Είναι δυνατόν να ξεπεραστεί μια φοβία στο φιλί;

Η φοβία στο φιλί είναι ο έντονος και αδικαιολόγητος φόβος του φιλιού. Προέρχεται από άγχος και η ψυχολογική θεραπεία είναι η καλύτερη θεραπεία.
Είναι δυνατόν να ξεπεραστεί μια φοβία στο φιλί;
Andrés Carrillo

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Andrés Carrillo.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η “φοβία στο φιλί” είναι ο παράλογος φόβος του φιλιού. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι αισθάνονται άβολα με ένα απλό φιλικό φιλί στο μάγουλο. Είναι ένας τύπος αγχώδους διαταραχής.

Τα άτομα με αυτήν την κατάσταση υποθέτουν ότι όλα τα φιλιά έχουν αρνητικές συνέπειες. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι δεν αισθάνονται άνετα να εκθέσουν τα συναισθήματά τους και αισθάνονται ευάλωτοι όταν φιλούν κάποιον. Με άλλα λόγια, αυτό το άτομο το ερμηνεύει ως επίθεση στην ακεραιότητά του.

Οι διαπροσωπικές τους σχέσεις είναι πολύ περιορισμένες. Εντάξει, αλλά γιατί συμβαίνει; Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης; Το σημερινό άρθρο θα ασχοληθεί με τις κύριες αιτίες της φοβίας στο φιλί και μερικές στρατηγικές για την αντιμετώπισή της.

Συμπτώματα για τη φοβία στο φιλί

Γενικά, όλες οι φοβίες έχουν παρόμοια συμπτωματολογία. Σε αυτή την περίπτωση, η εστίαση του φόβου επικεντρώνεται στο φιλί. Στην πραγματικότητα, προκαλεί το είδος της αγωνίας που οδηγεί σε χαρακτηριστικά σωματικά συμπτώματα όπως εφίδρωση, αίσθημα πνιγμού και πονοκεφάλους.

Εκτός από αυτό, υπάρχουν επίσης μη παρατηρήσιμα ψυχολογικά συμπτώματα. Για παράδειγμα, τα άτομα με φοβία στο φιλί βιώνουν καταστροφικές σκέψεις όπως η επικρατούσα ιδέα ότι ένα φιλί μπορεί να τους κάνει να προσβληθούν από σοβαρές ασθένειες.

Κατά συνέπεια, οι ασθενείς τείνουν να απέχουν από κάθε ρομαντική κατάσταση για να αισθάνονται ασφαλείς. Στην πραγματικότητα, εκείνοι στις πιο ακραίες περιπτώσεις αποφεύγουν να συναντήσουν εντελώς ανθρώπους.

Μια γυναίκα που προσπαθεί να φιλήσει έναν άντρα.
Οι άνθρωποι με φοβία στο φιλί φοβούνται να δώσουν ή να λάβουν φιλιά επειδή πιστεύουν ότι είναι επικίνδυνο.

Τα αίτια για τη φοβία στο φιλί

Οι αιτίες αυτής της συγκεκριμένης φοβίας συνδέονται με τραυματικά γεγονότα που σχετίζονται με το φιλί. Θα μπορούσε να συμβεί μετά από ένα πρώτο μη ικανοποιητικό φιλί καθώς οι άνθρωποι θέλουν να αποφύγουν να ξαναζήσουν αυτήν την προηγούμενη εμπειρία.

Ωστόσο, άλλες καταστάσεις μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να απομακρυνθούν από τη ρομαντική οικειότητα. Παρακάτω θα απαριθμήσουμε τις φοβίες που σχετίζονται με το φόβο του φιλιού για να αναγνωρίσουμε όλα τα σενάρια που σχετίζονται με αυτό.

1. Φόβος εγκατάλειψης

Μερικοί άνθρωποι συνδέουν το φιλί με τη δέσμευση. Έτσι, αποφεύγουν να δώσουν ή να λάβουν φιλιά από φόβο εγκατάλειψης. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι μέρος του προβλήματος σε αυτές τις περιπτώσεις, καθώς οι άνθρωποι έχουν χαμηλή άποψη για τον εαυτό τους. Έχουν την τάση να σκέφτονται “γιατί κάποιος θα ήθελε να είναι μαζί μου;”

2. Φοβία για έντονη επαφή

Αυτή είναι μια άλλη συγκεκριμένη φοβία και αυτοί οι άνθρωποι έχουν έντονο φόβο να τους αγγίξουν. Κατά συνέπεια, το φιλί δημιουργεί πανικό καθώς είναι μια μορφή οικείας και έντονης επαφής.

3. Μικροβιοφοβία

Η μικροβιοφοβία συνδέεται στενά με το φόβο του φιλιού. Ο λόγος αυτής της φοβικής σύνδεσης είναι ότι το άτομο είναι πεπεισμένο ότι τα μικρόβια στο σάλιο άλλων ανθρώπων είναι επικίνδυνα. Έτσι, η σκέψη ότι μπορεί να κολλήσει μια θανατηφόρα ασθένεια κατά τη διάρκεια ενός φιλιού οδηγεί σε συμπεριφορά αποφυγής.

4. Χαλιτοφοβία

Τα άτομα με χαλιτοφοβία έχουν μια αντιπάθεια για τις μυρωδιές του στόματος. Επομένως, αυτό το είδος απόρριψης δεν είναι αποτέλεσμα κακής αναπνοής. Στην πραγματικότητα, κάθε είδους μυρωδιά που προέρχεται από το στόμα είναι πηγή αηδίας, ακόμη και φόβου. Ακόμα και η μυρωδιά του στόματος είναι δυσάρεστη για τους ανθρώπους που βιώνουν αυτή τη φοβία. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, είναι ένα τεράστιο εμπόδιο όταν πρόκειται για φιλιά.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Σπιτικές θεραπείες για τον επιχείλιο έρπητα.

Μια γυναίκα που απορρίπτει την προσπάθεια ενός άντρα να τη φιλήσει.
Υπάρχουν πολλοί τύποι φοβιών στο φιλί, είτε είναι ο φόβος της αφής, ο φόβος της εγκατάλειψης, είτε απλώς η αντιπάθεια για τις μυρωδιές του στόματος.

Είναι δυνατόν να ξεπεραστεί μια φοβία στο φιλί;

Η υπέρβαση των φοβιών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα των ασθενών για ενδοσκόπηση. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε μια αντικειμενική προσωπική αξιολόγηση έτσι ώστε να εντοπίσετε παράλογες πεποιθήσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τη θεραπεία των φοβιών είναι η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία.

Ο στόχος αυτού του είδους της θεραπείας είναι να βοηθήσει έναν ασθενή να αντικαταστήσει τις νοητικές ιδέες που διατηρούν τις φοβίες του. Για παράδειγμα, ένα άτομο με φοβία στο φιλί θα μπορούσε να αποδεχτεί το γεγονός ότι τα φιλιά δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία τους μέσω γνωστικής αναδιάρθρωσης.

Καθώς οι καταστροφικές ιδέες διαλύονται, ο ασθενής αρχίζει να δίνει στον εαυτό του την ευκαιρία να βιώσει εκείνους τους φόβους που τους είχαν παραλύσει προηγουμένως. Είναι φυσικό οι άνθρωποι να παραμένουν καχύποπτοι κατά τις πρώτες εμπειρίες. .

Πότε είναι πραγματικά επικίνδυνο να φιλήσεις κάποιον;

Είναι αλήθεια ότι το φιλί μπορεί να είναι επικίνδυνο σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά στις πιο παθιασμένες. Ωστόσο, ένα φιλί είναι απίθανο να οδηγήσει σε θανατηφόρα ασθένεια υπό κανονικές συνθήκες.

Τέλος, μπορεί να είναι επιζήμιο να φιλήσεις κάποιον όταν παρατηρήσεις κονδυλώματα ή πληγές στην περιοχή του στόματος. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να είναι σημάδι έρπητα. Επιπλέον, τα άτομα με κακή στοματική υγιεινή είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από ασθένειες από το φιλί. Εν κατακλείδι, να είστε επιλεκτικοί με το ποιον φιλάτε αλλά μην πάτε στα άκρα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Sánchez-Navarro, J., and J. Martínez. “Reactividad Fisiológica Periférica y Actividad Cerebral En Las Fobias Específicas.” Escritos de Psicología 3 (2009): 43–54. Print.
  • Bonet, Juan I. Capafons. “Tratamientos Psicológicos Eficaces Para Las Fobias Específicas.” Psicothema 13.Número 3 (2001): 447–452. Print.
  • Miranda, Lola Riesco, and Jorge A Cervilla Ballesteros. Terapia Cognitivo-Conductual. N.p., 2021. Print.
  • Caballo, Vicente. “Manual Para El Tratamiento Cognitivo-Conductual de Los Trastornos Psicológicos.” ACADEMIA Acelerando la investigación mundial. Manual 1.2 (2007): 777. Print.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.