Να τρώτε αβγά ή να τα αποφεύγετε; Ιδού η απορία!

Μερικοί άνθρωποι υποστηρίζουν την κατανάλωση αβγών ενώ άλλοι είναι εναντίον της, είτε πρόκειται για ημερήσια είτε για εβδομαδιαία κατανάλωση. Μερικοί λένε ότι η συγκεκριμένη τροφή έχει πολλές θετικές ιδιότητες για το σώμα, ενώ άλλοι λένε ότι δεν κάνει καλό στην υγεία μας. Ποια είναι η αλήθεια;
Να τρώτε αβγά ή να τα αποφεύγετε; Ιδού η απορία!

Έχει γραφτεί από Yamila Papa Pintor

Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαΐου, 2022

Είναι καλό ή κακό τελικά να τρώτε αβγά; Μάθετε την απάντηση στο παρακάτω άρθρο.

Διατροφικά στοιχεία για τα αβγά

Τα αβγά είναι μια τροφή γεμάτη θρεπτικές ουσίες και εύκολα διαθέσιμη. Αποτελούν επίσης συστατικό πολλών συνταγών. Ωστόσο πολλοί άνθρωποι λένε ότι δεν κάνουν καλό στην υγεία μας, επειδή ανεβάζουν τα επίπεδα της χοληστερίνης και των λιπών στο σώμα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακές ασθένειες.

Τα αβγά δεν περιέχουν μόνο πρωτεΐνες αλλά και λίπη (μονοακόρεστα καθώς και πολυακόρεστα), βιταμίνες και χοληστερίνη. Να θυμάστε ότι είναι σημαντικό να διατηρείτε τα επίπεδα της χοληστερίνης σας σε ισορροπία.

να τρώτε αβγά ή να τα αποφεύγετε

Είναι εύκολο να κάνετε ένα τεστ για τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις της συχνής κατανάλωσης αβγών. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι είναι όλες θετικές. Όμως υπάρχουν και άλλες μελέτες που υποστηρίζουν το αντίθετο. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις που να επιβεβαιώνουν ότι η κατανάλωση αβγών κάνει κακό στην υγεία σας.

Η υγεία σας επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες και τα αβγά δεν είναι οι μοναδικοί ένοχοι. Μεταξύ αυτών είναι το άγχος, ο καπνός, ο καθιστικός τρόπος ζωής, το οινόπνευμα, τα λίπη ή οι επεξεργασμένες τροφές. Μεγάλο ρόλο παίζει επίσης ο τρόπος με τον οποίο τρώτε τα αβγά. Ένα τηγανητό αβγό κάθε μέρα δεν είναι το ίδιο με ένα σφιχτοβρασμένο αβγό ή με ένα αβγό κατά το ήμισυ ωμό. Οι γιατροί λένε ότι δεν πρέπει να τρώμε πάνω από τέσσερα ή πέντε αβγά την εβδομάδα, ανάλογα με την ηλικία μας και το οικογενειακό ιστορικό ή τις συνήθειές μας.

Μύθοι και αλήθειες για τα αβγά

Η κατανάλωση αβγών αυξάνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα: Μύθος

Όπως είπαμε παραπάνω, τα αβγά δεν μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερίνης σας από μόνα τους. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει με τα ζωικά λίπη, όπως το κρέας ή τα αλλαντικά.

να τρώτε αβγά ή να τα αποφεύγετε

Θα πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε ωμά αβγά: Αλήθεια

Ο κίνδυνος δηλητηρίασης από βακτήρια (σαλμονέλα) μειώνεται και ακόμα και εξαλείφεται εντελώς όταν τα αβγά μαγειρεύονται. Για να τρώτε αβγά με ασφάλεια, θα πρέπει να τα μαγειρεύετε σε θερμοκρασία άνω των 60°C.

Πρέπει να τα πλένετε πριν τα βάλετε το ψυγείο: Μύθος

Το τσόφλι του αβγού προστατεύει τα περιεχόμενά του. Αν το πλύνετε, διευκολύνετε την εμφάνιση και τον πολλαπλασιασμό μικροοργανισμών στην τραχιά υφή του. Ωστόσο συνιστούμε να τα καθαρίζετε πριν τα μαγειρέψετε, μονάχα με νερό.

 

 

Τα σκουρόχρωμα αβγά είναι καλύτερα από τα λευκά: Μύθος

Τα θρεπτικά συστατικά των αβγών δεν έχουν καμία σχέση με το χρώμα που έχει το τσόφλι τους. Το χρώμα διαφέρει ανάλογα με το είδος της κότας, γι’αυτό υπάρχουν λευκά και καφετιά αβγά. Μπορείτε να τρώτε και τα δύο χωρίς καμία διαφορά.

Τα παιδιά και οι έγκυες δεν χρειάζεται να τρώνε αβγά: Μύθος

Το αντίθετο, κι αυτό επειδή τα αβγά περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών και πρωτεϊνών που τα καθιστούν εξαιρετικά για την ανάπτυξη του εμβρύου και των μικρών παιδιών, ειδικά σε σχέση με το νευρικό σύστημα και την εξάλειψη των τροφικών αλλεργιών που εμφανίζονται κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι ότι τα νεογέννητα και τα βρέφη δεν μπορούν να τρώνε αβγά μέχρι την ηλικία των 8 μηνών.

να τρώτε αβγά ή να τα αποφεύγετε

Οι ενήλικες δεν πρέπει να τρώνε αβγά: Μύθος

Πρόκειται για ακόμα μία ομάδα ατόμων στην οποία συνιστάται να τρώνε τρία αβγά την εβδομάδα για να μπορέσουν να αυξήσουν τη μυϊκή μάζα ή να αποτρέψουν την απώλειά της. Η τροφή αυτή περιέχει επίσης μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών, που συμβάλλουν στην αναβολή της έναρξης εκφυλιστικών ασθενειών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ ή η αρτηριοσκλήρωση.

Τα αβγά περιέχουν πολλές θερμίδες: Μύθος

Ένα αβγό περιέχει μονάχα 80 θερμίδες και 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, αν το φάτε βραστό (όχι τηγανητό). Περιέχει επίσης απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως ψευδάργυρο και σίδηρο. Τα βασικά του αμινοξέα είναι υψηλής ποιότητας.

 

 

Γίνεται χειρισμός των κοτόπουλων για να παράγουν περισσότερα αβγά: Αλήθεια

Θα πρέπει να κάνετε μια εξαίρεση επειδή αυτό δεν συμβαίνει στο 100% των περιπτώσεων. Οι βιομηχανίες που πωλούν τεράστιες ποσότητες αβγών επιδίδονται σε ορισμένες πρακτικές που δεν είναι πάντα υγιεινές. Μία από αυτές, για παράδειγμα, είναι ο χειρισμός του φωτός έτσι ώστε να επιταχύνεται η ωοτοκία. Έτσι οι κότες παράγουν περισσότερα αβγά.

Για να το αποφύγετε αυτό, αγοράζετε αβγά από μικρά αγροκτήματα ή από οικογενειακά καταστήματα, όπου μπορείτε να είστε περισσότερο σίγουροι ότι η παραγωγή δεν βλάπτει την κότα ή την ποιότητα του αβγού.

να τρώτε αβγά ή να τα αποφεύγετε

Κρόκος και ασπράδι: τι είναι καλύτερο;

Είναι καλύτερο να τρώτε μόνο τον κρόκο ή μόνο το ασπράδι από τα αβγά ή και τα δύο; Αν αναφερόμαστε στη διατροφική αξία, η απάντηση είναι ο κρόκος. Εκεί βρίσκονται τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Να θυμάστε ότι ο κρόκος είναι το μέρος του αβγού όπου αναπτύσσεται το έμβρυο, αν το αβγό έχει γονιμοποιηθεί. Γι’αυτό είναι απαραίτητο να περιέχει πολλές βιταμίνες και πρωτεΐνες.

Και τι γίνεται με το ασπράδι του αβγού; Δεν λέμε ότι μόνο ο κρόκος είναι καλός, αλλά ότι περιέχει περισσότερες θρεπτικές ουσίες. Επομένως μπορείτε να τρώτε και το ασπράδι από τα αβγά για να λάβετε πολλά αμινοξέα, που θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε μυς, για παράδειγμα, αν αυτός είναι ο στόχος σας και προπονείστε. Δεν περιέχει πολύ λίπος, γι’αυτό το συνιστούμε σε ανθρώπους που θέλουν να αδυνατίσουν. Επειδή δεν περιέχει πολλή χοληστερίνη, δεν υπάρχει πρόβλημα να το φάτε αν το επίπεδο τριγλυκεριδίων σας είναι πολύ υψηλό.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Clayton ZS., Fusco E., Kern M., Egg consumption and heart health: a review. Nutrition, 2017. 37: 79-85.
  • Geiker NR., Larsen ML., Dyerberg J., Stender S., et al., Egg consumption, cardiovascular diseases and type 2 diabetes. Eur J Clin Nutr, 2018. 72 (1): 44-56.
  • Keyserling TC., Berkowitz SA., Samuel Hodge CD., Dietary cholesterol or egg consumption and cardiovascular outcomes. JAMA, 2019. 322 (5): 466-467.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.