Πόσα αβγά πρέπει να τρώμε την εβδομάδα;

Ο αριθμός των αβγών που μπορούμε να τρώμε εξαρτάται από την υπόλοιπη διατροφή μας, από το αν ασκούμαστε και αν χρειάζεται να προσθέτουμε περισσότερη πρωτεΐνη σε αυτή.
Πόσα αβγά πρέπει να τρώμε την εβδομάδα;

Τελευταία ενημέρωση: 09 Σεπτεμβρίου, 2019

Είναι η κατανάλωση των αβγών ασφαλής; Πόσα αβγά αβγά πρέπει να τρώμε; Κάθε μέρα; Κάθε εβδομάδα; Σε αυτό το άρθρο θα απαντήσουμε σε αυτές τις ερωτήσεις και σε αρκετές ακόμη απορίες που μπορεί να έχετε σχετικά με τα αβγά. Αν και αποτελούν μια φυσική, θρεπτική και υγιεινή τροφή θα πρέπει να μάθουμε να τα καταναλώνουμε με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μπορούμε να επωφεληθούμε στο μέγιστο από τις ιδιότητές τους. Εσείς αναρωτιέστε σχετικά με το πόσα αβγά πρέπει να τρώμε την εβδομάδα;

Βιολογικά αβγά

Στις μέρες μας οι συνθήκες στις οποίες ζουν και τρέφονται τα κοτόπουλα είναι πραγματικά θλιβερές και αυτό επηρεάζει την ποιότητα των αβγών που αγοράζουμε. Γι αυτό το λόγο σας προτείνουμε να επιλέγετε αβγά από φάρμες ή εκείνα που επισημαίνονται ως βιολογικά καθώς αυτό εξασφαλίζει ότι τα αβγά προέρχονται από κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής και ότι εκτρέφονται σε σχετικά πιο υγιεινές συνθήκες. Απλά συγκρίνετε δυο αβγά, ένα συμβατικό αβγό με ένα βιολογικό· θα παρατηρήσετε ότι το μέγεθος, το χρώμα και η γεύση τους διαφέρουν αρκετά.

αβγά πρέπει να τρώμε

Πόσα αβγά πρέπει να τρώμε;

Δεν χρειάζονται όλοι οι άνθρωποι την ίδια ποσότητα αβγών αλλά κατά μέσο όρο η συνιστώμενη δόση είναι περίπου τρία με πέντε αβγά την εβδομάδα.

 • Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος που καταναλώνει λίγο κρέας ή ψάρι μπορεί να τρώει περισσότερα αβγά ώστε να αποκτήσει την απαιτούμενη ποσότητα πρωτεϊνών που χρειάζεται το σώμα του.
 • Ένας άνθρωπος που εκτελεί έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να καταναλώνει περισσότερα αβγά, κυρίως τα ασπράδια αβγών τα οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνες.
 • Ένας υπέρβαρος άνθρωπος θα πρέπει να περιορίσει τον αριθμό των κρόκων καθώς αυτό το μέρος του αβγού έχει τα περισσότερα λιπαρά.

Θρεπτική αξία από το πόσα αβγά πρέπει να τρώμε

 • Τα αβγά διαθέτουν υψηλή διατροφική αξία.
 • Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής ποιότητας που σημαίνει ότι περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα μας.
 • Περιέχουν όλες τις βιταμίνες Β (Β1, Β3, Β12, φολικό οξύ και βιοτίνη) και βιταμίνες Α, Ε και D.
 • Περιέχουν μεταλλικά στοιχεία όπως μαγνήσιο, κάλιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, φώσφορο και σίδηρο.
 • Τα περισσότερα από αυτά τα στοιχεία βρίσκονται στον κρόκο ενώ τα ασπράδια περιέχουν κυρίως πρωτεΐνες.
 • Τέλος, το αβγό είναι μια καλή αλκαλική τροφή, ένας πολύ βασικός παράγοντας δεδομένου ότι το σώμα μας τείνει να είναι όξινο. Αλλά από την άλλη πλευρά αυτή η ιδιότητα χάνεται αν το αβγό τηγανιστεί ή χρησιμοποιηθεί σε γλυκά.
αβγά πρέπει να τρώμε

Πώς πρέπει να μαγειρεύουμε τα αβγά;

Τα αβγά μπορούν να μαγειρευτούν με πολλαπλούς τρόπους και μπορούμε να τα μαγειρέψουμε ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες:

 • Σφιχτά βραστά: Είναι πιο υγιεινό να τα μαγειρεύουμε για ένα λεπτό και στη συνέχεια να τα αφήνουμε στο καυτό νερό για να μην αποκτήσει ο κρόκος αυτό το γκρίζο χρώμα και για να μην έχουν αυτό το χαρακτηριστικό άρωμα θείου.
 • Τηγανητά: Πάντα με ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας (πρώτης ψυχρής έκθλιψης).
 • Βραστά ζεματιστά ή νερουλά (καλά μαγειρεμένα).
 • Ομελέτα ή ισπανική Κις (πίτα): με πατάτα, κολοκύθι, μελιτζάνα, σπανάκι, κτλ.
 • Σκραμπλ: με μανιτάρια, σκόρδο, κτλ.

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε επίσης σε ζύμες, επιδόρπια και γλυκά και σε αλμυρά αρτοπαρασκευάσματα. Θα πρέπει να υπολογίζουμε και αυτά τα φαγητά όταν μετράμε την εβδομαδιαία δόση αβγών που καταναλώνουμε.

Τέλος, μπορούμε να κόψουμε σε μικρά κομμάτια σφιχτά, βραστά αβγά και να τα προσθέσουμε σε σαλάτες ή σε άλλα κρύα φαγητά ή να τα γεμίσουμε με μαγιονέζα, τόνο, γαρίδες, κτλ.

αβγά πρέπει να τρώμε

Αξιοπερίεργα

 • Οι κρόκοι των αβγών είναι από τις ελάχιστες τροφές που περιέχουν βιταμίνη D που είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου, την οποία λαμβάνουμε επίσης όταν κάνουμε ηλιοθεραπεία.
 • Τα αβγά περιέχουν θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην πρόληψη προβλημάτων της όρασης κυρίως σε περιπτώσεις καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
 • Χάρη στην περιεκτικότητά τους σε σελήνιο και ψευδάργυρο, τα αβγά μας βοηθούν και με την καλλωπιστική ιδιότητα που διαθέτουν, συμβάλλουν στο σχηματισμό ιστών του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών.
 • Σε ορισμένες χώρες, τα αβγά φέρουν έναν αριθμητικό κωδικό στο κέλυφός τους ο οποίος μας ενημερώνει για τον τρόπο που έχουν εκτραφεί τα κοτόπουλα. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, τα πρώτα πέντε ψηφία σας δίνουν αυτές τις πληροφορίες. Αν είναι 0 τότε το αβγό είναι βιολογικό ενώ αν αυξάνεται στο 4 σημαίνει ότι τα κοτόπουλα είναι βιομηχανικής παραγωγής και επομένως τα αβγά είναι λιγότερο υγιεινά.

Τώρα ξέρετε πόσα αβγά πρέπει να τρώμε την εβδομάδα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.