Πώς να λευκάνετε τα σκούρα σημεία του δέρματος

Έχετε σκούρα σημεία στο δέρμα σας από τον ήλιο και θέλετε να τα λευκάνετε; Εδώ σας έχουμε ορισμένες φυσικές θεραπείες που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τον στόχο σας. Μπορείτε να τις φτιάξετε εύκολα στο σπίτι!
Πώς να λευκάνετε τα σκούρα σημεία του δέρματος

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Μήπως καήκατε από τον ήλιο; Παρότι νομίζετε ότι έτσι θα μαυρίσετε πιο γρήγορα, ίσως καταλήξετε με σκούρα σημεία στο δέρμα. Το αποτέλεσμα είναι ένας ανόμοιος τόνος δέρματος, με σκούρα σημεία αντί για ένα ενιαίο χρώμα. Όμως, μπορείτε να τα λευκάνετε με αυτές τις φυσικές θεραπείες!

Πώς να λευκάνετε τα σκούρα σημεία

Πρώτα, είναι απαραίτητο να τονίσουμε τη σημασία της χρήσης αντηλιακού το οποίο θα είναι κατάλληλο για το δέρμα σας. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε τα εγκαύματα.

Επίσης, έτσι θα επιταχύνετε και θα διευκολύνετε τη λεύκανση των σκούρων σημείων που ίσως ήδη έχετε.

Οι ακόλουθες θεραπείες μπορούν να σας φανούν χρήσιμες.

Απολέπιση με ζάχαρη και μέλι

Η απολέπιση του δέρματος αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές για να το λευκάνετε. Όμως, για να λειτουργήσει αυτό, είναι σημαντικό να κάνετε απολέπιση κάθε μέρα ή μέρα παρά μέρα.

Για να κάνετε απολέπιση θα χρειαστείτε δύο πολύ απλά υλικά: ζάχαρη και μέλι.

  • Η χρήση μελιού για την απολέπιση είναι σημαντική επειδή ενυδατώνει, τονώνει, και μαλακώνει το δέρμα.
  • Η ζάχαρη (καστανή ή λευκή) είναι το κλειδί για να κάνετε το απολεπιστικό τρίψιμο. Οι κόκκοι της θα απολεπίσουν το δέρμα σε φυσικό επίπεδο.
  • Αν το μείγμα είναι πολύ στερεό, προσθέστε λίγο νερό.

Διαβάστε επίσης: 8 ενυδατικές μάσκες μαλλιών με μέλι. Δοκιμάστε τες!

Μέλι σε μπολ

Η ζάχαρη και το μέλι είναι δύο συστατικά που θα σας βοηθήσουν να ξεφορτωθείτε τα νεκρά κύτταρα του δέρματος.

Τονωτικό με λεμόνι

Το λεμόνι αποτελούσε πάντα ένα δημοφιλές συστατικό για τη λεύκανση του δέρματος. Γι’ αυτό, μπορεί να σας βοηθήσει να λευκάνετε τα σκούρα σημεία που προκαλούνται από τον ήλιο.

Ωστόσο, πρέπει να θυμάστε ότι δε θα πρέπει να βγαίνετε στον ήλιο αφού χρησιμοποιήσετε το τονωτικό με λεμόνι, αυτό θα αυξήσει τον κίνδυνο πρόκλησης εγκαυμάτων και έτσι θα αποκτήσετε περισσότερα σκούρα σημεία στο δέρμα.

  • Η καλύτερη στιγμή για να εφαρμόσετε το τονωτικό με λεμόνι είναι το βράδυ.
  • Στύψτε απλώς ένα λεμόνι και προσθέστε λίγο νερό.

Ενυδατωθείτε με αλόη βέρα

Αφού έχετε κάνει απολέπιση με τη ζάχαρη και το λεμόνι, και εφόσον έχετε εφαρμόσει το τονωτικό με το λεμόνι, το μόνο που έμεινε είναι να ενυδατώσετε το δέρμα σας.

Για να μπορέσει να αναγεννηθεί το δέρμα σωστά, είναι απαραίτητο να το ενυδατώσετε με τα καλύτερα συστατικά. Ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο φυσικά ενυδατικά συστατικά είναι η αλόη βέρα.

Πρόκειται για ένα φυτό που θα πρέπει να έχουμε όλοι στο σπίτι μας. Είναι πολύ χρήσιμο για οποιονδήποτε τύπο εγκαύματος.

  • Η χρήση της είναι απλή, κόψτε ένα από τα φύλλα της, ανοίξτε το, και εφαρμόστε το ζελέ κατευθείαν στην επηρεασμένη περιοχή. Θα σας προσφέρει άμεση ανακούφιση ενώ ταυτόχρονα θα ενυδατώσει το δέρμα σας.
  • Μετά την απολέπιση, εφαρμόστε το ζελέ από την αλόη βέρα για να λευκάνετε τα σκούρα σημεία στο δέρμα σας το συντομότερο δυνατό. Για καλύτερα αποτελέσματα, να είστε συνεπείς στην εφαρμογή της.

Επίσης, δώστε στην αλόη βέρα τον χρόνο να απορροφηθεί σωστά και να δράσει όλη τη νύχτα. Αν προσπαθήσετε να τη χρησιμοποιήσετε την ημέρα ίσως δυσκολευτείτε καθώς μπορεί να μην απορροφηθεί σωστά.

Κομμένο φύλλο αλόη βέρα

Η αλόη βέρα βοηθά στην αναγέννηση του δέρματος, ενυδατώνοντας και ημερώντας το. Αν την εφαρμόζετε τακτικά θα δείτε πιο γρήγορη ανάρρωση από τη βλάβη που προκάλεσε ο ήλιος.

Πώς να αποτρέψετε τα σκούρα σημεία

Πέραν από τις φυσικές λύσεις, είναι σημαντικό να επαναλάβουμε ότι δε θα πρέπει να εκτίθεστε στον ήλιο χωρίς λόγο. Ορισμένες φορές το αντηλιακό δεν είναι αρκετό. Προσπαθήστε να μειώσετε την έκθεσή σας στον ήλιο και να μη μένετε πολλή ώρα.

Η καλύτερη επιλογή είναι να αποφεύγετε εντελώς τον ήλιο ή να φοράτε ρούχα που σας προστατεύουν.

Πρέπει να ρωτήσετε τον εαυτό σας: Βάζω αρκετό αντηλιακό; Χρησιμοποιώ το σωστό για τον τύπο δέρματος;

Ομοίως, μη ξεχνάτε τα υπόλοιπα πράγματα που μπορούν να σας προστατεύσουν από τον ήλιο. Παραδείγματος χάρη, τα γυαλιά ηλίου, το καπέλο, ένα σάλι για τους ώμους σας, κ.λπ.. Εν ολίγοις, όλα τα παραπάνω αξεσουάρ θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τα εγκαύματα και τα σκούρα σημεία.

Τα εγκαύματα δεν οδηγούν μόνο σε ανεπιθύμητα σκούρα σημεία αλλά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Γι’ αυτό, η προστασία από τον ήλιο είναι ιδιαίτερα σημαντική. Στην εποχή μας υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές, γιατί λοιπόν να μην τις εκμεταλλευτείτε;

Εξάλλου, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Castañeda Gameros, Paola, & Eljure Téllez, Juliana. (2016). El cáncer de piel, un problema actual. Revista de la Facultad de Medicina (México)59(2), 6-14. Recuperado en 28 de junio de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0026-17422016000200006&lng=es&tlng=es.
  • Rodríguez Domínguez, Ileana, Santana Gutiérrez, Odalis, Recio López, Orlando, & Fuentes Naranjo, Marilín. (2006). Beneficios del Aloe Vera l. (sábila) en las afecciones de la piel. Revista Cubana de Enfermería22(3) Recuperado en 28 de junio de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03192006000300004&lng=es&tlng=es.
  • Suárez, S., & Jazmín, D. (2015). Plan para elaboración y comercialización de una crema corporal aclaradora, que contenga dióxido de titanio y extracto de limón, para mujeres que presenten hiperpigmentación, en la ciudad de Guayaquil (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad de Ciencias Químicas).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.