Η υπασβεσταιμία είναι μια σιωπηλή νόσος

Τα συμπτώματα της υπασβεσταιμίας μπορεί συχνά να περνούν απαρατήρητα. Μάθετε περισσότερα γι'αυτή τη νόσο και τα συμπτώματά της στο άρθρο μας, έτσι ώστε να ξέρετε πότε πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Η υπασβεσταιμία είναι μια σιωπηλή νόσος
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Η υπασβεσταιμία είναι μια νόσος που προσβάλλει κυρίως τις γυναίκες. Η νόσος αυτή οφείλεται σε ανεπάρκεια ασβεστίου στο αίμα και προκαλεί πολύ περισσότερα συμπτώματα πέρα από οστεοπόρωση.

Τα συμπτώματα της υπασβεσταιμίας περιλαμβάνουν μυρμήγκιασμα στους βραχίονες και στα πόδια, δυσκολία στη συγκέντρωση, μυϊκούς πόνους ακόμα και ταχυπαλμίες.

Ωστόσο το χειρότερο με αυτή τη νόσο είναι ότι μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής χωρίς εμφανή αιτία. Για το λόγο αυτό θέλουμε να επισημάνουμε μερικές βασικές πτυχές της νόσου που πρέπει να γνωρίζετε.

Να θυμάστε ότι, αν έχετε αμφιβολίες ή αισθάνεστε δυσφορία, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Η νόσος αυτή μπορεί να διαγνωσθεί γρήγορα με μια απλή ανάλυση αίματος.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα στοιχεία.

Η υπασβεσταιμία είναι μια ανισορροπία

Η υπασβεσταιμία είναι μια ανισορροπία σε ένα απαραίτητο συστατικό στο αίμα: το ασβέστιο.

Το ασβέστιο δεν είναι απαραίτητο μονάχα για να έχετε γερά δόντια και οστά. Το συγκεκριμένο μεταλλικό στοιχείο χρησιμοποιείται σε διάφορες διεργασίες σε όλο το σώμα, οι οποίες με τη σειρά τους ευθύνονται για την υγεία και την ευεξία μας.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Ασκήσεις για τη θεραπεία και την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Η υπασβεσταιμία είναι μια σιωπηλή νόσος
 • Το ασβέστιο βοηθάει ορισμένες ορμόνες να εκτελέσουν τις λειτουργίες τους στα νεφρά και στα έντερα.
 • Το συγκεκριμένο μεταλλικό στοιχείο είναι απαραίτητο για τη σωστή πήξη του αίματος.
 • Το ασβέστιο είναι επίσης σημαντικό για τη μετάδοση των νευρικών ώσεων και τη συστολή των μυών.
 • Συνεισφέρει επίσης στην ενεργοποίηση πολλών απαραίτητων ενζύμων στο σώμα.
 • Χρησιμοποιείται στις κυτταρικές μεμβράνες για την προαγωγή της ανταλλαγής οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών.
 • Το συγκεκριμένο μεταλλικό στοιχείο προάγει την απορρόφηση απαραίτητων βιταμινών όπως η Β12.

Συμπτώματα της υπασβεσταιμίας

 • Άγχος και ανησυχία. Μπορεί να αρχίσετε να έχετε προβλήματα στο να ανταποκριθείτε στις καθημερινές σας ευθύνες: να δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε, να αισθάνεστε μπερδεμένοι ή αναστατωμένοι…
 • Ακόμα ένα από τα συνηθισμένα συμπτώματα είναι το μυρμήγκιασμα στους μυς. Μπορεί να εμφανιστεί στην επιφάνεια των άκρων. Αισθάνεστε πραγματικά σαν να περπατούν μυρμήγκια κάτω από το δέρμα σας.
 • Κόπωση, μυϊκές κράμπες, μούδιασμα στα χέρια.
 • Οδοντιατρικά προβλήματα, όπως εξασθένηση των δοντιών.
 • Αδύναμα μαλλιά, πιθανή αλωπεκία.
 • Συμπτώματα της υπασβεσταιμίας εμφανίζονται επίσης στο δέρμα -κυρίως ξηροδερμία, έκζεμα και δερματίτιδα.
 • Τα νύχια είναι επίσης αδύναμα.
Η υπασβεσταιμία είναι μια ανισορροπία ασβεστίου

Τι προκαλεί υπασβεσταιμία;

Μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες της υπασβεσταιμίας είναι η ανεπάρκεια βιταμίνης D. Η έλλειψη αυτού του στοιχείου μπορεί να επηρεάσει, για παράδειγμα, τους παραθυρεοειδείς αδένες, με αποτέλεσμα το σώμα σας να δυσκολεύεται να ρυθμίσει το μεταβολισμό του ασβεστίου.

Ανακαλύψτε 5 σπιτικές θεραπείες για να ξεπεράσετε την κόπωση.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες που μονάχα ένας ειδικός μπορεί να διαγνώσει:

 • Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.
 • Έλλειψη μαγνησίου.
 • Ορισμένα φάρμακα (διουρητικά, ορμονικές θεραπείες και αντιβιοτικά) μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα στη σύνθεση του ασβεστίου στο σώμα.
 • Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας καφεΐνης ή ανθρακούχων αναψυκτικών επίσης αυξάνει τον κίνδυνο που διατρέχετε.

Πώς αντιμετωπίζεται η υπασβεσταιμία;

Η αντιμετώπιση της υπασβεσταιμίας είναι κάτι που μόνο ο γιατρός σας μπορεί να καθορίσει αφού αξιολογήσει τις ατομικές ανάγκες σας.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη νόσος συνήθως αντιμετωπίζεται με συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D που λαμβάνονται από το στόμα.

 • Ο στόχος είναι η διατήρηση των επιπέδων του ασβεστίου σε φυσιολογικά επίπεδα. Το πρόβλημα με τα συμπληρώματα ασβεστίου είναι ότι μπορεί να οδηγήσουν στο σχηματισμό λίθων στα νεφρά με τη συνεχή χρήση. Περισσότερα για την αντιμετώπιση της υπασβεσταιμίας μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο των Paula, F. J. A., & Foss, M. C.

Η υπασβεσταιμία είναι δυνατόν να προληφθεί;

Καταρχάς πρέπει να ξεκαθαριστεί κάτι: μη λαμβάνετε ποτέ συμπληρώματα ασβεστίου χωρίς ιατρική επίβλεψη. Μόνο ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει αν χρειάζεστε συμπληρώματα ασβεστίου. Η αυτοδιάγνωση και η αυτοθεραπεία είναι επικίνδυνες και δεν συνιστώνται.

Επειδή δεν υπάρχει τρόπος να μάθετε ποια είναι τα επίπεδα ασβεστίου σας χωρίς εξετάσεις από γιατρό, δεν μπορείτε να κάνετε αυτοδιάγνωση και να διακινδυνεύσετε να αυξήσετε τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου με τη χρήση συμπληρωμάτων.

Είναι πάντα καλύτερο να συμβουλεύεστε το γιατρό σας για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση που αντιστοιχεί στις ατομικές ανάγκες σας.

βιταμίνη D
 • Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι το γάλα δεν είναι η μοναδική πηγή ασβεστίου. Το συγκεκριμένο μεταλλικό στοιχείο βρίσκεται σε όσπρια όπως οι φακές και τα ρεβύθια. Τα αβγά, οι ξηροί καρποί και το μπρόκολο είναι επίσης τροφές που περιέχουν αρκετή ποσότητα ασβεστίου.
 • Το θέμα είναι η τήρηση μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
 • Για να αποτρέψετε την υπασβεσταιμία, είναι σημαντικό να διατηρείτε τα αποθέματα βιταμίνης D και μαγνησίου στα φυσιολογικά επίπεδα.
 • Μην ξεχνάτε την άσκηση. Το περπάτημα και το ηλιακό φως θα βοηθήσουν το σώμα σας να συνθέσει τη δική του βιταμίνη D.

Επαναλαμβάνουμε: να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας αν αντιμετωπίζετε συμπτώματα υπασβεσταιμίας. Ο γιατρός θα μπορέσει να σας πει αν πρέπει να αρχίσετε να λαμβάνετε συμπληρώματα.

Να θυμάστε επίσης να φροντίζετε την υγεία του θυρεοειδούς αδένα σας καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στη χρήση του ασβεστίου από το σώμα σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.