Λοιμώδης διάρροια: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η λοιμώδης διάρροια συνοδεύεται συνήθως από άλλα συμπτώματα, όπως πυρετό, κοιλιακές κράμπες, ναυτία, ίλιγγο, και γενική αδιαθεσία. Τα αίτια ποικίλουν ανάλογα με τους πιθανούς μικροοργανισμούς.
Λοιμώδης διάρροια: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τελευταία ενημέρωση: 26 Ιουνίου, 2021

Οι ειδικοί ορίζουν τη διάρροια ως αφόδευση πηκτή ή υγρή, που συμβαίνει πάνω από τρεις φορές την ημέρα. Η λοιμώδης διάρροια, πέραν από σημάδι ιατρικού προβλήματος, είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Στις Δυτικές χώρες με ανεπτυγμένο σύστημα υγείας, η διάρροια δεν αποτελεί πρόβλημα συνήθως. Ωστόσο, σε άλλες περιοχές, μπορεί να γίνει θανατηφόρα. Είτε βρίσκεστε εδώ για πρόληψη, είτε για ν’ αποκτήσετε γνώση, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πληροφορίες γι’ αυτή την πάθηση. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη λοιμώδη διάρροια.

Τι είναι η λοιμώδης διάρροια;

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η λοιμώδης διάρροια θεωρείται μια αφόδευση υγρών η οποία γίνεται πάνω από τρεις φορές την ημέρα.  Σύμφωνα με μελέτες, στα νεαρά παιδιά ηλικίας δύο ετών, η συχνότητα μειώνεται σε τρεις ή περισσότερες φορές ανά 12 ώρες, ή τουλάχιστον σε μία φορά με αίμα, βλέννα, ή πύον.

Λοιμώδη διάρροια προκαλούν παθογόνα, εφόσον, φυσικά, δεν υπάρχει άλλος λόγος όπως τροφική δηλητηρίαση, ή αναστατωμένο γαστρεντερικό σύστημα, όπως σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Ιοί, βακτήρια, ή πρωτόζωα (παρασιτικοί μονοκύτταροι οργανισμοί), μεταξύ άλλων, μπορούν να προκαλέσουν αυτή την πάθηση.

Πέραν των πληροφοριών ιατρικής φύσης, είναι απαραίτητο να τοποθετήσουμε τη λοιμώδη διάρροια σε μια παγκόσμια κλίμακα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δώσει μια σειρά αποκαλυπτικών δεδομένων και ανάμεσά τους, βρήκαμε τα ακόλουθα:

  • Οι διαρροϊκές παθήσεις είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία θανάτου στα παιδιά κάτω των πέντε ετών παγκοσμίως.
  • Αυτό μεταφράζεται σε, περίπου, 525.000 βρεφικούς θανάτους τον χρόνο.
  • Μια μεγάλη μερίδα αυτών των ασθενειών μπορούν ν’ αποτραπούν με επαρκείς δομές υγείας και ελέγχους τροφίμων.
  • Αυτή η πάθηση μπορεί να προκαλέσει σοβαρό υποσιτισμό, την απώλεια υγιών ετών ζωής, και, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, τον θάνατο του ασθενή.
Γυναίκα πιάνει το στομάχι της
Η λοιμώδης διάρροια μπορεί να επηρεάσει τόσο παιδιά, όσο και ενήλικες.

Αίτια λοιμώδους διάρροιας

Όπως αναφέρουν επιστημονικές μελέτεςιοί, βακτήρια, και πρωτόζωα, μπορούν όλα να προκαλέσουν λοιμώδη διάρροια, πέραν από ορισμένα πιο σύνθετα παράσιτα. Τώρα θα εξηγήσουμε από τι αποτελείται το καθένα.

Βακτήρια

Παραδόξως, τα βακτήρια προκαλούν μονάχα το 10-20% των λοιμωδών διαρροιών. Ανάμεσα στα πιο συχνά εντεροπαθογόνα, βρίσκουμε τα ακόλουθα: Σιγκέλλα, Σαλμονέλα, Δονάκιο της χολέρας, Εντεροαιμορραγικό Κολοβακτηρίδιο, Αερομονάδα, και Υερσίνια η εντεροκολιτική.

Αξίζει ν’ αναφέρουμε επίσης το Καμπυλοβακτηρίδιο, το οποίο συμβάλλει στις τέσσερις πιο κοινές αιτίες διάρροιας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ιοί

Πολλοί ιοί προκαλούν διάρροια, ανάμεσά τους οι νοροϊοί και οι ρετροϊοί. Είναι οι πιο διαδεδομένοι και είναι υπεύθυνοι για την οξεία διάρροια. Αυτά τα ιικά επεισόδια που προκαλούν αραιά κόπρανα είναι γνωστά και ως ιογενής γαστρεντερίτιδα ή γρίπη στομάχου.

Πρωτόζωα και άλλα παράσιτα

Ορισμένα πρωτόζωα που εντοπίζονται στο νερό, όπως η Ενδαμοιβάδα η ιστολυτική, ή η Giardia lamblia, μπορούν επίσης να προκαλέσουν λοιμώδη διάρροια. Περισσότερο σύνθετα παράσιτα, όπως τα εντερικά σκουλήκια, επιστημονικά γνωστά ως Ασκαρίς, προκαλούν την ίδια πάθηση.

Κύριες μέθοδοι μετάδοσης

Ανάλογα με το παθογόνο, μπορούμε να παρατηρήσουμε πως οι μέθοδοι μετάδοσης είναι πολλές και διάφορες. Παραδείγματος χάρη, ένας ιός μεταδίδεται μέσω των μικρο-αερολυμάτων τα οποία μεταδίδει το μολυσμένο άτομο, όπως από τον βήχα και το φτέρνισμα, ενώ ένα βακτήριο, συνήθως, εισέρχεται μέσω του φαγητού.

Πώς μπορεί ν’ αποτραπεί η λοιμώδης διάρροια

Ως βασική αρχή, όπως αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC)η καλύτερη πρόληψη για την αποφυγή της λοιμώδους διάρροιας είναι να αποστειρώνονται οι επιφάνειες της κουζίνας, να μην πίνετε αφιλτράριστο νερό, και να τρώτε μόνο ό,τι έχει μαγειρευτεί ή υποστεί παστερίωση.

Ο λόγος είναι πως οι μικροοργανισμοί που αναφέραμε παραπάνω μεταδίδονται με την άμεση επαφή με το στόμα ή με την κατανάλωση του νερού ή του φαγητού.

Βακτήρια σε μεγέθυνση
Το Κολοβακτηρίδιο είναι γνωστό για την πρόκληση λοιμώδους διάρροιας.

Ποια άλλα συμπτώματα έχει η λοιμώδης διάρροια;

Πέραν από υγρά ή πηκτά κόπρανα, η λοιμώδης διάρροια συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, ανάλογα με τον παράγοντα πρόκλησης. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για τον Διαβήτη και τις Πεπτικές και Νεφρικές Παθήσεις (NIH), ορισμένα κλινικά σημάδια που μπορεί να συνοδεύουν τη νόσο είναι:

  • Αίμα στα κόπρανα
  • Πυρετός και κρυάδες
  • Ζάλη και ίλιγγος
  • Εμετός
  • Πόνος και πρήξιμο στο στομάχι

Πρόληψη από την τροφή

Όπως είδαμε στο άρθρο, πολλά παθογόνα μπορούν να προκαλέσουν λοιμώδη διάρροια: βακτήρια, ιοί, πρωτόζωα, και άλλα παράσιτα. Στην πλειοψηφία των Δυτικών χωρών, αυτή η πάθηση δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά σε περιοχές με ελάχιστη υγιεινή, είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου.

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της διάρροιας (πέραν από την ιογενή) είναι ν’ αποφεύγετε την κατανάλωση ωμού ή μη επαρκώς μαγειρεμένου φαγητού, ή φαγητού το οποίο έχει προετοιμαστεί σε περιβάλλον που δεν έχει αποστειρωθεί σωστά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.