Ανακαλύψτε τα πιο κοινά παράσιτα τροφίμων

Τα παράσιτα τροφίμων είναι συχνή αιτία τροφικής δηλητηρίασης. Ποια είναι τα πιο κοινά; Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε γι' αυτά με λεπτομέρειες και θα σας προσφέρουμε ορισμένες στρατηγικές για να τα αποφύγετε.
Ανακαλύψτε τα πιο κοινά παράσιτα τροφίμων
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Τα παράσιτα τροφίμων είναι ορισμένοι μικροοργανισμοί που ενέχουν κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.

Εισέρχονται στο σώμα μέσω της διατροφής και έχουν την ικανότητα να μένουν σε ορισμένα τμήματα του εντέρου ή να δημιουργούν βλαβερές τοξίνες. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποια είναι τα πιο κοινά και τα απαραίτητα μέτρα για να αποφύγετε την κατανάλωσή τους.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μία από τις πιο συχνές αιτίες επίσκεψης των επειγόντων περιστατικών είναι η τροφική δηλητηρίαση. Αυτή οφείλεται συνήθως σε κακές διατροφικές πρακτικές, οι οποίες καταλήγουν στη κατανάλωση παθογόνων που προκαλούν πεπτικά προβλήματα.

Όμως, ορισμένα από αυτά μπορούν να αναπτύξουν αλλεργικές διαδικασίες και να επηρεάσουν όργανα ζωτικής σημασίας, όπως το συκώτι. Ποιους άλλους κινδύνους προξενούν;

Συνεχίστε την ανάγνωση για ν’ ανακαλύψετε.

Παράσιτα τροφίμων – Κίνδυνοι

Σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι καταναλώνουν παράσιτα τροφίμων χωρίς να γνωρίζουν την ύπαρξή τους στο φαγητό λόγω του μικρού μεγέθους τους. Είναι επίσης πιθανό το προϊόν να περιέχει μονάχα τα αβγά αυτών των παθογόνων τα οποία εκκολάπτονται στο έντερο και προκαλούν βραχυπρόθεσμη βλάβη.

Αυτές είναι ίσως από τις πιο πολύπλοκες περιπτώσεις καθώς το παράσιτο κατοικεί μέσα στο άτομο και προκαλεί μόνιμα προβλήματα υγείας. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι αυτοί οι οργανισμοί μπορούν ν’ αναπτυχθούν σε πληθώρα τροφίμων. Μπορούν να εμφανιστούν σε φρέσκα τρόφιμα, αλλά και σε κονσερβοποιημένα.

Πολύ συχνά εντοπίζονται σε κρέας το οποίο δεν έχει λάβει τη σωστή μεταχείριση, ακόμη και σε μερικά ψάρια. Μόλις αναπτυχθούν στο σώμα, μπορούν να εξαπλωθούν με την επαφή, ειδικά όπου υπάρχει φτωχή υγιεινή χεριών.

Άνδρας με παράσιτο στο έντερο
Η παρουσία παράσιτων στα τρόφιμα είναι μια συχνή αιτία τροφικής δηλητηρίασης.

Τα κύρια παράσιτα τροφίμων

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Advances in Food and Nutrition Research δηλώνει ότι τα παράσιτα τροφίμων είναι μία από τις πιο παραμελημένες ομάδες παθογόνων. Ο λόγος είναι η πολυπλοκότητά τους και η μεγάλη τους παρουσία σε περιθωριοποιημένους πληθυσμούς. Όμως, τα τελευταία χρόνια έχουν εξαπλωθεί σε άλλους πληθυσμούς και προκαλούν απρόσμενα συμπτώματα.

Ποια είναι τα πιο σημαντικά παράσιτα; Και πώς μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης; Είναι σημαντικό να δοθούν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, γι’ αυτό θα σας δώσουμε παραπάνω πληροφορίες στη συνέχεια.

Ταινία

Η ταινία ή αλλιώς “ταινία των χοίρων” είναι ένας μικροοργανισμός που εντοπίζεται κυρίως στους χοίρους οι οποίοι δεν έχουν δεχθεί την κατάλληλη μεταχείριση ή απολύμανση στα σφαγεία.

Το αποτέλεσμα της κατανάλωσης μολυσμένης τροφής είναι η ανάπτυξη ταινίας στο έντερο. Αυτή έχει τη μορφή σκουληκιού και την ικανότητα να απορροφά τις θρεπτικές ουσίες που καταναλώνουμε με την τροφή μας.

Σύμφωνα με μια μελέτη η οποία εμφανίστηκε στο περιοδικό Parasite Immunologyαυτό μπορεί να προκαλέσει σταδιακή απώλεια βάρους στους ανθρώπους. Με τη σειρά του κάτι τέτοιο οδηγεί σε ατροφία.

Εχινόκοκκος

Πρόκειται για ένα παράσιτο το οποίο ζει συνήθως στα έντερα των σκύλων. Όμως, έρευνες έδειξαν ότι μπορεί να μολύνει και ανθρώπους από την κατανάλωση μολυσμένου κρέατος από άλλα ζώα, όπως χοιρινό.

Είναι ένας οργανισμός όπως η ταινία, αν και μικρότερου μεγέθους. Προκαλεί την κατανάλωση πρωτεΐνης η οποία μειώνει τη βιοδιαθεσιμότητα των αμινοξέων για ανθρώπινη χρήση. Συνεπώς, ζημιώνει σημαντικά την υγεία.

Τοξόπλασμα

Αυτό το πρωτόζωο μπορεί να προκαλέσει τοξοπλάσμωση στους ανθρώπους. Είναι ένας μικροοργανισμός που ζει κυρίως στις γάτες, αν και η μετάδοσή του στις έγκυες γυναίκες έχει αρνητικές επιπτώσεις στο έμβρυο.

Η αντιμετώπιση της τοξοπλάσμωσης απαιτεί μια σειρά φαρμάκων τα οποία δρουν στη σύνθεση του φολικού οξέος. Έτσι λοιπόν η θεραπεία δημιουργεί αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή και τον κύκλο αναπαραγωγής του παράσιτου.

Στην κλινική εικόνα της τοξοπλάσμωσης, ξεχωρίζουν τα συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης, όπως ο πυρετός. Αυτή η ασθένεια μπορεί να είναι περισσότερο μοιραία στην περίπτωση ατόμων με ανοσοκαταστολή.

Επίσης, κάποιες μελέτες αναφέρουν ότι η μόλυνση από αυτό το παθογόνο μπορεί ν’ αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης σχιζοφρένειας.

Στρατηγικές για τη μείωση του κινδύνου

Ένας από τους πιο αποδοτικούς μηχανισμούς για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης μόλυνσης από παράσιτα τροφίμων είναι τα ακραία μέτρα υγιεινής τροφίμων. Είναι σημαντικό να πλένετε σωστά τα φρέσκα προϊόντα, εκτός από τα κρέατα.

Επίσης, είναι σημαντικό να διασφαλίζεται η υψηλή εσωτερική θερμοκρασία στο φαγητό κατά το μαγείρεμα. Ο λόγος είναι πως πρόκειται για έναν αποτελεσματικό μηχανισμό εξουδετέρωσης παθογόνων που μπορεί να βρίσκονται στα τρόφιμα.

Ταυτόχρονα, δε θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε τα ίδια εργαλεία για τις ωμές και τις μαγειρεμένες τροφές. Θα πρέπει επίσης να αποστειρώνετε σωστά τα κουζινικά σας, καθώς και να πλένετε τα χέρια σας πριν πιάσετε τα τρόφιμα.

Σε περίπτωση που παγώνετε οποιαδήποτε τροφή, θα πρέπει έπειτα να την ξεπαγώνετε στο ψυγείο και όχι σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην εκκόλαψη των αβγών που πιθανών να βρίσκονται μέσα στην τροφή ή στην επιφάνειά της.

Διάφορα ωμά τρόφιμα σε πάγκο
Η σωστή μεταχείριση των τροφίμων είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την αποφυγή της τροφικής δηλητηρίασης από παράσιτα τροφίμων.

Προσέξτε τα παράσιτα τροφίμων

Η μόλυνση από παράσιτα τροφίμων είναι κάτι συχνό, και αποτελεί ένα πρόβλημα που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία. Δεν επηρεάζει μόνο τον μεταβολισμό των θρεπτικών ουσιών ή τη διαθεσιμότητά τους, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε ηπατικά προβλήματα, ακόμη και μια αντίδραση υπερευαισθησίας η οποία μπορεί να είναι θανάσιμη.

Επιπλέον, στην περίπτωση των εγκύων γυναικών, ορισμένες δηλητηριάσεις είναι πολύ επικίνδυνες, καθώς θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του εμβρύου. Έτσι, σας συμβουλεύουμε να αγοράζετε πάντα υψηλής ποιότητας τρόφιμα τα οποία έχουν περάσει όλους τους υγειονομικούς ελέγχους και έχουν τις κατάλληλες πιστοποιήσεις.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να μαγειρεύετε πλήρως τα τρόφιμα για να εξασφαλίζετε ότι τα παθογόνα που ίσως ζούσαν σε αυτά έχουν πλέον καταστραφεί. Στην περίπτωση διατήρησης προϊόντων, χρησιμοποιήστε ασφαλείς μεθόδους με τις οποίες μπορούν να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση τα τρόφιμα ώστε ν’ αποφύγετε την αναπαραγωγή των παρασίτων.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Gonzales I., Rivera JT., Garcia HH., et al., Pathogenesis of taenia solium taeniasis and cysticercosis. Parasite immunol, 2016. 38 (3): 136-46.
  • Robertson, L. J. (2018). Parasites in Food: From a Neglected Position to an Emerging Issue. In Biological Emerging Risks in Foods (pp. 71–113). Elsevier. https://doi.org/10.1016/bs.afnr.2018.04.003
  • Almulhim AM., John S., Echinococcus granulosus. StatPerals, 2020.
  • Xiao J., Prandovszky E., Kannan G., Pletnikov MV., et al., Toxoplasma gondii: biological parameters of the connection to schizophrenia. Schizophr Bull, 2018. 44 (5): 983-992.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.