Πώς βοηθά η σεξουαλική θεραπεία στα προβλήματα στύσης;

Τα προβλήματα στύσης μπορούν να επηρεάσουν την αυτοεκτίμηση και την ποιότητα της σχέσης ενός ζευγαριού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η σεξουαλική θεραπεία έχει καλά αποτελέσματα. Ανακαλύψτε περισσότερα εδώ!
Πώς βοηθά η σεξουαλική θεραπεία στα προβλήματα στύσης;
Elena Sanz

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Elena Sanz.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Τα προβλήματα στύσης είναι από τις πιο συχνές σεξουαλικές δυσλειτουργίες στους άνδρες, και μία από τις κύριες αιτίες προσωπικών προβλημάτων, αλλά και μιας σχέσης. Αυτές οι δυσκολίες μπορεί να εμφανίζονται τακτικά ή περιστασιακά.

Όμως, όταν ένας άνδρας δεν καταφέρει να έχει ή να διατηρήσει μια στύση στις περισσότερες σεξουαλικές επαφές του, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια διάγνωση στυτικής δυσλειτουργίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η σεξουαλική θεραπεία είναι μία από τις αποτελεσματικότερες παρεμβάσεις.

Η στυτική δυσλειτουργία (ή ανικανότητα) μπορεί να είναι πρωτεύουσα ή δευτερεύουσα, ανάλογα με το αν δε μπορεί να επιτευχθεί στύση ή αν, υπάρχει σεξουαλική επαφή χωρίς πρόβλημα αρχικά, αλλά τα προβλήματα ξεκινούν στη συνέχεια. Επιπλέον, η προέλευσή της μπορεί να είναι φυσιολογική (σωματική), αλλά και ψυχολογική. Σε κάθε περίπτωση, μια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει αρκετά.

Από τι αποτελείται η σεξουαλική θεραπεία;

Άνδρας στεναχωρημένος και γυναίκα αγανακτισμένη
Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα από τα συχνότερα σεξουαλικά προβλήματα στους άνδρες.

Η σεξουαλική θεραπεία είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας που εστιάζει στην αναγνώριση, και στην παρέμβαση, διαφόρων προβλημάτων που παρουσιάζονται σε μια σχέση. Έτσι, μπορεί να βοηθήσει άνδρες και γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της σεξουαλικής επαφής και της ερωτικής ζωής τους.

Γενικά, η σεξουαλική θεραπεία αντιμετωπίζει δυσλειτουργίες σε οποιαδήποτε φάση της σεξουαλικής αντίδρασης, συμπεριλαμβανομένων της επιθυμίας, της διέγερσης, του οργασμού και της κατάληξης. Όμως, σε πολλές περιπτώσεις, περιλαμβάνει και το ζευγάρι, δίνοντας έμφαση σε κοινωνικές και σχεσιακές πτυχές. Με αυτόν τον τρόπο, προσφέρεται μια πιο ολοκληρωμένη λύση.

Πώς βοηθά με τα προβλήματα στύσης;

Τα προβλήματα στύσης μπορεί να έχουν οργανική αιτία. Δηλαδή, μπορούν να είναι το αποτέλεσμα ασθενειών (διαβήτη, καρδιακών παθήσεων, ή διαταραχών του νευρικού συστήματος), φαρμάκων, ή ορμονικών διαταραχών.

Παρόλα αυτά, σε πολλές περιπτώσεις, οι λανθασμένες αντιλήψεις και τα συναισθήματα φόβου και άγχους είναι αυτά που προκαλούν τη δυσλειτουργία. Έτσι, η σεξουαλική θεραπεία παρέχει τα εργαλεία στο άτομο με το πρόβλημα, τα οποία θα βοηθήσουν στη μείωση της επίδρασης αυτών των παραγόντων.

Ακόμη και σε περιπτώσεις όπου υπάρχει φυσιολογική προέλευση, η ψυχολογική προσέγγιση παραμένει σχετική προκειμένου να μάθει το άτομο πώς ν’ αντιμετωπίζει τις δυσκολίες και να βελτιώσει την αυτοπεποίθησή του, αλλά και τη σχέση του ζευγαριού. Γι’ αυτό, η καλύτερη επιλογή ίσως είναι ένας συνδυασμός φαρμάκων και σεξουαλικής θεραπείας.

Στρατηγικές αντιμετώπισης των προβλημάτων στύσης με τη σεξουαλική θεραπεία

Η σεξουαλική θεραπεία ίσως περιλαμβάνει μια ποικιλία στρατηγικών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στύσης. Όμως, είναι απαραίτητη η αξιολόγηση της κάθε περίπτωσης για ν’ αναγνωριστεί η ρίζα του προβλήματος. Με αυτόν τον τρόπο, η παρέμβαση μπορεί να είναι εξατομικευμένη. Ωστόσο, οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν τις ακόλουθες τεχνικές γενικά.

Ψυχοεκπαίδευση

Η ψυχοεκπαίδευση περιλαμβάνει την παροχή πληροφοριών τόσο στον ασθενή, όσο και στο/η σύντροφό του σχετικά με τη σεξουαλικότητα. Στόχος είναι να υπάρξει καλύτερη κατανόηση της ανθρώπινης σεξουαλικής αντίδρασης και ποιοι είναι αυτοί οι σωματικοί και συναισθηματικοί παράγοντες που συμβάλλουν στη δυσλειτουργία.

Επιπλέον, αυτή η στρατηγική χρησιμεύει επίσης στην απομυθοποίηση ορισμένων εσφαλμένων πεποιθήσεων σχετικά με τη σεξουαλικότητα, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε ενοχή και ντροπή, και έτσι να αποτρέψουν το άτομο ν’ απολαμβάνει μια υγιή σχέση.

Προβλήματα στύσης – Γνωστική αναδιάρθρωση

Τα άκαμπτα πρότυπα σκέψης επηρεάζουν σημαντικά την αδυναμία επίτευξης στύσης. Έτσι, πεποιθήσεις όπως: “Πρέπει να έχω στύση πάντα και γρήγορα”, “Η αξία μου ως άνδρα και ως σύντροφος εξαρτάται από τις σεξουαλικές μου επιδόσεις”, “Πάντα είχα προβλήματα στύσης οπότε πάντα θα τα έχω” είναι μερικές από τις πιο συχνές.

Αυτός ο τρόπος σκέψης προκαλεί σημαντικό άγχος το οποίο οδηγεί σε στυτική δυσλειτουργία. Γι’ αυτό, η γνωστική αναδιάρθρωση εστιάζει στην αναγνώριση αυτών των σκέψεων και την αντικατάστασή τους από πιο ευέλικτες και ρεαλιστικές.

Αισθητηριακή εστίαση

Ζευγάρι χαρούμενο χαϊδεύει ο ένας το μάγουλο του άλλου
Η εστίαση στις αισθήσεις είναι μία από τις συστάσεις της θεραπείας για τη στυτική δυσλειτουργία.

Πολλοί άνδρες με στυτική δυσλειτουργία έχουν αυτό που ονομάζουμε άγχος επιδόσεων. Αυτός ο όρος αναφέρεται στην ψυχολογική πίεση που βιώνουν κατά τη διάρκεια σεξουαλικής επαφής λόγω της επιθυμίας τους να ικανοποιήσουν το/τη σύντροφό τους.

Η υπερβολική εστίαση στην ικανοποίηση του/ης συντρόφου προκαλεί την αποσύνδεση του άνδρα από τα συναισθήματά του και τις αισθήσεις του σώματός του, και έτσι, δεν απολαμβάνει τη σεξουαλική πράξη.

Κατά συνέπεια, η αισθητηριακή εστίαση περιλαμβάνει μια σειρά επαφών του ζευγαριού όπου απαγορεύεται το σεξ. Σε αυτές τις επαφές, θα πρέπει ο ένας να χαϊδεύει τον άλλον με τη σειρά και να προσπαθήσουν να συνδεθούν με τις αισθήσεις τις δικές τους και με του συντρόφου τους.

Αρχικά, η θεραπεία εξαιρεί τα γεννητικά όργανα από τις συνεδρίες των χαδιών, αλλά τα περιλαμβάνει αργότερα. Σε κάθε περίπτωση, η απαγόρευση της συνουσίας μειώνει την πίεση και έτσι εστιάζουν και τα δύο άτομα στην απόλαυση και την αίσθηση.

Προβλήματα στύσης – Η αποτελεσματικότητα της σεξουαλικής θεραπείας

Υπάρχουν άλλες στρατηγικές όπως η συστηματική απευαισθητοποίηση και το δέσιμο του ζευγαριού που κάνουν την παρέμβαση πιο περιεκτική. Όμως, η μείωση του άγχους και η αλλαγή των πεποιθήσεων είναι οι πυλώνες της σεξουαλικής θεραπείας σε αυτή την περίπτωση.

Γενικά, αυτές είναι παρεμβάσεις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες, και προσφέρουν καλά αποτελέσματαΜετά τη θεραπεία, όχι μόνο βελτιώνονται οι στυτικές δυσλειτουργίες, αλλά η αυτοπεποίθηση του ασθενή και η ικανοποίηση των δύο συντρόφων αυξάνονται, επίσης. Για τον ίδιο λόγο, χρησιμοποιούνται συχνά γνωστικές-συμπεριφορικές τεχνικές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • del Pilar Ceballos, M., Villarraga, J. D. Á., Herrera, J. M. S., Uribe, J. F., & Mantilla, D. (2015). Guía de disfunción eréctil. Sociedad Colombiana de Urología. Revista Urología Colombiana24(3), 185-e2.
  • Pomerol Monseny, J. M. (2010). Disfunción eréctil de origen psicógeno. Archivos Españoles de Urología (Ed. impresa)63(8), 599-602.
  • Labrador, F. J., & Crespo, M. (2001). Tratamientos psicológicos eficaces para las disfunciones sexuales. Psicothema, 428-441.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.