Έχετε βιώσει την αίσθηση ενός κόμπου στο λαιμό;

Η αίσθηση ενός κόμπου στο λαιμό μπορεί να εμφανιστεί για πολλούς λόγους. Σε αυτό το άρθρο εξηγούμε τα πάντα γι' αυτό.
Έχετε βιώσει την αίσθηση ενός κόμπου στο λαιμό;
Diego Pereira

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Diego Pereira.

Έχει γραφτεί από Carmen Martín

Τελευταία ενημέρωση: 02 Ιουλίου, 2023

Η αίσθηση ενός κόμπου στο λαιμό είναι πολύ ενοχλητική. Οι περισσότεροι άνθρωποι που το βιώνουν αισθάνονται ότι ο λαιμός τους πρόκειται να κλείσει και ότι δεν μπορούν να αναπνεύσουν.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η δυσφορία μπορεί να σχετίζεται με διάφορα προβλήματα υγείας. Ωστόσο, μία από τις κύριες αιτίες είναι το άγχος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ονομάζεται υστερικός κόμβος ή φαρυγγικός κόμβος, αν και είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν έχει καμία σχέση με την ίδια την υστερία.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα που συνοδεύουν αυτό το πρόβλημα, προκειμένου να διαφοροποιήσουμε τι το προκαλεί. Ως εκ τούτου, σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το αίσθημα κόμπου στο λαιμό.

Γιατί έχουμε κόμπο στο λαιμό;

Το αίσθημα του κόμπου στο λαιμό είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ακριβής διάγνωση είναι αρκετά περίπλοκη για έναν γιατρό.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η δυσφορία αποτελεί συχνή εκδήλωση ενός υποκείμενου αγχώδους προβλήματος. Αυτό σημαίνει ότι σε πολλούς ασθενείς δεν εντοπίζεται μια φυσική αιτία και υπάρχει η τάση να ζητούνται διάφορες συμπληρωματικές εξετάσεις που καθυστερούν την κατάλληλη θεραπεία.

Αυτή η αίσθηση ενός κόμπου στο λαιμό αναφέρεται ως φαρυγγικός κόμβος όταν η αιτία είναι το άγχος. Ο μηχανισμός με τον οποίο παράγεται είναι ακόμη άγνωστος.

Σύμφωνα με το εγχειρίδιο MSD, θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι οι μύες που αποτελούν το λαιμό συστέλλονται. Μια άλλη υπόθεση είναι ότι οφείλεται στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία είναι μια ασθένεια που επίσης συχνά συνδέεται με το άγχος και το στρες και τη γαστρίτιδα.

Ανακαλύψτε περισσότερα σε αυτό το συνιστώμενο άρθρο: Τι μπορώ να φάω με πονόλαιμο;

Με τι μπορεί να συγχέεται ο φαρυγγικός κόμβος;

Η διάκριση αν η αιτία είναι το άγχος ή κάποιος άλλος λόγος μπορεί να είναι περίπλοκη, όπως έχουμε ήδη αναφέρει. Ο φαρυγγικός κόμβος συγχέεται μερικές φορές με διαταραχές που επηρεάζουν τον οισοφάγο ή τον θώρακα.

Για παράδειγμα, μπορεί να συγχέεται με σπασμό του οισοφάγου ή με όγκους στον αυχένα ή στον θώρακα. Αυτές οι παθήσεις συνοδεύονται επίσης συχνά από την αίσθηση ενός κόμπου στο λαιμό, εκτός από δυσκολία στην κατάποση (δυσφαγία) ή ακόμη και στην αναπνοή.

Άλλες λιγότερο συχνές αιτίες ενός κόμπου στο λαιμό είναι οι ακόλουθες:

 • Μυασθένεια Gravis
 • Μυοτονική δυστροφία
 • Αυτοάνοση μυοσίτιδα

Χαρακτηριστικά ενός κόμπου στο λαιμό

Όταν ο κόμπος στο λαιμό προκαλείται από άγχος, έχει συνήθως κάποια χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Αντίθετα με ό,τι θα μπορούσε να υποθέσει κανείς, η αίσθηση αυτή δεν εμφανίζεται σε περιόδους που το άγχος βιώνεται περισσότερο.

Στην πραγματικότητα, ισχύει το αντίθετο. Είναι πιο συχνό να σχηματίζεται σε στιγμές ηρεμίας, γεγονός που καθιστά πιο περίπλοκη τη συσχέτισή του με τη νευρικότητα.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι συνήθως αλλοιώνει την ομιλία. Αυτό συμβαίνει επειδή η αίσθηση πνιγμού και η ένταση στο λαιμό, όπου βρίσκονται οι φωνητικές χορδές, εμποδίζουν τη φυσική ομιλία.

Πώς να αντιμετωπίσετε το αίσθημα του κόμπου στο λαιμό;

Όταν εμφανίζεται αυτή η ενόχληση, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αναλύσετε αν υπάρχουν άλλα συνοδευτικά συμπτώματα. Με τον ίδιο τρόπο, είναι απαραίτητο να προσπαθήσετε να καταλάβετε αν η αιτία είναι το στρες, η νευρικότητα ή το άγχος. Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι περίπλοκο.

Σημάδια συναγερμού

Υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι πίσω από αυτή την ενόχληση κρύβεται μια παθολογία διαφορετική από το άγχος. Για παράδειγμα, ότι η περιοχή του λαιμού πονάει ή ότι είναι πολύ δύσκολο να καταπιεί κανείς στερεά ή υγρά.

Αν παρατηρηθεί ένα εξόγκωμα στο λαιμό, υπάρχει απώλεια βάρους και το εξόγκωμα στο λαιμό εμφανίζεται ξαφνικά, θα μπορούσε να είναι ένας όγκος (όπως ο καρκίνος του οισοφάγου). Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν, όπως εξηγεί η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, είναι η μυϊκή αδυναμία και η συνεχής παλινδρόμηση τροφής.

Πάνω απ’ όλα, πρόκειται για μια βάσιμη υποψία σε όσους είναι άνω των 50 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Mayo Clinic, οι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του οισοφάγου είναι οι εξής:

 • Παχυσαρκία
 • Κάπνισμα
 • Ανεπαρκής πρόσληψη φρούτων και λαχανικών
 • Υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό;

Εάν αποκλειστούν άλλες παθολογικές καταστάσεις και επιβεβαιωθεί ότι η αιτία είναι ένα πρόβλημα άγχους, το πιο σημαντικό θα είναι να αναζητήσετε βοήθεια για τη διαχείριση του άγχους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, παρόλο που δεν πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είναι εξίσου σημαντικό να επιτευχθεί μια κατάλληλη προσέγγιση για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Η ψυχολογική θεραπεία πραγματοποιείται για να βοηθήσει στην καλύτερη αντιμετώπιση των συναισθημάτων.

Προκειμένου να αποκλειστούν διαφορετικές διαγνώσεις, οι γιατροί έχουν στη διάθεσή τους μια ποικιλία εξετάσεων. Σύμφωνα με το Διαγνωστικό Πρωτόκολλο, οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες είναι οι ακόλουθες:

 • Ενδοσκόπηση ρινός-ρινοφάρυγγα
 • Μανομετρία οισοφάγου
 • Ενδοσκόπηση του ανώτερου γαστρεντερικού συστήματος
 • Μέτρηση του χρόνου κατάποσης

Η αλήθεια είναι ότι, αν έχετε οποιαδήποτε ενόχληση ή απορία, είναι πάντα καλύτερο να πηγαίνετε στο γιατρό. Ωστόσο, σε περίπτωση που εμφανιστεί κάποιο από τα προαναφερθέντα προειδοποιητικά σημάδια, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Όσο νωρίτερα διαπιστωθεί η αιτία, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες κατάλληλης αντιμετώπισης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.