Γνωρίστε την ανατομία των μυών της πλάτης

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε την ανατομία των μυών της πλάτης σας καθώς παίζουν σημαντικό ρόλο στο ανθρώπινο σώμα. Ορισμένοι βοηθούν στη στάση του σώματος, ενώ άλλοι είναι υπεύθυνοι για τις βασικές κινήσεις. Στο σημερινό μας άρθρο, θα σας πούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.
Γνωρίστε την ανατομία των μυών της πλάτης

Τελευταία ενημέρωση: 22 Οκτωβρίου, 2020

Η ανατομία των μυών της πλάτης είναι ενδιαφέρουσα, ιδιαίτερα στην περιοχή ανάμεσα από τους ώμους. Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά στους σημαντικότερους μυς της πλάτης και τις λειτουργίες τους.

Η πλάτη

Την πλάτη μπορούμε να τη χωρίσουμε σε δύο περιοχές:

 1. Θωρακική περιοχή: Πρόκειται για το άνω μέρος της πλάτης που συνδέει τα άνω άκρα και τα θωρακικά όργανα, όπως είναι οι πνεύμονες και η καρδιά.
 2. Οσφυϊκή περιοχή: Είναι η περιοχή στο κάτω τμήμα της πλάτης, κάτω από το στήθος, η οποία συνδέεται με την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και τα όργανα της κοιλιακής χώρας, όπως είναι το ήπαρ και το έντερο.

Η ανατομία των μυών της πλάτης στην ουσία προσδιορίζει τις λειτουργίες τους σύμφωνα με τη θέση τους στο ανθρώπινο σώμα και τις δομές με τις οποίες συνδέονται. Αυτοί οι μύες καθορίζουν τη στάση του σώματος και ρυθμίζουν επίσης τις τρεις βασικές κινήσεις του κορμού: κάμψη, περιστροφή και διάταση. Αποτελούν συχνό αντικείμενο μελέτης στο πεδίο της ιατρικής της εργασίας λόγω των συχνών τραυματισμών στους χώρους εργασίας.

Οι μύες της πλάτης συμβάλλουν στην προστασία των οργάνων του θώρακα και της κοιλιάς, αποτελώντας μέρος των τοιχωμάτων που τα απομονώνουν από το εξωτερικό περιβάλλον. Κάποιοι από αυτούς τους μυς, συνήθως οι μικρότεροι, είναι κομμάτι και ενός άλλου μηχανισμού, αυτού της κίνησης των άνω άκρων.

Δε θα περιγράψουμε όλους τους μυς της πλάτης σε αυτό το άρθρο, αλλά θα δούμε τους πιο σχετικούς. Έτσι, θα τους χωρίσουμε σε τρεις περιοχές, σύμφωνα με το βάθος τους. Ας ρίξουμε μια ματιά στους βαθιούς, ενδιάμεσους, και επιφανειακούς μυς.

Η ανατομία των μυών της πλάτης: Βαθύ στρώμα

Αυτοί είναι οι μύες που απέχουν περισσότερο από την επιφάνεια, βρίσκονται κοντά στα εσωτερικά όργανα και τη σπονδυλική στήλη. Ως γενική ομάδα, εκτείνονται από τον αυχένα στο ιερό οστό και εκπληρώνουν μια βασική και θεμελιώδη λειτουργία: τον έλεγχο της στάσης ολόκληρου του σώματος.

Ας δούμε μερικούς:

 • Σπονδυλικοί: Αυτοί βρίσκονται σε ολόκληρη τη σπονδυλική στήλη, ανάμεσα στις ακανθώδεις και τις εγκάρσιες αποφύσεις των σπονδύλων. Οι επιστημονικές μελέτες των τελευταίων ετών έχουν ανακαλύψει ότι οι κακές στάσεις του σώματος κατά την εργασία τούς επηρεάζουν πολύ. Υπάρχουν δύο τύποι:
  • Ο μεσακάνθιος σύνδεσμος ενώνει τις ακανθώδεις αποφύσεις διαφορετικών σπονδύλων, είναι δηλαδή μια σπονδυλική επέκταση.
  • Ο μεσεγκάρσιος σύνδεσμος εκτελεί την ίδια λειτουργία για τις εγκάρσιες αποφύσεις, είναι υπεύθυνος για τις πλευρικές κινήσεις.
 • Οσφυοιεροί σύνδεσμοι: Αυτοί ενώνουν την λεκάνη με τη σπονδυλική στήλη και φθάνουν ορισμένους αυχενικούς σπονδύλους. Μπορούν να επεκτείνουν τη σπονδυλική στήλη και παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην κλίση του κορμού προς τα πλάγια.
 • Ραχιαίοι οδοντωτοί: Αυτοί είναι δύο ειδών: ο οπίσθιος άνω οδοντωτός και ο οπίσθιος κάτω οδοντωτός. Συμμετέχουν στις αναπνευστικές λειτουργίες και βοηθούν τον θώρακα στην εισπνοή και την εκπνοή. Επίσης, προέρχονται από τη σπονδυλική στήλη και εισέρχονται στα πλευρά.

Μύες της ωμοπλάτης

Απεικόνιση σπονδυλικής στήλης
Οι βαθιοί μύες βοηθούν τη σπονδυλική στήλη να διατηρεί τη στάση της.

Μπορούμε να συνοψίσουμε τη λειτουργία αυτής της μυϊκής ομάδας ως αυτή που ρυθμίζει τις κινήσεις της ωμοπλάτης. Συνδέονται απευθείας με το οστό που γνωρίζουμε ως ωμοπλάτηΑυτό το οστό ψευδο-αρθρώνεται στον θωρακικό κλωβό και γι’ αυτό μερικοί άνθρωποι αναφέρονται σε αυτό ως “ψευδο-άρθρωση” επειδή τυπικά δεν είναι φτιαγμένο όπως οι άλλες αρθρώσεις. Αντιθέτως, είναι μια οστική επιφάνεια (ωμοπλάτη) στους μυς (οδοντωτούς).

Εδώ, έχουν δύο ενδιαφέροντες μύες:

 • Γωνιακός μυς της ωμοπλάτης: Πρόκειται για τον ανελκτήρα της ωμοπλάτης και μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας μυς των άνω άκρων χάρη στον σκοπό που εξυπηρετεί. Έρχεται από την ωμοπλάτη και φθάνει στους αυχενικούς σπονδύλους.
 • Ρομβοειδής: Όταν συσπάται αυτός ο μυς, πλησιάζει την ωμοπλάτη στη σπονδυλική στήλη με μία προσαγωγή. Το όνομά του το οφείλει στο ρομβοειδές σχήμα του.

Η ανατομία των μυών της πλάτης: Επιπολής

Αυτοί είναι οι πιο γνωστοί καθώς συνδέονται με το bodybuilding και την αισθητική. Η καλή ανάπτυξή τους δημιουργεί μια χαρακτηριστική σιλουέτα σε όσους/ες γυμνάζονται τακτικά.

Ωστόσο, η σπουδαιότητά τους ξεπερνά την αισθητική. Οι μύες αυτής της επιφάνειας εμπλέκονται ενεργά στις κινήσεις της άρθρωσης του ώμου.

Γυναίκα bodybuilder
Η ανατομία των επιπολής μυών της πλάτης δεν έχει μόνο αισθητική λειτουργία.

Αυτοί είναι οι δύο πιο σχετικοί:

 • Τραπεζοειδής: Αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους μυς και συνδέεται σε τρία σημεία. Συνδέεται στο ινιακό οστό του κρανίου, στους αυχενικούς σπονδύλους, στην κλείδα, στους ραχιαίους σπονδύλους, και την ωμοπλάτη. Οι λειτουργίες του είναι:
  • Η απαγωγή του ώμου
  • Η έλξη της ωμοπλάτης στη σπονδυλική στήλη
  • Το χαμήλωμα της ωμοπλάτης
 • Πλατύς ραχιαίος: Αυτός ξεκινά το ταξίδι του από τον τελευταίο ραχιαίο σπόνδυλο και από το τμήμα του σώματος που σχηματίζει τα τρία τελευταία πλευρά. Είναι λεπτός, πρακτικά επίπεδος, και τριγωνικός. Όταν ο βραχίονας λειτουργεί ως σταθερό σημείο, ανυψώνει τον κορμό.

Ελπίζουμε να σας άρεσε που γνωρίσατε κάτι παραπάνω για το σώμα και τους μυς σας!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Sobotta, Johannes. Atlas de anatomia humana. Vol. 2. Ed. Médica Panamericana, 2006.
 • Norris, Christopher M. La estabilidad de la espalda. Editorial HISPANO EUROPEA, 2007.
 • Moore, Keith L., and Arthur F. Dalley. Anatomía con orientación clínica. Ed. Médica Panamericana, 2009.
 • Cassan, Adolf. Atlas de anatomía. Grupo Editorial Norma, 2003.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.