Αφρώδη ούρα: Αιτίες και πότε να αναζητήσετε βοήθεια

Τα αφρώδη ούρα είναι κάτι που πρέπει να προσέξετε. Κατ' αρχήν, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, εάν εμφανίζεται επανειλημμένα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.
Αφρώδη ούρα: Αιτίες και πότε να αναζητήσετε βοήθεια
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 27 Οκτωβρίου, 2022

Τα αφρώδη ούρα μπορεί να εμφανιστούν περιστασιακά και, αν συμβεί αυτό, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, εάν εμφανίζεται συχνά, μπορεί να υποδηλώνει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Αυτά τα σωματικά απόβλητα συχνά παραβλέπονται, είτε επειδή απορρίπτονται είτε επειδή δεν θεωρούνται σημαντικά. Η αλήθεια είναι ότι συχνά παρέχουν πολύτιμες ενδείξεις για την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η συχνότητα με την οποία εμφανίζεται ο αφρός στα ούρα. Εάν εμφανίζεται πολύ συχνά, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν γιατρό, ειδικά εάν συνοδεύεται από μια περίεργη οσμή ή κάποιο είδος ενοχλήσεων.

Αφρώδη ούρα

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι, κατ’ αρχήν, ο αφρός στα ούρα είναι απολύτως φυσιολογικός. Τις περισσότερες φορές εμφανίζεται επειδή η ούρηση μπορεί να είναι αρκετά έντονη λόγω μιας γεμάτης κύστης.

Υπάρχουν και άλλοι λόγοι που θα δούμε αργότερα. Ωστόσο, αν αυτό συμβαίνει πολύ συχνά, θα μπορούσε να είναι σημάδι προβλήματος στα νεφρά, διαβήτη ή σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, το πιο σημαντικό είναι να μην κάνετε αυτοδιάγνωση. Πρώτα απ’ όλα, συζητήστε το με το γιατρό σας, κάντε τις κατάλληλες εξετάσεις και στη συνέχεια θα βγάλει εκείνος τα συμπεράσματά του.

Αιτίες για τα αφρώδη ούρα

Τα αφρώδη ούρα μπορεί να έχουν πολλές διαφορετικές αιτίες. Ορισμένες από αυτές είναι ασήμαντες, ενώ άλλες μπορεί να είναι παθολογικές καταστάσεις. Ας ρίξουμε μια ματιά στις κυριότερες αιτίες.

Πίεση κατά την ούρηση

Αυτή είναι η πιο κοινή αιτία των αφρώδων ούρων. Συνήθως συμβαίνει επειδή ένα άτομο συγκρατεί την ανάγκη για ούρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια αποβάλλει το υγρό αποβάλλεται με μεγάλη δύναμη.

Ένας τρόπος για να το ελέγξετε αυτό είναι να περιμένετε λίγο πριν τραβήξετε το καζανάκι της τουαλέτας. Εάν ο αφρός εξαφανιστεί, αυτό είναι πιθανότατα η αιτία.

Δεν συνιστάται να κρατάτε τα ούρα σας για μεγάλο χρονικό διάστημα
.

Χημική αντίδραση

Ορισμένα προϊόντα καθαρισμού που χρησιμοποιούνται στις τουαλέτες αντιδρούν στην παρουσία ούρων, σχηματίζοντας αφρό. Ένας τρόπος για να ελέγξετε αν αυτή είναι η αιτία του φαινομένου είναι να ουρήσετε σε ένα καθαρό δοχείο για να αντιπαραβάλλετε.

Cleaning the toilet.
Ορισμένα χημικά καθαρισμού αντιδρούν με τα ούρα, προκαλώντας αφρισμό στην τουαλέτα.

Σπέρμα στα ούρα

Η παρουσία σπέρματος στα ούρα προκαλεί επίσης αφρισμό. Εμφανίζεται όταν μικρές ποσότητες εισέρχονται στην ανδρική ουρήθρα, άλλοτε λόγω οπισθοδρομικής εκσπερμάτισης και άλλοτε λόγω φλεγμονής του προστάτη. Ωστόσο, οι περιπτώσεις αυτές είναι πολύ σπάνιες.

Αφυδάτωση

Η αφυδάτωση είναι μια άλλη πιθανή αιτία για αφρώδη ούρα. Αυτό συμβαίνει όταν δεν πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας ή κάνετε έντονη σωματική άσκηση χωρίς να πίνετε επαρκείς ποσότητες νερού.

Είναι σύνηθες τα ούρα να φαίνονται επίσης πολύ θολά και σκούρα στο χρώμα. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το καλύτερο ενυδατικό μέσο είναι το νερό και όχι τα γαλακτοκομικά ή τα αναψυκτικά και τα ζαχαρούχα ποτά.

Πρωτεϊνουρία

Η πρωτεϊνουρία είναι η παρουσία πρωτεΐνης στα ούρα. Είναι συχνή μετά από έντονη σωματική άσκηση. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε υπερβολική πρόσληψη συμπληρωμάτων πρωτεΐνης.

Ωστόσο , θα μπορούσε να είναι σημάδι μη θεραπευμένης υψηλής αρτηριακής πίεσης ή διαβήτη. Η διαβητική νεφροπάθεια είναι μια πολύ συχνή επιπλοκή του διαβήτη τύπου 1 και 2, που οδηγεί σε αδυναμία των νεφρών να επιτελέσουν πλήρως τη λειτουργία τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η έγκαιρη θεραπεία είναι απαραίτητη για την πρόληψη της εξέλιξης του προβλήματος.

Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος

Η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος συμβαίνει όταν βακτήρια καταφέρνουν να αποικίσουν το σύστημα. Αυτό είναι συνήθως αποτέλεσμα απρόσεκτης υγιεινής.

Τα αφρώδη ούρα είναι ένα από τα σημάδια, αλλά συχνά συνοδεύονται από κάψιμο κατά την ούρηση, συχνότερη ούρηση και πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα.

Νομίζουμε ότι μπορεί να σας αρέσει να διαβάσετε: Πώς να φροντίσετε τα νεφρά σας

Άλλα νεφρικά προβλήματα

Άλλα σοβαρά νεφρικά προβλήματα μπορεί να φταίνε αν παρατηρήσετε αφρώδη ούρα. Οι πέτρες σε αυτά τα όργανα, καθώς και η νεφρική ανεπάρκεια, προκαλούν το σύμπτωμα. Επομένως, αν ο αφρός εμφανίζεται πολύ συχνά, η ιατρική συμβουλή είναι επιβεβλημένη.

The kidneys.
Η νεφρική λιθίαση και η ανεπάρκεια αυτών των οργάνων είναι παθολογικές καταστάσεις που χρειάζονται εξειδικευμένη αντιμετώπιση χωρίς καθυστέρηση.

Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό σε περίπτωση αφρού στα ούρα;

Αν ο αφρός στα ούρα εμφανίζεται μόνο από καιρό σε καιρό, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Μπορεί απλώς να θέλετε να ελέγξετε τις συνήθειες ούρησης ή ενυδάτωσης.

Ωστόσο, εάν τα αφρώδη ούρα εμφανίζονται πολύ συχνά, το σωστό είναι να επισκεφθείτε έναν γιατρό. Τα αίτια μπορεί να είναι πολλά και αρκετά από αυτά είναι παθολογικές καταστάσεις που απαιτούν διάγνωση και προσέγγιση το συντομότερο δυνατό.

Η συμβουλή είναι πιο επείγουσα εάν, εκτός από τα αφρώδη ούρα, υπάρχει πόνος ή κάψιμο κατά την ούρηση ή άλλα πρόσθετα συμπτώματα. Στην περίπτωση των διαβητικών, αυτή η ανωμαλία απαιτεί εντατικοποιημένα πρωτόκολλα ελέγχου για επιπλοκές.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι κάθε πρόβλημα στα νεφρά λύνεται με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού. Αν και αυτό σαφώς βοηθάει, το πιο έξυπνο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να θέσετε την κατάσταση στα χέρια ενός ειδικού.

Ο αφρός στα ούρα είναι κάτι που πρέπει να προσέξετε. Μπορεί να μην είναι το πιο ευχάριστο πράγμα, αλλά ο έλεγχος των ούρων σας πρέπει να γίνει συνήθεια. Αυτή η απλή άσκηση είναι ένα εξαιρετικό μέτρο ελέγχου.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Franco, A., Moysen, C., & Costa, M. (2020). Neurofisiología de la micción. FMC-Formación Médica Continuada en Atención Primaria, 27(10), 526-531.
  • Halpern, D., Peña, M., Goic, F., Reinoso-Aguiló, A., Figueroa-Zepeda, C., & Troncoso-Leiva, A. (2015). Autodiagnóstico y búsqueda de información médica online: el caso chileno. Profesional de la Información, 24(5), 621-629.
  • Noblet, R. G., Rodríguez, J. N., Viell, D. C., & Ávila, P. H. (2009). Cromatosemiología clínica de la orina. Revista Información Científica, 62(2).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.