Ποια είναι τα προβλήματα με τον θυρεοειδή;

Κάποια από τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε άλλες παθήσεις οι οποίες δε σχετίζονται με τον θυρεοειδή. Είναι πάντα φρόνιμο να μιλήσετε σε κάποιον ειδικό για ν' αποκλείσετε προβλήματα και να λάβετε μια σωστή διάγνωση.
Ποια είναι τα προβλήματα με τον θυρεοειδή;
José Gerardo Rosciano Paganelli

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Έχει γραφτεί από Katherine Flórez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ποια είναι τα προβλήματα με τον θυρεοειδή; Παρότι είναι πολύ σημαντικός ο θυρεοειδής αδένας συχνά παραβλέπεται. Στο άρθρο που ακολουθεί θα μάθετε περισσότερα για τα προβλήματα με τον θυρεοειδή.

Ο αδένας αυτός λειτουργεί ενεργά σε διάφορες διεργασίες του σώματός σας. Οι περισσότερες σχετίζονται με τον μεταβολισμό.

Ακόμη και αν το μέγεθός του δεν προκαλεί έκπληξη, σίγουρα προκαλεί η επιρροή του. Αυτός ο αξιοσημείωτος αδένας λειτουργεί χάρη στην παραγωγή ορμονών όπως η θυροξίνη και η τριιωδοθυρονίνη. Αυτές μεταφέρονται στο περιφερικό κυκλοφορικό σύστημα μέσω του αίματος.

Μόλις φτάσουν στον προορισμό τους, είναι υπεύθυνες για την ενεργοποίηση και τη διατήρηση του ζωτικού ρυθμού του σώματός σας.

Ποιές είναι οι κύριες λειτουργίες των ορμονών που προέρχονται από τον θυρεοειδή;

Αυτές οι ορμόνες:

 • Επηρεάζουν τις διεργασίες του μυϊκού σας συστήματος.
 • Είναι ζωτικής σημασίας για το νευρικό σας σύστημα, τόσο για το κεντρικό όσο και το περιφερικό.
 • Ρυθμίζουν την πέψη πρωτεϊνών.
 • Συνεισφέρουν στη σωστή ανάπτυξη του σώματος.
 • Βοηθούν τον μεταβολισμό σας.

Τα προβλήματα με τον θυρεοειδή αδένα

Προβλήματα με τον θυρεοειδή, γυναίκα με προβλήματα

Εξαιτίας της ενεργής του συμμετοχής και των ορμονών που παράγει, όταν ο θυρεοειδής αρχίζει ν’ αποτυγχάνει, προκαλεί διάφορα προβλήματα.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται:

 • Ο καρκίνος του θυρεοειδούς
 • Η βρογχοκήλη ή διεύρυνση
 • Η θυρεοειδίτιδα ή φλεγμονή
 • Ο υποθυρεοειδισμός ή ορμονική ανεπάρκεια
 • Ο υπερθυρεοειδισμός ή υπερβολική ποσότητα ορμονών
 • Τα ογκίδια

Πώς μπορείτε να εντοπίσετε προβλήματα με τον θυρεοειδή;

Εφόσον αντιλαμβάνεστε τον σημαντικό ρόλο που παίζει ο θυρεοειδής αδένας στο σώμα σας, είναι σημαντικό να μάθετε να εντοπίζετε την εμφάνιση παθήσεων που σχετίζονται με αυτόν. Με τον τρόπο αυτό, μπορείτε να τις αποτρέψετε νωρίς και ν’ αποφύγετε χειρότερα προβλήματα.

Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές ασθένειες, αλλά τα συμπτώματά τους δείχνουν συνήθως παρόμοια χαρακτηριστικά.

Τώρα, ας ρίξουμε μια ματιά στα πιο ξεκάθαρα σημάδια ώστε να τα προσέξετε.

1. Απώλεια ή αύξηση βάρους χωρίς προφανή λόγο

Προβλήματα με τον θυρεοειδή, απώλεια βάρους χωρίς λόγο

Όταν μιλάμε για απώλεια και αύξηση βάρους χωρίς λόγο, σχεδόν πάντα οφείλονται σε προβλήματα με τον θυρεοειδή.

Η σημαντικότητα του μεταβολισμού σας είναι ο καθοριστικός παράγοντας. Όταν παράγετε περισσότερες ορμόνες, το σώμα σας μπαίνει σε μια ασταθή κατάσταση. Εξαιτίας αυτού, χάνει (ή αυξάνει) το βάρος του χωρίς κανένα έλεγχο πάνω στις υπάρχουσες ορμόνες.

2. Προβλήματα στην αναπαραγωγική διαδικασία

Η παραγωγή ορμονών είναι πολύ σημαντική γι’ αυτόν τον αδένα. Όταν αποτυγχάνει, τα προβλήματα στην αναπαραγωγική διαδικασία μπορούν να είναι ένα πολύ ξεκάθαρο σημάδι.

 • Για τις γυναίκες, μπορεί ν’ αλλάξει τον κύκλο περιόδου.
 • Για τους άνδρες, μπορεί να μειώσει την επιθυμία για πιο στενές επαφές.

3. Δυσκοιλιότητα

Προβλήματα με τον θυρεοειδή, δυσκοιλιότητα

Η πεπτική διεργασία είναι από τις πλέον επηρεαζόμενες και παρεμποδισμένες. Αυτό συμβαίνει όταν μειώνεται η απαιτούμενη ορμονική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Γι’ αυτό, μειώνεται η απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από τις τροφές. Έτσι, υποφέρετε από δυσκοιλιότητα.

Χωρίς την επαρκή επεξεργασία του φαγητού, τα απόβλητα από τα οποία πρέπει ν’ απαλλαγείτε είναι πολύ λίγα. Αυτό προκαλεί δυσκολία όταν πάτε στην τουαλέτα.

4. Αλλαγές στη διάθεση

Άλλος ένας καθοριστικός παράγοντας όταν ανιχνεύετε προβλήματα με τον θυρεοειδή είναι η διάθεσή σας. Αν ένα άτομο είναι ασταθές, μπορεί να οφείλεται σ’ αυτό το πρόβλημα.

Υπάρχουν κάποιες αλλαγές στη διάθεση οι οποίες σχετίζονται με αυτή την αστάθεια στη φυσιολογία. Οι αλλαγές διάθεσης είναι αγωνία, άγχος και κατάθλιψη. Δε θα πρέπει να τις παραβλέψετε.

5. Ξαφνικοί πόνοι στο σώμα

Προβλήματα με τον θυρεοειδή, μυϊκοί πόνοι

Οι πόνοι στο σώμα μπορεί να οφείλονται σε μια ατελείωτη λίστα παραγόντων. Ωστόσο, ανάμεσα σε αυτούς, οι αλλαγές στον θυρεοειδή είναι από τους κυριότερους.

Αν έχετε προβλήματα με τον θυρεοειδή, οι πιο χαρακτηριστικοί πόνοι εμφανίζονται στους τένοντές σας ή σε διαφορετικές μυϊκές ομάδες.

Επισκεφθείτε έναν γιατρό που εμπιστεύεστε

Τα συμπτώματα που περιγράψαμε μπορεί να σας βοηθήσουν πολύ για ν’ αναγνωρίσετε προβλήματα με τον θυρεοειδή. Όμως, αν έχετε αμφιβολίες, είναι καλό να επισκεφθείτε έναν γιατρό που εμπιστεύεστε. Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε το άρθρο των Δρ. Klein et. al. εδώ.

Αν παρατηρήσετε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα, είναι καλή ιδέα να λάβετε επαγγελματική θεραπεία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Brandan, N. C., Llanos, I. C., Rodríguez, A. N., & Ruíz, D. A. N. (2010). Hormonas Tiroideas. Universidad Nacional del Nordeste. https://doi.org/10.1089/thy.2007.0257
 • Catabria, U. de. (2001). Glándula Tiroides. https://doi.org/10.1210/jcem.84.2.5444
 • Gargallo Fernández, M. (2013). Hipertiroidismo y embarazo. Endocrinologia y Nutricion. https://doi.org/10.1016/j.endonu.2012.11.006
 • Jódar Gimeno, E., Martínez Díaz-Guerra, G., Rodríguez Jiménez, C., & Hawkins Carranza, F. (2008). Tiroiditis. Tiroiditis aguda. Tiroiditis subaguda granulomatosa. Tiroiditis silente. Tiroiditis posparto. Tiroiditis de Hashimoto. Otras tiroiditis. Medicine – Programa de Formación Médica Continuada Acreditado. https://doi.org/10.1016/S0211-3449(08)73177-1
 • RECHE MOLINA, I., VALERA, B., HIDALGO, C., LEÓN, L., & PIÉDROLA, G. (2000). Hipertiroidismo: clínica, diagnóstico y tratamiento. Medicina General y de Familia.
 • Toni, M., Pineda, J., Anda, E., & Galofré, J. C. (2016). Hipertiroidismo. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/j.med.2016.06.003
 • Toribio, R. E., & Duckett, W. Μ. (2004). Glándula tiroides. Medicina Interna Equina, Vol. 2.
 • Ursu, H. I. (2014). Consensus on current guidelines for the management of thyroid cancer. Acta Endocrinologica. https://doi.org/10.4183/aeb.2014.707

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.