Μια ιαπωνική τεχνική για την μείωση του άγχους

Ας είμαστε ειλικρινείς: όλοι μας νιώθουμε άγχος κατά καιρούς. Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι δεν χρειάζεται να το κάνουμε. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για την ανακούφιση του άγχους, όπως αυτές οι πολύ αποτελεσματικές ιαπωνικές μέθοδοι. Δοκιμάστε τες!
Μια ιαπωνική τεχνική για την μείωση του άγχους

Τελευταία ενημέρωση: 12 Ιανουαρίου, 2019

Μια ιαπωνική τεχνική για την μείωση του άγχους. Υποχρεώσεις, πίεση, ανησυχία, προβλήματα … Όλα αυτά τα είδη του άγχους της ζωής μπορούν να συνδυαστούν με αρνητικό τρόπο στο σώμα σας. Πριν το καταλάβετε, αισθάνεστε κουρασμένοι, λήθαργοι ή ευερέθιστοι.

Το άγχος είναι τόσο ευρέως διαδεδομένος που αρχίζει να φαίνεται σαν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση στη ζωή μας.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν ορισμένες τεχνικές για την μείωση του άγχους που μπορούν να σας βοηθήσουν να το μειώσετε σε λίγα λεπτά. Στο σημερινό άρθρο, θα μοιραστούμε μαζί σας μερικές από αυτές.

H ιαπωνική μέθοδος κατά του άγχους

θεραπεία με δάχτυλα για την μείωση του άγχους

Όταν το σώμα σας αισθάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά ή υπάρχει επικείμενος κίνδυνος, αντιδράει. Αυτός είναι ο τρόπος λειτουργίας του άγχους.

Σε μικρές δόσεις, το άγχος μπορεί να είναι καλό για την υγεία σας, αλλά όπως λέει και το ρητό, “όχι στην υπερβολή”.

Το άγχος προκαλεί τόσο σωματική ταλαιπωρία όσο και συναισθηματική ασθένεια. Οι ενεργοποιητές του άγχους μπορούν να ποικίλουν, αν και συνήθως η εργασία και άλλες υποχρεώσεις είναι οι πιο συχνοί.

Για να μειώσετε το άγχος και τις συνέπειές του, μπορείτε να επωφεληθείτε από μια πολύ αποτελεσματική ιαπωνική μέθοδο που μπορεί να κάνετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Βασίζεται σε μια ανατολίτικη τέχνη γνωστή ως “Jin Shin Jyutsu” (η τέχνη της ευτυχίας) και απαιτεί μόνο πέντε λεπτά του χρόνου σας.

Αυτή η ιαπωνική φιλοσοφία βασίζεται στο ότι όλα τα σημεία του σώματος σχετίζονται μεταξύ τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η άσκηση γίνεται με τα χέρια.

Η ιδέα είναι η εξής: κάθε δάκτυλο συνδέεται με ένα ή περισσότερα από τα όργανα και τα συναισθήματά σας.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να κάνετε άσκηση μόνο σε αυτό το δάχτυλο που μπορεί να στείλει ένα ενεργητικό μήνυμα στην πληγείσα περιοχή.

Είναι πολύ απλό:

  • Πιέστε για τρία λεπτά την άκρη του δακτύλου ή των δακτύλων που σχετίζονται με το πρόβλημα ή την αίσθηση που έχετε.
  • Ξεκινήστε με το δεξί σας χέρι και στη συνέχεια επαναλάβετε με το αριστερό σας χέρι.

Για παράδειγμα, εάν είναι το μεσαίο δάχτυλο που μπορεί να βοηθήσει σε αυτό που σας ταλαιπωρεί, κρατήστε το σφιχτά στην κλειστή γροθιά του άλλου χεριού και πιέστε όσο πιο δυνατά μπορείτε (χωρίς να προκαλείτε πόνο).

Πώς θα ξέρετε ποιο δάκτυλο συνδέεται με ποια συναισθήματα και τα όργανα;

Θα σας εξηγήσουμε λεπτομερώς πώς να πετύχετε την μείωση του άγχους:

 

Ο αντίχειρας

Τα όργανα που σχετίζονται με αυτό το δάχτυλο είναι το στομάχι και η σπλήνα σας. Τα σχετικά συναισθήματα είναι το άγχος, η κατάθλιψη και η ανησυχία.

Όσο για τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξουμε, τα σημαντικότερα είναι οι πονοκέφαλοι και πόνοι στο στομάχι, η νευρικότητα και τα δερματικά προβλήματα.

Ο δείκτης

για την μείωση του άγχους

Τα νεφρά και η ουροδόχος κύστη σας είναι τα προσβεβλημένα όργανα. Ο φόβος και η σύγχυση είναι τα συνδεδεμένα συναισθήματά σας.

Εάν έχετε μυϊκούς πόνους ή άλλα προβλήματα με το πεπτικό σας σύστημα, απλά πιέστε αυτό το δάκτυλο.

Το μεσαίο δάχτυλο

Όταν εφαρμόζετε αυτήν την τεχνική στο μεσαίο σας δάχτυλο, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα με το ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη. Σχετίζεται με αισθήματα θυμού και ευερεθιστότητας.

Τα συμπτώματα αυτής της ανισορροπίας περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, πόνους περιόδου, κόπωση, αιματολογικά προβλήματα και προβλήματα όρασης.

Το παράμεσο δάχτυλο

Αυτό το δάκτυλο συνδέεται με τους πνεύμονες και το παχύ σας έντερο.

Όταν αισθάνεστε λυπημένοι, απαισιόδοξοι, έχετε κάποιο αναπνευστικό πρόβλημα όπως το άσθμα ή κακή πέψη, πρέπει να δουλέψετε με αυτό το δάχτυλο.

Το μικρό δάχτυλο

Αυτό το δάκτυλο σχετίζεται με την καρδιά σας και το λεπτό έντερο.

Πιέστε αυτό το δάχτυλο εάν έχετε προβλήματα με τα οστά ή εάν αισθάνεστε κόπωση και κακή διάθεση.

Περισσότερες ιαπωνικές τεχνικές για την μείωση του άγχους

Το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από το άγχος, που μπορεί να προκαλέσει μείωση της παραγωγικότητας της εργασίας και προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Εκτός από αυτό, το άγχος είναι κακό για την υγεία σας και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες όπως η καρδιακή προσβολή.

Εκτός από την εκτέλεση αυτής της τεχνικής με τα δάχτυλά σας, σας συνιστούμε να μειώσετε τα επίπεδα πίεσης χρησιμοποιώντας και άλλες ανατολικές μεθόδους.

Δασικό λουτρό για την μείωση του άγχους

δάσος, για την μείωση του άγχους

Το Shinrin Yoke είναι το αυθεντικό όνομα αυτής της μεθόδου, η οποία αποτελείται από μια βόλτα σε ένα φυσικό περιβάλλον χρησιμοποιώντας τις πέντε αισθήσεις σας.

Αυτό σημαίνει να αγγίζετε τα δέντρα και τα φυτά, να αναπνέετε τον καθαρό αέρα και να μυρίζετε τα λουλούδια, να ακούτε τα τραγούδια των πουλιών ή τον άνεμο που μετακινεί τα φύλλα, να παρατηρείτε το τοπίο γύρω σας ή να δοκιμάζετε κάποια άγρια ​​φρούτα.

Για να απολαύσετε αυτή την εμπειρία και για να είναι επωφελής, καλή ιδέα είναι να την εξασκείτε μερικές φορές την εβδομάδα και να βεβαιωθείτε ότι κάθε βόλτα διαρκεί τουλάχιστον μία ώρα.

Μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολο να το κάνετε, εάν ζείτε στην πόλη αλλά υπάρχει πάντα ένα αστικό πάρκο το οποίο μπορείτε να το επισκεφθείτε. Μπορείτε επίσης να εκμεταλλευτείτε τα Σαββατοκύριακα για να ταξιδέψετε λίγο πιο μακριά και να χαλαρώσετε.

Η επαφή με τη φύση κάνει καλό στην υγεία σας.

Μην φέρνετε μαζί σας ηλεκτρονικές συσκευές (όχι στα κοινωνικά δίκτυα ή στον έλεγχο των μηνυμάτων σας) και αποφεύγετε να σκέφτεστε την δουλειά, τα προβλήματά σας ή τα κακά νέα.

Αυτές οι βόλτες θα μειώσουν τα επίπεδα της κορτιζόλης και του άγχους σας, θα ρυθμίσουν την αρτηριακή σας πίεση και θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Μάθετε ακόμα: Άγχος και κόπωση: 10 εντολές για την αντιμετώπισή τους

Ρέικι για την μείωση του άγχους

Αυτή η θεραπεία εφαρμόζεται για την τόνωση ορισμένων σημείων του σώματος και την διακίνηση της θετικής ενέργειας.

Αυτή η μέθοδος σας βοηθά να επιτύχετε την αρμονία τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά μειώνοντας το στρες, το άγχος και τη νευρικότητα.

Αυτή η πνευματική πρακτική προέρχεται από τον Βουδισμό και βασίζεται στη ζωτική δύναμη, γνωστή ως κι.

Για να επωφεληθείτε από αυτήν, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν δάσκαλο ή έναν ειδικό του ρέικι.

Μια συνεδρία μπορεί να διαρκέσει 45 λεπτά, κατά τη διάρκεια της οποίας θα είστε ξαπλωμένοι σε ένα χαλάκι. Θα ακούτε χαλαρή μουσική και θα εισπνέετε τα αρώματα των αιθέριων ελαίων ή του θυμιάματος.

Ο ειδικός θα τοποθετήσει τα χέρια του κοντά στα τσάκρα σας για να επιτρέψει την ροή της ενέργειας σας. Η χαλάρωση και τα συναισθήματα της ειρήνης που βιώνουν οι άνθρωποι κάνουν πολλούς να λένε ότι αισθάνονται σαν να “πλέουν”.

Σας συνιστούμε να παρακολουθείτε μία συνεδρία ρέικι την εβδομάδα ή όσες φορές συνιστάται για να ελέγχετε το άγχος σας.

Φυσικά, υπάρχουν και πολλοί άλλοι τρόποι για την καταπολέμηση του στρες. Η γιόγκα, ο διαλογισμός και ακόμη και το αϊκίντο – μια πολεμική τέχνη που προάγει την ψυχική γαλήνη και απορρίπτει τη βία – μπορούν να βοηθήσουν.

Δοκιμάστε τα και το σώμα και το μυαλό σας θα σας ευχαριστήσουν!

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Burmeister Alice (1998) Practical Jin Shin Jyutsu: Energise your body, mind and spirit the traditional Japanese way. Thorsons (New York)


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.