Δυσφαγία: Ποιοι είναι οι τρόποι για την αντιμετώπισή της

Η δυσφαγία είναι μια ασθένεια η οποία μπορεί να εμφανιστεί για διάφορους λόγους. Εξαιτίας αυτού, δεν υπάρχει μία μοναδική θεραπεία. Για την ακρίβεια, είναι απαραίτητο να γίνει ακριβής διάγνωση προκειμένου να επιλεχθεί η κατάλληλη προσέγγιση. Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψουμε θεραπείες για τη δυσφαγία.
Δυσφαγία: Ποιοι είναι οι τρόποι για την αντιμετώπισή της
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Οι θεραπείες για τη δυσφαγία εξαρτώνται από τον τύπο από τον οποίο υποφέρει ο ασθενής. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε τα πάντα για τους διαφορετικούς τύπους, καθώς και το πώς θα πρέπει ν’ αντιμετωπίζονται.

Στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτούνται αυστηρές φαρμακευτικές θεραπείες, ακόμη και χειρουργικές επεμβάσεις. Όμως, ένας γιατρός θα πρέπει να κάνει μια ακριβή διάγνωση πριν αποφασίσει τη θεραπεία. Ορισμένες δυσφαγίες είναι προσωρινές, ενώ άλλες αντιπροσωπεύουν ένα πιο σοβαρό, ακόμη και ογκολογικό, πρόβλημα.

Η δυσφαγία και οι τύποι της

Δυσφαγία είναι η δυσκολία στην κατάποση. Με άλλα λόγια, οι ασθενείς νιώθουν πόνο όταν κάτι περνά τον λαιμό τους.

Αν το πρόβλημα είναι ο ίδιος ο λαιμός, ίσως υπάρχει κάποια λοίμωξη ή φλεγμονώδης οδυνοφαγία. Δυσφαγία έχουμε όταν ένα άτομο δυσκολεύεται να καταπιεί φαγητό ή σάλια από τη στοματική κοιλότητα προς το στομάχι.

Όπως μπορείτε να δείτε, διάφορα όργανα παίζουν ρόλο σε αυτή τη διαταραχή, κάτι που την κάνει περίπλοκη. Επιπλέον, δυσκολία μπορεί να παρουσιαστεί στην κατάποση είτε υγρών είτε στερεών. Αυτά τα μικρά συμπτώματα βοηθούν κατά πολύ τη διάγνωση.

Αυτοί είναι οι τύποι των κλινικών εκδηλώσεων:

 • Στοματοφαρυγγική. Αυτή η δυσφαγία είναι η κλασική δυσκολία κατάποσης υγρών και φαγητών στα άνω επίπεδα. Εντοπίζεται στον λαιμό και οι πιο συχνές αιτίες είναι νευρολογικές. Από αυτή υποφέρουν άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό, κάτι που κάνει δύσκολη την κατανάλωση φαγητού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως αφυδάτωση και απώλεια βάρους.
 • Οισοφαγική. Όπως προδίδει το όνομα, αυτή η δυσφαγία είναι στον οισοφάγο, χαμηλότερα από την προηγούμενη. Συμβαίνει τόσο με υγρά, όσο και με στερεά. Ο οισοφάγος είναι ένα ρηχό και σωληνοειδές όργανο που διευκολύνει την παρεμπόδιση στις νεοπλαστικές διεργασίες. Η πιο σοβαρή αιτία είναι, φυσικά, ο καρκίνος.
Γυναίκα πιάνει τον λαιμό της
Η δυσφαγία είναι ένα πρόβλημα που το χαρακτηρίζει η δυσκολία κατάποσης στερεών και υγρών τροφών.

Θεραπείες για την στοματοφαρυγγική δυσφαγία

Αρχικά, για ν’ αντιμετωπιστεί η στοματοφαρυγγική δυσφαγία, ο επαγγελματίας υγείας θα πρέπει πρώτα να διαγνώσει την ασθένεια. Τα πρώτα αίτια που αναζητεί είναι εκείνα που μπορούν να διορθωθούν με την αλλαγή των συνηθειών.

Από τα πρώτα πράγματα που προτείνει ο γιατρός είναι οι διατροφικές αλλαγές, όπως η τροποποίηση των υφών και του όγκου του φαγητού. Στόχος είναι να βοηθήσουν τον ασθενή να μπορέσει να καταπιεί και να χωνέψει το φαγητό.

Η στάση του σώματος είναι ένας καθοριστικός παράγοντας σε ασθενείς που υποφέρουν από νευρολογικές διαταραχές λόγω πρωτοπαθών παθολογιών ή συνεπειών. Για πολλούς, αρκεί η αλλαγή της θέσης του λαιμού όταν τρώνε για να διορθωθεί η δυσφαγία.

Επίσης, εφαρμόζονται διαδικασίες αποκατάστασης γι’ αυτή τη σημαντική, καθημερινή δραστηριότητα. Μαθαίνουμε να τρώμε όταν είμαστε πολύ μικροί. Ωστόσο, παραδείγματος χάρη, ασθενείς που υποφέρουν από εγκεφαλικά θα πρέπει να μάθουν να το κάνουν εκ νέου. Στους ασθενείς μαθαίνουν να τρώνε ξανά οι διατροφολόγοι και οι φυσιοθεραπευτές.

Στις πολύπλοκες περιπτώσεις, οι γιατροί ίσως συνταγογραφήσουν θρεπτική υποστήριξη ή προσαρμοστικές συσκευές σίτισης. Αν ο ασθενής δεν τρώει παρά τις αλλαγές, ή χάνει βάρος και αφυδατώνεται, τότε ο γιατρός θα προτείνει μία από αυτές τις συσκευές.

 • Πιο συχνά χρησιμοποιούνται οι ρινογαστρικοί σωλήνες.
 • Παρότι η χειρουργική επιλογή είναι λιγότερο συχνή, παραμένει μια επιλογή όταν υπάρχει κίνδυνος λιμοκτονίας.

Θεραπείες για τη δυσφαγία – Οισοφαγική δυσφαγία

Ο καρκίνος του οισοφάγου δεν είναι η μόνη αιτία αυτού του τύπου δυσφαγίας. Έτσι, η σωστή θεραπεία εξαρτάται από τη σωστή διάγνωση. Ίσως ο ασθενείς να υποφέρει από οισοφαγίτιδα η οποία είναι η φλεγμονή του οισοφάγου. Επίσης, μπορεί να υποφέρει από αχαλασία. Αυτή υπάρχει όταν ο χαμηλότερος μυς του οισοφάγου (σφιγκτήρας) δε χαλαρώνει σωστά για να αφήσει την τροφή να περάσει στο στομάχι.

Αν ο γιατρός επιλέξει τη χειρουργική οδό, πολύ πιθανό να καταφύγει στην ενδοσκόπηση. Για να γίνει αυτή, εισάγεται ένας ευλύγιστος σωλήνας μέσω της άνω γαστρεντερικής οδού προκειμένου ν’ ανιχνευτούν εμπόδια. Η συσκευή έχει μια κάμερα και εργαλεία με τα οποία μπορεί να δουλέψει ο χειρούργος. Αν βρει ένα ξένο σώμα, θα πρέπει να το αφαιρέσει. Επιπλέον, του επιτρέπει να λάβει βιοψίες.

Το ενδοσκόπιο μπορεί επίσης να διευρυνθεί ώστε να επιτρέψει στα στοιχεία μέσα στον οισοφάγο να κινηθούν σε ασθενείς με σοβαρή απόφραξη λόγω της μειωμένης οισοφαγικής κοιλότητας.

Ορισμένα από τα φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν χωρίς την ανάγκη χειρουργείου είναι τα ακόλουθα:

 • Αναστολείς καναλιών ασβεστίου. Αυτά τα φάρμακα υποστηρίζουν ότι μπορούν να ρυθμίσουν τις συσπάσεις του λείου μυ στον οισοφάγο. Η αποτελεσματικότητά τους έχει αμφισβητηθεί σε κλινικές δοκιμές.
 • Αναστολείς αντλίας πρωτονίων. Χρησιμοποιούνται κυρίως ως ρυθμιστές. Μειώνουν την παραγωγή υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι, άρα και την παλινδρόμηση. Αυτό προκαλεί ερεθισμό στον οισοφάγο.
 • Αλλαντική τοξίνη. Οι ειδικοί έχουν πειραματιστεί με την έγχυση αυτής της ουσίας αρκετές φορές, αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν υποσχόμενα. Αρχικά, η ουσία θα πρέπει να χορηγείται κάθε 6 μήνες για να είναι αποτελεσματική. Οι ασθενείς που επωφελήθηκαν από αυτή έπρεπε να υποβληθούν και σε χειρουργείο.
Άτομο βάζει χάπια στη σειρά
Οι θεραπείες για τη δυσφαγία διαφέρουν ανάλογα την περίπτωση. Ορισμένες φορές, οι διατροφικές αλλαγές είναι αρκετές. Σε άλλες περιπτώσεις απαιτούνται φάρμακα ή χειρουργείο.

Οι θεραπείες είναι πολύπλοκες

Όπως είδατε σε αυτό το άρθρο, δεν είναι εύκολο να προσεγγίσουν τη δυσφαγία οι γιατροί. Σοβαρές υποβόσκουσες αιτίες, όπως ο καρκίνος, απαιτούν ακριβή διάγνωση ώστε να μην αφεθεί τίποτα στην τύχη.

Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό για τους ασθενείς να βλέπουν τον γιατρό τους το συντομότερο δυνατό και να ακολουθούν τις οδηγίες του. Αυτή η διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό και αφυδάτωση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Leonard, Rebecca, and Katherine Kendall, eds. Dysphagia assessment and treatment planning: a team approach. Plural publishing, 2018.
 • Popescu, C. R., et al. “The epidemiology of hypopharynx and cervical esophagus cancer.” Journal of medicine and life 3.4 (2010): 396.
 • García González, María Luisa. “Viscosidad en la dieta de pacientes diagnosticados de disfagia orofaríngea.” (2017).
 • Suárez-Escudero, Juan Camilo, Zulma Vanessa Rueda Vallejo, and Andrés Felipe Orozco. “Disfagia y neurología:¿ una unión indefectible?.” Acta Neurológica Colombiana 34.1 (2018): 92-100.
 • García-Peris, Pilar, C. Velasco, and L. Frías Soriano. “Manejo de los pacientes con disfagia.” Nutrición Hospitalaria 5.1 (2012): 33-40.
 • Chamorro, C. Cabrera, et al. “Dilatación endoscópica con balón de estenosis esofágica en niños.” Cir Pediatr 26 (2013): 106-111.
 • Gil, FJ Rodríguez, C. Martínez Prieto, and R. de Prado Serrano. “Disfagia orofaríngea y trastornos motores esofágicos.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 11.1 (2012): 26-34.
 • San Bruno, A., and J. E. Domínguez-Muñoz. “Protocolo diagnóstico de la disfagia.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 13.7 (2020): 405-408.
 • Terré, R. “Disfagia orofaríngea en el ictus: aspectos diagnósticos y terapéuticos.” Revista de neurología 70.12 (2020): 444-452.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.