Πονόλαιμος κατά την κατάποση: Αιτίες και αντιμετώπιση

Υποφέρετε από πονόλαιμο κατά την κατάποση; Θα σας πούμε τι κρύβεται πίσω από αυτό και τι μπορείτε να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε.
Πονόλαιμος κατά την κατάποση: Αιτίες και αντιμετώπιση

Έχει γραφτεί από Josberth Johan Benitez Colmenares

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Ο πονόλαιμος κατά την κατάποση είναι κάτι που όλοι βιώνουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Τις περισσότερες φορές είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, συχνά λόγω ταχείας κατάποσης ή ορισμένων συστατικών. Ωστόσο, όταν γίνεται πιο συχνό, είναι πιθανό να οφείλεται σε μια υποκείμενη πάθηση. Σήμερα, θα σας δώσουμε κάποιες πληροφορίες σχετικά με αυτό και τι να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε.

Ο ιατρικός όρος για αυτήν την πάθηση είναι οδυνοφαγία και μπορεί επίσης να εμφανιστεί μετά την κατάποση ορισμένων υγρών. Μπορεί να αναπτυχθεί με διάφορους βαθμούς έντασης και όταν διαρκεί για αρκετές ημέρες ή εβδομάδες μπορεί πραγματικά να επηρεάσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια για μια διάγνωση, αν και στο επόμενο άρθρο θα εξηγήσουμε τις κύριες αιτίες της και πώς να την ανακουφίσετε.

Πονόλαιμος κατά την κατάποση: Κύριες αιτίες

Οι ερευνητές συμφωνούν ότι μια διαγνωστική διαδικασία είναι απαραίτητη προκειμένου να βρεθούν οι πραγματικές αιτίες της δυσφαγίας και της οδυνοφαγίας. Δεν είναι πρόθεσή μας να αντικαταστήσουμε την επίσκεψη σε γιατρό, απλώς για να σας καθοδηγήσουμε σχετικά με το πόσο σοβαρά ή καλοήθη μπορεί να είναι αυτά τα επεισόδια. Εδώ είναι πέντε αιτίες που προκαλούν πονόλαιμο κατά την κατάποση.

1. Στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα

Ονομάζεται επίσης στρεπτοκοκκικός λαιμός και αυτή είναι η κύρια αιτία του πονόλαιμου κατά την κατάποση. Είναι μια βακτηριακή κατάσταση που προκαλεί φλεγμονή, πόνο και ερεθισμό στον φάρυγγα. Είναι πιο συχνό στα παιδιά, αν και μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών.

Αυτή η κατάσταση συνοδεύεται από πυρετό, κόκκινες κηλίδες στο πίσω μέρος του λαιμού, διογκωμένες αμυγδαλές, πρησμένους λεμφαδένες και πονοκέφαλο. Σύμφωνα με ερευνητές, έως και το 30% των περιπτώσεων προκαλούνται από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α.

2. Globus pharyngeus

Μια γυναίκα με πονόλαιμο.
Οι ασθενείς με σφαιρικό φάρυγγα συχνά εμφανίζουν δυσκολία στην κατάποση ή δυσφαγία. Αυτό μερικές φορές συνοδεύεται από πόνο.

Το Globus pharyngis, επίσης γνωστό ως globus pharyngeus, είναι η αίσθηση ότι κάτι έχει κολλήσει στο λαιμό. Οι ασθενείς το περιγράφουν ως «μερικό μπλοκάρισμα», το οποίο μερικές φορές προκαλεί άγχος, στρες και πόνο κατά την κατάποση τροφής. Όλα αυτά εκδηλώνονται ακόμα κι αν το άτομο δεν έχει εμφανές σωματικό πρόβλημα.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: 7 θεραπείες για τον πονόλαιμο

Είναι μια πολύ ενοχλητική πάθηση και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, εν μέρει επειδή δεν υπάρχει πραγματικό πρόβλημα. Μερικοί ασθενείς μπορεί επίσης να αναφέρουν πνιγμό, παρόλο που ο φάρυγγας και ο λάρυγγας τους είναι εντελώς απαλλαγμένοι από οποιαδήποτε απόφραξη.

3. Περιβαλλοντική ξηρότητα και πονόλαιμος κατά την κατάποση

Μια αιτία που πιθανώς δεν έχετε σκεφτεί είναι η ξηρότητα του περιβάλλοντος. Ο ξηρός εσωτερικός αέρας μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα του λαιμού σας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα τοιχώματά του να αποκτήσουν μια τραχιά υφή, η οποία μπορεί να αλληλεπιδράσει αρνητικά με την τροφή κατά την κατάποση.

Ο ξηρός αέρας μπορεί επίσης να επηρεάσει την παραγωγή σάλιου, το οποίο θα εμποδίσει περαιτέρω αυτή τη διαδικασία. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να εμφανίσετε πονόλαιμο κατά την κατάποση, καθώς η μεταφορά της τροφής θα είναι πιο αργή και η τριβή με τα τοιχώματα του φάρυγγα θα είναι μεγαλύτερη. Η απουσία υγρασίας ή η αυξημένη θερμοκρασία μπορεί να είναι πίσω από αυτό.

4. Αλλεργίες

Οι αλλεργίες στο τρίχωμα των κατοικίδιων, τη γύρη, τα ακάρεα της σκόνης ή η σκόνη είναι οι πιο συχνές αιτίες για αλλεργίες από ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι. Τα συμπτώματα είναι ποικίλα και η έντασή τους εξαρτάται από την ευαισθησία. Ένα κοινό σημάδι είναι το πρήξιμο του λαιμού, το οποίο προκαλεί πόνο και ερεθισμό όταν τρώτε ή πίνετε.

Μπορείτε να αναπτύξετε αυτό το σημάδι ανεξάρτητα από πιο εμφανή σημάδια όπως υγρά μάτια, ρινική συμφόρηση και δυσκολία στην αναπνοή. Μια σοβαρή αντίδραση ονομάζεται αναφυλαξία. Αυτό απαιτεί άμεση προσοχή γιατί είναι απειλητική για τη ζωή.

5. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Ένα πονεμένο στήθος.
Αν και σπάνια, η βλάβη του οισοφαγικού βλεννογόνου από χρόνια, υποτροπιάζουσα γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά την κατάποση.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση προκαλεί καούρα στο επιγάστριο (την κοιλιακή περιοχή γνωστή ως κοίλωμα του στομάχου ), πόνο στο στήθος, ναυτία, έμετο και πονόλαιμο κατά την κατάποση. Είναι μια χρόνια ασθένεια και θα επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου (ειδικά εάν δεν υπάρχει θεραπεία). Άλλες πιθανές αιτίες πονόλαιμου κατά την κατάποση περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Μυϊκή σύσπαση
 • Επιγλωττίτιδα
 • Λοιμώξεις (ιλαρά, ανεμοβλογιά, μονοπυρήνωση, γρίπη και άλλες)
 • Ιγμορίτιδα
 • Αμυγδαλίτιδα
 • Τραυματισμοί ή τραύματα στην περιοχή του λαιμού
 • Λαρυγγίτιδα
 • Μυκητιασικές λοιμώξεις (όπως καντιντίαση)
 • Η νόσος του Κρον

Μια λιγότερο πιθανή αιτία είναι ορισμένοι τύποι καρκίνου. Ο καρκίνος του λαιμού και ο καρκίνος του οισοφάγου μπορεί να προκαλέσουν πονόλαιμο κατά την κατάποση. Ωστόσο, αυτή η κατάσταση είναι πολύ πιο πιθανό να προκληθεί από τις καταστάσεις που συζητήθηκαν παραπάνω.

Πονόλαιμος κατά την κατάποση: Πώς να τον ανακουφίσετε

Δεδομένου ότι τα περισσότερα επεισόδια προκαλούνται από βακτηριακές λοιμώξεις, η καλύτερη θεραπεία για τον πονόλαιμο είναι τα αντιβιοτικά. Ωστόσο, οι επιλογές ποικίλλουν ανάλογα με την κλινική διάγνωση. Για να αποκλείσετε παράλληλες ή πιο σοβαρές καταστάσεις, σας συνιστούμε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Όταν το έναυσμα είναι ιογενές, οι ειδικοί συνήθως αποφασίζουν να περιμένουν τον οργανισμό να εξαλείψει μόνος του τον ιό ή θα συνταγογραφηθεί μια συμπτωματική θεραπεία. Οι χρόνιες καταστάσεις όπως η παλινδρόμηση απαιτούν συνεχή θεραπεία που ποικίλλει ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της πάθησης (συχνότητα, ένταση, παράλληλα συμπτώματα κ.λπ.).

Εκτός από τη θεραπεία, οι ασθενείς μπορούν επίσης να λάβουν υπόψη μια σειρά από συνήθειες που μπορούν να ελαχιστοποιήσουν αυτές τις επιπλοκές. Εδώ είναι μερικές συνήθειες που πρέπει να συμπεριλάβετε στην καθημερινότητά σας:

 • Πλένετε συχνά τα χέρια σας και αποφεύγετε να αγγίζετε τους βλεννογόνους με αυτά.
 • Συνοδέψτε το φαγητό με υγρό, κατά προτίμηση νερό.
 • Μασήστε σωστά την τροφή και αποφύγετε να την καταπιείτε γρήγορα.
 • Αποφύγετε τη χρήση πολύ πικάντικων συστατικών ή ισχυρών καρυκευμάτων που μπορεί να ερεθίσουν την επένδυση του φάρυγγα.
 • Μειώστε τη χρήση σπρέι για το λαιμό. Αν και είναι χρήσιμα, η υπερβολική τους ποσότητα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό.
 • Αποφύγετε να μιλάτε ενώ μασάτε.

Αυτές οι πρακτικές συμβουλές θα είναι χρήσιμες για την ελαχιστοποίηση αυτών των επεισοδίων. Ωστόσο, εάν πρόκειται για μια επαναλαμβανόμενη κατάσταση, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Η αυτοθεραπεία μπορεί να είναι δελεαστική, αλλά η καθοδήγηση ενός επαγγελματία θα είναι απαραίτητη για μέτρια/σοβαρά συμπτώματα και επίμονο πονόλαιμο κατά την κατάποση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Bisno, A. L., & Kaplan, E. L. Strep throat over and over: How frequent? How real?. In Mayo Clinic Proceedings. 2006; 81 (9): 1153-1154.
 • Zavala, S. R., & Katz, P. O. Dysphagia and odynophagia. Textbook of Clinical Gastroenterology and Hepatology. 2012;  11-15.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.