Κιρσοί του οισοφάγου: Σημάδια και συμπτώματα

Οι κιρσοί του οισοφάγου εκδηλώνονται πολλές φορές με συμπτώματα τα οποία παραβλέπουν, μέχρι να είναι πολύ αργά, αρκετοί άνθρωποι. Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψετε τους τρόπους αντιμετώπισης αυτής της πάθησης.
Κιρσοί του οισοφάγου: Σημάδια και συμπτώματα
Alejandro Duarte

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: βιοτεχνολόγο Alejandro Duarte.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Όλοι γνωρίζουμε τους κιρσούς, τις διεσταλμένες φλέβες που προκαλούν φλεβική ανεπάρκεια. Όμως, υπάρχουν και οι κιρσοί του οισοφάγου οι οποίοι εντοπίζονται στο τέλος του οισοφάγου και εμποδίζουν τη ροή του αίματος.

Είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον/η γιατρό σας αν έχετε σημάδια ή συμπτώματα κιρσών του οισοφάγου. Ορισμένες φορές είναι πιθανό να τα μπερδέψουμε με αυτά άλλων, λιγότερο σοβαρών ασθενειών. Η έγκαιρη θεραπεία θα σας βοηθήσει να μη χειροτερέψει η πάθηση.

Κιρσοί του οισοφάγου: Πώς να ξέρετε αν τους έχετε

Γυναίκα ζαλίζεται

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που σχετίζεται με τους κιρσούς του οισοφάγου είναι η πιθανότητα σχισίματος και αιμορραγίας.

Για να δείτε αν έχετε ή όχι κιρσούς του οισοφάγου, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας ορισμένους παράγοντες που επηρεάζουν την εκδήλωσή τους και κάποια πιθανά σημάδια.

Ωστόσο, πολλές φορές οι κιρσοί του οισοφάγου είναι ασυμπτωματικοί, και τα συμπτώματα που εκδηλώνονται μπορούν να είναι όμοια με αυτά άλλων, λιγότερο σοβαρών παθήσεων.

Ας δούμε ποια είναι στη λίστα που ακολουθεί:

  • Μαύρα κόπρανα: Αν και ίσως να μη σκέφτεστε ιδιαίτερα αυτό το χρώμα, αν το προκαλέσει αυτή η πάθηση, είναι εξαιτίας της παρουσίας αίματος. Αυτό συμβαίνει όταν σχίζονται οι φλέβες.
  • Εμετός με αίμα: Αρχικά, ίσως νιώσετε ζαλάδα, μέχρι τελικά να κάνετε εμετό με αίμα. Αν σας συμβεί αυτό, θα πρέπει να δείτε έναν/μία γιατρό επειγόντως.
  • Απώλεια συνείδησης: Αυτό συμβαίνει συνήθως εξαιτίας του αιματώματος που προκαλούν οι κιρσοί του οισοφάγου, το οποίο οδηγεί σε ζαλάδα και λιποθυμία σε πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Αν επιμένουν αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να δείτε έναν/μία γιατρό το συντομότερο δυνατό. Η λιποθυμία, η ζαλάδα, ή ο εμετός με αίμα μπορούν να σας ειδοποιήσουν πως υποφέρετε από κάποια επικίνδυνη πάθηση.

Διάγνωση – Ενδοσκόπηση

Γιατροί εκτελούν ενδοσκόπηση σε ασθενή

Για να γίνει μια αξιόπιστη διάγνωση, ο/η γιατρός θα κάνει μια ενδοσκόπηση. Αυτή η διαδικασία θα του/ης επιτρέψει επίσης να πάρει δείγματα για βιοψία.

Ο/η γιατρός εισάγει μια κάμερα στον οισοφάγο για να δει αν υπάρχει ανωμαλία στις φλέβες. Αν υπάρχει, τότε θα μπορέσει να αξιολογήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης. (Δηλαδή, αν είναι παχιές, αν υπάρχουν πολλές, αν υπάρχει σοβαρή αιμορραγία στην περιοχή, κ.λπ.).

Εκείνος/η θα επιλέξει το είδος της θεραπείας ανάλογα με το είδος φλεβών που θα βρει. Παραδείγματος χάρη, αν δε βρει πολλές, είναι μικρές, και δεν υπάρχει αιμορραγία στην περιοχή, ίσως απλά σας ζητήσει μια επανεξέταση μετά από ένα διάστημα για να δει την εξέλιξή τους.

Αντιμετώπιση

Η ενδοσκόπηση επιτρέπει στους γιατρούς να κάνουν μια έγκυρη διάγνωση και να επιλέξουν την κατάλληλη θεραπεία.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η θεραπεία εξαρτάται από το είδος των φλεβών που θα ανακαλυφθούν κατά τη διάρκεια της ενδοσκόπησης. Παρακάτω έχουμε ορισμένες από τις διαθέσιμες επιλογές:

  • Φάρμακα: Αν δεν υπάρχει αιμορραγία παρόλο που οι φλέβες είναι μεγάλες, μπορούν να χορηγηθούν φάρμακα για να μειωθεί η πίεση.
  • Ενδοσκοπική απολίνωση: Οι γιατροί προτιμούν αυτή την επιλογή όταν ο/η ασθενής δεν ανταποκρίνεται στα παραπάνω φάρμακα. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει το σφίξιμο των φλεβών με λάστιχα για να διευκολυνθεί η εξαφάνισή τους.
  • Ενδοσκοπική σκληροθεραπείαΑυτή επιλέγεται όταν υπάρχει αιμορραγία. Οι γιατροί κάνουν ένεση με μία ουσία στις φλέβες.

Όλες οι παραπάνω θεραπείες έχουν πιθανές επιπλοκές. Για παράδειγμα, τα φάρμακα μπορούν να έχουν παρενέργειες όπως ναυτία, ζαλάδα, ή διάρροια.

Γι’ αυτόν τον λόγο, ο/η γιατρός θα κάνει μια πλήρη αξιολόγηση ώστε να ανακαλύψει ποια θεραπεία θα λειτουργήσει καλύτερα στον/ην ασθενή με κιρσούς του οισοφάγου.

Άνθρωποι οι οποίοι υποφέρουν από κίρρωση του ήπατος ή όσοι έχουν θρόμβωση θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί με τα συμπτώματα ή τα σημάδια που ίσως δείχνουν την ύπαρξη κιρσών του οισοφάγου. Αν και μπορούν να εμφανιστούν για άλλους λόγους, αυτές είναι οι πιο ύποπτες ομάδες.

Τέλος, αν έχετε μαύρα κόπρανα ή ζαλάδα, ή κάνετε εμετό με αίμα, θα πρέπει να δείτε έναν/μία γιατρό το συντομότερο δυνατό. Η έγκαιρη θεραπεία θα μειώσει τον πόνο και τη δυσφορία και θα αποτρέψει τη χειροτέρευση της κατάστασης.

Αν σκιστούν οι μεγάλοι κιρσοί του οισοφάγου, μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρή απώλεια αίματος που θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή σας. Έτσι, δε θα πρέπει να υποτιμάτε τα σημάδια που μπορούν να σας προειδοποιήσουν για την ύπαρξη αφύσικων φλεβών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Infante Velázquez, Mirtha, Rosado Vargas, Coralia, Pérez Lorenzo, Marlene, Samada Suárez, Marcia, & Hernández Amarán, Mariela. (2013). Factores predictivos de la presencia de várices esofágicas en pacientes cirróticos. Revista Cubana de Medicina Militar42(1), 56-61. Recuperado en 01 de febrero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0138-65572013000100008&lng=es&tlng=es.
  • Vázquez González, Pedro, & Osorio Pagola, Marcos. (2010). Escleroterapia endoscópica de várices esofágicas. Presentación de un caso: nueva medida a tener en cuenta. MediSur8(5), 76-79. Recuperado en 01 de febrero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1727-897X2010000500014&lng=es&tlng=es.
  • Velásquez Chamochumbi, Hermes. (2006). Hemorragia digestiva por várices esófago – gástricas. Acta Médica Peruana23(3), 156-161. Recuperado en 01 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1728-59172006000300006&lng=es&tlng=es.
  • Zumaeta Villena, Eduardo. (2007). Várices esofagogástricas. Acta Médica Peruana24(1), 47-52. Recuperado en 01 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1728-59172007000100011&lng=es&tlng=es.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.