Αυτοφοβία, ο φόβος του να είστε ή να μείνετε μόνοι

Το να είσαι μόνος μπορεί να είναι υγιές, αλλά για μερικούς ανθρώπους είναι απαράδεκτο. Αυτό ισχύει για όσους πάσχουν από αυτοφοβία. Το σημερινό άρθρο θα μιλήσει γι αυτήν την διαταραχή και τις συνέπειές της.
Αυτοφοβία, ο φόβος του να είστε ή να μείνετε μόνοι
Elena Sanz

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Elena Sanz.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η αυτοφοβία είναι πολύ συχνή σε αυτήν την εποχή. Αυτή η διαταραχή εμφανίζεται σε άτομα που αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα άγχους όταν είναι μόνα τους.

Όπως ίσως γνωρίζετε ήδη, ορισμένοι απολαμβάνουν τη μοναξιά, ενώ άλλοι προσπαθούν να την αποφύγουν. Επιπλέον, σε μερικούς από εμάς αρέσουν οι στιγμές της ειρήνης και της ενδοσκόπησης, και υπάρχουν στιγμές που όταν βρίσκεστε κοντά σε άλλους μπορεί να αισθανθείτε άβολα. Η μοναξιά μοιάζει με τιμωρία και η συντροφικότητα καταλήγει να γίνει αναγκαία για όσους φοβούνται να είναι μόνοι τους.

Λοιπόν, τι σας αρέσει να κάνετε με τις ελεύθερες μέρες σας; Είναι ευκαιρίες να ξεκουραστείτε και να περιποιηθείτε τον εαυτό σας; Ή, πανικοβάλλεστε και αρχίζετε να ψάχνετε συντρόφους;

Ναι, πολλοί από εμάς αισθανόμαστε μάλλον άβολα όταν είμαστε μόνοι. Ωστόσο, αυτή η δυσφορία φτάνει σε παθολογικά επίπεδα για μια μικρή ομάδα ανθρώπων.

Τι είναι η αυτοφοβία;

Ο όρος αυτοφοβία σημαίνει «φόβος για τον εαυτό μας». Ωστόσο, δεν πρόκειται απαραίτητα για το φόβο της παρουσίας κάποιου, αλλά για το να είστε μόνοι. Με άλλα λόγια, αυτοί οι άνθρωποι δεν αντέχουν να αισθάνονται μόνοι.

Αυτή η διαταραχή εμπίπτει στην κατηγορία της φοβίας και αυτά είναι τα συμπτώματα:

  • Υπάρχει ένας έντονα παράλογος φόβος να είστε μόνος σε κάθε δεδομένη στιγμή.
  • Το άτομο αποφεύγει να είναι μόνο με κάθε τρόπο και πραγματικά αισθάνεται άρρωστο όταν δεν μπορεί να βρει συντροφιά.
  • Ο παράλογος φόβος και το άγχος επηρεάζουν την καθημερινή λειτουργία ενός ατόμου και τους επηρεάζουν σε κοινωνικό, προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.
  • Τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από έξι μήνες.
μόνος άνθρωπος
Ο φόβος του να είσαι μόνος είναι ένα χαρακτηριστικό αυτής της εποχής στην οποία οι περισσότεροι από εμάς χάνονται στο διαδίκτυο.

Πώς εκδηλώνεται;

Τα προηγούμενα συμπτώματα, τυπικά της αυτοφοβίας, είναι βασικά συμπτώματα άγχους και εκδηλώνονται με διαφορετικά συμπτώματα. Έτσι, συνήθως εμφανίζονται οι ακόλουθες συνθήκες:

  • Υπάρχουν δυσλειτουργικές σκέψεις που σχετίζονται με το να είστε μόνοι στο γνωστικό επίπεδο. Ένα άτομο μπορεί να πιστεύει ότι κινδυνεύει (επίθεση ή ατύχημα) και ανησυχεί ότι κανείς δεν θα είναι εκεί αν χρειαστεί βοήθεια και έτσι θα πεθάνει ως συνέπεια. Ωστόσο, υπάρχει επίσης μια συγκεκριμένη συνιστώσα του φόβου να αγνοηθούν ή να απορριφθούν. Αυτό συνήθως το βιώνει κάποιος που χρειάζεται επιβεβαίωση.
  • Επίσης, υπάρχουν σωματικά συμπτώματα σε φυσιολογικό επίπεδο όπως ταχυκαρδία, αίσθημα παλμών, εφίδρωση, ζάλη και διάφοροι πόνοι.
  • Σε επίπεδο συμπεριφοράς, ένα άτομο με αυτοφοβία αποφεύγει τη μοναξιά και θα προσπαθήσει να το ξεφύγει το συντομότερο δυνατό και με οποιονδήποτε τρόπο.

Ποιες είναι οι αιτίες για την αυτοφοβία;

Οι αιτίες της αυτοφοβίας δεν είναι απολύτως σαφείς και ποικίλλουν ανάλογα με τη συγκεκριμένη περίπτωση. Η προέλευση είναι συνήθως μια άμεση εμπειρία στην οποία ένα άτομο ήταν μόνο σε μια επικίνδυνη κατάσταση. Για παράδειγμα, εάν βίωσαν μια τραυματική εμπειρία όταν δεν υπήρχε κανένας.

Η ποικιλόμορφη μάθηση είναι επίσης μια κοινή αιτία φόβου μετά από μάρτυρες των αρνητικών συνεπειών της μοναξιάς για τους άλλους.

Όπως είπαμε προηγουμένως, η αυτοφοβία είναι συχνή σε αυτήν την εποχή, παρόλο που δεν εκδηλώνεται με τέτοια ένταση σε όλους. Αυτή είναι μια ατομικιστική, ανταγωνιστική κοινωνία που προάγει την ανεξαρτησία, μια κουλτούρα που σπάνια επιτρέπει την ενδοσκόπηση.

Είμαστε συνηθισμένοι σε ξέφρενους ρυθμούς και υπερβολικά διεγερτικά περιβάλλοντα. Οι νέες τεχνολογίες και οι ηλεκτρονικές συσκευές μας κρατούν σε επαφή με άλλους ή αποσπούν την προσοχή μας από εξωτερικές πληροφορίες ανά πάσα στιγμή. Έτσι, συνήθως δεν ακούμε ή δεν κοιτάζουμε τον εαυτό μας, οπότε δεν γνωρίζουμε τον εαυτό μας.

Πράγματι, δεν έχουμε συνηθίσει να είμαστε σε επαφή με τον εσωτερικό μας εαυτό και δεν είμαστε άβολα όταν είμαστε μόνοι. Μια τέτοια δυσφορία γίνεται πραγματικός φόβος για όσους πάσχουν από αυτοφοβία.

αυτοφοβία ηλιοβασίλεμα
Η προέλευση της αυτοφοβίας δεν είναι πάντα σαφής και πρέπει να υπάρχει μια ψυχολογική προσέγγιση για την αποφυγή επιπλοκών.

Είναι σημαντικό να μάθετε να είστε μόνοι

Οι συνέπειες της αυτοφοβίας ξεπερνούν την ταλαιπωρία και το άγχος που προκαλεί στο άτομο. Στην πραγματικότητα, η αδυναμία του να είστε μόνοι μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία συναισθηματικής εξάρτησης και άλλων επιβλαβών σχέσεων. Επίσης, η υπερβολική ανάγκη μπορεί να διακόψει τους συναισθηματικούς μας δεσμούς.

Η ζωντανή έκθεση είναι η κύρια θεραπεία για την αυτοφοβία. Περιλαμβάνει τη σταδιακή έκθεση ενός ατόμου σε καταστάσεις στις οποίες είναι μόνος.

Είναι επίσης σημαντικό να εκτελέσετε μια γνωστική αναδιάρθρωση των δυσλειτουργικών σκέψεων για να τις αντικαταστήσετε με άλλες που είναι καλύτερα προσαρμοσμένες και κατάλληλες. Ομοίως, η εκμάθηση ορισμένων τεχνικών ελέγχου της ενεργοποίησης για τη ρύθμιση του άγχους μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για ένα άτομο που πάσχει από αυτήν την πάθηση.

Εν ολίγοις, το να είστε μόνοι είναι μια κοινή και υγιή περίσταση που πρέπει να είμαστε σε θέση να ανεχόμαστε. Επιπλέον, η μοναξιά είναι μια μοναδική ευκαιρία να συνδεθούμε με τους εαυτούς μας και να βελτιώσουμε τη συναισθηματική μας υγεία.

Γιατί λοιπόν να μην το εκμεταλλευτείτε και να το απολαύσετε πλήρως;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Bonet, J. I. C. (2001). Tratamientos psicológicos eficaces para las fobias específicas. Psicothema13(3), 447-452.
  • Tortella-Feliu, M., & Fullana, M. A. R. (1998). Una revisión de los estudios retrospectivos sobre el origen de las fobias específicas. Psicología conductual6(3), 555-580.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.