Ισοτρετινοΐνη για την ακμή: Οφέλη και παρενέργειες

Η ισοτρετινοΐνη είναι ένα πολύ αποτελεσματικό φάρμακο για την αντιμετώπιση της ακμής, αλλά απαιτεί προσοχή. Σήμερα, θα σας πούμε όλα για τα οφέλη και τις παρενέργειες της ισοτρετινοΐνης
Ισοτρετινοΐνη για την ακμή: Οφέλη και παρενέργειες
Franciele Rohor de Souza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 27 Οκτωβρίου, 2022

Σήμερα, θα σας πούμε περισσότερα για τα οφέλη και τις παρενέργειες από την ισοτρετινοΐνη.

Η ισοτρετινοΐνη είναι ένα φάρμακο που είναι χρήσιμο για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ακμής. Διατίθεται σε κάψουλες των 10, 20 και 40 mg και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι αποτελεσματική σε έως και 80% των περιπτώσεων.

Η μέση θεραπεία διαρκεί 4 έως 5 μήνες. Οι γιατροί μερικές φορές συνταγογραφούν επίσης την ισοτρετινοΐνη για τη θεραπεία άλλων δερματικών προβλημάτων ή ακόμη και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Παρά την αποτελεσματικότητά του, μπορεί να προκαλέσει σημαντικές παρενέργειες. Για παράδειγμα, προκαλεί γενετικές ανωμαλίες, επομένως οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να το χρησιμοποιούν. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει ποτέ να το χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα με συμπληρώματα βιταμίνης Α.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Τι είναι η ισοτρετινοΐνη;

Παρόλο που η ισοτρετινοΐνη είναι χρήσιμη για τη θεραπεία διαφόρων τύπων ακμής, οι γιατροί σχεδόν πάντα την συνταγογραφούν για τη θεραπεία μιας σοβαρής μορφής που ονομάζεται σοβαρή ανθεκτική οζώδη ακμή. Οι γιατροί τη συνιστούν συνήθως μόνο όταν δεν έχουν λειτουργήσει άλλες προσεγγίσεις.

Είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα κατά της ακμής. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί το συνταγογραφούν για τη θεραπεία προβλημάτων όπως η ροδόχρους ακμή, η θυλακίτιδα decalvans, η χρόνια δερματίτιδα των χεριών, η φωτογήρανση του δέρματος και η ψωρίαση. Ταυτόχρονα, οι επαγγελματίες το έχουν συστήσει για τη θεραπεία ορισμένων τύπων καρκίνου του δέρματος από τη δεκαετία του 1980.

Ποια είναι τα οφέλη του για το σώμα;

Η ισοτρετινοΐνη είναι ένα φάρμακο που δρα σε διάφορα επίπεδα. Αποτρέπει το σχηματισμό του φράγματος που προκαλεί τα μαύρα στίγματα και τα σπυράκια. Αυτό προκαλεί μια πολύ σημαντική βελτίωση στις βλάβες που υπάρχουν ήδη και αποτρέπει την εμφάνιση νέων.

Αυτό το φάρμακο αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό ενός βακτηρίου που ονομάζεται Propionibacterium acnes. Αυτός ο μικροοργανισμός βρίσκεται φυσικά στο δέρμα, αλλά η εξάπλωσή του προκαλεί διάφορες λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της ακμής.

Η ισοτρετινοΐνη έχει επίσης αντιφλεγμονώδη δράση. Ένα από τα κύρια οφέλη του είναι ότι μειώνει την παραγωγή σμήγματος. Αυτό το καθιστά πολύ αποτελεσματικό ενάντια σε διάφορα δερματικά προβλήματα.

ακμή σε γυναίκα
Η ακμή έχει διαφορετικές μορφές παρουσίασης. Μερικές είναι σοβαρές με πολλαπλές δερματικές βλάβες όπως τα φραγμένα θυλάκια των τριχών

Οι παρενέργειες από την ισοτρετινοΐνη

Οι παρενέργειες της ισοτρετινοΐνης μπορεί να είναι ήπιες ή σοβαρές. Μεταξύ των πρώτων είναι η αυξημένη ξηρότητα που επηρεάζει το δέρμα, τα χείλη, τη μύτη και τα μάτια. Αυτό οδηγεί σε δυσκολίες όπως σκασμένα χείλη, ρινορραγίες και ξηροφθαλμία.

Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες σχεδόν πάντα εξαφανίζονται μόνες τους. Όταν δεν το κάνουν, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Ταυτόχρονα, αυτό το φάρμακο μπορεί επίσης να προκαλέσει πιο σοβαρές αντιδράσεις που θα δούμε παρακάτω.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: Λάδι καρύδας: ένα πολύτιμο φυσικό καλλυντικό!

Αυξημένη χοληστερόλη από την ισοτρετινοΐνη

Αυτό το φάρμακο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Αυτό είναι πιο συχνό σε άτομα που είναι υπέρβαρα, έχουν διαβήτη ή μεταβολικό σύνδρομο ή καταναλώνουν αλκοόλ. Είναι καλύτερο να κάνετε τακτικά εξετάσεις αίματος.

Προβλήματα μυών και αρθρώσεων

Οι ασθενείς έχουν αναφέρει πόνο στους μυς και στις αρθρώσεις σε άτομα που λαμβάνουν ισοτρετινοΐνη. Στους εφήβους, μπορεί να σταματήσει τη φυσιολογική ανάπτυξη των μακρών οστών. Μπορεί επίσης να προκαλέσει μυϊκή αδυναμία.

Πίεση στον εγκέφαλο

Η πίεση στον εγκέφαλο δεν είναι κοινό φαινόμενο, αλλά είναι πολύ σοβαρή. Μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης και ακόμη και θάνατο. Εκδηλώνεται μέσω συμπτωμάτων όπως σοβαρός πονοκέφαλος, ζάλη, ναυτία, έμετος και θολή όραση. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό.

Εξάνθημα

Περιστασιακά εμφανίζεται ένα εξάνθημα που μπορεί να είναι σοβαρό, αν και αυτό είναι ασυνήθιστο. Θεωρείται επείγουσα ιατρική κατάσταση και μπορεί να συνοδεύεται από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Φουσκάλες στα χέρια, τα πόδια ή το πρόσωπο
 • Πληγές στα μάτια, τη μύτη, το στόμα ή το λαιμό
 • Ξεφλούδισμα του δέρματος

Βλάβη και τοξικότητα οργάνων

Η ισοτρετινοΐνη μπορεί να βλάψει όργανα όπως το ήπαρ, το πάγκρεας, το έντερο και τον οισοφάγο. Αυτό είναι σπάνιο. Συμπτώματα όπως γαστρεντερική αιμορραγία, κιτρίνισμα του δέρματος, διάρροια, σκούρα ούρα ή πολύ σοβαρός πόνος στην κοιλιά είναι προειδοποιητικά σημάδια.

Προβλήματα ακοής

Είναι πιθανό, αν και ασυνήθιστο, για αυτό το φάρμακο να προκαλέσει μειωμένη ακοή ή κουδούνισμα στα αυτιά. Εάν συμβεί αυτό, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε αμέσως έναν γιατρό.

Οπτικά προβλήματα από την ισοτρετινοΐνη

Το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει ξηροφθαλμία, αλλά και ασυνήθιστη ποσότητα δακρύων στα μάτια. Προκαλεί επίσης μερικές φορές θολή όραση, διπλή όραση ή όραση σήραγγας. Επίσης, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να το δεις στο σκοτάδι.

Αλλεργικές αντιδράσεις

Αυτό το φάρμακο προκαλεί μέτριες έως σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Μερικές φορές υπάρχει εξάνθημα, μώλωπες στα πόδια ή κόκκινες κηλίδες. Εάν υπάρχουν κυψέλες, πρήξιμο του προσώπου ή δυσκολία στην αναπνοή, τότε πρέπει να πάτε αμέσως στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης.

Διαβήτης

Αυτή η παρενέργεια της ισοτρετινοΐνης είναι επίσης ασυνήθιστη. Σε μερικούς ανθρώπους, προκαλεί προβλήματα σακχάρου στο αίμα που μπορεί να οδηγήσουν σε διαβήτη. Είναι πολύ σημαντικό να προσέχετε τα συμπτώματα και να συζητάτε τυχόν αμφιβολίες με το γιατρό σας.

Χαμηλά επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων

Αυτό το φάρμακο μπορεί να μειώσει το επίπεδο των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα και να προκαλέσει ασθένειες όπως η αναιμία. Τα κύρια συμπτώματα είναι αδυναμία, κόπωση, ζάλη, ανοιχτόχρωμο δέρμα και κρύα χέρια και πόδια.

Χαμηλά επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων

Τα χαμηλά επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων αυξάνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων. Εάν ένα άτομο παίρνει το φάρμακο και εμφανίζει πυρετό ή λοιμώξεις πιο συχνά, θα πρέπει να ενημερώσει το γιατρό. Σε κάθε περίπτωση, αυτό δεν είναι συνηθισμένο.

Ψυχικά προβλήματα από την ισοτρετινοΐνη

Η ισοτρετινοΐνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας. Μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, αυτοκτονικές σκέψεις, ακόμη και ψύχωση ή απώλεια επαφής με την πραγματικότητα. Εάν υπάρχουν αισθητές αλλαγές στη διάθεση ή τη συμπεριφορά, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Σκέψεις πριν πάρετε ισοτρετινοΐνη

απεικόνιση εμβρύου
Οι παρενέργειες της ισοτρετινοΐνης περιλαμβάνουν δυσπλασίες του εμβρύου. Επομένως, η χρήση του σε γυναίκες ασθενείς σε αναπαραγωγική ηλικία απαιτεί εξαιρετική προφύλαξη.

Κάθε άτομο πρέπει να ενημερώνεται λεπτομερώς για τις πιθανές παρενέργειες της ισοτρετινοΐνης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί να υπογράψετε μια ενημερωμένη φόρμα συγκατάθεσης. Ο ασθενής πρέπει να ενημερώσει τον γιατρό για άλλα φάρμακα, συμπληρώματα ή ουσίες που παίρνουν τακτικά.

Αρκετές από τις πιο σοβαρές επιδράσεις της ισοτρετινοΐνης σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. Μια γυναίκα που είναι έγκυος ή θηλάζει δεν πρέπει να παίρνει αυτό το φάρμακο. Ούτε κάποια που σχεδιάζει να μείνει έγκυος. Μπορεί να προκύψει αποβολή, πρόωρη γέννηση ή δυσπλασία του εμβρύου.

Εάν μια γυναίκα παίρνει το φάρμακο, θα πρέπει να είναι σίγουρη ότι χρησιμοποιεί αξιόπιστες μεθόδους αντισύλληψης. Στην περίπτωση των ανδρών, η ουσία μπορεί να παραμείνει στο σπέρμα και οι ειδικοί δεν γνωρίζουν εάν αυτό έχει κάποια επίδραση εάν γονιμοποιήσει μια γυναίκα. Ως εκ τούτου, πρέπει να δοθεί προσοχή σε αυτό το θέμα.

Ένα φάρμακο που πρέπει να προσέχετε

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένες από τις ανεπιθύμητες ενέργειες που προκαλούνται από την ισοτρετινοΐνη είναι αναστρέψιμες, αλλά άλλες όχι. Μερικές φορές, ο ασθενής πρέπει απλά να σταματήσει να παίρνει το φάρμακο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η βλάβη είναι μόνιμη.

Μια τέτοια ουσία πρέπει να λαμβάνεται με υπερβολική προσοχή. Οι ενδείξεις πρέπει να ακολουθούνται με ακρίβεια, οι προδιαγεγραμμένες δοκιμές πρέπει να εκτελούνται και ο ιατρός πρέπει να ενημερώνεται για τυχόν αλλαγές ή ανησυχίες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Rubio-García, Leticia, Nancy Pulido-Díaz, and José Luis Jiménez-López. “Isotretinoína y síntomas de depresión en pacientes con acné severo y recurrente.” Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social 53.S1 (2015): 54-59.
 • Santos-Pérez, M., et al. “Sospecha de diabetes mellitus por isotretinoína.” Farmacia Hospitalaria 37.4 (2013): 340-342.
 • Aranda Núñez, A. P. (2019). Estudio de la relación del esfuerzo de corte con la presión en aneurismas cerebrales y la predicción del riesgo de ruptura usando herramientas de inteligencia artificial basado en datos morfológicos, fluidodinámicos y estructurales.
 • Ramos, P. P., Argilagos, C. S., & Tejo, I. L. (2020). Uso de isotretinoína en pacientes con acné nódulo-quístico en el Hospital. Revista Cubana de Farmacia, 52(3), 1-15.
 • Gómez-Flores, Minerva, et al. “Declaración de posición conjunta. Uso de isotretinoína en acné común.” Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social 49.3 (2011): 281-288.
 • Concha, Elescano, and Ivy Marcela. “Cambios séricos de colesterol y transaminasas en pacientes tratados con isotretinoína Centro Médico Naval 2014-2015.” (2015).
 • Guzman Rojas, Patricia, et al. “Hepatitis autoinmune inducida por isotretionina.” Revista de Gastroenterología del Perú 36.1 (2016): 86-89.
 • Peña, Ruth Beatriz, Ángela Cadavid, and Walter Cardona Maya. “Posible relación entre el uso de isotretinoína y la presencia de globozoospermia.” Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología 37.3 (2011): 428-430.
 • Vega Zuñiga, Julio Hugo. “Monitorización laboratorial para el uso de isotretinoina en el tratamiento del Acné.” (2017).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.