Είναι φυσιολογικό να πηγαίνετε συχνά τουαλέτα τη νύχτα;

Η ανάγκη να σηκωθούμε τη νύχτα για να πάμε να ουρήσουμε γίνεται πρόβλημα αν αυτό συμβαίνει πάνω από δύο φορές. Διακόπτει τον κύκλο του ύπνου μας και σηκωνόμαστε το πρωί πολύ κουρασμένοι, γεγονός που μακροπρόθεσμα μειώνει την ποιότητα ζωής μας.
Είναι φυσιολογικό να πηγαίνετε συχνά τουαλέτα τη νύχτα;
José Gerardo Rosciano Paganelli

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Τελευταία ενημέρωση: 14 Φεβρουαρίου, 2019

Είναι φυσιολογικό να πηγαίνετε συχνά τουαλέτα τη νύχτα; Η πάθηση αυτή ονομάζεται νυχτουρία και, παρόλο που εμφανίζεται συχνά, ειδικά σε μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, μπορεί να παρουσιαστεί και σε νέους ανθρώπους εξαιτίας συγκεκριμένων προβλημάτων υγείας.

Σήμερα, στο άρθρο μας θέλουμε να μιλήσουμε για αυτή την πολύ συνηθισμένη νυχτερινή διαταραχή του να πηγαίνει κανείς στην τουαλέτα συχνά τη νύχτα, προκειμένου να σας ενημερώσουμε για τις πιθανές αιτίες της. Και αν έχετε ερωτήσεις ή προβλήματα, συνιστούμε όπως πάντα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Γιατί αισθάνομαι την ανάγκη να πάω τουαλέτα τη νύχτα;

τουαλέτα τη νύχτα

Δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να σηκώνεστε μέσα στη νύχτα για να πάτε στην τουαλέτα, προκειμένου να ανακουφιστείτε από την ξαφνική ανάγκη να ουρήσετε, η οποία διακόπτει την ανάπαυσή σας. Οι γιατροί λένε ότι το πρόβλημα αυτό είναι πολύ συνηθισμένο, ειδικά σε άνδρες ηλικίας μεταξύ 55 και 70 ετών.

Αυτό γενικά οφείλεται σε υπερπλασία του προστάτη, μια πάθηση στα πλαίσια της οποίας το μέγεθος του προστάτη αυξάνεται και εν μέρει φράσσει την ουρήθρα με τέτοιον τρόπο ώστε η ουροδόχος κύστη δεν αδειάζει ποτέ εντελώς, γεγονός που προκαλεί την ανάγκη για ούρηση αρκετές φορές μέχρι να επέλθει πλήρης ανακούφιση.

Στην περίπτωση των γυναικών, προφανώς οι λόγοι είναι διαφορετικής προέλευσης και σχεδόν πάντα συσχετίζονται με συγκεκριμένες ασθένειες, οι οποίες συνήθως δεν είναι πολύ σοβαρές. Τι ανακούφιση! Ωστόσο, πρέπει να προσέχουμε τα συμπτώματα και ειδικά πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η ανάγκη να σηκωθούμε για να πάμε στην τουαλέτα περισσότερες από δύο φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν είναι κάτι φυσιολογικό.

Ας δούμε τώρα μερικές από τις πιθανές αιτίες.

Αϋπνία

Συνήθως, οι άνθρωποι που πάσχουν από αϋπνία έχουν ανάγκη να πηγαίνουν στην τουαλέτα πιο συχνά. Αυτό δεν είναι σύμπτωμα κάποιας ασθένειας. Είναι απλώς μια προσπάθεια να ηρεμήσουν πηγαίνοντας στην τουαλέτα και προσπαθώντας να χαλαρώσουν. Δεν πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα και, όπως είπαμε, είναι κάτι πολύ χαρακτηριστικό στους ανθρώπους που δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν.

Υπερλειτουργία της ουροδόχου κύστης

Αυτό το είδος παθολογίας είναι πολύ συνηθισμένο στις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες και μπορεί να συνδεθεί με μια ποικιλία ασθενειών, όπως για παράδειγμα την απλή κυστίτιδα, το διαβήτη τύπου 2 ή ακόμα και με ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που έκανε την κύστη να υπερλειτουργεί. Όπως είπαμε, είναι κάτι συνηθισμένο στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους και ταυτόχρονα είναι επακόλουθο άλλων ασθενειών.

Κυστίτιδα

Η κυστίτιδα είναι πολύ συνηθισμένη στους νεότερους σε ηλικία ανθρώπους, ειδικά στις γυναίκες. Υπάρχουν φορές που αισθάνεστε ξαφνικά την ανάγκη να πηγαίνετε συχνά στην τουαλέτα και, όταν ουρείτε, μερικές φορές νιώθετε πόνο ή έχετε την αίσθηση ότι η κύστη δεν έχει αδειάσει εντελώς.

Για τη σωστή αντιμετώπιση της κυστίτιδας, είναι απαραίτητο να μάθετε πρώτα τι την προκάλεσε. Μπορεί να είναι μια απλή λοίμωξη από βακτήρια ή ακόμα και να οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα με τα νεφρά. Να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας.

Ορισμένα φάρμακα

Πρόκειται για έναν άλλο παράγοντα που θα πρέπει να έχετε υπόψη. Υπάρχουν πολλά φάρμακα που παράγουν ούρα και, ταυτόχρονα, προκαλούν φλεγμονή στην ουροδόχο κύστη ή κάποια άλλη ασθένεια στα νεφρά. Αν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή, μην παραβλέπετε ποτέ τις παρενέργειές της ή άλλα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει. Αν έχετε αμφιβολίες, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Διαβήτης

Η παρουσία γλυκόζης στο αίμα έχει ως συνέπεια μια αύξηση των ούρων, της αφυδάτωσης, της εφίδρωσης και, πάνω από όλα, της νυχτουρίας. Μην παραβλέπετε ποτέ αυτά τα συμπτώματα, ειδικά αν σηκώνεστε τρεις με έξι φορές κάθε νύχτα και αυτό έχει γίνει συνήθεια στη ζωή σας. Μην παραμελείτε αυτό το πρόβλημα.

Ήπιατε πολλά υγρά κατά τη διάρκεια της μέρας

Χωρίς αμφιβολία, αυτό είναι κάτι που συμβαίνει μονάχα πότε-πότε. Υπάρχουν μέρες που πίνουμε λίγο περισσότερο νερό, αναψυκτικά ή χυμούς ή ίσως ήπιαμε λίγο παραπάνω οινόπνευμα σε κάποιο πάρτι. Όλα τα παραπάνω μας κάνουν να θέλουμε να σηκωνόμαστε πιο συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας για να αποβάλουμε όλα αυτά τα υγρά.

Όπως είπαμε, πρόκειται για κάτι που συμβαίνει πότε-πότε και, γενικά, δεν θα πρέπει έχουμε αυτό το πρόβλημα για πάνω από μια νύχτα.

Πράγματα που πρέπει να εξετάσετε αν πηγαίνετε συχνά τουαλέτα τη νύχτα

τουαλέτα τη νύχτα

Είναι επίσης σημαντικό να έχετε υπόψη τις παρακάτω ενδείξεις, για τις οποίες θα ήταν καλό να μιλήσετε με το γιατρό σας και να διαπιστώσετε αν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα ή όχι. Κρατήστε σημειώσεις:

 • Πότε αρχίσατε να υποφέρετε από νυχτουρία; Είναι κάτι σπάνιο ή συμβαίνει κάθε νύχτα;
 • Πόσες φορές κάθε νύχτα σηκώνεστε για να ουρήσετε;
 • Πόσα υγρά πίνετε κανονικά πριν πάτε για ύπνο;
 • Πρήζονται συχνά τα πόδια σας; Αισθάνεστε πάντα διψασμένοι; Έχετε ζαλάδες κατά τη διάρκεια της μέρας; (Αυτά είναι συμπτώματα προβλημάτων στα νεφρά ή διαβήτη.)
 •  Τι φάρμακα παίρνετε συνήθως;
 • Είχαν και οι γονείς σας αυτό το πρόβλημα; Υποφέρουν από αυτό και τα αδέλφια σας;
 • Τι άλλα συμπτώματα έχετε προσέξει τελευταία; Πόνο στη μέση; Πόνο στο στομάχι;
 • Το να σηκωθείτε για να ουρήσετε διαταράσσει στη νυχτερινή σας ανάπαυση; Σηκώνεστε το πρωί πολύ κουρασμένοι;

Με αυτές τις ερωτήσεις ο γιατρός σας θα μπορέσει να αποκτήσει μια καλύτερη ιδέα της κατάστασής σας. Φροντίστε τον εαυτό σας!! Τώρα ξέρετε γιατί πηγαίνετε τουαλέτα τη νύχτα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Bolaños, A. G. (2004). Síndrome de urgencia miccional Urinary urgency syndrome. Fisioterapia. https://doi.org/10.1016/S0211-5638(04)73112-0
 • Tratamiento de la incontinencia de urgencia y del síndrome de vejiga hiperactiva (actualizado enero 2015). (2015). Progresos de Obstetricia y Ginecologia. https://doi.org/10.1016/j.pog.2014.11.008
 • Dobs, A., Rosner, W., & Wilson, J. (2005). Hiperplasia prostática benigna (Agrandamiento de la próstata). The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 90(10), 0–0. https://doi.org/10.1210/jcem.90.10.9992
 • Fine, N. D., Weiss, J. P., & Wein, A. J. (2017). Nocturia: consequences, classification, and management. F1000Research, 6, 1627. https://doi.org/10.12688/f1000research.11979.1
 • Gupta, A., Taly, A., rivastava, A., & Thyloth, M. (2009). Urodynamics post stroke in patients with urinary incontinence: Is there correlation between bladder type and site of lesion? Annals of Indian Academy of Neurology, 12(2), 104-107. https://doi.org/10.4103/0972-2327.53078
 • Karoli, R., Priya, S., Bhat, S., & Fatima, J. (2014). A study of bladder dysfunction in women with type 2 diabetes mellitus. Indian Journal of Endocrinology and Metabolism, 18(4), 552. https://doi.org/10.4103/2230-8210.137518
 • Valdevenito, J. P., & Álvarez, D. (2018). Infección urinaria recurrente en la mujer. Revista Médica Clínica Las Condes, 29(2), 222–231. https://doi.org/10.1016/j.rmclc.2018.02.010
 • Yamauchi, H., Akino, H., Ito, H., Aoki, Y., Nomura, T., & Yokoyama, O. (2010). Urinary Prostaglandin E2 Was Increased in Patients With Suprapontine Brain Diseases, and Associated With Overactive Bladder Syndrome. Urology, 76(5), 1267.e13-1267.e19. https://doi.org/10.1016/j.urology.2010.06.012

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.