7(1):e000935. doi: 10.1136/bmjsem-2020-000935. PMID: 33500785; PMCID: PMC7812094.
 • Peng Y, Ao M, Dong B, Jiang Y, Yu L, Chen Z, Hu C, Xu R. Anti-Inflammatory Effects of Curcumin in the Inflammatory Diseases: Status, Limitations and Countermeasures. Drug Des Devel Ther. 2021 Nov 2;15:4503-4525. doi: 10.2147/DDDT.S327378. PMID: 34754179; PMCID: PMC8572027.
 • Persson MSM, Stocks J, Walsh DA, Doherty M, Zhang W. The relative efficacy of topical non-steroidal anti-inflammatory drugs and capsaicin in osteoarthritis: a network meta-analysis of randomised controlled trials. Osteoarthritis Cartilage. 2018 Dec;26(12):1575-1582. doi: 10.1016/j.joca.2018.08.008. Epub 2018 Aug 30. PMID: 30172837; PMCID: PMC6267943.
 • Shishehbor F, Rezaeyan Safar M, Rajaei E, Haghighizadeh MH. Cinnamon Consumption Improves Clinical Symptoms and Inflammatory Markers in Women With Rheumatoid Arthritis. J Am Coll Nutr. 2018 May 3:1-6. doi: 10.1080/07315724.2018.1460733. Epub ahead of print. PMID: 29722610.
 • Oliveira PA, de Almeida TB, de Oliveira RG, Gonçalves GM, de Oliveira JM, Neves Dos Santos BB, Laureano-Melo R, Côrtes WDS, França TDN, Vasconcellos MLAA, Marinho BG. Evaluation of the antinociceptive and anti-inflammatory activities of piperic acid: Involvement of the cholinergic and vanilloid systems. Eur J Pharmacol. 2018 Sep 5;834:54-64. doi: 10.1016/j.ejphar.2018.07.022. Epub 2018 Jul 19. PMID: 30009814.
 • Rambod M, Nazarinia M, Raieskarimian F. The prevalence and predictors of herbal medicines usage among adult rheumatoid arthritis patients: A case-control study. Complement Ther Med. 2018 Dec;41:220-224. doi: 10.1016/j.ctim.2018.10.004. Epub 2018 Oct 3. PMID: 30477843.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.