Άλατα κετονών: Τι είναι και πώς λειτουργούν;

Θα σας εξηγήσουμε τι είναι τα άλατα κετονών και σε τι χρησιμεύουν. Αποτελούν ένα από τα πιο μοντέρνα συμπληρώματα στο πλαίσιο των αθλημάτων αντοχής.
Άλατα κετονών: Τι είναι και πώς λειτουργούν;

Τελευταία ενημέρωση: 23 Αυγούστου, 2023

Τα άλατα κετονών είναι ένα συμπλήρωμα που θα μπορούσε να έχει οφέλη στην αερόβια αθλητική πρακτική. Αυτά τα οργανικά οξέα που παράγονται στο ήπαρ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας.

Ωστόσο, τα στοιχεία είναι προς το παρόν ασαφή. Παρά ταύτα, η χρήση τους έχει γίνει της μόδας σε ορισμένα αθλήματα, όπως στην ποδηλασία. Όσοι τα χρησιμοποιούν ισχυρίζονται ότι έχουν θετικές επιδράσεις στη χρησιμοποίηση των ενεργειακών υποστρωμάτων.

Πριν ξεκινήσουμε, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η αγορά των συμπληρωμάτων είναι πολύ ευρεία. Φροντίζετε πάντα να επιλέγετε ποιοτικά προϊόντα που διαθέτουν την κατάλληλη πιστοποίηση. Διαφορετικά, μπορεί να κινδυνέψει η υγεία σας. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε έναν ειδικό στην αθλητική διατροφή, προκειμένου να λάβετε τις κατάλληλες συμβουλές.

Για ποιο λόγο χρησιμοποιούνται τα άλατα κετονών;

Τα άλατα κετονών χρησιμοποιούνται συνήθως στο πλαίσιο της κετογονικής δίαιτας για τη βελτίωση της διαθεσιμότητας ενέργειας. Θα μπορούσαν επίσης να καταναλωθούν παρουσία υδατανθράκων για να προκαλέσουν μεγαλύτερη χρήση των ίδιων των κετονών ως καύσιμο, εξοικονομώντας έτσι γλυκογόνο και βελτιώνοντας την απόδοση κατά τη διάρκεια ενός αγώνα αντοχής. Ωστόσο, τα στοιχεία σχετικά με αυτό το θέμα είναι πολύ περιορισμένα.

Με την κατανάλωση εξωγενών κετονών, αυτό που επιτυγχάνεται είναι μια αύξηση έως και 1-5 mmol/L αυτών των ενώσεων στο αίμα, ανάλογα με τους γενετικούς παράγοντες και τον τύπο της δίαιτας που εφαρμόζεται. Αυτό προκαλεί χαμηλότερη χρήση της γλυκόζης ως κύριας πηγής ενέργειας.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η εξάντληση της γλυκόζης στον οργανισμό καθορίζει την έναρξη της κόπωσης, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι μέσω μιας τέτοιας στρατηγικής το αίσθημα της κόπωσης θα καθυστερήσει.

Ωστόσο, το συμπλήρωμα αυτό καταναλώνεται συχνότερα στο πλαίσιο μιας κετογονικής δίαιτας. Αυτό προωθεί επίσης προσαρμογές προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας στη β-οξείδωση των λιπιδίων, η οποία θα αυξήσει την αθλητική απόδοση με την πάροδο του χρόνου.

Ακόμα κι έτσι, συνήθως δεν συνιστάται να αγωνίζεται κανείς υπό αυτές τις συνθήκες χωρίς υδατάνθρακες. Σε γενικές γραμμές, όταν επιδιώκεται η μέγιστη απόδοση, είναι σημαντικό να παρέχονται τουλάχιστον 4 γραμμάρια υδατανθράκων ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα. Αυτό αποδεικνύεται από μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care.

Keto diet.
Τα άλατα κετονών χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της απόδοσης στα αερόβια αθλήματα.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι τρέχουσες στρατηγικές χορήγησης συμπληρωμάτων στον κόσμο των αθλημάτων αντοχής. Στόχος είναι η καθυστέρηση της κόπωσης με την αποφυγή της εξάντλησης της γλυκόζης και του γλυκογόνου, αλλά με την παροχή μεγάλης ποσότητας σακχάρων σε κάθε ώρα άσκησης. Αυτό υποστηρίζεται από την επιστήμη.

Άλατα κετονών και αποκατάσταση

Εκτός από τις επιδράσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω, υπάρχουν εικασίες ότι η κατανάλωση αλάτων κετονών μπορεί επίσης να βελτιώσει την αποκατάσταση μετά από έντονη σωματική άσκηση. Αυτό συμβαίνει επειδή επηρεάζει ορισμένες φυσιολογικές οδούς με αντιφλεγμονώδη χαρακτήρα.

Με αυτόν τον τρόπο, ο πόνος των επόμενων ημερών μειώνεται, επιτρέποντας την άνετη επιστροφή στην αθλητική πρακτική πολύ νωρίτερα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν μελέτες που να επιβεβαιώνουν αυτή την πρόταση.

Προς το παρόν, τα θρεπτικά συστατικά που έχουν αποδειχθεί ότι έχουν σχετική επίδραση στους φλεγμονώδεις μηχανισμούς είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Μάλιστα, η κατανάλωσή τους σχετίζεται ακόμη και με χαμηλότερο κίνδυνο μυϊκού τραυματισμού. Ακόμα και όταν εμφανίζονται ρήξεις ιστών, οι ημερήσιες απαιτήσεις αυξάνονται προκειμένου να καταστεί δυνατή η πρόωρη επιστροφή στην εργασία.

Some food.
Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία για τα οφέλη της χρήσης κετονικών αλάτων.

Υπάρχουν κάποιες έρευνες που προσπάθησαν να διευκρινίσουν τις επιδράσεις των κετονικών αλάτων στις διαδικασίες προσαρμογής των σκελετικών μυών μετά από άσκηση. Ένα παράδειγμα δημοσιεύεται στο The Journal of Physiology .

Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν πειστικά αποτελέσματα, αν και ορισμένες φυσιολογικές διαδρομές έχουν νόημα. Είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η ανάλυση της χρήσης τους προκειμένου να καταλήξουμε σε αδιάσειστα στοιχεία.

Άλλα συμπληρώματα για την αύξηση της απόδοσης

Αν και τα άλατα κετονών δεν έχουν επαρκή στοιχεία για να τα συμπεριλάβουμε σε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο, υπάρχουν άλλες ουσίες που είναι ικανές να αυξήσουν σημαντικά την απόδοση.

Η πιο ευρέως διαδεδομένη από όλες αυτές είναι η κρεατίνη. Είναι ικανή να βελτιώσει τις τιμές μέγιστης δύναμης και ισχύος. Η μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου μπορεί να ωφεληθεί και η σύσταση του σώματος θα επηρεαστεί θετικά.

Ομοίως, η καφεΐνη αποτελεί ακόμα μια λύση. Σε αυτή την περίπτωση, πρόκειται για ένα αλκαλοειδές που τροποποιεί τη χρήση των ενεργειακών υποστρωμάτων κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Αυτό που επιτυγχάνει είναι να δημιουργείται εξοικονόμηση γλυκόζης και γλυκογόνου, οξειδώνοντας περισσότερο λίπος για την κάλυψη των θερμιδικών απαιτήσεων. Αυτό θα καθυστερήσει την εμφάνιση της κόπωσης, εκτός από τις επιδράσεις που έχει στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Άλατα κετονών, ένας πιθανός τρόπος αύξησης της αθλητικής απόδοσης

Όπως είδατε, τα κετονικά άλατα είναι μια σειρά από στοιχεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αύξηση της αθλητικής απόδοσης σε δραστηριότητες αντοχής. Τα αποτελέσματά τους είναι καλύτερα, όταν δεν καταναλώνονται υδατάνθρακες και είναι, επίσης, δυνατή η εισαγωγή τους στη διατροφή όταν καταναλώνονται σάκχαρα. Ακόμα κι έτσι, τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα δεν είναι απολύτως σαφή, οπότε η χρήση τους θα μπορούσε απλώς να είναι μια μόδα.

Τέλος, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στον κόσμο των αθλητικών συμπληρωμάτων, υπάρχουν πολλές ουσίες που χρησιμοποιούνται για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια πρακτικά παύουν να κυκλοφορούν στην αγορά.

Αυτό συμβαίνει επειδή με την πάροδο των ετών έρχονται στο φως δοκιμές που αποδεικνύουν ότι δεν είναι κατάλληλες, οπότε οι αθλητές σταματούν να τις συμπεριλαμβάνουν στη ρουτίνα τους. Για το λόγο αυτό, είναι πάντα σημαντικό να ενημερώνεστε ή να συμβουλεύεστε έναν επαγγελματία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Gonzalez, J. T., & Wallis, G. A. (2021). Carb-conscious: the role of carbohydrate intake in recovery from exercise. Current opinion in clinical nutrition and metabolic care24(4), 364–371. https://doi.org/10.1097/MCO.0000000000000761
  • Calder P. C. (2017). Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochemical Society transactions45(5), 1105–1115. https://doi.org/10.1042/BST20160474
  • Evans, M., Cogan, K. E., & Egan, B. (2017). Metabolism of ketone bodies during exercise and training: physiological basis for exogenous supplementation. The Journal of physiology595(9), 2857–2871. https://doi.org/10.1113/JP273185

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.