Οι καλύτερες και χειρότερες τροφές για τις αρθρώσεις

Μια υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη για την πρόληψη ή βελτίωση των αρθρώσεων. Διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε τις καλύτερες και τις χειρότερες τροφές για τις αρθρώσεις σας!
Οι καλύτερες και χειρότερες τροφές για τις αρθρώσεις
Sergio Alonso Castrillejo

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Sergio Alonso Castrillejo.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Μια υγιεινή διατροφή και η κατανάλωση τροφών για τις αρθρώσεις είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση καλής σωματικής υγείας. Οι αρθρώσεις εκτίθενται σε καθημερινή σκληρή δουλειά. Επομένως, εάν δεν φροντίζονται σωστά, μπορεί να υποστούν σοβαρές ζημιές. Ποιες είναι, λοιπόν, οι καλύτερες τροφές για τις αρθρώσεις;

Οι αρθρώσεις είναι τα σημεία στο σώμα όπου συναντώνται δύο οστά, επιτρέποντάς τους να κινούνται. Επομένως, αποτελούνται από οστά και χόνδρους. Αυτές οι κατασκευές μπορούν εύκολα να υποστούν ζημιά.

Τόσο η γήρανση όσο και η σωματική δραστηριότητα αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο τραυματισμών. Ωστόσο, εάν καταναλώνετε τα σωστά τρόφιμα, μπορείτε να βοηθήσετε στην προστασία και τη φροντίδα τους.

Μια πολύ κοινή ασθένεια των αρθρώσεων είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Αυτή η ασθένεια προκαλείται από τη φθορά του υαλοειδούς χόνδρου. Πρόκειται για μια εξαιρετικά εξειδικευμένη δομή που καλύπτει την οστική επιφάνεια των αρθρώσεων.

Τροφές για τις αρθρώσεις: Συστάσεις

Σύμφωνα με την επιστημονική βιβλιογραφία, αυτά είναι μερικά από τα καλύτερα τρόφιμα που πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας:

Κουρκουμάς

Κουρκουμάς σε σκόνη: καλύτερες τροφές για τις αρθρώσεις
Η κουρκουμίνη που περιέχει αυτή η ρίζα έχει μελετηθεί σε διάφορους τύπους πόνου λόγω των αντιφλεγμονωδών και αναλγητικών της αποτελεσμάτων.

Ο κουρκουμάς είναι καλός σύμμαχος σε περιπτώσεις αρθρίτιδας και οστεοαρθρίτιδας. Το καλό είναι ότι, σε αντίθεση με άλλους αντιφλεγμονώδεις παράγοντες, δεν βλάπτει τον γαστρικό βλεννογόνο.

Επιπλέον, είναι ικανός να μειώσει την ισταμίνη σε φλεγμονώδεις διεργασίες, καθώς και να διεγείρει τη δραστηριότητα δύο ενζύμων: τη γλουταθειόνη Σ-τρανσφεράση και την υπεροξειδάση της γλουταθειόνης. Αυτά τα ένζυμα είναι υπεύθυνα για τη ρύθμιση της αντίδρασης του σώματος σε φλεγμονώδεις διεργασίες, διευκολύνοντας την απομάκρυνση των απορριμμάτων.

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο και άλλες τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να μειώσουν τη χρόνια φλεγμονή που σχετίζεται με διαφορετικούς τύπους ασθενειών και διαταραχών των αρθρώσεων. Επομένως, είναι σημαντικό να το συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.

Τζίντζερ

τζίντζερ σε σκόνη: από τις καλύτερες τροφές για τις αρθρώσεις
Το τζίντζερ είναι μια άλλη παραδοσιακή θεραπεία για τον πόνο, καθώς μοιάζει αρκετά με τον κουρκουμά!

Αυτή η φυσική θεραπεία χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για τη θεραπεία της ναυτίας, των ημικρανιών ή ακόμη και της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ορισμένα περιοδικά έχουν αποκαλύψει διαφορετικά αποτελέσματα σχετικά με τα οφέλη της για την οστεοαρθρίτιδα.

Επίσης, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Medicine Food υποστηρίζει τον ευεργετικό ρόλο του τζίντζερ για τις αρθρώσεις.

Βιταμίνη D

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, η επιστήμη εξελίσσεται κάθε μέρα. Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε μια συγκριτική και τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη για την επίδραση της βιταμίνης D σε διαφορετικές παραμέτρους στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος.

Οι συγγραφείς διερεύνησαν εάν η χορήγηση αυτής της βιταμίνης θα μπορούσε να ανακουφίσει τον πόνο, να βελτιώσει τη λειτουργία των αρθρώσεων και να αλλάξει μερικούς βιοχημικούς δείκτες σε 107 ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος και υποβιταμίνωση D.

Μετά από ένα χρόνο παρακολούθησης, οι συγγραφείς παρατήρησαν ότι όσοι κατανάλωναν βιταμίνη D εμφάνισαν βελτίωση στον πόνο και τη λειτουργία τους, καθώς και στα φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα. Ως εκ τούτου, η βιταμίνη D είναι ιδανική για τις αρθρώσεις σας.

Άλλες τροφές για τις αρθρώσεις

Εκτός από τα τρόφιμα που αναφέραμε παραπάνω, πολλά άλλα τρόφιμα μπορούν να ενισχύσουν αυτές τις δομές. Εδώ είναι μερικά από αυτά:

Απαγορευμένες τροφές για τις αρθρώσεις

γυναίκα βάζει ζάχαρη σε καφέ
Η κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης και μεταποιημένων τροφίμων μπορεί να επιδεινώσει τις φλεγμονώδεις διαδικασίες, γι ‘αυτό είναι σημαντικό να ακολουθήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Ακριβώς όπως ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση των αρθρώσεων, άλλα μπορεί να τις επηρεάσουν αρνητικά. Μεταξύ αυτών των τροφίμων, ξεχωρίζουν τα οστρακοειδή και το κόκκινο κρέας. Και οι δύο ομάδες τροφίμων μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη της ουρικής αρθρίτιδας.

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια ασθένεια που αναπτύσσεται λόγω της συσσώρευσης ουρικού οξέος στο αίμα. Σχηματίζει κρυστάλλους που εναποτίθενται στις αρθρώσεις. Επομένως, δεν συνιστάται να καταναλώνετε περισσότερα από 17 γραμμάρια άπαχου κρέατος, κοτόπουλου ή ψαριού την ημέρα. Πρέπει να καταναλώσετε τις υπόλοιπες πρωτεΐνες από τα όσπρια.

Δύο ακόμα τροφές που πρέπει να αποφύγετε είναι το ηλιέλαιο και το σογιέλαιο. Αυτά τα έλαια είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα ωμέγα-6, τα οποία μπορούν να επιδεινώσουν τη φλεγμονή. Επίσης, να είστε προσεκτικοί με τα βιομηχανικά τρόφιμα.

Τέλος, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή. Παρόλο που προσφέρει μια γρήγορη ώθηση ενέργειας, δεν διαρκεί και μπορεί να είναι βάρος για τους πάσχοντες από αρθρίτιδα.

Συμπέρασμα

Εάν θέλετε να προστατεύσετε την υγεία των αρθρώσεών σας, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, να μην αθλείστε υπερβολικά και να ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D, μεταξύ άλλων θρεπτικών συστατικών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Daily JW., Yang M., Park S., Efficacy of turmenic extracts and curcumin for alleviating the symptoms of joint arthritis: a systematic review and meta analysis of randomized clinical trials. J Med Food, 2016. 19 (8): 717-29.
  • Castellanos T, L., & Rodriguez D, M. (2015). El efecto de omega 3 en la salud humana y consideraciones en la ingesta. Revista Chilena de Nutrición. https://doi.org/10.4067/s0717-75182015000100012
  • Grzanna R., Lindmark L., Frondoza CG., Ginger an herbal medicinal product with broad anti inflammatory actions. J Med Food, 2005.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.