Σύνδρομο δυσλειτουργίας ιερολαγόνιας άρθρωσης: Τι είναι

Υπάρχουν πολλές εξετάσεις που μπορεί να κάνει ένας γιατρός για να εξετάσει την κινητικότητα και να διαγνώσει την υπερκινητικότητα της ιερολαγόνιας άρθρωσης.
Σύνδρομο δυσλειτουργίας ιερολαγόνιας άρθρωσης: Τι είναι
Diego Pereira

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Diego Pereira.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Ο ιερολαγόνια άρθρωση βρίσκεται κάτω από την οσφυϊκή μοίρα δίπλα στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης, πάνω από τον κόκκυγα. Είναι μια δομή που συνδέει το ιερό οστό, το οποίο είναι ένα τριγωνικό οστό στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης, με τη λεκάνη (λαγόνια λοφία). Τι πρέπει να ξέρετε για τον πόνο της ιερολαγόνιας άρθρωσης;

Τόσο η υπερκινητικότητα των ιερολαγόνιων αρθρώσεων όσο και άλλες καταστάσεις που τις επηρεάζουν είναι συχνότερες σε νέες και μεσήλικες γυναίκες.

Η ιερολαγόνια άρθρωση έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • Πρώτον, είναι μικρή, πολύ δυνατή και ενισχυμένη από συνδέσμους
 • Δεν έχει πολλή κινητικότητα
 • Μεταδίδει όλες τις δυνάμεις από το άνω σώμα στο ισχίο και τα πόδια
 • Και, τέλος, λειτουργεί ως αμορτισέρ.

Ανατομία της ιερολαγόνιας άρθρωσης

Η λεκάνη περιλαμβάνει τη βάση του κορμού, στηρίζει την κοιλιά και λειτουργεί σαν ένωση μεταξύ των κάτω άκρων και του κορμού. Έτσι, είναι ένας κλειστός οστεοαρθρικός δακτύλιος που αποτελείται από τρία οστά και τρεις αρθρώσεις.

Διαβάστε περισσότερα και  πείτε αντίο στους πόνους στις αρθρώσεις.

Τα τρία οστά είναι:

 • Δύο ομοιόμορφα και συμμετρικά λαγόνια οστά
 • Τα ιερά, περίεργα και συμμετρικά οστά
 • Το σπονδυλικό μπλοκ που σχηματίζεται από τη σύντηξη 5 ιερών σπονδύλων.

Η λεκάνη είναι πολύ σημαντική για την ισορροπία της σπονδυλικής στήλης, καθώς οποιοδήποτε πρόβλημα στην πρώτη θα επηρεάσει αναπόφευκτα τη δεύτερη. Γι ‘αυτό το λόγο θα μπορούσαμε να το θεωρήσουμε λειτουργική μονάδα.

Οι ιερολαγόνιες αρθρώσεις δίνουν ανακούφιση μεταξύ της σπονδυλικής στήλης (πάνω), η οποία είναι εύκαμπτη, και σταθερότητα στη λεκάνη. Επιπλέον, οι επιστήμονες θεωρούν το ιερό μέρος των οσφυϊκών σπονδύλων και το λαγόνιο μέρος των κάτω άκρων.

Αιτίες για τον πόνο της ιερολαγόνιας άρθρωσης

οστά λεκάνης

Δεν είναι ακόμη σαφές γιατί εμφανίζεται πόνος σε αυτήν την περιοχή. Ωστόσο, ορισμένοι πιστεύουν ότι μια αλλαγή στην κανονική κίνηση της άρθρωσης μπορεί να φταίει για τον πόνο.

Η πηγή του πόνου μπορεί να οφείλεται σε:

 • Υπερκινητικότητα ιερολαγόνιας άρθρωσης: Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει υπερβολική κίνηση και επίσης αστάθεια σε αυτήν την περιοχή της πλάτης. Οι άνθρωποι αισθάνονται συνήθως τον πόνο στο κάτω μέρος ή στο ισχίο και μπορεί να εκπέμψει στην περιοχή της βουβωνικής χώρας.
 • Υποκινητικότητα ιερολαγόνιας άρθρωσης: Σε αντίθεση με την προηγούμενη κατάσταση, αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει πολύ μικρή κίνηση ή στερέωση αυτής της περιοχής. Έτσι, οι άνθρωποι αισθάνονται συνήθως πόνο στην πλευρά της κάτω πλάτης ή των γλουτών. Επίσης, ο πόνος μπορεί να καθρεφτιστεί κάτω από το πόδι σε αυτήν την περίπτωση.

Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι περιγράφουν αυτό το είδος πόνου παρόμοιο με την ισχιαλγία, που προκαλείται από ριζοπάθεια.

Αξιολόγηση της ιερολαγόνιας άρθρωσης

Υπάρχουν πολλά τεστ για την εξέταση της κινητικότητας αυτής της άρθρωσης και για τη διάγνωση της υπερκινητικότητας ή άλλων καταστάσεων. Έτσι, οι εξετάσεις μπορεί να έχουν διαφορετική πολυπλοκότητα και γενικά προσαρμόζονται διαφορετικά από τον κάθε φυσιοθεραπευτή.

Επιπλέον, το ίδιο τεστ μπορεί να παράγει διαφορετικά αποτελέσματα. Θα πρέπει να σημειώσετε ότι η ανάγκη για αναισθησία πριν από τέτοιες εξετάσεις είναι επίσης σημαντική, διότι βοηθά τον επαγγελματία να σας καθοδηγήσει σε αυτόν τον τύπο εξέτασης.

Μερικές από τις πιο κοινές διαγνωστικές εξετάσεις είναι:

 • Τεστ κινητικότητας της ιερολαγόνιας άρθρωσης: Παρόλο που είναι αρκετά γενικό, ένας γιατρός πρέπει να κάνει αυτό το αρχικό τεστ για να αξιολογήσει την άρθρωση. Αυτό συμβαίνει επειδή τους παρέχει πληροφορίες σχετικά με την κινητικότητα εντός της δομής.
 • Downing Τεστ: Αυτό χρησιμεύει για τον προσδιορισμό των διαφορετικών βλαβών και της διαφοράς μεταξύ του ολικού ή μερικού ελλείμματος κινητικότητας των λαγόνων οστών στο ιερό. Στην πραγματικότητα, αυτό το τεστ αποτελείται από δύο ξεχωριστά μέρη:
 1. Το τεστ επιμήκυνσης
 2. Το τεστ συντόμευσης
 • Ιερό οστό προς κοιλιακή ολίσθηση: Αυτή η τεχνική μπορεί να ανιχνεύσει απόφραξη της άρθρωσης και άλλα συμπτώματα που μπορεί να υποφέρει ένα άτομο κατά τη διάρκεια του ελιγμού.
 • Δοκιμή κάμψης ισχίου Gillet: Με αυτόν τον ελιγμό, ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει είτε μια στερέωση στο λαγόνιο είτε τη στερέωση του ιερού.

Θεραπείες

Υπάρχουν διαφορετικές φυσικοθεραπευτικές τεχνικές για τη θεραπεία προβλημάτων των αρθρώσεων σε αυτόν τον τομέα όπως:

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε

Εκτός από τα προαναφερθέντα μέτρα, υπάρχουν και άλλα μέτρα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα άτομο όπως η εφαρμογή πάγου, θερμότητας και ανάπαυσης. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε φάρμακα για τον πόνο, στηρίγματα και ελεγχόμενη σωματική άσκηση.

Ωστόσο, πρέπει να πάτε στο γιατρό εάν αισθάνεστε δυσφορία σε αυτήν την περιοχή και να μην κάνετε διορθωτικά μέτρα χωρίς την επίβλεψή του.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Mejía, G. E., Arias, M., Valdez, K., Carrillo, S., & Infante, G. (2008). Dolor de la articulación sacroilíaca. Anatomía, diagnóstico y tratamiento. Revista de La Sociedad Espanola Del Dolor.
 • Ramirez, C. (2007). Disfunción de la articulación sacro ilíaca: causa potencial de dolor lumbar. SaludUIS.
 • Cánovas Martínez, L., Orduña Valls, J., Paramés Mosquera, E., Lamelas Rodríguez, L., Rojas Gil, S., & Domínguez García, M. (2016). Sacroiliac joint pain: Prospective, randomised, experimental and comparative study of thermal radiofrequency with sacroiliac joint block. Revista Española de Anestesiología y Reanimación (English Edition). https://doi.org/10.1016/j.redare.2015.12.001.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.