Το χρώμα των χειλιών μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα

Οι αλλαγές στο χρώμα των χειλιών οφείλονται συχνά στην παρουσία υποκείμενων καταστάσεων. Μάθετε περισσότερα σχετικά με το τι μπορεί να πει το χρώμα των χειλιών για την υγεία σας σε αυτό το άρθρο.
Το χρώμα των χειλιών μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα
Leidy Mora Molina

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Τελευταία ενημέρωση: 04 Οκτωβρίου, 2021

Οι αλλαγές στο χρώμα των χειλιών, του δέρματος και της βλεννογόνου υποδεικνύουν προβλήματα καθώς αυτά αποτελούν το κύριο αμυντικό φράγμα του ανθρώπινου σώματος. Σε γενικές γραμμές, εκφράζουν την κατάσταση της εσωτερικής υγείας. Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία κάποιας κατάστασης, ανεπάρκειας ή ασθένειας. Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε περισσότερα για το τι σημαίνουν οι αλλαγές χρώματος στα χείλη!

Τα χείλη είναι ένας από τους πιο ευαίσθητους ιστούς και έχουν πάνω από ένα εκατομμύριο νευρικούς υποδοχείς. Το χρώμα τους οφείλεται στην παρουσία πολλών αιμοφόρων αγγείων που τρέχουν κάτω από την επιφάνειά τους. Η ποσότητα της μελατονίνης που καθορίζει το χρώμα παίζει επίσης ρόλο.

Γενικά, μια υγιής εμφάνιση είναι από ανοιχτό ροζ έως καφετί απόχρωση. Ωστόσο, ορισμένες αλλαγές στο χρώμα των χειλιών μπορεί να υποδηλώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Αυτές οι παραλλαγές κυμαίνονται από μερικούς λεκέδες έως μπλε ή μοβ, υπόλευκους και μαύρους χρωματισμούς.

Αιτίες αλλαγών στο χρώμα των χειλιών

Το δέρμα των χειλιών είναι συχνά ευαίσθητο σε εξωτερικούς παράγοντες που μεταβάλλουν τη σύνθεση και τη φυσιολογία του. Το κάπνισμα είναι ένα παράδειγμα αυτού. Με τη σειρά τους, πολλές ασθένειες εκδηλώνονται ως βλάβες ή αλλοιώσεις. Ορισμένες μελέτες ισχυρίζονται ότι η εμφάνιση μαλακών ιστών του προσώπου αντικατοπτρίζει την κατάσταση των υποκείμενων σκληρών ιστών.

Οι αλλαγές στο χρώμα των χειλιών θα μπορούσαν να οφείλονται σε μια μακρά λίστα καταστάσεων όπως η αφυδάτωση, οι διατροφικές ανεπάρκειες και η έκθεση στο ηλιακό φως, μεταξύ άλλων. Ωστόσο, είναι επίσης συχνά μια κλινική έκφραση καρδιαγγειακών, αναπνευστικών, ογκολογικών και αιματολογικών παθολογιών.

Λευκά χείλη

Τα λευκά ή χλωμά χείλη οφείλονται συνήθως σε αφυδάτωση και μείωση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα ή αναιμία. Αυτό το σημάδι εμφανίζεται ως μια ωχρότητα που περιλαμβάνει τον επιπεφυκότα, τα ούλα και κάτω από τα νύχια.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η διάρροια είναι η πιο κοινή αιτία αφυδάτωσης, ειδικά σε παιδιά και εφήβους. Επιπλέον, η απώλεια υγρών μπορεί να συσχετιστεί με εσωτερική ή εξωτερική αιμορραγία – όπως η έντονη εμμηνορροϊκή ροή.

Στους περισσότερους ασθενείς, η αναιμία είναι συνήθως αποτέλεσμα διατροφικών ελλείψεων. Αυτή είναι η περίπτωση χαμηλής πρόσληψης ή απορρόφησης σιδήρου, βιταμίνης Β 12 και φολικού οξέος. Επιπλέον, ορισμένες κληρονομικές ασθένειες όπως η θαλασσαιμία ή η αιμορροφιλία μπορεί να την προκαλέσουν.

Κουρασμένο παιδί.
Η αναιμία εκδηλώνεται ως ωχρότητα, κόπωση και εξάντληση. Μπορεί να επηρεάσει την απόδοση στα παιδιά.

Μπλε χείλη

Τα γαλάζια χείλη, το δέρμα και άλλες βλεννώδεις μεμβράνες διαγιγνώσκονται κλινικά ως κυάνωση. Το κόκκινο χρώμα του αίματος είναι αποτέλεσμα της συγκέντρωσης της αιμοσφαιρίνης στο αίμα. Ωστόσο, γίνεται σκούρο ή μοβ σε χαμηλό επίπεδο οξυγόνου, το οποίο καθορίζει την εκδήλωση κυάνωσης, σύμφωνα με μελέτες.

Τα μπλε χείλη, δάχτυλα και βλεννογόνοι είναι συνήθως αποτέλεσμα αναπνευστικών και καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), το άσθμα, η μηχανική ασφυξία και η αναπνευστική ανεπάρκεια είναι συχνά εδώ.

Επιπλέον, η καρδιακή ανεπάρκεια, το σοκ, η σήψη, οι χαμηλές θερμοκρασίες και η δηλητηρίαση από φυτοφάρμακα μπορούν να προκαλέσουν αυτήν την κατάσταση. Επιπλέον, ορισμένες συγγενείς διαταραχές, όπως το ελάττωμα του κοιλιακού διαφράγματος και οι αγγειακές δυσπλασίες, σχετίζονται με τα μπλε χείλη.

Μαύρα χείλη

Ο μαύρος χρωματισμός των χειλιών οφείλεται συνήθως σε βλάβες του βλεννογόνου του στόματος ή σε διαδικασίες που προάγουν την παραγωγή μελανίνης. Η υπέρχρωση των χειλιών και του δέρματος είναι συχνή στη νόσο του Addison. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η ανεπάρκεια στην παραγωγή κορτιζόλης και αλδοστερόνης.

Επίσης, μελέτες εκτιμούν ότι η συνεχής κατανάλωση καπνού και τσιγάρων επηρεάζει τη σκοτεινή χρώση του χείλους, των ούλων και του περιοδοντικού βλεννογόνου. Επιπλέον, οι μώλωπες από τραύματα και εγκαύματα μπορούν να δώσουν έναν μαύρο ή πορφυρό χρωματισμό στα χείλη.

Λεκέδες στα χείλη

Η παρουσία λεκέδων μεταβλητής διαμέτρου και σχήματος στα χείλη μπορεί να οφείλονται σε μια μεγάλη λίστα παραγόντων. Η χρώση από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου είναι η πιο κοινή αιτία.

Συνήθως εκδηλώνονται σε αποχρώσεις που κυμαίνονται από μπεζ έως σκούρο καφέ. Οι αλλαγές στο χρώμα των χειλιών λόγω χρώσης μπορούν επίσης να εκδηλωθούν στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Αιμοχρωμάτωση
 • Νόσος Laugier-Hunziker
 • Νόσος Peutz-Jeghers
 • Στοματικά νεοπλάσματα
 • Αντιψυχωσικά φάρμακα, όπως η χλωροπρομαζίνη

Διάγνωση και θεραπεία διαφορετικών αλλαγών στο χρώμα των χειλιών

Αυτό το είδος διάγνωσης βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη εξέταση από τον γιατρό. Ομοίως, θα πρέπει να λάβουν υπόψη την παρουσία άλλων σχετικών κλινικών εκδηλώσεων, όπως παραλλαγές στον τόνο του δέρματος σε άλλα μέρη του σώματος.

Η παρουσία καρδιαγγειακών ή αναπνευστικών σημείων και συμπτωμάτων είναι χρήσιμη για διαγνωστική καθοδήγηση. Επιπλέον, ο γιατρός πρέπει να λάβει υπόψη τις συνήθειες του ασθενούς, καθώς και το οικογενειακό ιστορικό και τυχόν προηγούμενες ασθένειες. Οι βιοψίες μπορεί να είναι χρήσιμες στην υπόνοια νεοπλασμάτων σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η θεραπεία συνήθως στοχεύει στη θεραπεία της υποκείμενης νόσου που προκαλεί αποχρωματισμό των χειλιών. Για αυτό, ο ειδικός μπορεί να χρησιμοποιήσει ενυδάτωση, αντικατάσταση θρεπτικών συστατικών και χορήγηση οξυγόνου.

Επιπλέον, η χρήση λέιζερ, έντονου παλμού φωτός, κρυοθεραπείας και φωτοθεραπείας βοηθά στη θεραπεία υπερχρωματικών παθολογιών που προκαλούν αλλαγές στο χρώμα των χειλιών. Επιπλέον, ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ορισμένα τοπικά φάρμακα ως μέρος της θεραπείας.

Ένα παιδί με σκασμένα χείλη.
Οι αλλαγές στο χρώμα των χειλιών συχνά υποδεικνύουν στοματικές ή συστηματικές καταστάσεις και η θεραπεία θα εξαρτηθεί από το τι είναι.

Τρόπος ζωής και πρόληψη

Το δέρμα των χειλιών είναι λεπτό και πρέπει να το φροντίζετε συνεχώς. Έτσι, χρησιμοποιήστε ενυδατικό βάλσαμο και αντηλιακή προστασία και μειώστε επίσης την άμεση έκθεση στο ηλιακό φως.

Μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα βοηθά επίσης στη μείωση του κινδύνου αναιμίας και αλλαγής χρώματος στα χείλη. Επιπλέον, πίνετε αρκετό νερό για να εξασφαλίσετε σωστή ενυδάτωση.

Η διακοπή του καπνίσματος οδηγεί σε βελτίωση της στοματικής, αναπνευστικής και καρδιαγγειακής υγείας. Έτσι, μπορείτε να ξεκινήσετε θέτοντας στόχους και καθορίζοντας ένα σχέδιο διακοπής συμβουλευόμενοι έναν ειδικό.

Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό εάν παρατηρήσετε αλλαγές στο χρώμα των χειλιών

Η έγκαιρη αναγνώριση των αλλαγών στο χρώμα των χειλιών βελτιώνει την πρόγνωση των περισσότερων ασθενών. Από αυτή την άποψη, συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν παρατηρήσετε αύξηση ή μείωση του χρώματος, ειδικά εάν εκδηλώνεται με άλλα συμπτώματα.

Αναζητήστε ιατρική βοήθεια έκτακτης ανάγκης εάν υπάρχουν ενδείξεις γαλαζωπού ή κυανωτικού χρώματος που σχετίζονται με αναπνευστική δυσχέρεια. Αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένες θεραπείες οποιασδήποτε σοβαρής παθολογίας είναι χρονικά ευαίσθητες για την πρόληψη πιθανών επιπλοκών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Mariel Cárdenas J, Arredondo Hernández R, Sánchez Meraz W, Mariel Murga H et al. Análisis Morfológico del Grosor Labial en Individuos Mesofaciales y Braquifaciales en una Población Mexicana. Int. J. Morphol. 2015; 33(4): 1282-1286.
 • Cohen PR. The color of skin: blue diseases of the skin, nails, and mucosa. Clin Dermatol. 2019 Sep-Oct;37(5):468-486.
 • Greenberg SA, Schlosser BJ, Mirowski GW. Diseases of the lips. Clin Dermatol. 2017 Sep-Oct;35(5):e1-e14.
 • De Materán M, Tomat M, Pérez D, Roa B, Meneses R. Terapia de Rehidratacion Oral. Arch Venez Puer Ped. 2009; 72(4): 146-153.
 • Pinzón A. Cianosis central y periférica. Acta Med Colomb. 2016; 41(4): 274-274.
 • Multani S. Interrelationship of smoking, lip and gingival melanin pigmentation, and periodontal status. Addict Health. 2013;5(1-2):57-65.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.