Αντισυλληπτικά για το δέρμα: Τύποι και επιδράσεις

Τα αντισυλληπτικά μπορούν να έχουν θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στο δέρμα. Η χρήση τους για την αντιμετώπιση δερματολογικών παθήσεων, όπως η ακμή, έχει αρχίσει να ερευνάται πολύ.
Αντισυλληπτικά για το δέρμα: Τύποι και επιδράσεις

Τελευταία ενημέρωση: 11 Μαΐου, 2021

Αντισυλληπτικά για το δέρμα. Σήμερα θα δούμε τους τύπους και τις χρήσεις τους.

Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι χρήσιμα για πολλά περισσότερα από την αποτροπή μιας εγκυμοσύνης, και μπορούν να είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση δερματολογικών παθήσεων. Έχει φανεί ότι είναι αποτελεσματικά στη διόρθωση προβλημάτων όπως της ακμής, της απώλειας μαλλιών, και του ιριδισμού. Επιπλέον, πολλές γυναίκες χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά για το δέρμα αποκλειστικά.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αντισυλληπτικών χαπιών και όλα έχουν θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στα άνω στρώματα του δέρματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλουμε να δούμε ορισμένα από αυτά τα ζητήματα στη συνέχεια. Ωστόσο, θα πρέπει να μιλάτε με τον γιατρό σας όταν έχετε απορίες.

Ποιες είναι οι παρενέργειες των αντισυλληπτικών;

Σύμφωνα με μελέτες του Australian Family Physician, τα ορμονικά αντισυλληπτικά μπορούν να επηρεάσουν το δέρμα με τρεις τρόπους:

 • Μειώνοντας την ποσότητα των ανδρογόνων ορμονών που παράγουν οι ωοθήκες και τα επινεφρίδια.
 • Περιορίζοντας την ποσότητα τεστοστερόνης που κυκλοφορεί στο αίμα, και μειώνοντας τη βιολογική ενεργοποίηση της, πράγμα που προκαλεί φυσιολογικές αντιδράσεις.
 • Μειώνοντας τα επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα, το οποίο επηρεάζει την παραγωγή σμήγματος στους σμηγματογόνους αδένες.

Τα αντισυλληπτικά μπορούν επίσης να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο δέρμα. Παραδείγματος χάρη, ορισμένες γυναίκες βιώνουν αποχρωματισμό ή υπερχρωματισμό, μια δυσάρεστη αντίδραση η οποία συμβαίνει, συνήθως, μετά από έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία χωρίς αντηλιακό.

Με άλλα λόγια, τα ορμονικά αντισυλληπτικά μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν το μέλασμα, μια πάθηση κατά την οποία εμφανίζονται σκούρα και ακανόνιστα τμήματα δέρματος σε μια περιοχή πάνω από το άνω χείλος, στο μέτωπο, και τα μάγουλα. Μια μορφή αυτής της πάθησης μπορεί να εμφανιστεί και κατά την εγκυμοσύνη, κάτι που δείχνει την επίδραση των ορμονών.

Γυναίκα με ακμή στο πρόσωπο
Η ακμή είναι μια δερματολογική πάθηση που μπορεί να ωφεληθεί σημαντικά από την ορμονική επίδραση των αντισυλληπτικών χαπιών.

Τύποι αντισυλληπτικών και οι επιδράσεις τους στο δέρμα

Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, όπως και τα επίπεδα ορμονών σε κάθε γυναίκα. Έτσι, είναι αδύνατο να προβλεφθούν οι παρενέργειες που μπορεί να έχει μια γυναίκα λαμβάνοντας αντισυλληπτικά για το δέρμα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα αντισυλληπτικά που έχουν μελετηθεί εκτενώς και είναι συνηθισμένα και έμπιστα. Διαβάστε περισσότερα για τους τύπους στους στη συνέχεια.

Αντισυλληπτικά χάπια

Ο κύριος λόγος που εμφανίζεται η ακμή κατά την εφηβεία είναι πως το σώμα παράγει την ανδρική ορμόνη, τεστοστερόνη, σε μεγάλες ποσότητες. Παρά το όνομά της, την ορμόνη παράγουν και άνδρες και γυναίκες.

Η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών μπορεί να βελτιώσει τη φλεγμονώδη και τη μη φλεγμονώδη ακμή. Αυτά τα φάρμακα περιέχουν τις δύο γυναικείες ορμόνες, οιστρογόνα και προγεστερόνη, αντιμετωπίζοντας έτσι τα ανδρογόνα.

Πέραν αυτού, στην πλειοψηφία τους τα χάπια αντισύλληψης δεν έχουν εγκριθεί συγκεκριμένα για την καταπολέμηση της ακμής. Υπάρχουν και μη ορμονικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν, κάποιες από τις οποίες έχουν λιγότερες παρενέργειες.

Αντισυλληπτικά για το δέρμα – Αντισυλληπτικό εμβόλιο

Μόνο ένα αντισυλληπτικό εμβόλιο μπορεί να διαρκέσει έως και 90 ημέρες. Οι γιατροί το χορηγούν στον δελτοειδή (το άνω τμήμα του βραχίονα) ή στους γλουτούς.

Αυτά τα εμβόλια, είτε συνδυαστικά, είτε μόνο με προγεστερόνη, είναι μια καλή επιλογή για ασφαλή, αποτελεσματική, και αναστρέψιμη αντισύλληψη. Με τα χρόνια έχουν γίνει δημοφιλή για την πρακτικότητά τους και επειδή έχουν σώσει τις γυναίκες που ξεχνούν να πάρουν το καθημερινό τους χάπι, ένα πολύ συχνό πρόβλημα.

Το αντισυλληπτικό εμβόλιο βοηθά στη βελτίωση της ακμής χάρη στη μειωμένη δραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων. Η εξήγηση είναι η ίδια με των χαπιών.

Ενδομήτρια συσκευή

Οι χάλκινες ενδομήτριες συσκευές βρίσκονται ανάμεσα στα αντισυλληπτικά που δεν περιέχουν ορμόνες, όπως τα προφυλακτικά, οι φυσικές μέθοδοι αντισύλληψης, και το χειρουργείο. Έτσι, αυτές οι συσκευές δεν επηρεάζουν τις δερματολογικές παθήσεις.

Από την άλλη, οι ορμονικές ενδομήτριες συσκευές δίνουν μια περιορισμένη δόση προγεστερόνης όταν τοποθετούνται στη μήτρα. Αυτό, φυσικά, σημαίνει ότι είναι ικανές να αλλάξουν την παραγωγή του σμήγματος.

Υποδερμικό αντισυλληπτικό εμφύτευμα

Τα υποδερμικά αντισυλληπτικά εμφυτεύματα είναι μικρές μπάρες οι οποίες μπαίνουν κάτω από το δέρμα, σχεδόν πάντα στο άνω μέρος του βραχίονα. Αυτή η μέθοδος αντισύλληψης απελευθερώνει προγεστερόνη.

Είναι σημαντικό ν’ αναφέρουμε ότι οι επιδράσεις της προγεστερόνης στο δέρμα δεν είναι τόσο ξεκάθαρες όσο των οιστρογόνων. Όμως, τα εμφυτεύματα προγεστερόνης οδηγούν σε μια αύξηση του αγγειακού συστήματος καθώς και της παραγωγής σμήγματος.

Αντισυλληπτικά για το δέρμα – Δακτύλιος αντισύλληψης

Αυτή η μέθοδος αντισύλληψης αποτελείται από έναν διάφανο, εύκαμπτο δακτύλιο από πολυαιθυλένιο ή οξικό βινύλιο, ο οποίος μόλις μπει στον κόλπο, εκκρίνει σιγά-σιγά οιστρογόνα και προγεστερόνη. Με αυτόν τον τρόπο, αποτρέπει την απελευθέρωση ωαρίων από τις ωοθήκες κατά τον εμμηνορροϊκό κύκλο.

Οι γυναίκες που έχουν χρησιμοποιήσει αυτή τη μέθοδο για μεγάλα διαστήματα, έχουν δει σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα της ακμής. Και πάλι, αυτό το ορμονικό στοιχείο του αντισυλληπτικού είναι υπεύθυνο για τη θετική επίδραση.

Το χάπι της επόμενης μέρας

Αυτός ο τύπος επείγουσας αντισύλληψης έχει ως στόχο την αποτροπή της εγκυμοσύνης αφότου η γυναίκα είχε προηγουμένως σεξ χωρίς προστασία ή υπήρξε αποτυχία της μεθόδου αντισύλληψης (παραδείγματος χάρη, έσπασε το προφυλακτικό ή ξέχασε να πάρει η γυναίκα το χάπι της). Το χάπι της επόμενης ημέρας ονομάστηκε έτσι επειδή, σε αντίθεση με τις άλλες επιλογές, θα πρέπει να λαμβάνεται μετά το σεξ και όχι πριν.

Επειδή αυτό το χάπι έχει υψηλές ποσότητες προγεστερόνης, οι επιδράσεις του είναι διαφορετικές. Μπορεί να έχει ανδρογόνες ιδιότητες καθώς διασπάται στο σώμα, οδηγώντας σε ξεσπάσματα, και μεγαλύτερη έκκριση σμήγματος από το φυσιολογικό.

αντισυλληπτικά για το δέρμα
Οι ορμονικές ενδομήτριες συσκευές αντισύλληψης μπορούν να έχουν ωφέλιμη επίδραση στο δέρμα. Οι χάλκινες ενδομήτριες συσκευές δεν επηρεάζουν το δέρμα.

Θα πρέπει να χρησιμοποιώ αντισυλληπτικά για το δέρμα;

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Academy of Dermatology, παρότι τα αντιβιοτικά ίσως έχουν καλύτερη επίδραση στην ακμή μετά από τρεις μήνες χρήσης, τα αντισυλληπτικά χάπια έχουν την ίδια επίδραση μετά από, περίπου, έξι μήνες. Αυτό δείχνει μια τεράστια επίδραση των αντισυλληπτικών στη δερματολογική βιομηχανία.

Συνεπώς, η λήψη αντισυλληπτικών για το δέρμα αντί για αντιβιοτικά, μπορεί να είναι καλύτερη εναλλακτική επιλογή για την αντιμετώπιση της ακμής μακροπρόθεσμα. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί δευτερεύον πλεονέκτημα των ορμονικών αντισυλληπτικών, πέραν από την αποτροπή μιας εγκυμοσύνης.

Αν σας ενδιαφέρουν τα αντισυλληπτικά για το δέρμα, μιλήστε με τον δερματολόγο σας. Εκείνος θα σας βοηθήσει να δείτε τα υπέρ και τα κατά ώστε να καθορίσετε το επίπεδο της ακμής σας για να βρείτε τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Thomas P, Dalle E, Revillon B, Delecour M, Devarenne-nicolle MF, Pagniez I. Bilan cutane de la contraception hormonale [Cutaneous effects in hormonal contraception]. NPN Med. 1985;5(81):19-24.
 • Foldes EG. Pharmaceutical effect of contraceptive pills on the skin. Int J Clin Pharmacol Ther Toxicol. 1988;26(7):356-359.
 • Effect of contraceptives on the skin. Aust Fam Physician. 1988;17(10):853-856.
 • Vaglio, Roxana Fernández, and Natalia Pérez Céspedes. “Acné vulgaris: actualizaciones en fisiopatología y tratamiento.” Revista Ciencia y Salud Integrando conocimientos 4.4 (2020): ág-52.
 • Arowojolu AO, Gallo MF, Lopez LM, Grimes DA. Combined oral contraceptive pills for treatment of acne. Cochrane Database Syst Rev. 2012;(7):CD004425. Published 2012 Jul 11. doi:10.1002/14651858.CD004425.pub6
 • Raudrant D, Rabe T. Progestogens with antiandrogenic properties. Drugs. 2003;63(5):463-492. doi:10.2165/00003495-200363050-00003
 • Requena, C., and B. Llombart. “Oral Contraceptives in Dermatology.” Actas Dermo-Sifiliográficas (English Edition) (2020).
 • Crimer, Nicole, Roberto Mercau, and David Colica. “Tratamiento del acné en la adolescencia.” Evidencia, actualizacion en la práctica ambulatoria 21.3 (2018).
 • Gómez-Flores, Minerva, and Sonia Chávez-Álvarez. “Asociaciones hormonales del acné y su tratamiento.” Dermatología Revista Mexicana 63.S1 (2020): 25-32.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.