Ψυχική κατάρρευση: Όταν φτάνετε στα όριά σας

Αρνητικές σκέψεις, εξάντληση, προβλήματα συγκέντρωσης ... Τι συμβαίνει; Αυτά είναι τυπικά σημάδια για ψυχική κατάρρευση. Σε αυτό το άρθρο, σας λέμε περισσότερα για τα συμπτώματα και τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να το διαχειριστείτε.
Ψυχική κατάρρευση: Όταν φτάνετε στα όριά σας

Τελευταία ενημέρωση: 05 Μαΐου, 2021

Φτάσατε στα όριά σας … Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα … Νιώθετε σαν να έχει πέσει το βάρος του κόσμου στους ώμους σας … Προσπαθείτε να θυμηθείτε πράγματα ή να πάρετε αποφάσεις … Τα βιώνουμε όλα αυτά όταν υποφέρουμε από ψυχική κατάρρευση, μια κατάσταση που αναπτύσσεται από μια έντονη και παρατεταμένη κατάσταση άγχους. Έχετε φτάσει ποτέ στα όριά σας και στην ψυχική κατάρρευση;

Η σωματική και συναισθηματική εξάντληση είναι σταθερές αυτή τη στιγμή. Για παράδειγμα, όχι μόνο βιώνουμε περισσότερο άγχος στο χώρο εργασίας, αλλά αν ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο, είναι ότι η ανησυχία μας συνεχίζει να μεγαλώνει, κάτι που με τη σειρά του επηρεάζει αρνητικά τη διάθεσή μας. Ως εκ τούτου, αισθανόμαστε άσχημα και βρισκόμαστε σε κακή ψυχολογική κατάσταση. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να προκαλέσει επιπλοκές στην υγεία.

Όπως έλεγε ο Πάμπλο Νερούδα, μερικές φορές κουραζόμαστε ακόμη και να είμαστε άνθρωποι. Λοιπόν, ίσως έχει δίκιο. Τα ανθρώπινα όντα εμπλέκονται σε ολοένα και πιο περίπλοκα και απαιτητικά σενάρια. Αν το να αισθάνεστε αποκλεισμένοι και αδύναμοι είναι η καθημερινότητά σας, πρέπει να καταλάβουμε γιατί και πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε.

Ψυχική κατάρρευση: Τι είναι και ποια είναι τα συμπτώματα;

Η ψυχική κατάρρευση δεν είναι από μόνη της μια διαταραχή, ούτε είναι μια κλινική κατάσταση που μπορεί να διαγνωστεί. Στην πραγματικότητα, είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να προκαλέσει μια έντονη κατάσταση άγχους. Είναι συχνά μια απάντηση σε αντίξοες περιστάσεις και μπορεί να συμβεί μετά τη λήψη κακών ειδήσεων, την εμπειρία ενός τραυματικού συμβάντος ή την αντιμετώπιση μιας ιδιαίτερα συναισθηματικής διάλυσης κ.λπ.

Με άλλα λόγια, μπορεί να συμβεί μετά από ένα πολύ συναισθηματικό και δυνατό συμβάν. Όπως αναφέρεται σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Λειψίας στη Γερμανία, «η ψυχική κατάρρευση σχετίζεται με μια κατάσταση αυξημένου στρες, η οποία οδηγεί σε αίσθημα εξάντλησης σωματικά και ψυχολογικά».

Ενώ είστε σε αυτήν την κατάσταση, ο εγκέφαλος απελευθερώνει μια μεγάλη ποσότητα νευροχημικών ουσιών, όπως η αδρεναλίνη ή η κορτιζόλη, κάνοντας μας να νιώθουμε συγκλονισμένοι. Αυτή η συσσώρευση συναισθημάτων, αισθημάτων και ψυχολογικών αλλαγών μπορεί τελικά να επηρεάσει τη γνωστική μας ικανότητα και τη σωματική μας αντίσταση.

άνδρας με άγχος
Η κύρια αιτία της ψυχικής κατάρρευσης είναι μια μη διαχειριζόμενη κατάσταση άγχους που καταλήγει να μας καταναλώνει διανοητικά

Συμπτώματα που σχετίζονται με την ψυχική κατάρρευση

Μερικοί άνθρωποι το αποκαλούν «νευρική κρίση», αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι το ίδιο πράγμα. Ενώ τα εξωτερικά συμπτώματα όπως το αίσθημα άγχους ή η συγκίνηση, το έντονο συναίσθημα και η νευρικότητα συνοδεύουν συνήθως μια νευρική κρίση, στη ψυχική κατάρρευση, ωστόσο, βλέπουμε ένα διανοητικό μπλοκ. Παρακάτω, μπαίνουμε σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ψυχολογικά συμπτώματα, εάν αντιμετωπίζετε ψυχική κατάρρευση

 • Προβλήματα συγκέντρωσης
 • Δυσκολία συλλογισμού, μπορεί να βρεθείτε σε μια ψυχική ομίχλη
 • Προβλήματα μνήμης
 • Αίσθημα έλλειψης επαφής με την πραγματικότητα, σαν το περιβάλλον σας να μην είναι πραγματικό
 • Η διάθεση αλλάζει. Η αίσθηση ευερεθιστότητας ή απάθειας είναι ιδιαίτερα συχνή
 • Αδυναμία να κάνετε καθημερινές εργασίες όπως συνήθως. Έλλειψη κινήτρων, επιθυμίας και ικανότητας εστίασης σε αυτό που κάνετε

Σωματικά συμπτώματα

Επιπλέον, υπάρχουν πολλά σωματικά συμπτώματα που σχετίζονται με διανοητικές βλάβες. Ωστόσο, η ένταση αυτών των συμπτωμάτων θα είναι χειρότερη όσο περισσότερο αντιμετωπίζετε το άγχος. Κατά μέσο όρο, αυτά τα συμπτώματα είναι τα εξής:

 • Διαρκής εξάντληση και αίσθημα ότι όσο κι αν προσπαθείτε ή θέλετε, αγωνίζεστε να αντιδράσετε στα πράγματα
 • Μυϊκός πόνος, ειδικά στα άκρα
 • Αλλαγές στον τρόπο ύπνου αϋπνία ή, σε αντίθεση, υπερβολικός ύπνος
 • Πίεση στο στήθος σας ή αυξημένος καρδιακός ρυθμός
 • Ζάλη
 • Πονοκέφαλοι
 • Η αίσθηση ότι κινείστε πιο αργά από το κανονικό

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την ψυχική κατάρρευση

Υπάρχει κάποιο είδος θεραπείας για την ψυχική κατάρρευση; Δυστυχώς, όχι, ούτε ένα. Στην πραγματικότητα, αυτές οι ψυχολογικές συνθήκες απαιτούν μια πολυδιάστατη στρατηγική αντιμετώπισης. Ας αναλύσουμε μερικά από τα βασικά σημεία.

Τεχνική ανακούφισης από το άγχος

Αυτή η τεχνική επικεντρώνεται σε μέρος στο μοντέλο Lazarus και Folkman για τη διαχείριση του στρες. Συνίσταται στην εφαρμογή μιας σειράς τεχνικών που στοχεύουν να καταπραΰνουν το άγχος λίγο-λίγο. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, πρέπει να αναπτύξουμε μια σειρά ικανοτήτων με στόχο να δημιουργήσουμε νέα, υγιή πρότυπα σκέψης και να μειώσουμε το άγχος με τη σειρά του.

Τα παρακάτω βήματα μπορεί να σας βοηθήσουν να το κάνετε αυτό:

 • Γνωστική αναδιάρθρωση: εντοπίστε αρνητικές σκέψεις και εμμονές και αντικαταστήστε τις με πιο υγιείς
 • Χρησιμοποιήστε τεχνικές χαλάρωσης, όπως βαθιά αναπνοή
 • Ξεκινήστε νέες αλλαγές στη ρουτίνα σας για να διαχειριστείτε το άγχος. Αναρωτηθείτε τι αλλαγές πρέπει να κάνετε για να αισθανθείτε καλύτερα. Μερικές φορές, η ευημερία μας μπορεί να βελτιωθεί όταν απομακρυνθούμε από ορισμένες καταστάσεις και ξεκινήσουμε με νέους στόχους
 • Μάθετε τεχνικές διαχείρισης συναισθημάτων
γυναίκα κάνει διαλογισμό
Μια μέθοδος που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τη διαχείριση μιας διανοητικής βλάβης είναι η εκμάθηση τεχνικών επίλυσης προβλημάτων. Είναι επίσης καλή ιδέα να εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης.

Τεχνικές επίλυσης προβλημάτων

Η υπερβολική αναβολή στα προβλήματα αποτελεί τεράστιο καταλύτη για διανοητικές βλάβες. Είναι σαν να μην το παρατηρούμε καν, ένα πρόβλημα αναμειγνύεται με ένα άλλο. Δεν ξέρουμε πώς να λύσουμε κάποια ζητήματα και, στη συνέχεια, όλα γίνονται μπερδεμένα.

Αφού συμβεί αυτό, αρχίζουμε να αισθανόμαστε συγκλονισμένοι και διανοητικά αποκλεισμένοι. Όταν αντιμετωπίζετε αυτήν την πολύ κοινή κατάσταση, είναι σημαντικό να μάθετε μια σειρά τεχνικών. Παρακάτω, εξηγούμε ορισμένα βήματα που μπορεί να σας βοηθήσουν.

 • Προσδιορίστε το πρόβλημα και περιγράψτε το
 • Χωρίστε το σε μικρότερα μέρη. Κάθε πρόκληση ή ανησυχία αποτελείται πραγματικά από πολλές μονάδες.
 • Διευκρινίστε τι θέλετε να επιτύχετε
 • Πάρτε ένα στυλό και λίγο χαρτί, και προσπαθήσετε να δώσετε λύσεις. Μην κολλάτε μόνο σε ένα πρόβλημα. Ο σκοπός αυτής της άσκησης είναι να γράψουμε πολλές πιθανές λύσεις
 • Εφαρμόστε αυτές τις λύσεις
 • Εκτιμήστε τις ενέργειες που κάνατε: ήταν το αποτέλεσμα που περιμένατε να είναι;
 • Διαχειριστείτε τα συναισθήματα που εμφανίζονται σε κάθε στάδιο

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ψυχική κατάρρευση

Συνολικά, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι σε περιόδους κρίσης ή αβεβαιότητας είναι πολύ συχνό να υποστείτε ψυχική κατάρρευση. Αφιερώνοντας χρόνο για τον εαυτό μας, φροντίζοντας για τις ανάγκες μας και συμπεριλαμβάνοντας υγιείς τεχνικές αντιμετώπισης του στρες στη ζωή μας μπορεί να βοηθήσει.

Είναι αυτονόητο ότι εάν δεν μπορούμε να διαχειριστούμε αυτά τα συναισθήματα, η καλύτερη πορεία δράσης είναι να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Η συνάντηση με έναν ψυχολογικό επαγγελματία είναι το κλειδί για την ανακάλυψη άλλων τεχνικών αντιμετώπισης για τη διαχείριση της βλάβης σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Azizoddin, D. R., Jolly, M., Arora, S., Yelin, E., & Katz, P. (2020). Longitudinal Study of Fatigue, Stress, and Depression: Role of Reduction in Stress Toward Improvement in Fatigue. Arthritis Care and Research72(10), 1440–1448. https://doi.org/10.1002/acr.24052
 • Yaribeygi, H., Panahi, Y., Sahraei, H., Johnston, T. P., & Sahebkar, A. (2017, July 21). The impact of stress on body function: A review. EXCLI Journal. Leibniz Research Centre for Working Environment and Human Factors. https://doi.org/10.17179/excli2017-480
 • Kocalevent, R. D., Hinz, A., Brähler, E., & Klapp, B. F. (2011). Determinants of fatigue and stress. BMC Research Notes4. https://doi.org/10.1186/1756-0500-4-238

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.