Διαταραχές διάθεσης: Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για αυτές

Στην ουσία υπάρχουν δύο διαταραχές διάθεσης: η ανησυχία και η κατάθλιψη. Πρόκειται για πολύ συχνές διαταραχές στην εποχή μας. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν θεραπείες γι' αυτές.
Διαταραχές διάθεσης: Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για αυτές

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 12 Δεκεμβρίου, 2022

Οι διαταραχές διάθεσης επηρεάζουν μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού και οι ειδικοί προβλέπουν ότι ο αριθμός θα αυξηθεί τα επόμενα 20 χρόνια.

Ο τρόπος ζωής μας ενέχει συχνά αβεβαιότητα και υπάρχει μεγάλη κοινωνική και επαγγελματική πίεση. Εξαιτίας αυτού, δεν είναι εύκολο να διατηρήσουμε έναν θετικό τρόπο σκέψης.

Οι πνευματικές συγκρούσεις μπορούν να επηρεάσουν τις συνήθειές μας, την υγεία μας και την ευεξία μας. Μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και ψυχικές ασθένειες, πέραν από σωματικές αλλαγές.

Ανησυχία

Αυτό είναι το σύστημα συναγερμού το οποίο προκαλεί μια πνευματική και σωματική αντίδραση εν αναμονή ενός κινδύνου. Το ανθρώπινο σώμα αντιδρά μέσω διαφορετικών συστημάτων στα ερεθίσματα που λαμβάνει σαν απειλές.

Όμως, αυτές οι αντιδράσεις μετατρέπονται σε παθολογίες όταν είναι πολύ έντονες ή όταν διαρκούν για μεγάλο διάστημα.

Διαταραχές διάθεσης – Κατάθλιψη

Αρχικά, η κατάθλιψη είναι μια πάθηση η οποία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, και με τον καιρό μετατρέπεται σε διαταραχή. Το άτομο που επηρεάζεται δε μπορεί να νιώσει συναισθήματα χαράς ή ευχαρίστησης.

Η έλλειψη ενέργειας και ζωτικότητας, και η απώλεια ενδιαφέροντος βρίσκονται μεταξύ των συχνών συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Αυτά τα άτομα δε σκέφτονται πως έχουν ό,τι χρειάζεται για να αντιμετωπίσουν την καθημερινή τους ρουτίνα. Επίσης, η πάθηση μπορεί να είναι ήπια, μέτρια, ή σοβαρή, ανάλογα με την ένταση των συμπτωμάτων.

  • Ήπια κατάθλιψη. Ένα άτομο που επηρεάζεται από αυτόν τον τύπο κατάθλιψης μπορεί να εκτελέσει τις φυσιολογικές του δραστηριότητες, αλλά δεν έχει όρεξη όλη την ημέρα. Γενικά, τα άτομα αυτά χάνουν το ενδιαφέρον τους ή την ικανότητα να απολαύσουν δραστηριότητες.
  • Μέτρια κατάθλιψη. Τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά σε αυτές τις περιπτώσεις και είναι πιο δύσκολη η διεκπεραίωση των συνηθισμένων δραστηριοτήτων. Συνήθως συνοδεύεται από απώλεια αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης, για να μην αναφέρουμε το αίσθημα κατωτερότητας. Σκέφτονται πολλές φορές τον θάνατο ή την αυτοκτονία, έχουν μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης, και έλλειψη αποφασιστικότητας. Πιθανόν να υπάρξουν και διαταραχές ύπνου.
  • Σοβαρή κατάθλιψη. Αυτές είναι οι πιο σοβαρές περιπτώσεις και οι άνθρωποι που εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία απαιτούν συνεχή παρακολούθηση.
Γυναίκα με σκυμμένο το κεφάλι
Υπάρχουν δύο τύποι διαταραχών διάθεσης: Η ανησυχία και η κατάθλιψη.

Πώς αντιμετωπίζονται αυτές οι διαταραχές διάθεσης;

Η κοινή δράση διαφόρων τύπων θεραπείας, επιτρέπει τη χρήση συνδυαστικών θεραπειών. Έτσι, οι ειδικοί προτείνουν τον συνδυασμό φαρμάκων και ψυχοθεραπειών.

Φάρμακα

Η επιλογή των κατάλληλων φαρμάκων για την κάθε περίπτωση θα κρίνει την αποτελεσματικότητα των δραστικών ουσιών και τις πιθανές παρενέργειες. Επιπλέον, να θυμάστε ότι είναι σημαντικό να παίρνετε τα φάρμακά σας ακριβώς όπως έχουν συνταγογραφηθεί αν πάσχετε από μια διαταραχή διάθεσης.

Για να δείτε βελτίωση των συμπτωμάτων με τα φάρμακα μπορεί να χρειαστεί να περάσουν 2 με 4 εβδομάδες. Δυστυχώς, πολλοί ασθενείς δε το γνωρίζουν αυτό και συχνά εγκαταλείπουν τη θεραπεία πριν αυτή αρχίσει να λειτουργεί.

Οι συνηθέστερες παρενέργειες αυτών των φαρμάκων είναι:

  • Πονοκέφαλοι
  • Ναυτία
  • Αϋπνία
  • Ξηροστομία
  • Δυσκοιλιότητα και δυσκολία στην ούρηση
  • Θολή όραση
  • Υπνηλία

Συστάσεις υγιεινής και διατροφής

Ορισμένα μέτρα αναφορικά με την υγιεινή και τη διατροφή μπορούν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων και να αποτρέψουν την υποτροπή.

Οι ειδικοί προτείνουν την άσκηση και τη διατήρηση ενός δραστήριου τρόπου ζωής. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ξεκουράζεστε αρκετές ώρες. Επίσης, προσπαθήστε να είστε συνέχεια απασχολημένοι, αυτό θα σας βοηθήσει να κρατήσετε μακριά τις αρνητικές σκέψεις.

Επίσης, μια σωστά ισορροπημένη διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά θα σας ανακουφίσει από τη δυσκοιλιότητα που μπορεί να προκληθεί από τα φάρμακα. Είναι σημαντικό να αποφεύγετε το αλκοόλ καθώς αυξάνει τις παρενέργειες των φαρμάκων και μειώνει την αποτελεσματικότητά τους.

Άτομο γράφει σε σημειωματάριο
Η σωστή αντιμετώπιση των διαταραχών διάθεσης θα πρέπει να περιλαμβάνει φάρμακα και ψυχολογική θεραπεία.

Ψυχολογική θεραπεία

Όταν μιλάμε για διαταραχές διάθεσης, η ψυχοθεραπεία προσφέρει εφόδια, γνώση, και υποστήριξη σε όσους υποφέρουν. Ο λόγος είναι πως αυτές οι θεραπείες ενθαρρύνουν τα άτομα να αντιδράσουν σε οποιαδήποτε αλλαγή διάθεσης. Έτσι, εργάζονται πάνω στην αυτοεκτίμηση και τον έλεγχο των συναισθημάτων.

Υπάρχουν θεραπείες για τις διαταραχές διάθεσης

Τέλος, η διάθεση μπορεί να είναι φυσιολογική, ανυψωμένη, ή καταθλιπτική. Έτσι, ένα άτομο που υποφέρει από μια διαταραχή διάθεσης χάνει συχνά το αίσθημα ελέγχου της διάθεσής του και υποφέρει από δυσφορία. Γι’ αυτό, θα πρέπει να συνδυάζετε τα φάρμακα και την ψυχοθεραπεία, αλλά και να λαμβάνετε μέτρα για την υγιεινή και τη διατροφή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.