Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και καούρα: Είναι το ίδιο;

Η γαστρική παλινδρόμηση οξέος και η καούρα είναι συναφείς έννοιες, οι οποίες εμφανίζονται σε ποσοστό έως και 30% του ενήλικου πληθυσμού.
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και καούρα: Είναι το ίδιο;
Samuel Antonio Sánchez Amador

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από βιολόγο Samuel Antonio Sánchez Amador.

Τελευταία ενημέρωση: 17 Μαρτίου, 2023

Οι γαστρεντερικές παθήσεις είναι στην ημερήσια διάταξη, καθώς οι στατιστικές πύλες εκτιμούν ότι το 22% των Αμερικανών και το 21% των Ευρωπαίων ηλικίας άνω των 18 ετών πάσχουν από κάποια πάθηση του πεπτικού συστήματος. Δύο πολύ συνηθισμένοι όροι που σχετίζονται με αυτό το θέμα είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και η καούρα.

Αν και οι έννοιες αυτές είναι οικείες σε όλους μας, δεν είναι τόσο εύκολο να απαντήσουμε στις παρακάτω ερωτήσεις. Είναι οι δύο καταστάσεις ίδιες; Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ της παλινδρόμησης και της καούρας; Μην ανησυχείτε, γιατί εδώ θα απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα και σε πολλά άλλα.

Τι είναι η καούρα;

Κατ’ αρχάς, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η καούρα είναι ένα σύμπτωμα, ενώ η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να είναι η αιτία της. Έτσι, η καούρα ορίζεται ως ένα επώδυνο αίσθημα καύσου στο στήθος ή στο λαιμό. Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ, η εγκυμοσύνη, ορισμένα τρόφιμα, φάρμακα ή αλκοολούχα ποτά μπορούν να την προκαλέσουν.

Η καούρα είναι μια πολύ συχνή ενόχληση. Ακολουθούν ορισμένα στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από διάφορους ιστότοπους:

 • Το 10% των ενήλικων ανθρώπων έχει καούρα σε καθημερινή βάση και το 30% μία φορά το μήνα.
 • Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η επίπτωση – ο αριθμός των νέων περιπτώσεων στον πληθυσμό – ήταν 26% το 2015.
 • Συνολικά, εκτιμάται ότι το 20% του πληθυσμού σε οποιοδήποτε τόπο και χρόνο υποφέρει από καούρα.
gastroesophageal reflux.
Τα πεπτικά συμπτώματα είναι κοινά στον πληθυσμό και ύπουλα, ιδίως αν δεν λαμβάνονται τα κατάλληλα διατροφικά μέτρα.

Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Από την άλλη πλευρά, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση θεωρείται κλινική κατάσταση. Σύμφωνα με ιατρικές σελίδες, η παθολογία αυτή χαρακτηρίζεται από μετακίνηση του περιεχομένου του στομάχου προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή προς τον οισοφάγο.

Οι άνθρωποι διαθέτουν ένα άνοιγμα μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου που λειτουργεί ως πόρτα, η οποία κλείνει αμέσως μόλις η τροφή περάσει στο στομάχι. Εάν αυτή δεν λειτουργεί σωστά, η τροφή και το οξύ του στομάχου μπορεί να επιστρέψουν στον οισοφάγο, προκαλώντας ερεθισμό στον οισοφάγο και την καούρα που περιγράφεται παραπάνω.

Πότε μπορεί να γίνει χρόνια;

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι μια πιο σοβαρή περίπτωση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, δηλαδή μια χρόνια νόσος. Ένα σύμπτωμα αυτής της νόσου είναι η καούρα περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα, αν και είναι δυνατόν να έχει κανείς ΓΟΠ χωρίς σημάδια καούρας.

Και πάλι, ο μηχανισμός είναι ο ίδιος που περιγράφηκε στην προηγούμενη περίπτωση: ο δακτύλιος των μυϊκών ινών, κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας, δεν κλείνει σωστά, με αποτέλεσμα το περιεχόμενο του στομάχου να μπορεί να ανέβει ξανά στον οισοφάγο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μερικά από τα συμπτώματα είναι τα εξής:

 • Πόνος στο στομάχι
 • Δυσφορία στο στήθος που δεν καίει και μπορεί μερικές φορές να εκληφθεί λανθασμένα για καρδιακή προσβολή
 • Πόνος κατά την κατάποση
 • Χρόνια φαρυγγίτιδα, βήχας και παραρρινοκολπίτιδα
 • Πνευμονία και ξύπνημα με αίσθημα πνιγμού

Έτσι, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η καούρα είναι ένα σύμπτωμα, η παλινδρόμηση γαστρικών οξέων είναι η πιθανή αιτία της και η ΓΟΠ εμφανίζεται όταν ο ασθενής υποφέρει από επεισόδια καούρας περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα.

Μη συνταγογραφούμενη θεραπεία για την καούρα

Πρώτα απ’ όλα, ιδρύματα υγείας όπως η Mayo Clinic μας προειδοποιούν για τα εξής: αν έχετε καούρα περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα, αν έχετε πρόβλημα κατάποσης, αν έχετε ναυτία και εμετό ή αν έχετε χάσει βάρος εξαιτίας αυτού του συμπτώματος, ήρθε η ώρα να επισκεφθείτε έναν γιατρό.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, η παλινδρόμηση και η καούρα μπορούν να ρυθμιστούν με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Μερικά από αυτά που είναι διαθέσιμα είναι τα εξής:

 • Τα αντιόξινα, όπως υποδηλώνει το όνομά τους, μειώνουν τις επιδράσεις του οξέος στο στομάχι εξουδετερώνοντάς το. Παρέχουν ταχεία, βραχυπρόθεσμη ανακούφιση και διατίθενται επίσης σε εύχρηστη μορφή – κάψουλες και δισκία.
 • Οι αναστολείς Η2, όπως η φαμοτιδίνη, δεν ανακουφίζουν τα συμπτώματα τόσο γρήγορα, αλλά είναι πιο αποτελεσματικοί. Μειώνουν την ποσότητα του οξέος που παράγεται στο στομάχι.
 • Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPI) μειώνουν επίσης την παραγωγή οξέος. Αυτές είναι οι καλύτερες επιλογές που πρέπει να ακολουθηθούν όταν οι αναστολείς Η2 δεν λειτουργούν ή σε άτομα με ΓΟΠ. Ακόμα κι έτσι, η επίδρασή τους είναι πολύ λιγότερο άμεση, καθώς χρειάζονται μερικές ημέρες για να αρχίσουν να δρουν. Η ομεπραζόλη είναι ένα τέτοιο φάρμακο αυτής της οικογένειας.

Προφυλάξεις που πρέπει να λάβετε υπόψη

Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου ευνοούν την εμφάνιση γαστρικής παλινδρόμησης οξέος και καούρας. Για παράδειγμα, η κατανάλωση αλκοόλ ή όξινων ουσιών όπως ο καφές μπορεί να προκαλέσει την κατάσταση.

Επιπλέον, η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη και το κάπνισμα είναι επίσης παράγοντες που μπορούν να ευνοήσουν αυτή τη δυσάρεστη παλινδρόμηση. Ως τελευταία συμβουλή, τα άτομα που είναι επιρρεπή να υποφέρουν από αυτήν συνιστάται να μην ξαπλώνουν λιγότερο από τρεις ώρες μετά το φαγητό, καθώς αυτό διευκολύνει την άνοδο των οξέων στον οισοφάγο.

Acid reflux in the stomach.
Το στομάχι είναι το όργανο που επηρεάζεται από αυτές τις καταστάσεις, αλλά και ο οισοφάγος μπορεί να υποστεί τις συνέπειες.

Έλεγχος της παλινδρόμησης γαστρικών οξέων

Όπως είδαμε, αυτού του είδους οι εντερικές παθήσεις είναι συχνές, καθώς έως και το 30% του πληθυσμού υποφέρει από καούρες τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Παρόλο που μπορεί να είναι εύκολο να καταπολεμηθεί η καούρα στο σπίτι, οι πιο σοβαρές περιπτώσεις απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα.

Για να απαντήσουμε στο ερώτημα που θέσαμε στην αρχή, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η καούρα είναι σύμπτωμα γαστρικής παλινδρόμησης οξέος. Εάν γίνει χρόνια, ο ασθενής μπορεί να αναπτύξει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ).


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.