Ο διαβήτης και τα προβλήματα ύπνου έχουν μια πολύ στενή σχέση

Ο διαβήτης και τα προβλήματα ύπνου σχετίζονται. Γνωρίζατε ότι οι αυξομειώσεις του επιπέδου του σακχάρου, ίσως να κρύβονται πίσω από τα προβλήματα ύπνου και την έλλειψη ξεκούρασης;
Ο διαβήτης και τα προβλήματα ύπνου έχουν μια πολύ στενή σχέση

Τελευταία ενημέρωση: 12 Νοεμβρίου, 2018

Ο διαβήτης και τα προβλήματα ύπνου σχετίζονται. Γνωρίζατε ότι οι αυξομειώσεις του επιπέδου του σακχάρου, ίσως να κρύβονται πίσω από τα προβλήματα ύπνου και την έλλειψη ξεκούρασης;

Αυτό είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα πρόβλημα όχι τόσο συζητημένο. Παρ’ όλα αυτά, επηρεάζει μια καλή μερίδα του πληθυσμού που υποφέρει από διαβήτη.

Οι διαταραχές ύπνου είναι πολύ συχνές σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, και συνήθως εκδηλώνονται με διάφορους τρόπους.

Μπορεί να ξεκινούν με ανήσυχα πόδια, έως άπνοια ύπνου ή την αυξημένη ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα μέσα στη νύχτα.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες οδηγούν σε κακή ξεκούραση, κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας και σε μια επιδείνωση της ασθένειας.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να θυμάστε αυτά τα προβλήματα και τα συμπτώματα ώστε να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας. Στην πραγματικότητα, η αντιμετώπιση αυτού του είδους νυχτερινών διαταραχών, ίσως να είναι ευκολότερη απ’ όσο νομίζετε.

Παρακάτω, θα σας δώσουμε όλες τις πληροφορίες.

Διαβήτης και τα προβλήματα ύπνου: τι σχέση έχουν;

Ο διαβήτης και τα προβλήματα ύπνου έχουν μια πολύ στενή σχέση, ποια η σχέση τους

Όπως ξέρουμε ήδη, ο διαβήτης είναι μια ασθένεια κατά την οποία το σώμα δυσκολεύεται να παράγει επαρκή επίπεδα ινσουλίνης από μόνο του.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα επίπεδα γλυκόζης να είναι, χωρίς αμφιβολία, επικίνδυνα.

Στον διαβήτη τύπου 1, το πάγκρεας είναι εκείνο το όργανο που δεν μπορεί να παράγει ινσουλίνη. Στον διαβήτη τύπου 2, όμως, εκείνο που συμβαίνει είναι πως ενώ το σώμα μπορεί να την παράγει, δεν το κάνει σε επαρκείς ποσότητες.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός πως οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 έχουν την τάση να υποφέρουν περισσότερο από διαταραχές ύπνου, ιδιαίτερα λόγω των αυξομειώσεων του σακχάρου.

Ας δούμε τι είδους προβλήματα εμφανίζονται συνήθως και από πού προέρχονται.

Υπερβολική ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας

Ο διαβήτης και τα προβλήματα ύπνου σχετίζονται με διάφορους τρόπους, αλλά ο πιο κοινός είναι όταν το άτομο αισθάνεται την ανάγκη να σηκωθεί 2 με 3 φορές για τουαλέτα ή για να πιει νερό.

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου μας κάνουν να αισθανόμαστε μεγαλύτερη ανάγκη για ούρηση.

Όταν το σώμα μας έχει υψηλό σάκχαρο, αποβάλλει συνήθως νερό από τους ιστούς. Σύντομα, θα αισθανθούμε αφυδάτωση, και έτσι, θέλουμε να πιούμε νερό.

Πίνοντας 1 ή 2 ποτήρια νερό το βράδυ, θα έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη να πάμε στην τουαλέτα. Είναι ένας κύκλος!

Το ίδιο, δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου συμπίπτουν με δυσφορία, ζαλάδα και ιδρώτα. Αυτό επηρεάζει την ποιότητα της ξεκούρασής σας.

Άπνοια ύπνου

Ο διαβήτης και τα προβλήματα ύπνου έχουν μια πολύ στενή σχέση, άπνοια ύπνου

Η άπνοια ύπνου είναι συχνή στα άτομα με διαβήτη.

Ωστόσο, η πηγή αυτού του προβλήματος είναι συνήθως τα προβλήματα βάρους. Είναι πολύ συχνό για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να υποφέρουν από παχυσαρκία.

Αυτό προκαλεί μεγαλύτερη πίεση στο στήθος και έτσι, περιορίζεται το πέρασμα του αέρα κατά τη διάρκεια της αναπνοής στον ύπνο.

Το ροχαλητό δεν είναι πάντα ασφαλές. Θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι με αυτό. Ο διαβήτης και τα προβλήματα ύπνου σχετίζονται, και έτσι, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι όποιος ροχαλίζει το βράδυ, ίσως να υποφέρει από κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Μην ξεχνάτε ότι η άπνοια είναι μια μεταβατική παύση της αναπνοής. Έτσι, στις περιπτώσεις όπου το ροχαλητό είναι συχνό, υποφέρουμε από χαμηλή συγκέντρωση οξυγόνου στο αίμα.

Το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών

Είναι πιθανό να μας φαίνεται δύσκολο να συνδέσουμε το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών με τον διαβήτη. Όμως, η σύνδεσή τους είναι πιο στενή απ’ όσο πιστεύετε.

Αυτή η νυχτερινή διαταραχή έχει συνήθως αρκετές πιθανές αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των: ανεπάρκεια σιδήρου, υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και προβλήματα με τα νεφρά.

Αν, επιπλέον, είστε καπνιστές, αυξάνεται η πιθανότητα να έχετε το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών.

Γι’ αυτό, είναι απαραίτητο να κάνετε περιοδικούς ελέγχους με τον γιατρό σας.

Ορισμένες φορές, κάτι τόσο κοινό όσο το να έχετε μια μικρή αναιμία, μπορεί να κάνει πιο έντονα τα προβλήματα με τον διαβήτη, αναπτύσσοντας αυτό το σύνδρομο.

Πώς να βελτιώσετε την ξεκούρασή σας αν υποφέρετε από διαβήτη τύπου 2

Ο διαβήτης και τα προβλήματα ύπνου έχουν μια πολύ στενή σχέση, διαβήτης τύπου 2

Σημειώστε πώς να βελτιώσετε τις συνήθειες ύπνου με αυτές τις απλές οδηγίες.

Η διατροφή σας

  • Για να βελτιώσετε την ποιότητα της ξεκούρασής σας και ν’ αποφύγετε τις συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα το βράδυ, για παράδειγμα, μια καλή ιδέα είναι να πίνετε λιγότερα υγρά πριν πάτε στο κρεβάτι.
  • Αποφύγετε τα ενεργειακά ποτά όπως την καφεΐνη, ορισμένα ροφήματα ή σμούθι.

Λίγη άσκηση το απόγευμα

  • Αν γυμνάζεστε τακτικά, θα βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας.

Αποφύγετε τις ηλεκτρονικές συσκευές

  • Δύο ώρες πριν πάτε στο κρεβάτι, καλό θα ήταν να βάλετε στην άκρη κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές, ταμπλετ…
  • Αυτές οι συσκευές υπερδιεγείρουν τον εγκέφαλο και επηρεάζουν την ποιότητα ύπνου.

Ναι στο πρόγραμμα

Είναι απαραίτητο να προσπαθείτε ν’ ακολουθείτε πάντα το ίδιο πρόγραμμα, όσο το δυνατόν περισσότερο: να τρώτε τις ίδιες ώρες, να πάτε για ύπνο τις ίδιες ώρες, κ.λπ.

Αυτές οι οδηγίες και οι ρουτίνες, μας επιτρέπουν να ρυθμίσουμε καλύτερα τους κιρκαδικούς ρυθμούς και μαζί την υγεία και την ξεκούρασή μας.

Περιοδικές εξετάσεις υγείας

Από τη στιγμή που ο διαβήτης και τα προβλήματα ύπνου συνδέονται στενά, δεν βλάπτει να θυμάστε τη σπουδαιότητα του να συμβουλεύεστε έναν γιατρό, σχετικά με ερωτήσεις, προβλήματα ή συμπτώματα που μπορεί να βιώνετε.

Επιπλέον, μη ξεχνάτε αυτές τις εξετάσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, για τον έλεγχο του διαβήτη και να φροντίζετε επίσης το βάρος σας, πιθανές ανεπάρκειες σε θρεπτικές ουσίες, καρδιακά προβλήματα, κ.λπ.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες σχετίζονται επίσης με την ξεκούρασή σας, γι’ αυτό προσπαθήστε να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας. Να φροντίζετε τον εαυτό σας ώστε να μην επηρεάσει ο διαβήτης την ποιότητα ζωής σας. Αξίζει τον κόπο!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.