Οκτώ συμβουλές για να αποφύγετε τις κηλίδες από τον ήλιο

29 Οκτωβρίου 2019
Η εμφάνιση κηλίδων από τον ήλιο δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι τις θεωρούν αντιαισθητικές και προτιμούν να τις αποφεύγουν. Ανακαλύψτε τις καλύτερες συμβουλές εδώ!

Για να αποφύγετε τις κηλίδες από τον ήλιο είναι σημαντικό να εντάξετε ορισμένες βασικές συμβουλές φροντίδας στην καθημερινή σας ρουτίνα. Παρότι οι κηλίδες από τον ήλιο δεν είναι ούτε επιβλαβείς ούτε επικίνδυνες για την υγεία, πολλοί άνθρωποι προτιμούν να τις αποφεύγουν καθώς τις θεωρούν αντιαισθητικές.

Για να μειώσετε την εμφάνισή τους, μπορείτε να εφαρμόσετε προϊόντα που βοηθούν στη μείωση της επίδρασης της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) στο δέρμα. Όμως, είναι απαραίτητο να τις συμπληρώνετε με απλές μεθόδους για την προστασία του εκτεθειμένου δέρματος. Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστούμε μαζί σας οκτώ συμβουλές.

Τι είναι οι κηλίδες από τον ήλιο;

Οι κηλίδες από τον ήλιο είναι γνωστές και ως καφέ σημάδια. Πρόκειται για επίπεδες καφέ κηλίδες οι οποίες αναπτύσσονται συνήθως σε περιοχές του δέρματος που εκτίθενται συνεχώς στον ήλιο. Η υπεριώδης ακτινοβολία προκαλεί τον πολλαπλασιασμό των μελανοκυττάρων, κάτι που οδηγεί σε αυτή την κατάσταση.

Αν και το μέγεθος και το σχήμα ποικίλλουν, έχουν την τάση να εμφανίζονται σε περιοχές όπως το πρόσωπο, ο λαιμός, οι ώμοι, και το πάνω μέρος των χεριών. Είναι εντελώς ακίνδυνες και δεν απαιτείται κάποια θεραπεία, παρότι μοιάζουν καρκινώδεις. Έτσι, η ανάγκη για την αποτροπή τους και την ελαχιστοποίησή τους είναι καθαρά για αισθητικούς λόγους.

Ίσως σας ενδιαφέρει: Καταπολεμήστε τα μαύρα σημάδια στον λαιμό με 5 φυσικές θεραπείες

Οκτώ συμβουλές για να αποφύγετε τις κηλίδες από τον ήλιο

Εξαιτίας της μεγάλης επίδρασης του ήλιου στο δέρμα μας, υπάρχει μεγάλος αριθμός θεραπειών και καλλυντικών προϊόντων για την ελαχιστοποίηση της επιθετικότητας της υπεριώδους ακτινοβολίας. Όμως, αν ο στόχος σας είναι να αποφύγετε τις κηλίδες από τον ήλιο θα πρέπει να υιοθετήσετε άλλες στρατηγικές.

1. Να βάζετε πάντα αντηλιακό

Γυναίκα βάζει αντηλιακό

Θα πρέπει να βάζετε αντηλιακό όλο τον χρόνο για να αποτρέψετε την εμφάνιση των κηλίδων από τον ήλιο.

Δε θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε μόνο το καλοκαίρι, καθώς το δέρμα σας μπορεί να υποφέρει από τις αρνητικές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας και τις συννεφιασμένες μέρες.

Αν θέλετε να αποφύγετε τις κηλίδες στο δέρμα και να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος, εφαρμόστε αντηλιακό με δείκτη προστασίας 50 ή υψηλότερο. Σε περίπτωση ηλιόλουστης μέρας, να βάζετε αντηλιακό κάθε δύο ώρες.

2. Αποφύγετε τον ήλιο συγκεκριμένες ώρες

Η ολιγόλεπτη ηλιοθεραπεία μπορεί να είναι υγιεινή καθώς βοηθά το σώμα σας να συνθέσει βιταμίνη D. Ωστόσο, καλύτερα να την αποφεύγετε τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας (από 10.00 μέχρι 15.00), καθώς οι ακτίνες του ήλιου είναι έντονες και επιθετικές το μεσημέρι.

Σε περίπτωση που δε μπορείτε να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο εκείνες τις ώρες, θα πρέπει να βάζετε ένα καλό αντηλιακό και να φοράτε προστατευτικό ρουχισμό ο οποίος θα προστατεύει τα χέρια και τα πόδια σας. Παρομοίως, δοκιμάστε να προγραμματίσετε τις εξωτερικές δουλειές σας για κάποια άλλη στιγμή.

3. Να φοράτε καπέλο και γυαλιά ηλίου για να αποφύγετε τις κηλίδες από τον ήλιο

Πέραν από τον προστατευτικό ρουχισμό, είναι καλή ιδέα να φοράτε και κάποια αξεσουάρ όπως είναι τα καπέλα και τα γυαλιά. Αυτά αποτρέπουν την υπεριώδη ακτινοβολία να επηρεάσει απευθείας το κεφάλι σας, και έτσι μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης κηλίδων στο πρόσωπο.

Για την ακρίβεια, τα γυαλιά ηλίου με προστασία ενάντια στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι απαραίτητα, επειδή προστατεύουν τα μάτια σας και αποτρέπουν την πρόωρη γήρανση του ευαίσθητου δέρματος γύρω από αυτά.

Βεβαιωθείτε πως τα αγοράζετε από ένα έμπιστο κατάστημα, καθώς δεν έχουν όλα τα γυαλιά την ειδική επίστρωση.

4. Αποφύγετε τα αρωματικά προϊόντα

Γυναίκα βάζει άρωμα

Δώστε προσοχή στα καλλυντικά και τα φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν φωτοευαίσθητες αντιδράσεις.

Για να αποφύγετε τις κηλίδες, θα πρέπει να μη χρησιμοποιείτε αρωματικά προϊόντα. Λοσιόν και αρώματα έχουν συμπλέγματα που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση κηλίδων αν τα φορέσετε πριν εκτεθείτε στον ήλιο.

Το παραπάνω γίνεται εξαιτίας μιας φωτοτοξικής αντίδρασης, η οποία ενεργοποιεί τη δημιουργία μελανωμάτων και υπερβολικού αποχρωματισμού. Έτσι, αν πρόκειται να εκτεθείτε στον ήλιο, αποφύγετε την εφαρμογή τέτοιων προϊόντων. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

Διαβάστε επίσης: 10 φρούτα κατά της γήρανσης. Μάθετε περισσότερα!

5. Χρησιμοποιήστε μακιγιάζ με ενσωματωμένο αντηλιακό για να αποφύγετε τις κηλίδες από τον ήλιο

Η ανάγκη προστασίας του δέρματος ενάντια στον ήλιο οδήγησε πολλές εταιρείες στην ανάπτυξη προϊόντων με ενσωματωμένο αντηλιακό. Γι’ αυτό είναι διαθέσιμα στην αγορά πολλά καλλυντικά και προϊόντα μακιγιάζ με ενσωματωμένο αντηλιακό. Μάλιστα, υπάρχουν και πολλά διαφορετικά είδη σκούρων αντηλιακών.

Τα προϊόντα αυτά έχουν γίνει μόδα καθώς οι ποικιλίες χρωμάτων τους κάνουν το δέρμα να φαίνεται ομοιόμορφο, ενώ ταυτόχρονα το προστατεύουν από τον ήλιο. Αν θέλετε να αποφύγετε τις κηλίδες από τον ήλιο τότε καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε τέτοια προϊόντα.

6. Αυξήστε την πρόσληψη βιταμίνης C

Αν θέλετε να αποφύγετε τις κηλίδες από τον ήλιο, δε θα πρέπει να παραλείπετε τη διατροφή. Η καλή διατροφή έχει αντίκτυπο και στην υγεία του δέρματος.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, σας προτείνουμε την κατανάλωση βιταμίνης C, καθώς δρα ως αντιοξειδωτικό για την προστασία του δέρματος από τη συνεχή έκθεση στον ήλιο.

Τροφές όπως εσπεριδοειδή και μούρα βοηθούν το σώμα να παράγει κολλαγόνο και να επιδιορθώνει τα κύτταρα. Μπορείτε να τα τρώτε μόνα τους ή σε σαλάτες, σμούθι, και χυμούς.

7. Εφαρμόστε μάσκες ενυδάτωσης

Κηλίδες από τον ήλιο

Οι μάσκες βοηθούν την ενυδάτωση του δέρματος, ενώ το προμηθεύουν με αντιοξειδωτικά που αποτρέπουν τις κηλίδες από τον ήλιο.

Δε χρειάζεται να περιμένετε την εμφάνιση των κηλίδων για να καρπωθείτε τα οφέλη των μασκών ενυδάτωσης. Αν θέλετε να αποτρέψετε τις ατέλειες, εφαρμόστε αυτές τις μάσκες μία με δύο φορές την εβδομάδα.

Παρόλο που μπορείτε να βρείτε διάφορους τύπους μασκών ενυδάτωσης στην αγορά, καλό θα ήταν να δοκιμάσετε και τις φυσικές. Παραδείγματος χάρη, μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας μάσκα ενυδάτωσης συνδυάζοντας συστατικά όπως ώριμο αβοκάντο, μέλι, και λάδι καρύδας.

Απλώστε τη μάσκα στις εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές, αφήστε τη για 20 λεπτά και έπειτα ξεβγάλτε.

8. Να πίνετε περισσότερο νερό για να αποφύγετε τις κηλίδες από τον ήλιο

Από μόνο του το νερό δε μπορεί να κάνει πολλά για την αποτροπή των κηλίδων. Όμως, αν το εντάξετε στην καθημερινής σας ρουτίνα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του δέρματος.

Πίνοντας δύο λίτρα (περίπου 8 ποτήρια) νερό την ημέραθα προάγετε την ανάπλαση των κυττάρων και θα μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης ξηρότητας, κηλίδων, και πρόωρης γήρανσης.

Συμπεράσματα

Μπορείτε να υιοθετήσετε απλές συνήθειες για να αποφύγετε τις κηλίδες από τον ήλιο. Το σημαντικότερο είναι να είστε συνεπείς, καθώς η ηλιακή ακτινοβολία επηρεάζει το δέρμα σας όλο τον χρόνο.

  • D’Orazio, J., Jarrett, S., Amaro-Ortiz, A., & Scott, T. (2013). UV radiation and the skin. International Journal of Molecular Sciences. https://doi.org/10.3390/ijms140612222
  • Matsumura, Y., & Ananthaswamy, H. N. (2004). Toxic effects of ultraviolet radiation on the skin. Toxicology and Applied Pharmacology. https://doi.org/10.1016/j.taap.2003.08.019
  • Jablonski, N. G., & Chaplin, G. (2010). Human skin pigmentation as an adaptation to UV radiation. Proceedings of the National Academy of Sciences. https://doi.org/10.1073/pnas.0914628107
  • Antoniou, C., Kosmadaki, M. G., Stratigos, A. J., & Katsambas, A. D. (2008). Sunscreens – What’s important to know. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology. https://doi.org/10.1111/j.1468-3083.2007.02580.x
  • Gallagher R. P. (2005). Sunscreens in melanoma and skin cancer prevention. CMAJ : Canadian Medical Association journal = journal de l’Association medicale canadienne173(3), 244-5.
  • Heerfordt, I. M., Torsnes, L. R., Philipsen, P. A., & Wulf, H. C. (2018). Sunscreen use optimized by two consecutive applications. PloS one13(3), e0193916. doi:10.1371/journal.pone.0193916
  • Steinemann, A. (2016). Fragranced consumer products: exposures and effects from emissions. Air Quality, Atmosphere and Health. https://doi.org/10.1007/s11869-016-0442-z
  • Pullar, J. M., Carr, A. C., & Vissers, M. C. M. (2017). The roles of vitamin C in skin health. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu9080866
  • Al-Niaimi, F., & Zhen Chiang, N. Y. (2017). Topical Vitamin C and the skin: Mechanisms of action and Clinical applications. Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology.
  • Williams, S., Krueger, N., Davids, M., Kraus, D., & Kerscher, M. (2007). Effect of fluid intake on skin physiology: Distinct differences between drinking mineral water and tap water. International Journal of Cosmetic Science. https://doi.org/10.1111/j.1467-2494.2007.00366.x