Λογοθεραπεία: Περιγραφή και τα χαρακτηριστικά της

Οι διαταραχές επικοινωνίας μπορούν να προκαλέσουν πολλά προσωπικά και κοινωνικά προβλήματα. Όμως, η λογοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει. Μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτή και πώς μπορεί να βοηθήσει σε αυτό το άρθρο!
Λογοθεραπεία: Περιγραφή και τα χαρακτηριστικά της
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Daniel Osuna Sisco

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Η Παγκόσμια Ημέρα Λόγου είναι μια υπενθύμιση και κίνητρο για την υπεροχή της επικοινωνίας, και προωθεί τη λογοθεραπεία. Εντάξει, αλλά τι ακριβώς είναι αυτό και πώς γίνεται; Στην ουσία, είναι μια αρχή υπεύθυνη για την αξιολόγηση, τη διάγνωση, την αποτροπή, την έρευνα και την αντιμετώπιση δυσκολιών επικοινωνίας στους ανθρώπους.

Γνωστή και ως “λογοθεραπεία”, δεν έχει περιορισμό στην ηλικία του ατόμου καθώς η κατανόηση και η έκφραση της γλώσσας μπορούν να αντιμετωπιστούν σε διαφορετικά στάδια. Έτσι, αυτή η εκδήλωση προσπαθεί να φέρει πληροφορίες σχετικά με τις διαταραχές επικοινωνίας και πώς αυτές αντιμετωπίζονται.

Προβλήματα στα οποία εστιάζει η λογοθεραπεία

Οι περιοχές που καλύπτει η λογοθεραπεία είναι πολλές καθώς προβλήματα γλώσσας, λόγου, φωνής, ακοής, επικοινωνίας, και κατάποσης εμπίπτουν στην επικοινωνιακή δικαιοδοσία της.

Προβλήματα γλώσσας

Αυτό το κομμάτι καλύπτει την κατανόηση και την έκφραση, καθώς και τα ανάμεικτα προβλήματα γλώσσας. Συνήθως, υπάρχουν επιπλοκές και καθυστερήσεις στην εξωτερίκευση ιδεών, καθώς και στην αφομοίωσή τους. Ορισμένες δυσκολίες αυτού του τύπου είναι η δυσφασία, η δυσλεξία, και η αφασία.

Προβλήματα ομιλίας

Αυτά είναι δυσκολίες που ξεκινούν από την άρθρωση και τη μετάδοση ήχων κατανοητών από τον δέκτη. Σε αυτές τις επιπλοκές περιλαμβάνονται η δυσφημία (τραύλισμα) και η δυσαρθρία. Η τελευταία είναι μια ανεπάρκεια στην άρθρωση των ήχων εξαιτίας μιας παράλυσης των νευρικών κέντρων που δίνουν εντολές στα όργανα φώνησης.

Προβλήματα φωνής

Η φωνή ξεκινά από τη δόνηση των φωνητικών χορδών, αλλά η λανθασμένη χρήση της μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες. Οι συνέπειες των κακών φωνητικών συνηθειών μπορεί να είναι μερική ή πλήρης απώλεια του φυσιολογικού ηχοχρώματος της φωνής, το οίδημα του Reinke, πολύποδες, και οζίδια.

Προβλήματα ακοής

Αυτά σχετίζονται με άτομα με εξασθενημένη ακοή ή όσους έχουν υποβληθεί σε κοχλιακή εμφύτευση. Η ακουστική αποκατάσταση απαιτεί εστίαση στον ρυθμό και την ένταση που θα πρέπει να έχει η φωνή για να υπάρξει αποτελεσματική επικοινωνία.

Η λογοθεραπεία μπορεί να διορθώσει προβλήματα επικοινωνίας

Η επικοινωνία απαιτεί οι στρατηγικές και οι μέθοδοι να είναι ρευστές και ξεκάθαρες, αναφορικά με τον σχηματισμό ιδεών. Υπάρχει και η έκφραση των συναισθημάτων που ανήκει σε αυτόν τον κλάδο. Εν ολίγοις, λαμβάνει υπόψιν τα γνωστά εναλλακτικά συστήματα επικοινωνίας.

Προβλήματα κατάποσης

Αυτά τα προβλήματα μπορεί να βρίσκονται στον οισοφάγο, τον φάρυγγα, το στόμα, και σε διάφορα νεύρα. Όμως, ο λογοθεραπευτής θα επικεντρωθεί στην αξιολόγηση του φάρυγγα και την κατάποσης, καθώς επίσης και στην κινητικότητα και την ευαισθησία της περιοχής.

Κοριτσάκι σε συνεδρία λογοθεραπείας
Η λογοθεραπεία απευθύνεται σε προβλήματα που σχετίζονται με την ομιλία, την επικοινωνία, και την κατάποση, μεταξύ άλλων.

Στόχοι της Παγκόσμιας Ημέρας Λόγου

Οι στόχοι της Παγκόσμιας Ημέρας Λόγου είναι να οπτικοποιεί αυτή την αρχή και να ευαισθητοποιεί για τη σημασία της επικοινωνίας σε κάθε ηλικία. Η 15η Μαρτίου είναι μια μέρα για να μεταδώσουμε το κύμα της επικοινωνίας στα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

Ένα άλλο σημείο εστίασης της εκδήλωσης είναι η εύρεση τρόπων προκειμένου να βοηθηθούν τα άτομα με δυσκολίες επικοινωνίας ώστε να απολαμβάνουν την ευεξία που δίνει η κοινωνικοποίηση.

Συχνά θέματα της Παγκόσμιας Ημέρας Λόγου

Ο στόχος κάθε χρόνου είναι να εστιάσει αυτή η εκδήλωση σε διαφορετικά θέματα για να προαχθούν λύσεις σε προβλήματα επικοινωνίας όπως:

Πολυγλωσσία

Εδώ, στόχος είναι να βρεθούν οι κατάλληλες στρατηγικές ώστε να διευρυνθούν οι επιλογές επικοινωνίας σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, παρά να τις περιορίζουμε. Έμφαση δίνεται στη σημασία της υποστήριξης από τους γονείς ή το κοντινό οικογενειακό περιβάλλον ώστε να ενθαρρύνουν τη σωστή γλώσσα.

Επίκτητες νευρολογικές διαταραχές επικοινωνίας

Εδώ σκοπός είναι να δοθεί αξία και να υπάρξει ευαισθητοποίηση για περιπτώσεις επίκτητων νευρολογικών διαταραχών επικοινωνίας. Αυτές αποτελούνται από άτομα με δυσκολίες στο κεντρικό νευρικό σύστημα, τα οποία βλέπουν τις οδούς επικοινωνίας τους να μειώνονται λόγω της απώλειας λειτουργιών με τις οποίες δεν είχαν πρόβλημα στο παρελθόν.

Λογοθεραπεία για τη δυσπραξία

Αυτή η διαταραχή προκαλεί βλάβη στον φωνητικό και φωνολογικό σχεδιασμό. Όμως, η κατάσταση του ανθρώπου που επηρεάζεται μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά μέσω της λογοθεραπείας, κάτι που θα αυξήσει τις πιθανότητές του στην κοινωνία.

Δυσφαγία

Το πρόβλημα εδώ είναι η δυσκολία στην κατάποση οποιασδήποτε τροφής μετά το μάσημα. Η δυσφαγία σχετίζεται με τα προαναφερθέντα προβλήματα κατάποσης.

Επαυξητική και εναλλακτική επικοινωνία

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες στρατηγικές των λογοθεραπευτών είναι να επαινούν την επαυξητική και εναλλακτική επικοινωνία. Πρόκειται για τη συμβολή ή τη συμπλήρωση της ομιλίας που διευκολύνει την κατανόηση του συνομιλητή. Επιπλέον, αποτελείται από γραφή, χειρονομίες με τη βοήθεια των άκρων, και από εκφράσεις του προσώπου.

Η λογοθεραπεία για τις διαταραχές αυτιστικού φάσματος

Αυτές είναι μέρος μιας νευρολογικής διαταραχής η οποία αποτρέπει τη φυσιολογική επικοινωνία και την κοινωνική αλληλεπίδραση. Ένα τέτοιο θέμα είναι πολύ ευαίσθητο για τους παθολόγους ομιλίας-γλώσσας καθώς υπάρχουν δυσκολίες στο να γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει στο κεφάλι του ασθενή. Επίσης, η επαυξητική και εναλλακτική επικοινωνία είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείται περισσότερο.

Δυσκολίες γραφής και ανάγνωσης

Αυτό το ζήτημα οφείλεται στο γεγονός πως πολλοί γονείς παίρνουν ελαφρά τη καρδία τις μαθησιακές δυσκολίες και δεν εκτιμούν πως η αιτία ίσως βρίσκεται στα προβλήματα επικοινωνίας. Έτσι, βάζουν “ταμπέλες” σε παιδιά και ενήλικες αντί να αναζητήσουν τη βοήθεια της λογοθεραπείας.

Η λογοθεραπεία για την τηλεπρακτική και τις ψηφιακές τεχνολογίες

Λόγω συγκυριών δημιουργήθηκαν αλλαγές στις ρουτίνες και τις συνήθειες των περισσοτέρων. Από αυτό αναδύθηκε μια “νέα κανονικότητα” η οποία κυριαρχεί. Μέσα σε αυτή έκαναν αισθητή την παρουσία τους η τηλεπρακτική και οι ψηφιακές τεχνολογίες.

Υπό αυτό το πρίσμα, η λογοθεραπεία θέλει να δώσει περισσότερο χώρο στην τηλεπρακτική. Στόχος είναι να συνεχιστεί η αξιολόγηση των επηρεασμένων ατόμων καθώς δουλεύουν.

Κοριτσάκι δείχνει μια λέξη σε καρτέλα
Η Παγκόσμια Ημέρα Λόγου προάγει την τηλεπρακτική προκειμένου να συνεχιστούν οι διεργασίες των ατόμων που επηρεάζονται.

Πότε θα χρειαστείτε τη λογοθεραπεία;

Ένας από τους στόχους της Παγκόσμιας Ημέρας Λόγου είναι να μεταφέρει το πότε είναι ώρα να πάτε σε έναν λογοθεραπευτή για την αντιμετώπιση των δυσκολιών επικοινωνίας.

Έτσι, ένα άτομο θα πρέπει να σκεφτεί να πάει σε έναν λογοθεραπευτή όταν υπάρχει ένα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Δυσκολία κατάποσης που επιμένει
  • Δυσκολίες που σχετίζονται με τη φωνή
  • Ανικανότητα κατανόησης και ερμηνείας πληροφοριών
  • Ασυνάρτητη χρήση της γλώσσας
  • Προβλήματα με την άρθρωση βασικών ήχων
  • Μπέρδεμα στα γένη

Τι να θυμάστε για την Παγκόσμια Ημέρα Λόγου

Τέλος, στόχος αυτής της εκδήλωσης είναι να ενθαρρύνει τον συλλογισμό και να επιστήσει την προσοχή σε παράξενες συμπεριφορές επικοινωνίας. Ανιχνεύοντας έγκαιρα ένα μεγάλο πρόβλημα μπορείτε να το βελτιώσετε περισσότερο με τη θεραπεία.

Εν ολίγοις, ο στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η πλειονότητα των διαταραχών επικοινωνίας που υπάρχουν. Αυτό, με τη σειρά του, στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και των κοινωνικών σχέσεων οποιουδήποτε έχει μια διαταραχή λόγου.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.