Καράτε και τάε κβο ντο: Ποιες είναι οι διαφορές τους

Καράτε και τάε κβο ντο είναι δύο πολεμικές τέχνες με πολλά κοινά στοιχεία, όμως είναι εντελώς διαφορετικές. Στο σημερινό μας άρθρο θα σας μιλήσουμε γι' αυτές.
Καράτε και τάε κβο ντο: Ποιες είναι οι διαφορές τους
Eva María Rodríguez

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γυμνάστρια Eva María Rodríguez.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Καράτε και τάε κβο ντο είναι δύο αρκετά κοινές πολεμικές τέχνες τις οποίες, όμως, ξεχωρίζουμε δύσκολα με την πρώτη ματιά. Είναι σίγουρα όμοιες, αλλά όχι ίδιες.

Για την ακρίβεια, και οι δύο τέχνες προέρχονται από την Ιαπωνία, και δίνουν έμφαση στην αυτοπειθαρχία και σε έναν υψηλό κώδικα προσωπικής ευθύνης. Επιπλέον, μοιράζονται τη διαγωνιστική πλευρά. Ωστόσο, το τάε κβο ντο είναι ένα αρχαίο πολεμικό στυλ, ενώ το καράτε, ως άθλημα, ήρθε μόλις πριν λίγα εκατοντάδες χρόνια. Προέρχεται από το Κινεζικό Κουνγκ φου.

Να σημειώσουμε ότι οι συγκεκριμένες στάσεις του σώματος και οι κινήσεις διαφέρουν σημαντικά ανάμεσα στις δύο πολεμικές τέχνες παρά τις ομοιότητές τους.

Προέλευση και ιστορία

Το τάε κβο ντο είναι μια Κορεάτικη πολεμική τέχνη που χαρακτηρίζεται από την έμφαση που δίνει στα λακτίσματα πάνω από το κεφάλι, τα εναέρια και τα γυριστά λακτίσματα, και τις τακτικές γρήγορων λακτισμάτων. Το γνωρίζουμε για πάνω από 2000 χρόνια.

Στην αρχή, αυτή η τεχνική ήταν μια αμυντική πολεμική τέχνη χωρίς όπλα και οι άνθρωποι τη γνώριζαν με το όνομα Σουμπάκ. Το Taekkyeon ήταν ένα στυλ που το ανέδειξε. Υπήρχαν τρία αντίπαλα βασίλεια στην Κορέα τα οποία εκπαίδευαν τους άνδρες τους στην μάχη χωρίς όπλα, τότε.

Όμως, οι Ιάπωνες απαγόρευσαν τις Κορεατικές πολεμικές τέχνες όταν εισέβαλαν στην Κορέα στις αρχές του 20ου αιώνα, αν και ορισμένες ομάδες συνέχισαν να τις εξασκούν κρυφά. Επιπλέον, τα στυλ διακλαδίστηκαν για διάφορους λόγους. Αργότερα, σε ένα συνέδριο το 1955, ενώθηκαν κάτω από μία μορφή διδασκαλίας.

Ετυμολογικά, Τάε σημαίνει “καταστρέφω με το πόδι“, Κβο σημαίνει “χτυπάω ή καταστρέφω με το χέρι”, και ντο σημαίνει “τρόπος”. Έτσι το τάε κβο ντο μεταφράζεται σε κάτι όπως “ο τρόπος του ποδιού και της γροθιάς”.

Συγκριτικά, το καράτε εμφανίστηκε μόλις εκατοντάδες χρόνια πριν στα νησιά Ρίου Κίου της Ιαπωνίας, όπου σήμερα είναι γνωστά ως Οκινάουα. Αναδύθηκε από το Κινεζικό κουνγκ φου.

Το καράτε λοιπόν σημαίνει “άδειο χέρι”. Αυτός ο όρος σχετίζεται με την προέλευση της πειθαρχίας, ως ένα σύστημα αυτοάμυνας που βασίζεται στην αποτελεσματική χρήση του άοπλου σώματος.

Άτομο εξασκεί καράτε
Παρόλο που δεν είναι ίδιες, και οι δύο πρακτικές έχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά, και αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση σε άτομα που δεν τις έχουν εξασκήσει ποτέ.

Στυλ και τεχνικές μάχης

Το καράτε είναι μια πολεμική τέχνη που βασίζεται σε γροθιές, λακτίσματα, χτυπήματα με τα γόνατα ή τους αγκώνες, και σε τεχνικές ανοιχτού χεριού. Αυτό το άθλημα περιλαμβάνει και τεχνικές μπλοκαρίσματος, όπως αποκρούσεις και ρίψεις. Όσο για τις κινήσεις, αυτές είναι σκληρές και γραμμικές.

Αντιθέτως, το τάε κβο ντο δίνει έμφαση στα λακτίσματα. Όμως, η προπόνηση είναι πλήρης και περιλαμβάνει την εκμάθηση γροθιών, χτυπημάτων με ανοιχτό χέρι, ρίψεων, και κλειδωμάτων.

Το παραδοσιακό, αρχικό στυλ στο τάε κβο ντο είναι με τα χέρια ενωμένα, ενώ το καράτε αποτελείται από τα χέρια σε ευθεία με τον κορμό, λίγο κάτω από τη μέση, και με μια υπόκλιση που εκτελείται με την κάμψη του κορμού προς τα κάτω ενώ το άτομο κοιτά τον αντίπαλο στα μάτια.

Διαφορές ανάμεσα σε καράτε και τάε κβο ντο στους διαγωνισμούς

Στους διαγωνισμούς, οι διαφορές μεταξύ των δύο πολεμικών τεχνών είναι ορατές με γυμνό μάτι. Το τάε κβο ντο απαιτεί προστατευτικό θώρακα και κράνος, ενώ στο καράτε δεν υπάρχει κάποια προστασία.

Επιπλέον, και οι δύο πολεμικές τέχνες ήταν Ολυμπιακά αθλήματα, αλλά το καράτε δεν θα περιλαμβάνεται από τους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού, από το 2024 και έπειτα.

Οι γροθιές και τα λακτίσματα κερδίζουν τους ίδιους πόντους στα παραδοσιακά τουρνουά καράτε, και έτσι οι συμμετέχοντες λαμβάνουν τους ίδιους βαθμούς και για τις δύο κινήσεις. Ωστόσο, στο τάε κβο ντο οι πόντοι είναι περισσότεροι για τα λακτίσματα απ’ ό,τι για τις γροθιές.

Καράτε και τάε κβο ντο – Ομοιότητες

Το καράτε και το τάε κβο ντο είναι διαφορετικά, αλλά έχουν ορισμένες ομοιότητες. Οι πιο σχετικές είναι:

  • Διδάσκονται σε ένα dojo
  • Απαιτούν και οι δύο παρόμοιες στολές, λευκές και με ελαφρύ βαμβάκι για τη διευκόλυνση των κινήσεων και της ευελιξίας
  • Έχουν και οι δύο παραδοσιακούς κανόνες
  • Δίνουν έμφαση στον σεβασμό προς τους δασκάλους και τους ομοίους
  • Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται και στις δύο είναι μέρος μιας σειράς χορογραφιών γνωστών ως kata στο καράτε και Poomsae στο τάε κβο ντο
  • Και οι δύο αρχές διευκολύνουν την ανάπτυξη δεξιοτήτων και χαρακτηριστικών, όπως υπομονή, αυτοπειθαρχία, και αυτοπεποίθηση
Δύο άτομα διαγωνίζονται στο τάε κβο ντο
Το τάε κβο ντο μπορούμε να το ξεχωρίσουμε από τη χρήση προστατευτικών.

Τα χαρακτηριστικά αυτών των πολεμικών τεχνών

Εφόσον τις αναλύσαμε, τώρα μπορείτε να δείτε ότι οι διαφορές ανάμεσα σε καράτε και τάε κβο ντο είναι περισσότερο προφανείς, ειδικά στην τηλεόραση. Όμως, ίσως να μην τις παρατηρήσετε σε ταινίες δράσης.

Σε κάθε περίπτωση, είναι ενδιαφέρον να γνωρίζετε τα χαρακτηριστικά κάθε μίας από αυτές τις πολεμικές τέχνες, αλλά και τα κοινά τους στοιχεία.

Τέλος, σε περίπτωση που αναρωτιέστε αν ο Μπρους Λι εξασκούσε το καράτε ή το τάε κβο ντο, η απάντησή είναι πως εξασκούσε το Γουίνγκ Τσουν κούνγκ φου, και κατέληξε να δημιουργήσει το δικό του στυλ μάχης: το Ζουν φαν κούνγκ φου!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Ojeda-Aravena, Alex, and Jairo Azócar-Gallardo. “Comparacion de la composición corporal y el rendimiento físico entre practicantes jovenes de karate deportivo vs. Karate tradicional.” Revista Horizonte Ciencias de la Actividad Física 11.1 (2020): 1-12.
  • Zhu, Hua, Wei Li, and Daria Jankowicz-Pytel. “Whose karate? Language and cultural learning in a multilingual karate club in London.” Applied Linguistics 41.1 (2020): 52-83.
  • Cardozo, Luis Alberto, et al. “Aspectos fisiológicos de deportistas elite de taekwondo: Una revisión narrativa.” Revista Española de Educación Física y Deportes 418 (2017): 35-46.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.