Αντενδείξεις και παρενέργειες από την πικραλίδα

Η μέτρια κατανάλωση πικραλίδας θεωρείται ασφαλής στους περισσότερους υγιείς ενήλικες. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν κάποιες αντενδείξεις και παρενέργειες. Συνεχίστε να διαβάζετε και μάθετε περισσότερα για αυτές!
Αντενδείξεις και παρενέργειες από την πικραλίδα

Τελευταία ενημέρωση: 22 Μαρτίου, 2022

Η πικραλίδα (Taraxacum officinale ) είναι ασφαλής για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους όταν χρησιμοποιείται με μέτρο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες αντενδείξεις και παρενέργειες που πρέπει να θυμάστε, όπως και με οποιοδήποτε άλλο φαρμακευτικό φυτό.

Η γενική σύσταση πριν χρησιμοποιήσετε τη πικραλίδα, είτε σε δισκία, είτε σε εκχυλίσματα είτε σε φύλλα, είναι να συμβουλευτείτε γιατρό. Ειδικά εάν υποβάλλεστε σε φαρμακολογική θεραπεία ή εάν έχετε μια συγκεκριμένη πάθηση.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πότε δεν πρέπει να την καταναλώνετε.

Τι είναι πικραλίδα;

Η επιστημονική ονομασία αυτού του φυτού είναι Taraxacum officinale. Έχει πολλές εφαρμογές στη γαστρονομία και την ιατρική. Αποτελεί μέρος της οικογένειας Asteraceae και καλλιεργείται και παράγεται  κυρίως στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Πολωνία. Τουλάχιστον σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Botany.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση της ως θεραπεία πρώτης γραμμής ενάντια σε ασθένειες, αλλά ορισμένα ερευνητικά ευρήματα επιβεβαιώνουν τις φαρμακολογικές της ιδιότητες. Επιπλέον, σύμφωνα με τα δεδομένα από την Εγκυκλοπαίδεια Τροφίμων της Precision Nutrition, μια μερίδα 55 γραμμαρίων ψιλοκομμένα φύλλα πικραλίδας περιέχει:

 • 25 θερμίδες
 • 1,5 γρ πρωτεΐνη
 • 0,4 γρ λίπος
 • 5,1 γρ υδατάνθρακες
 • 1,9  γρ ινών
 • 0,4 γρ ζάχαρη
 • Βιταμίνη Α, φολικό οξύ, βιταμίνη Κ και βιταμίνη C (σε ακατέργαστη μορφή)
 • Ασβέστιο και κάλιο

Το φυτό χρησιμοποιείται συνήθως σε έγχυση και σαλάτες και είναι επίσης διαθέσιμο σε εκχυλίσματα και συμπληρώματα. Ως εκχύλισμα ή συμπλήρωμα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή και πάντα υπό την επίβλεψη γιατρού.

Ένα λουλούδι πικραλίδα.
Η πικραλίδα έχει θρεπτικές ιδιότητες και φαρμακευτικές ιδιότητες, σύμφωνα με έρευνες.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Γιατί η πικραλίδα κάνει καλό στο συκώτι σας.

Αντενδείξεις για την πικραλίδα

Τόσο η ρίζα της πικραλίδας όσο και τα φύλλα είναι γενικά ασφαλή όταν χρησιμοποιούνται στις σωστές δόσεις. Επιπλέον, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις αντενδείξεις της. Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από το WebMD αναφέρουν ότι τέτοιες περιπτώσεις περιλαμβάνουν:

 • Εγκυμοσύνη και θηλασμός. Δεν υπάρχουν μελέτες που να επιβεβαιώνουν την ασφαλή λήψη πικραλίδας σε αυτά τα στάδια, οπότε η κατανάλωσή της δεν συνιστάται.
 • Έκζεμα. Οι ασθενείς με αυτήν την ασθένεια του δέρματος φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς σε αλλεργικές αντιδράσεις στην πικραλίδα. Έτσι, συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν την χρησιμοποιήσετε.
 • Διαταραχές αιμορραγίας. Τα άτομα που έχουν οποιοδήποτε διαταραχή πρέπει να παραλείψουν την πικραλίδα, καθώς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μώλωπας επιβραδύνοντας την πήξη του αίματος.
 • Αλλεργία σε φυτά. Αλλεργίες σε μαργαρίτες ή χρυσάνθεμα προειδοποιούν για πιθανό κίνδυνο να είστε αλλεργικοί και στην πικραλίδα. Υπάρχουν αντιφατικές πληροφορίες σχετικά με το θέμα, οπότε είναι καλύτερο να απέχετε από την κατανάλωσή της και να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.
 • Νεφρική ανεπάρκεια. Η πικραλίδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών στα νεφρά καθώς μειώνει τον αριθμό των οξαλικών που απελευθερώνονται μέσω των ούρων.
 • Αλληλεπίδραση φαρμάκων. Όποιος υποβάλλεται σε φαρμακολογική θεραπεία πρέπει να παραλείψει την πικραλίδα λόγω της αλληλεπίδρασής της με ορισμένα φάρμακα. Σύμφωνα με την προαναφερθείσα πηγή, μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων αντιβιοτικών, όπως η σιπροφλοξασίνη και η νορφλοξασίνη. Επιπλέον, μπορεί να μειώσει την ταχύτητα με την οποία το ήπαρ διασπά ορισμένα φάρμακα, αυξάνοντας τον κίνδυνο παρενεργειών.
Ένα έγχυμα λουλουδιών έχει επίσης παρενέργειες..
Η μέτρια κατανάλωση πικραλίδας είναι καλή για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες αλλά υπάρχουν κάποιες αντενδείξεις.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 5 λόγοι για να πίνετε έγχυμα πικραλίδας.

Παρενέργειες της πικραλίδας

Οι παρενέργειες είναι σπάνια σε υγιείς ενήλικες που χρησιμοποιούν αυτό το φυτό με μέτρο. Όταν εμφανίζονται συνήθως οφείλονται είτε στην υπερβολική κατανάλωσή του είτε επειδή το άτομο έχει αλλεργική αντίδραση σε αυτό το φυτό.

Σύμφωνα με δημοσίευση στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής, τέτοια αποτελέσματα περιλαμβάνουν διάρροια και γαστρεντερική δυσφορία, καούρα, αέρια και πόνο. Μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλεργίες που εκδηλώνονται με συμπτώματα όπως φαγούρα, φαγούρα στα μάτια, ξηροστομία ή περίσσεια σάλιου.

Πώς να αποφύγετε τις παρενέργειες

Τέλος, είναι σημαντικό να τηρείτε τη συνιστώμενη ποσότητα πικραλίδας για να αποφύγετε τις παρενέργειες της. Μην πίνετε περισσότερα από τρία φλιτζάνια έγχυμα την ημέρα – κάθε φλιτζάνι φτιάχνεται με ένα κουταλάκι του γλυκού από το φυτό. Σε περίπτωση συμπληρωμάτων, ακολουθήστε αυστηρά τις συστάσεις του γιατρού ή της ετικέτας του προϊόντος.

Δεν υπάρχουν αρκετές επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με την ασφαλή χρήση της πικραλίδας, οπότε να είστε προσεκτικοί με την κατανάλωσή της. Επιπλέον, λάβετε υπόψη τις αντενδείξεις της και προσέξτε τυχόν παρενέργειες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Brock, M. T. (2004). The potential for genetic assimilation of a native dandelion species, Taraxacum ceratophorum (Asteraceae), by the exotic congener T. officinale. American Journal of Botany, 91(5), 656–663. https://doi.org/10.3732/ajb.91.5.656
 • Wirngo FE, Lambert MN, Jeppesen PB. The Physiological Effects of Dandelion (Taraxacum Officinale) in Type 2 Diabetes. Rev Diabet Stud. 2016;13(2-3):113–131. doi:10.1900/RDS.2016.13.113
 • WebMD. (n.d.). Dandelion: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage. Retrieved on April 3, 2020 from https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-706/dandelion
 • Dandelion. (2018). In: Drugs and Lactation Database (LactMed) [Internet]. Bethesda (MD): National Library of Medicine (US); 2006–.2018 Dec 3.PMID: 30000932 NBK501872

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.